Skocz do zawartości
IGNORED

Rzeczywiste efekty wygrzewania ZG

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez zapacoustics,

Rekomendowane odpowiedzi

W układach RLC nie ma  wyłącznie kondensatorów 

14 minut temu, iro III napisał:

Proces formowania elektrolitów zachodzi (i jest wymagany) tylko przy nowych kondensatorach, które jeszcze nigdy nie były potraktowane napięciem roboczym. Ten pierwszy raz przed wlutowaniem do układu jest formowaniem, następne niczemu nie służą.

(Podobnie było przy bateriach-aku, starego typu, opartych na H, np. we wczesnych telefonach)

Nie opowiadaj więc bajek dla audiofili, wiem, że oni to lubią, ale czy jest potrzeba ciągle ich "dopieszczać"?

Z góry wiadome jest Twoje podejście do  wpisów ode mnie. Ad rem:

Układy RLC pracują w cyklach pracy, generalnie to są i rozładowywane i ładowane prądem przemiennym, itd.

EOT 

(To raczej do zasilania pasuje a nie do "wygrzewania" kolumn)

19 minut temu, iro III napisał:

Nie opowiadaj więc bajek

Piszę jak jest

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Jak dla kogo, dla mnie Mundorf Supreme jest o wiele lepszy od Clarity Cap Esa. 

Przywaliles sie do tych kondensatorow jak rzep do psiego ogona i to zaślepienie odebraöo ci zdolnosc racjonalnego myslenia
8 minut temu, xajas napisał:

Przywaliles sie do tych kondensatorow jak rzep do psiego ogona i to zaślepienie odebraöo ci zdolnosc racjonalnego myslenia

Zapędziłeś się i brniesz, trudno 🤔

Piszczenie/syczenie jest typowe nie tylko dla nowych, chodzi o te w bloku zasilania.

(Może wcale nie grzeją się, paluchów tam nie wkładam)

[C]

W dniu 15.08.2024 o 12:41, Ajothe napisał:

Może dlatego, że kondensatory w zwrotnicy się układają, u mnie po aplikacji mundorfów supreme przez 3 działy się niesamowite rzeczy 🙂

Osobiście to wolę to co przewidywalne a niesamowitosci w literaturze.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Przewidywalne wygrzewanie się kondensatorów? 🤔

Szymon ratuj 😉

Co w tym nadzwyczajnego, skoro kondensatory swoje parametry osiągają dopiero po wygrzaniu?

Ps

Nie ma za co.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

co się będzie działo podczas wygrzewania nowych kondensatorów?!

Jeżeli chodzi o elektrolity ,z reguły następuje "odmulanie '' dźwięku 🙂 

21 godzin temu, xajas napisał:

To nie sprzet sie „wygrzewa“.
To ta „niepowtarzalna aparatura słuchu każdego człowieka“, (o ktorej piszesz) sie „wygrzewa“ => z czasem przyzwyczaja sie do brzmienia nowych elemmentow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ZG nie miałem okazji wygrzewać bo kupiłem poekspozycyjne. Jednak dwa wzmacniacze przechodziły u mnie wygrzewanie i tu nie było mowy o przyzwyczajeniu słuchu, tylko występowały bardzo wyraźne zmiany w brzmieniu. 

31 minut temu, BlueDot napisał:

Ciekawe czy producent przeprowadza pomiary i stroi ZG wygrzane, czy calkiem nowe.

Obstawiam, że w tym przypadku są bardzo dobrze wygrzane.

Wygrzewanie ZG na sprzedaż, to jednak sporo czasu, przestrzeni i jej wyposażenia, oraz zasobów ludzkich potrzebnych do tego zadania. Tu nie sądzę by poza drogimi konstrukcjami ktoś się w to bawił. 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Chmarski napisał:

Wygrzewanie ZG na sprzedaż, to jednak sporo czasu, przestrzeni i jej wyposażenia, oraz zasobów ludzkich potrzebnych do tego zadania. Tu nie sądzę by poza drogimi konstrukcjami ktoś się w to bawił. 

Autor domniemywał że w hi endzie jest inaczej.

W dniu 1.08.2024 o 20:45, Mark75X napisał:

Może istotnie przy tym hi-endowym sprzęcie jeszcze inaczej ten proces przebiega.

Cytuję ale przypuszczam że wątpię w to co cytowane.

Autor domniemywal, ze w hi endzie jest inaczej

W hi endzie wszystko jest inaczej. Nawet te najbardziej zasadnicze, najprostsze prawa fizyki przestaja dzialac i sa zastapione jednym jedynie prawdziwym prawem: „a ja slysze“
4 godziny temu, Chmarski napisał:

W wygrzewanie nie bawią się producenci, więc możesz bawić się Ty - mi pozostaje do nowego dźwięku się przyzwyczaić. I tu zagadka jak odróżnić wygrzewanie kolumn od przyzwyczajania się użytkownika?

Edytowane przez szymon1977

Mam doświadczenie z wygrzewaniem 2 par  kolumn od nowości.  O ile w przypadku jednych proces poprawy w zasadzie nie następował, tak w przypadku drugich był ewidentny, słyszeli to wszyscy obecni, nawet stroniący od audiofilizmu.

53 minuty temu, szymon1977 napisał:

W wygrzewanie nie bawią się producenci, więc możesz bawić się Ty

Zapewne tak będzie, bo nie spodziewam się by było mnie stać na ZG za bańke. Przy takich kwotach to myślę, że niektórzy producenci już mogą je "wygrzewać", a może bardziej "rozruszać" u siebie, żeby po przyjechaniu i instalacji nie było rozczarowania klienta. Tak, dopuszczam, że niektórzy to robią i jest to wliczone w cenę.

57 minut temu, szymon1977 napisał:

mi pozostaje do nowego dźwięku się przyzwyczaić. I tu zagadka jak odróżnić wygrzewanie kolumn od przyzwyczajania się użytkownika?

Wypożyczyć ZG demo, który już ma za sobą sporo grania na odsłuchach. Potem w jego miejsce miejsce postawić nowy ZG i porównać. Nie słychać różnicy? Pewnie nic nowego się nie pokaże.

Jeśli jednak jest różnica - zanotować sobie wrażenia.

Po iluś tam godzinach grania nowego ZG, znowu wypożyczyć ZG demo i porównać. Czy są różnice? Jakie są, jeśli są? Porównać z poprzednimi notatkami czy nastąpiła jakakolwiek zmiana.

Ja wierzę w to, że zawieszenia głośników mogą potrzebować trochę czasu by zacząć pracować tak jak to producent to przewidział. 

W sumie wierzyłem w to dużo bardziej niż w efekty wygrzewania wzmacniaczy. Przekonałem się jednak na własne uszy jak nowy wzmacniacz (kilka lat leżący w magazynie) potrafi zmieniać brzmienie w ciągu kilku dni, z czego pierwsze godziny to bardzo diametralne zmiany.

Jeśli chodzi o porównanie do motoryzacji, to czym innym jest wygrzewanie, a czym innym osiąganie temperatury pracy. Tu się całkowicie zgadzam. Jeśli miałbym porównać rozruszanie zawieszenia głośników, to raczej do zachowania Fiata 126p w pierwszych kilkudziesięciu kilometrach po wymianie popsutego resora na nowy. Niezapomniane wrażenia.  

👍🏻

Fajne porównanie.

55 minut temu, Chmarski napisał:

Jeśli miałbym porównać rozruszanie zawieszenia głośników, to raczej do zachowania Fiata 126p w pierwszych kilkudziesięciu kilometrach po wymianie popsutego resora na nowy. Niezapomniane wrażenia.  

11 godzin temu, Chmarski napisał:

Wypożyczyć ZG demo, który już ma za sobą sporo grania na odsłuchach. Potem w jego miejsce miejsce postawić nowy ZG i porównać.

Daj sobie spokój. On nic nie wypożyczy, nic nie sprawdzi ... swoje wie, resztę sobie wymyśli ... nie przekonasz go, jedynie stracisz nerwy. Szkoda czasu na pseudo dyskusje ... 

Druga, gorsza strona wygrzewania:

Ukryta Zawartość

Chodzi o nietrwałość zawieszeń.

20 godzin temu, baltfan napisał:

Jeżeli chodzi o elektrolity ,z reguły następuje "odmulanie '' dźwięku 🙂 

Mnie ciekawi co to za kondensator 30 μF mam szeregowo wlutowany w gałęzi gwizdka

Ukryta Zawartość

Na pewno jest już "odmulony".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, szymon1977 napisał:

I tu zagadka jak odróżnić wygrzewanie kolumn od przyzwyczajania się użytkownika?

Nagrac dobrym sprzetem nowe i takie juz troche uzywane a nastepnie porownac wyniki.

Nagranie jest niewazne, wazne jest czy SLYSZYSZ!
Podlacz do wzmacniacza dwie pary identycznych glosnikow, do wyjscia A fabrycznie nowe, do wyjscia B „wygrzane“ i przelanczaj

21 minut temu, baltfan napisał:

Jakiś polipropylen ?

Metalizowany hermetyczny (tyle ze skrótu wiadomo)

Tu podobny wyglądem, też w puszce:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Nagranie jest niewazne, wazne jest czy SLYSZYSZ!

Wazne jest czy jest roznica ktora da sie wylapac sprzetem. Jezeli da sie wylapac sprzetem, to mozliwe ze da sie uslyszec.

Dlatego ciekawilo mnie czy producent glosnikow przeprowadza pomiary przed czy po wygrzaniu.

Jezeli po wygrzaniu parametry Thiela Smalla sie zmieniaja to cala robota potrzebna do ich ustalenia jest bez sensu.

Jezeli przykladowy glosnik po 100 czy 200 godzinach pracy sie wygrzewa i zmienia swoje brzmienie, to co musi sie dziac po paru latach. Wszystkie recenzje i opinie o glosnikach majace wiecej niz 10 lat mozna wsadzic do worka i wyniesc na smietnik. O pomiarach ktore cos powinne nam powiedziec o ich parametrach juz nawet nie wspomne.

Bez sensu wogole robic odsluchy przed zakupem, bo jezeli to wygrzewanie cos zmienia to po jakims czasie mamy w domu i tak inne kolumny niz te ktorych sluchalismy na odsluchu.

To samo tyczy sie elektroniki.

W razie czego każda metoda moze okazać się nietransparentna, i ukryć ewidentną różnicę.

Wazne jest czy jest roznica ktora da sie wylapac sprzetem.

Nie, sprzetem moge wylapac nawet mikroskopijne roznice, nawet roznice miedzy kablem 1,5qmm i kablem 1,505qmm.
Ale ich nie slysze!
Sprzetem moge wylapac roznice w SPL mniejsza niz 0,5dB. Ale czy ja slysze? Nie sadze.

Liczy sie co slysze!

Tego jeszcze wiekszosc nie pokapowala. Nie wazne jest, czy jest roznica. Wazne jest od jakiej wielkosci roznicy zaczynam ja slyszec!
33 minuty temu, xajas napisał:

Nie, sprzetem moge wylapac nawet mikroskopijne roznice, nawet roznice miedzy kablem 1,5qmm i kablem 1,505qmm.
Ale ich nie slysze!
Sprzetem moge wylapac roznice w SPL mniejsza niz 0,5dB. Ale czy ja slysze? Nie sadze.

Liczy sie co slysze!

Tego jeszcze wiekszosc nie pokapowala. Nie wazne jest, czy jest roznica. Wazne jest od jakiej wielkosci roznicy zaczynam ja slyszec!

Chodzilo mi o to ze sprzetem da sie sprawdzic czy roznica wogole jest.

A to czy ja uchem uslyszymy czy nie to juz inna sprawa, bo sa tutaj tacy ktorzy slysza cos czego sprzet nie wylapuje 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi