Skocz do zawartości
IGNORED

Głupie systemy w TV - True Motion, Dolby Atmos....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Zapytam nietypowo, czy ktoś używa tych pseudo polepszaczy w telewizorach typu True Motion? Odnaturza to ruch sprowadzając sceny do komizmu. Albo ten cały Dolby Atmos. Po uruchomieniu tego dźwięk odchudozny jak z korytarza. 

Czy ze mną jest coś nie tak i nie potrafię dostrzec fenomenu tych ulepszaczy? 

Kupiłem ostatnio nowy TV, choc w starym też to miałem. Wyłączyłem i zapomniałem. Teraz znów temat powrócił jak zacząłem konfigurować nowy TV i wyłączać po kolei te cuda. 

Choć nie powiem, ten ma parę trybów tego True Motion. Tryb kinowy działa jakoś subtelniej i prawie nie widać tej groteski w ruchu na ekranie. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Niektorzy lubią efekt opery mydlanej w tv 🙂 ja osobiscie tego nie trawię, chociaz własciwie nie oglądam telewizji. Co do dzwięku, to moim zdaniem jest to czysty marketing. Atmos jest juz w laptopach, telefonach itp... 🤣

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W LG C2 nawet jest kalibracja tego pseudo atmosa. Brzmienie kupa. Tak jak mówisz odchudzone.

Natomiast upłynniacz działa rewelacyjnie w trybie kino (?) film (?) - jakaś taka nazwa. Zero artefaktów, czy efektu opery mydlanej. W poprzednim TV Soni XF90 nie udało mi się dobrze tego ustawić i oglądałem bez. 

Edytowane przez J4Z

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

16 godzin temu, rafal735r napisał:

Choć nie powiem, ten ma parę trybów tego True Motion. Tryb kinowy działa jakoś subtelniej i prawie nie widać tej groteski w ruchu na ekranie. 

... sporo zależy od producenta telewizora , jak ustawi alegorytmy owych "poprawiaczy" .

Sprawdź np. podczas oglądanie meczu siatkówki , jaki efekt występuję pomiędzy - wyłączonym a włączonym "trybie kinowym / filmowym ... pozostałe upłynniacze to faktycznie mało znaczące opcje w Menu .

W moim telewizorze "True Cinema" działa - naprawdę - znakomicie .

No coz, wymyslaja to po to zeby mozna bylo napisac dluga liste cudownych rozwiazan w broszurce reklamowej.

Ja zwykle albo wylaczam albo ustawiam na minimum takie "polepszacze".

A Atmos w TV? wolne zarty 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Atmos to teraz nazwa na topie. Proponowałbym podejść do tego, jak do zwykłej kalibracji. Tak, czy siak, u mnie się nie sprawdziło. 

Edytowane przez J4Z

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

• 2 tygodnie później...

Ja też narzekałem na efekt opery mydlanej jak wchodziły te pierwsze upłynniacze do TV, wtedy to raczkowało, procesory słabe, widać było mikroprzycięcia obrazu czy artefakty. Ale teraz się przyzwyczaiłem i mi to nie przeszkadza, choć oczywiście nie używam maksymalnych nastawów tego upłynniacza, do szarpania obrazu już nie wrócę. 

W dniu 16.07.2024 o 15:15, J4Z napisał:

W LG C2 nawet jest kalibracja tego pseudo atmosa. Brzmienie kupa. Tak jak mówisz odchudzone.

Natomiast upłynniacz działa rewelacyjnie w trybie kino (?) film (?) - jakaś taka nazwa. Zero artefaktów, czy efektu opery mydlanej. W poprzednim TV Soni XF90 nie udało mi się dobrze tego ustawić i oglądałem bez. 

Bo przy ustawieniu upłynniacza w trybie "kino" prawdopodobnie jest to wykrywanie kontentu 24p (pulldown 3:2) co działa na trochę innej zasadzie niż normalne upłynnienie 50/60hz. Na moim starym LG działało to rewelacyjnie, prawie całkiem płynnie i bez zacięć, bez opery mydlanej, podczas gdy normalny upłynniacz w tym tv był słaby (opera mydlana nawet przy ustawieniu 1/10 + masa mikroprzycięć). Wyjaśnienie tutaj: