Skocz do zawartości
IGNORED

Rzeczywiste efekty wygrzewania ZG

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez zapacoustics,

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Chmarski napisał:

Z gitarą bym się nie rozpędzał. Normalne jest, że nowe struny dość często wymagają korekcji stroju. Dopiero po pewnym czasie się pod tym względem stabilizują. 

Ale i porównanie.
Czy obudowa kolumny wymaga "wygrzania"?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, Chmarski napisał:

Obudowa nie wymaga. Strunami dla kolumny są głośniki. 

Właśnie.
W gitarze gryf jednak pracuje,po założeniu strun,musi się śruba ułożyć,poprawki są konieczne.
Ale decha wygrzania nie potrzebuje.

No i porównanie strun do głośników to trochę chybione.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Przeceniasz wartość swojego wkładu w dyskusję, bez Ciebie toczyła by się tak samo jak się toczy.

W to nie wątpię i niech się toczy dalej. Szkoda tylko, że jej wartość merytoryczna jest w przypadku niektórych użytkowników zerowa. Brak dowodów, a jedynie przypuszczenia i tym samym bezpodstawne zarzuty wobec producentów. Zwykłe bicie piany, paplanina, która rozmydla i rozbija temat. Mnie to zbytnio nie przeszkadza, bo co bardziej wartościowe wychwyciłem i odnotowałem.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Powodów by negować przyzwyczajanie się do innego brzmienia tym bardziej nie.

Tu akurat zgoda w 100%. Przyzwyczajenie do nowego brzmienia, a więc brzmienia nowych głośników, jak najbardziej postępuje, więc jedynie potwierdzam. Daje to już niestety mniejszą frajdę niż na początku. Tylko tyle. Na marginesie warto dodać, że nie ma ono oczywiście żadnego związku z równoczesnym odnotowywaniem zmian w charakterystyce, szczególnie w jej dolnym zakresie, co jak absolutnie nie wykluczam, może być wynikiem suksesywnego wygrzewania się ZG, o czym wyraźnie wspominają producenci.

2 godziny temu, yayacek napisał:

Jeśli wygrzewanie ma trwać 10 dni (100 godzin - czyli 10 godzin (!) dziennie) to znaczy, że zwrotu/zamiany nie będzie można już dokonać. To jest właśnie takie zabezpieczenie producenta by klient nie przychodził po dwóch dniach z zażaleniem, że mu kolumna niefajnie gra.
"Panie - musi ją pan wygrzać przynajmniej stu godzinami grania" - mówi sprzedawca. Klient wraca do domu i po stu godzinach czyli 10 dniach wraca i mówi, że jednak chciałby wymienić.
A sprzedawca wówczas - "Panie, po 10-ciu dniach chcesz pan oddać/zamienić towar? Trzeba było to zrobić po dwóch dniach" Więc wracamy niepocieszeni do domu i sami siebie przekonujemy, że może faktycznie z dnia na dzień jest lepiej - bo cóż innego pozostaje.

Bajki Pan opowiadasz. Jeśli mam prawo zwrócić sprzęt w terminie 14 dni zakupiony przez internet to decyduje o tym przepis prawa a nie sprzedawca. Jeśli zakup był stacjonarny to decyduje o tym sprzedawca jeśli się z nim wcześniej umówiłeś, że możesz przetestować sprzęt przez "X" dni. W innym przypadku sprzedawca może odmówić przyjęcia towaru i ma do tego pełne prawo. Takie sytuacje nie mają żadnego związku z koniecznością lub jej brakiem wygrzewania danego sprzętu.

4 godziny temu, yayacek napisał:

Ach, miesiąc grzania kolumn czy nawet 100 godzin pracy ciągłej - to wymyślił zaprawdę mega-spec od marketingu.

A co ma do tego marketing. Chyba nie rozumiesz pojęcia słowa marketing, który jest zbiorem działań mających na celu promowanie danego towaru czy usługi. W jaki sposób zalecenie wygrzewania kolumn ma pomóc w ich wypromowaniu? Raczej miałoby to odwrotny skutek gdyż klient żyłby w niepewności co do ostatecznego wyniku takiego wygrzewania. I tu dochodzimy do kolejnego twojego pytania:

7 godzin temu, yayacek napisał:

I ciągle nie łapię dlaczego po niby wygrzaniu miałoby być lepiej a nie gorzej. Chciałem kolumny z punktowym basem i po wygrzaniu zamienił sie w kluskowaty bo się rozruszało zawieszenie.

Wygrzewanie ma na celu osiągnięcie przez dany sprzęt parametrów jakie oczekuje jego konstruktor. Temu właśnie służą odsłuchy w sklepach hifi. Masz możliwość posłuchać sprzętu, który takie parametry osiągnął. I masz rację, wszystko zależy od twoich preferencji. Jeśli słuchałeś kolumn niewygrzanych i przykładowo podobał ci się twardy punktowy bas to po wygrzaniu i zmianie jego charakterystyki efekt wygrzewania będzie dla ciebie zmianą in minus.

6 godzin temu, yayacek napisał:

Nie rozumiem. Projektant (np. jakaś światowa marka typu Yamaha) podczas tworzenia produktu od podstaw bierze do celów konstrukcyjnych wygrzane elementy?

Dokładnie tak jest. Tworzenie kolumn głośnikowych, strojenie zwrotnic, układów bass refleks, obudów itd. wymaga wielogodzinnych odsłuchów zanim konstruktor osiągnie zakładany cel. I zawsze kolumny po kilkudziesięciu czy kilkuset godzinach pracy będą brzmiały inaczej od tych prosto z pudełka. Doświadczyli tego wszyscy, którzy tak testowali swój sprzęt przed zakupem. Oczywiście mogą to być bardzo niewielkie różnice ale zdarzają się i całkiem spore. Bo czym wyjaśnić fakt, iż w wygrzanym zestawie słyszę prawidłowe brzmienie perkusji a w nowym uderzenie drewnianej łyżki w pusty garnek. Czy z jednej strony czysty mocny głos Diany Krall a z drugiej seplenienie pijanej baby. Dlaczego w nowych paczkach dźwięk jest schowany daleko z tyłu i nadto bez żadnej dynamiki i kontrastu a w wygrzanych słychać przepiękną scenę i ogrom szczegółów. Ano dlatego, że jak każde urządzenie mechaniczno-elektroniczne potrzebuje nieco czasu na osiągnięcie pełnych możliwości technicznych założonych podczas projektowania i testowania produktu. Ten czas za każdym razem może być inny. Czasami jest tak krótki, że nie jesteśmy w stanie tego zweryfikować ale zdarza się, że jest na tyle długi, że przy jednoczesnym porównaniu jesteśmy w stanie z łatwością wyłapać różnice między wygrzanym a niewygrzanym sprzętem.

Edytowane przez daniel-de
1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

W gitarze gryf jednak pracuje,po założeniu strun,musi się śruba ułożyć,poprawki są konieczne.
Ale decha wygrzania nie potrzebuje.

No i porównanie strun do głośników to trochę chybione.

Według mnie gryf tu niewiele ma wspólnego. Świeżo założone struny rozstrajają się w dół, czyli tracą napięcie. Naciągamy je kluczami, a nie regulując gryf, który musiałby się wykrzywiać w łuk. 

Gdyby przy każdym dostrojeniu trzeba było jeszcze regulować krzywiznę gryfu, za czym idzie wysokość akcji... toż to byłoby ze 20x gorsze doświadczenie niż strojenie Floyd Rose'a. 

Decha wygrzewania nie potrzebuje, tak samo jak obudowa kolumny.

Obudowa kolumny jest pudłem rezonansowym dla głośników, jak pudło rezonansowe gitary dla strun. I nie mam tu na myśli Stratocasterów z pełną deską, tylko gitary akustyczne, klasyczne, hollow czy semi-hollow, 

Oboje stąpacie po grząskim gruncie, bo większość kolumn ma obudowy sztywne i nie wykorzystuje się rezonansu, ale istnieją również kolumny, które wykorzystują rezonans obudowy. 

Nietrafione porównanie. 

Edytowane przez Ajothe
8 minut temu, Mark75X napisał:

Brak dowodów, a jedynie przypuszczenia i

Wiesz gdzie jest problem? Swoje bajania traktujesz jak wiedzę, a moją wiedzę jako bajania. Ale do rzeczy. Nie będę Ci tu wykładać zasad interpretacji, ale Ci podpowiem: skoro chcesz się dowiedzieć po co zapis o wygrzewaniu pojawił się w instrukcji, to musisz wyobrazić sobie sytuację, w której wygrzewanie stawia nabywcę i producenta po przeciwnych stronach, a zapis rozstrzyga ją na korzyść producenta. Bo jedynie wymierna korzyść zapisującego jest powodem powstania zapisu, a w Twoich bajaniach jej nie ma. W sumie to nie musisz sobie nic wyobrażać, bo już Ci to opisałem. 

21 minut temu, Mark75X napisał:

Tu akurat zgoda w 100%. Przyzwyczajenie do nowego brzmienia, a więc brzmienia nowych głośników, jak najbardziej postępuje, więc jedynie potwierdzam.

Tak.

22 minuty temu, Mark75X napisał:

nie ma ono oczywiście żadnego związku z równoczesnym odnotowywaniem zmian w charakterystyce, szczególnie w jej dolnym zakresie

A skąd wiesz czy wrażenie np narastającej miękkości basu, który z początku był zbyt twardy, jest efektem zwiększania miękkości basu wraz z wygrzewaniem, a nie przyzwyczajania do basu twardego? Na jakiej podstawie zakładasz, że występuje tylko jedno z tych zjawisk, a drugie ignorujesz? Ile razy trzeba powtarzać, że identyczne efekty jak przypisujecie wygrzewaniu kolumn nowych, obserwowane są po zakupie kolumn używanych?

2 godziny temu, yayacek napisał:

Jeśli wygrzewanie ma trwać 10 dni (100 godzin - czyli 10 godzin (!) dziennie) to znaczy, że zwrotu/zamiany nie będzie można już dokonać.

Ile razy można powtarzać!? Skoro w instrukcji jest, że dźwięk będzie się zmieniać, to zmienianie się dźwięki nie może być  podstawą do reklamacji, i nie ma znaczenia czy stanie się to w pierwszym dniu po zakupie czy ostatnim dniu gwarancji.

-----

31 minut temu, daniel-de napisał:

Bajki Pan opowiadasz. Jeśli mam prawo zwrócić sprzęt w terminie 14 dni zakupiony przez internet to decyduje o tym przepis prawa a nie sprzedawca

Nie do końca, bo dochodzą umowy pomiędzy sprzedawcą a nabywcą dopóki nie są sprzeczne z prawem. Taką formą umowy jest instrukcja obsługi, a jeśli w niej napisano, że kupowane kolumny zmieniają brzmienie wraz z wygrzewaniem, to zmienianie brzmienia wraz z wygrzewaniem może być nieuznane za powód reklamacji.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Już mnie ten temat znudził - co miałem napisac napisałem a kto dalej wierzy w wygrzewanie i tak nie zmieni zdania.
Ale te forum nie jest jedyne - identyczny wątek jest na ASR i liczy aż (do dziś) 85 stron. Choć nie lubię forum ASR to czasem można znaleźć tam ciekawe wpisy.
Zalecam też wpaść na forum gearspace z hasłem burn-in i poczytac co sądzą ludzie z branży pro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

wygrzewaniem może być nieuznane za powód reklamacji.

Nie pisałem nic o prawie do reklamacji tylko o prawie do zwrotu towaru lub o jego braku. Tu sprawa jest nad wyraz jasna. Reklamacja to inna bajka. A zmiana brzmienia nie jest wadą sprzętu podlegającą reklamacji.

7 minut temu, daniel-de napisał:

Nie pisałem nic o prawie do reklamacji tylko o prawie do zwrotu towaru lub o jego braku.

Na jedno wychodzi... pomijając zakupy internetowe na jedno wychodzi, a nawet uwzględniając niewiele to zmienia.

zmiana brzmienia nie jest wadą sprzętu podlegającą reklamacji.

Przestało być w tym samym momencie, w którym pojawiło się w instrukcji.

Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Wiesz gdzie jest problem? Swoje bajania traktujesz jak wiedzę, a moją wiedzę jako bajania. Ale do rzeczy. Nie będę Ci tu wykładać zasad interpretacji, ale Ci podpowiem: skoro chcesz się dowiedzieć po co zapis o wygrzewaniu pojawił się w instrukcji, to musisz wyobrazić sobie sytuację, w której wygrzewanie stawia nabywcę i producenta po przeciwnych stronach, a zapis rozstrzyga ją na korzyść producenta. Bo jedynie wymierna korzyść zapisującego jest powodem powstania zapisu, a w Twoich bajaniach jej nie ma. W sumie to nie musisz sobie nic wyobrażać, bo już Ci to opisałem. 

Kompletne bzdury, już było tłumaczone, a ten dalej swoje. 

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

A skąd wiesz czy wrażenie np narastającej miękkości basu, który z początku był zbyt twardy, jest efektem zwiększania miękkości basu wraz z wygrzewaniem, a nie przyzwyczajania do basu twardego? Na jakiej podstawie zakładasz, że występuje tylko jedno z tych zjawisk, a drugie ignorujesz? Ile razy trzeba powtarzać, że identyczne efekty jak przypisujecie wygrzewaniu kolumn nowych, obserwowane są po zakupie kolumn używanych?

Kolejne banialuki. Twardy bas, a miękki bas to dwie różne prezentacje i tyle. Przyzwyczajenie się do systemu to jedno, a słyszalna zmiana zachodząca przy wygrzewaniu to drugie. Mam dwa systemy, grają odmiennie co słychać od razu, nie ma żadnego przyzwyczajania się. 

Jak zwykle wymyśliłeś sobie historyjkę i myślisz, że ktoś to kupi bo napiszesz, że masz wiedzę 🤣

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Ile razy można powtarzać!? Skoro w instrukcji jest, że dźwięk będzie się zmieniać, to zmienianie się dźwięki nie może być  podstawą do reklamacji, i nie ma znaczenia czy stanie się to w pierwszym dniu po zakupie czy ostatnim dniu gwarancji.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie do końca, bo dochodzą umowy pomiędzy sprzedawcą a nabywcą dopóki nie są sprzeczne z prawem. Taką formą umowy jest instrukcja obsługi, a jeśli w niej napisano, że kupowane kolumny zmieniają brzmienie wraz z wygrzewaniem, to zmienianie brzmienia wraz z wygrzewaniem może być nieuznane za powód reklamacji.

Zaraz, zaraz właśnie uznałeś, że brzmienie może się zmieniać podczas wygrzewania kolumn 🤣

Godzinę temu, daniel-de napisał:

Wygrzewanie ma na celu osiągnięcie przez dany sprzęt parametrów jakie oczekuje jego konstruktor.

Czy konstruktor podaje gdzies te parametry?
Czy te parametry,które sa w instrukcji technicznej sprzętu,to te które ma podczas zakupu,czy to te docelowe,które sprzęt ma osiągnąc po wygrzewaniu?

Dokładnie tak jest. Tworzenie kolumn głośnikowych, strojenie zwrotnic, układów bass refleks, obudów itd. wymaga wielogodzinnych odsłuchów zanim konstruktor osiągnie zakładany cel. I zawsze kolumny po kilkudziesięciu czy kilkuset godzinach pracy będą brzmiały inaczej od tych prosto z pudełka

I parę razy konstruktor kolumn powiedział,że nie występuję efekt "wygrzewania"
Zostało to zignorowane.

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Brak dowodów, a jedynie przypuszczenia

Przedstaw zatem jakies dowody.

Dokładnie tak jest

Podaj prosze link do informacji Yamahy,że korzysta z wygrzanych elementów przy produkcji kolumn.
Czy dotyczy to wszystkich modeli czy tylko najdroższych?

39 minut temu, szymon1977 napisał:

Taką formą umowy jest instrukcja obsługi, a jeśli w niej napisano, że kupowane kolumny zmieniają brzmienie wraz z wygrzewaniem, to zmienianie brzmienia wraz z wygrzewaniem może być nieuznane za powód reklamacji.

Jesli produkt zmienia swoje parametry/właściwości po kupieniu-to kogo chroni zasada,która mówi-że nie może to byc powodem reklamacji?
Klienta czy sprzedawcę?
Bo juz się gubię?

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

A musi? Dobrze wiemy, że wszystkich aspektów brzmienia nie da się zmierzyć a ich odbiór zależy od konkretnego odbiorcy przy uwzględnieniu takich zmiennych jak akustyka pomieszczenia, sprzęt towarzyszący itd. To, że z pomiarów wynika przykładowo podbicie tonów wysokich nie oznacza, że zawsze będzie to wada dla każdego słuchacza i w każdych warunkach odsłuchowych. Natomiast wadą może okazać się, a sam tego doświadczyłem, zbytnie uspokojenie zakresu wyższych częstotliwości w miarę postępu procesu wygrzewania przez co brzmienie straciło na blasku, świeżości, szczegółowości. Dlatego same pomiary (robione w komorach akustycznych) dają nam tylko jakąś wskazówkę dotyczącą samej konstrukcji technicznej kolumn a końcową ocenę brzmienia dokonujemy sami w docelowych warunkach odsłuchowych. Dlatego te parametry nie są podawane gdyż i tak będą one podlegały mniejszej lub większej modyfikacji a także z czasem zmianie z uwagi na krótszy lub dłuższy okres użytkowania.

Teraz, daniel-de napisał:

A musi?

Pytałem raczej-czy może je podac....

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Pytałem raczej-czy może je podac....

Nie miałoby to żadnego sensu, gdyż w żaden sposób nie będzie można ich odtworzyć a tym samym zweryfikować.

20 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Jesli produkt zmienia swoje parametry/właściwości po kupieniu-to kogo chroni zasada,która mówi-że nie może to byc powodem reklamacji?

Że co!?

-----

33 minuty temu, Ajothe napisał:

Zaraz, zaraz właśnie uznałeś, że brzmienie może się zmieniać podczas wygrzewania kolumn 🤣

Po raz kolejny pokazałeś, że nie czytasz wątku, w którym piszesz: nigdy możliwości zmiany brzmienia podczas wygrzewania nie wykluczałem.

35 minut temu, Ajothe napisał:

Przyzwyczajenie się do systemu to jedno, a słyszalna zmiana zachodząca przy wygrzewaniu to drugie.

No właśnie, a wszystko wskazuje na to, że w dużej mierze efekty pierwszego przypisujecie drugiemu... w sumie to nic dziwnego, bo przy braku możliwości bezpośredniego porównania dźwięku przed i po, po prostu umyka gdzieś odczucie np. "bas jest nieco zbyt twardy" a zastąpione przez "bas jest ok", i nie da się jednoznacznie orzec, bas stał się miększy czy polubiliśmy twardszy.

40 minut temu, Ajothe napisał:

wymyśliłeś sobie historyjkę i

Możesz gryźć, kopać i płakać, a wpisy userów przedstawiających spostrzeżenia odmienne od Twojego ograniczonego wyobrażenia o stanie rzeczy stąd nie znikną.

43 minuty temu, Ajothe napisał:

Kompletne bzdury

43 minuty temu, Ajothe napisał:

Kolejne banialuki

Powstrzymam reakcję o godzinkę abyś mógł moj błąd udowodnić - czas start!

5 minut temu, daniel-de napisał:

Nie miałoby to żadnego sensu, gdyż w żaden sposób nie będzie można ich odtworzyć a tym samym zweryfikować.

Aha,czyli parametry:

1 godzinę temu, daniel-de napisał:

Wygrzewanie ma na celu osiągnięcie przez dany sprzęt parametrów jakie oczekuje jego konstruktor.

Niewiadomo jakie są.
Konstruktor nie podaje ich,bo nie musi,i nie da sie ich zmierzyć:

10 minut temu, daniel-de napisał:

A musi? Dobrze wiemy, że wszystkich aspektów brzmienia nie da się zmierzyć

A dodatkowo:

5 minut temu, daniel-de napisał:

Dziękuję za wyjasnienie toku Twojego myślenia.
Rozumiem.

Edytowane przez Pseudodrummer

33 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

W motoryzacji podają np 6l/100km: jeden artysta przechwala się, że on to przy 160km/h ma 4,5l/100km , a drugi że jemu to wpir.la 10 na 100. Jeden głupszy od drugiego.

35 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy te parametry,które sa w instrukcji technicznej sprzętu,to te które ma podczas zakupu,czy to te docelowe,które sprzęt ma osiągnąc po wygrzewaniu?

Każdy parametr podawany jest z widełkami +/-, zależnymi nie tylko  od metodologii pomiaru ale też nie równości parametrów elementów składowych. Obstawiam, że parametry przed i oo mieszczą się w tych widełkach. 

22 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Niewiadomo jakie są.
Konstruktor nie podaje ich,bo nie musi,i nie da sie ich zmierzyć:

Nie wiem czy świadomie ale wyciągasz zdania z kontekstu i przeinaczasz je. Nie pisałem, że nie da się zmierzyć parametrów technicznych tylko, że nie da się zmierzyć wszystkich aspektów brzmienia a to zupełnie co innego. A więc nie zrozumiałeś mojego toku myślenia. Zmiana parametrów technicznych w oczywisty sposób będzie rzutowała na zmianę nawet tych niemierzalnych często subtelnych aczkolwiek nierzadko istotnych dla słuchaczy aspektów brzmienia.

Edytowane przez daniel-de

A piszcie sobie co wam ślina na język przyniesie.. właśnie wygrzewam Acoustic energy AE1 i z godziny na godzinę coraz lepiej... może pogadajmy o kablach w takim układzie?

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

zapis o wygrzewaniu w instrukcji

Nie było go

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

15 minut temu, daniel-de napisał:

Nie wiem czy świadomie ale wyciągasz zdania z kontekstu i przeinaczasz je. Nie pisałem, że nie da się zmierzyć parametrów technicznych tylko, że nie da się zmierzyć wszystkich aspektów brzmienia a to zupełnie co innego. A więc nie zrozumiałeś mojego toku myślenia. Zmiana parametrów technicznych w oczywisty sposób będzie rzutowała na zmianę nawet tych niemierzalnych często subtelnych aczkolwiek nierzadko istotnych dla słuchaczy aspektów brzmienia.

Pisałes o parametrach
nie o "parametrach technicznych"-stąd moja pytanie...

2 godziny temu, daniel-de napisał:

Zapytałem,czy je podaje i tak dalej...

A powiedz,skąd wiadomo w takim razie,jakich parametrów oczekuje konstruktor po wygrzaniu swojego sprzętu?
Wiemy już,że nie da sie ich zmierzyć,oraz,ze podawanie ich i tak nie ma sensu...

20 minut temu, daniel-de napisał:

Nie pisałem, że nie da się zmierzyć parametrów technicznych tylko, że nie da się zmierzyć wszystkich aspektów brzmienia a to zupełnie co innego

47 minut temu, daniel-de napisał:

20 minut temu, daniel-de napisał:

Zmiana parametrów technicznych w oczywisty sposób będzie rzutowała na zmianę nawet tych niemierzalnych często subtelnych aczkolwiek nierzadko istotnych dla słuchaczy aspektów brzmienia.

No tak,ale których paramatrów technicznych?
które parametry techniczne sie zmieniaja podczas procesu wygrzewania konkretnie?
pasmo przenoszenia?
dumping factor?
moc?

Bo chyba rzeczywiście nie rozumiem....

12 minut temu, Piniu2906 napisał:

A piszcie sobie co wam ślina na język przyniesie.. właśnie wygrzewam Acoustic energy AE1 i z godziny na godzinę coraz lepiej... może pogadajmy o kablach w takim układzie?

O,to fajowo.
To pochwal sie w temacie "Chwalipost"
Chętnie zobaczę co i jak...

4 godziny temu, yayacek napisał:

sami siebie przekonujemy,

To akurat jest niemożliwe 

To gdybanie 

Czyli wpis o babci, która ma wąsy 

(Jedynie można się przyzwyczaić, ale z poczuciem zmarnowanego wysiłku)

Edytowane przez xetras
Dopisek

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No tak,ale których paramatrów technicznych?

Choćby twardości, czy sprężystości materiału użytego w zawieszeniu głośnika. A są to niewątpliwie parametry techniczne, których nie mierzy się i nie podaje w specyfikacji a ulegają one zmianom.

Teraz, xetras napisał:

To akurat jest niemożliwe 

To gdybanie 

Czyli wpis o babci, która ma wąsy 

A tam,sam jesteś przykładem,zwłaszcza w watku o Unitra,
że sam siebie możesz przekonać z powodzeniem.

Doceniam.
🙂

1 minutę temu, daniel-de napisał:

Choćby twardości, czy sprężystości materiału użytego w zawieszeniu głośnika. A są to niewątpliwie parametry techniczne, których nie mierzy się i nie podaje w specyfikacji a ulegają one zmianom.

Zostało to juz wyjasnione wczesniej.
nie ma chyba takich parametrów technicznych głosnika,jak 'spręzystość materiału" czy "twardość"

:
Fs
vas
qms
qts
itp...

2 minuty temu, daniel-de napisał:

Czy jest to parametr kolumn głośnikowych?

aj,zachaczyłem myslowo o wzmacniacz.
Przepraszam...
Tez trzeba wygrzać,prawda?

2 godziny temu, daniel-de napisał:

I zawsze kolumny po kilkudziesięciu czy kilkuset godzinach pracy będą brzmiały inaczej od tych prosto z pudełka. Doświadczyli tego wszyscy, którzy tak testowali swój sprzęt przed zakupem

Proszę o wyłączenie mnie z wszystkich, ja nie jestem wszystkimi.

Nie, nie ulegają.

• Pokaż nowe odpowiedzi