Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnice cyfrowe

Rekomendowane odpowiedzi

Po ostatnich dyskusjach o znaczeniu poprawnych opoznien dla poszczegolnych przetwornikow OB i mojej propozycji uzycia np. aktywnego modulu Hypexa do napedzania takich zestawow OB pojawilo sie dosc proste, podstawowe pytanie, skad wziac te „opoznienia“ i gdzie je zdefiniowac w tych Hypexach.

Dla wiekszosci to oczywiste, ale dla nowicjuszy ciekawe, wiec podam prosta odpowiedz.

Zaczne od „tylu“

Kazdy moze sobie zaladowac program HFD (Hypex Filder Design) i wyprobowac, jak to dziala.
Znajdzie tam pole Delay, w ktorym moze podac opoznienia wyznaczone dla kazdego toru/przetwornika OB z dokladnoscia do ulamkow milisekund

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest max proste.

Ale wieksza sztuka jest wyznaczenie wartosci tych opoznien dla poszczegolnych torow/przetwornikow

Co chcemy osiagnac?
Chcemy zeby fazy fall wszytkich przetwornikow w momencie dotarcia do naszego ucha byly czadowo zgodne i sie pokrywaly. Poznac to miedzy innymi po pokryciu/zgodnosci maximow ich impulsow.

IMG_4525.thumb.png.e8e06ec59eede3d66f43c12c354b8f7e.png

Ale niestety w rzeczywistosci najczesciej wyglada to inaczej.

IMG_4523.thumb.jpg.ed9368392937a82ffb1e9561b7c7e61f.jpg

„Najszybszy“ jest tweeter niebieski (pierwszy impuls po lewej na osi czasu)
Potem pojawia sie impuls troche wolniejszego midrange, opozniony w stosunku do tweetera o Tt1
A potem najwolniejszy woofer czerwony opozniony w stosunku do midrange o Tm

Poniewaz w DSP nie mozna sygnalu „przyspieszyc“, mozna tylko „opoznic“, aby pokryc/zgrac czasowo te wszystkie sygnaly musimy opoznic Midrange o Tm, a Tweeter o Tt2=Tm+Tt1

Tak to potem wyglada w „prawdziwym“ programie pomiarowym, na pomiarze systemu poprawnie zgranego czasowo

IMG_0747.thumb.jpg.ebeeed6f9cc54abf843103659b2a732f.jpg

To wszystko wyglada troche skomplikowanie, ale mozna to osiagnac dosc prymitywnymi „domowymi“ sposobami stosujac metode „optymalnego sumowania sie sygnalu w zakresie czestotliwosci podzialu“

Zaraz wyskoczy Slawek i wytlumaczy wam, na czym ona polega

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/
Mini DSP chyba ma w programie taki wyrób.

Ano wlasnie. Nastepnym absolutnie genialnym produktem, niemalze stworzonym do aktywnego napedzania takich wielodroznych zestawow OB jest miniDSP Flex. To kombinacja przedwzmacniacza, procesora DSP, aktywnej zwrotnicy, korekcji DRC (Dirac) i wielokanalowego DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6015.thumb.jpg.ce69b249d2d50599989f35aabf837782.jpg

Genialne, genialne, genialne!

Chyba sa tez 6-kanalowe

Sa tez wersje z wyjsciami cyfrowymi umozliwiajace uzycie innych przetwornikow DAC

To rozwiazanie jest ciekawe dla tych, ktorzy juz maja jakies koncowki mocy (lampy?), albo np. chca uzyc Dirac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6326843
  • Moderatorzy
13 godzin temu, xajas napisał:

Po ostatnich dyskusjach o znaczeniu poprawnych opoznien dla poszczegolnych przetwornikow OB i mojej propozycji uzycia np. aktywnego modulu Hypexa do napedzania takich zestawow OB pojawilo sie dosc proste, podstawowe pytanie, skad wziac te „opoznienia“ i gdzie je zdefiniowac w tych Hypexach.

Ponieważ, temat nie dotyczy tylko OB i raczej zginie w tym dość obszernym wątku można by utworzyć nowy temat np. " Zwrotnice cyfrowe - poradnik" i tam zamieścić te informacje. Myślę, że dla osób zainteresowanych zabawą w tego typu rozwiązania było by pomocne. Mogę utworzyć temat i przenieść powyższe posty, chyba że chcesz coś inaczej je zredagować w nowym temacie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327025

Wpisalem to tutaj by powrocic do twojego pytania jak podlaczyc np. lampy (moge sobie wyobrazic taki FLEX sterujacy jedna koncowka Class D na bas i dwoma lampami na srednice i wysokie, albo uzycie dowolnych przetwornikow DAC w wersji z wyjsciem cyfrowym).

Ale zrob/przesun jak uwazasz za sensowne. Ja sie dopasuje, mnie to jest obojetne gdzie. Wazne ze mamy „wymiane“ informacji

PS.
Ja nie potrzebuje zadnych zakladek, dla mnie mozesz wrzucic wszystko „do jednego garnka“. Lubie „multitasking“, to jest dobry „brain jogging“

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327046
15 godzin temu, xajas napisał:

Ano wlasnie. Nastepnym absolutnie genialnym produktem, niemalze stworzonym do aktywnego napedzania takich wielodroznych zestawow OB jest miniDSP Flex. To kombinacja przedwzmacniacza, procesora DSP, aktywnej zwrotnicy, korekcji DRC (Dirac) i wielokanalowego DAC

Ukryta Zawartość

IMG_6015.thumb.jpg.ce69b249d2d50599989f35aabf837782.jpg

Genialne, genialne, genialne!

Chyba sa tez 6-kanalowe

Sa tez wersje z wyjsciami cyfrowymi umozliwiajace uzycie innych przetwornikow DAC

To rozwiazanie jest ciekawe dla tych, ktorzy juz maja jakies koncowki mocy (lampy?), albo np. chca uzyc Dirac

Niby tanie i proste, ale w rzeczywistosci duzo drozsze i z watpliwym efektem sonicznym. Jak sie policzy koszty wielu koncowek mocy to nagle sie okazuje ze jednak taniej i mniej problemowo jest tradycyjnie pasywnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327069
4 minuty temu, piter z napisał:

Niby tanie i proste, ale w rzeczywistosci duzo drozsze i z watpliwym efektem sonicznym. Jak sie policzy koszty wielu koncowek mocy to nagle sie okazuje ze jednak taniej i mniej problemowo jest tradycyjnie pasywnie.

Ja np mam mocne wrażenie że Xajas sensownie gada. Projekt wykonanie i elementy do zwrotnicy pasywnej drożej wychodzą niż takie minidsp. Trzeba pamiętać że w aktywnej zmiana punktu pracy to chwila a w pasywnej to nowa zwrotnica. Kiedyś może to miało sens ale teraz jak klasę D na dół masz za kilkaset PLN. Nie bez znaczenia jest też to że zamiast kombinować z tłumieniem sygnału rezystorami można po prostu obniżyć dane wyjście i tyle.

Zwrotnica pasywna pozwala w chwilę testować teorie z akustyka pomieszczenia?

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327070
3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Ja np mam mocne wrażenie że Xajas sensownie gada. Projekt wykonanie i elementy do zwrotnicy pasywnej drożej wychodzą niż takie minidsp. Trzeba pamiętać że w aktywnej zmiana punktu pracy to chwila a w pasywnej to nowa zwrotnica. Kiedyś może to miało sens ale teraz jak klasę D na dół masz za kilkaset PLN. Nie bez znaczenia jest też to że zamiast kombinować z tłumieniem sygnału rezystorami można po prostu obniżyć dane wyjście i tyle.

Zwrotnica pasywna pozwala w chwilę testować teorie z akustyka pomieszczenia?

Kazdy jakas tam swoja racje ma. Nie bede mowil ze nie mowi sensownie, bo mowi, tylko ze to sprawdza sie do pewnego punktu. Dobre koncowki mocy nie sa wcale tanie i na pewno sa duzo drozsze niz zrobienie projektu pasywnie. Dodatkowo przyczepilbym sie do jakosci dzwieku z samej zwrotnicy cyfrowej/przetwornika/przedwzmacniacza. Jak technicznie moze to byc dobre rozwiazanie tak sonicznie niekoniecznie. Troche za duzo sprzetu przerzucilem zeby sadzic ze mini dsp zagra na poziomie dac za chociazby 20kzl.

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327075

Jeżeli ktoś składa pierwsze konstrukcje chce testować różne głośniki. Kombinować z podziałami różnymi filtrami to układ ze zwrotnicą cyfrową jest idealny. Jak już dobierzemy po testach zestaw głośników i dechę to można rozpocząć zabawę ze zwrotnicą analogową. 

Z mojego doświadczenia w systemie aktywnym i nie tylko mojego ale moich znajomych. Najlepiej gra zestaw aktywny gdzie są wszystkie końcówki na poszczególne pasmo takie same. Nie sprawdziło się u mnie brzmienie na średnicę i górę lampowe a na dół tranzystor. 

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327087

Zaczynacie kombinować pod górę.

Mini DSP w podstawowej wersji to niewiele ponad 1000zł. Wzmacniacz D to pewnie ze 100zł u żółtych braci. 

I można zaczynać.

Ach. Niska jakość?

To wiedzcie, że za samą prostą zwrotnicę do OB 2.5 drożnego klient zapłacił 4000zł bo chciał (!). Naczytał sie tego forum... 🙂

Więc jak? Opłaca się cyrowo czy nie. 

Jakiś drugi wzmacniacz to kazdy znajdzie gdzieś w piwnicy... 😉

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327106
Godzinę temu, piter z napisał:

Dodatkowo przyczepilbym sie do jakosci dzwieku z samej zwrotnicy cyfrowej/przetwornika/przedwzmacniacza. Jak technicznie moze to byc dobre rozwiazanie tak sonicznie niekoniecznie. Troche za duzo sprzetu przerzucilem zeby sadzic ze mini dsp zagra na poziomie dac za chociazby 20kzl.

No to też tylko opinia, której ja np nie daję wiary bo została zbudowana na podstawie słuchu któremu jak wiadomo ufać nie można bo oszukuje. Do tego jak już widzę wchodzi temat cen no to jesteśmy w "domu". Wpływ daca czy końcówki ogólnie całej elektroniki na brzmienie zestawu jest tak 1:10 w stosunku do głośników/akustyki moim zdaniem. Dziś dobra końcówka czy dac to są groszowe sprawy. Za 20kpln to by jeszcze na samochód starczyło ;]

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327111
Dobre koncowki mocy nie sa wcale tanie i na pewno sa duzo drozsze niz zrobienie projektu pasywnie. Dodatkowo przyczepilbym sie do jakosci dzwieku z samej zwrotnicy cyfrowej/przetwornika/przedwzmacniacza. Jak technicznie moze to byc dobre rozwiazanie tak sonicznie niekoniecznie. Troche za duzo sprzetu przerzucilem zeby sadzic ze mini dsp zagra na poziomie dac za chociazby 20kzl.

Zaczne od konca

1. „Przerzucanie sprzetu“ kojarze z gosciem, ktory pracuje na poczcie i przerzuca paczki, niekoniecznie majac pojecie o tym, co zawieraja, wiec takie hasla nie wywieraja na nikim wrazenia i nie sa zadna referencja.

2. Ile i jakie aktywne systemy „przerzuciles“ i zmajstrowales, aby pozwalac sobie na takie oceny? Konkretnie!

3. Na stwierdzenie ze aktywne zwrotnice sa z „watpliwym sonicznym efektem“, odpowiem, ze moim zdaniem pasywne zwrotnice sa z „watpliwym sonicznym efektem“.
I co teraz? Kto jest bardziej „wiarygodny“?

A teraz do konkretow, czyli porownania kosztow.

4. Dwa moduly FA253 (2x250W+100W) + pilot + wyswietlacz kosztuja okolo 1400€.

Podaj mi konkretny przyklad (modele i ceny) adekwatnego pasywnego zestawu zawierajacy:
- wzmacniacz zintegrowany albo przedwzmacniacz+koncowka mocy
- przetwornik DAC
- sensowne elementy do 3-droznej pasywnej zwrotnicy

5. MiniDSP FLEX (okolo 600€) + koncowka mocy 2x500W (700€) + koncowka mocy 4x250W (1100€) kosztuja okolo 2400€.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podaj mi konkretny przyklad (modele i ceny) adekwatnego pasywnego zestawu zawierajacy:
- przetwornik DAC
- streaming/odbiornik BT LDAC
- aktywne sterowanie subwoofera
- mozliwosc uzycia DRC/Dirac
- wybor roznych konfiguracji/presetow

A jesli twierdzisz, ze (twoim zdaniem) powyzsze elementy nie spelniaja twoich wymagan, podaj konkretnie, jakie pasywne rozwiazanie (elementy i ceny) masz na mysli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327115
1 godzinę temu, Lok napisał:

Jeżeli ktoś składa pierwsze konstrukcje chce testować różne głośniki. Kombinować z podziałami różnymi filtrami to układ ze zwrotnicą cyfrową jest idealny. Jak już dobierzemy po testach zestaw głośników i dechę to można rozpocząć zabawę ze zwrotnicą analogową. 

Z mojego doświadczenia w systemie aktywnym i nie tylko mojego ale moich znajomych. Najlepiej gra zestaw aktywny gdzie są wszystkie końcówki na poszczególne pasmo takie same. Nie sprawdziło się u mnie brzmienie na średnicę i górę lampowe a na dół tranzystor. 

Można też dojść do wniosku że osiągnięty efekt nie jest możliwy do uzyskania ze zwrotnicą analogową🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327151
Godzinę temu, xajas napisał:

1. „Przerzucanie sprzetu“ kojarze z gosciem, ktory pracuje na poczcie i przerzuca paczki, niekoniecznie majac pojecie o tym, co zawieraja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wiec takie hasla nie wywieraja na nikim wrazenia i nie sa zadna referencja.

Oczywiscie ze nie ma sie pojecia jak moze zagrac u siebie dana kolumna, czy wzmacniacz zanim sie jej nie przytarga do domu i nie sprawdzi w kilku roznych zestawieniach. Jakby to bylo takie proste to nie byloby calego rynku audio, a tylko jeden przetwornik, wzmacniacz itp. a moze wogole poprostu jedno urzadzenie all in one. Przyznaje sie ze nie mam takiej wiedzy aby zgadnac to parametrach znieksztalcen i innych rzeczy, a juz wybitnie dotyczy to wzmacniaczy ktore w zasadzie powinny brzmiec podobnie, ale za nic nie chca.

Godzinę temu, xajas napisał:

2. Ile i jakie aktywne systemy „przerzuciles“ i zmajstrowales, aby pozwalac sobie na takie oceny? Konkretnie!

Z aktywnych systemow mialem doczynienia tylko z ATC SCM 50 w wersji pasywnej i aktywnej gdzie pasywna brzmiala dla mnie duzo lepiej od aktywnej (tutaj przewaga byla w dynamice) i Meridianem (ten to wogole brzmial wybitnie "nijako"), ale nic z tego ostatecznie nie kupilem poniewaz nie brzmialo na tyle dobrze na ile myslalem.

1 godzinę temu, xajas napisał:

3. Na stwierdzenie ze aktywne zwrotnice sa z „watpliwym sonicznym efektem“, odpowiem, ze moim zdaniem pasywne zwrotnice sa z „watpliwym sonicznym efektem“.
I co teraz? Kto jest bardziej „wiarygodny“? emoji6.png

Kazdy moze miec swoje zdanie. Ciezko sobie wyrobic zdanie o zestawach aktywnych poniewaz ich prawie nie ma.

4. Dwa moduly FA253 (2x250W+100W) + pilot + wyswietlacz kosztuja okolo 1400€.

- przetwornik DAC

Nie no, tyle to kosztuje sredni przetwornik jakiego chinskiego Gustarda xD

Dobra koncowka to mam na mysli cos pokroju Accuphase.

5. MiniDSP FLEX (okolo 600€) + koncowka mocy 2x500W (700€) + koncowka mocy 4x250W (1100€) kosztuja okolo 2400€.

Co ta sa za koncowki?

Nie przecze ze technicznie nie masz w czyms racji, ale mam wrazenie ze poprostu jest jakies zalozenie ze kazdy dac i kazda koncowka brzmi dokladnie tak samo, a to juz kloci sie z moim doswiadczeniem poniewaz dla mnie nawet zmiana kondensatora we wzmacniaczu wplywa na brzmienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327223
1 minutę temu, piter z napisał:

juz wybitnie dotyczy to wzmacniaczy ktore w zasadzie powinny brzmiec podobnie, ale za nic nie chca.

Twoim zdaniem.. opinie bywają różne 😉

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327225
Teraz, Daniel_68412 napisał:

Twoim zdaniem.. opinie bywają różne 😉

Oczywiscie ze tak. Mam znajomych ktorzy patrza wogole dziwnie na audio jako hobby poniewaz dla nich muzyki mozna posluchac nawet na boomboxie JBL i nie widza sensu w tym co robie.

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327228
Teraz, piter z napisał:

Oczywiscie ze tak. Mam znajomych ktorzy patrza wogole dziwnie na audio jako hobby poniewaz dla nich muzyki mozna posluchac nawet na boomboxie JBL i nie widza sensu w tym co robie.

To warto pisać że to jednak opinia bo zostało to ujęte jakby to był fakt.

To co robisz to strojenie systemu pod gust dla 99proc populacji muzyka nie ma wielkiego znaczenia. Naukowo zostało udowodnione że tylko u 20proc populacji powoduje "ciary".

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327231
4 godziny temu, Lok napisał:

Nie sprawdziło się u mnie brzmienie na średnicę i górę lampowe a na dół tranzystor. 

Jak robiłem  próby u siebie z tym że zwrotnica pasywna ,góra i średnie lampa, dół D klasa to dzwięk się rozjechał trochę,mimo że poziomy były wyrównane.Brak spójności można było odczuć.

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327299
Teraz, LUKAS 84 napisał:

Jak robiłem  próby u siebie z tym że zwrotnica pasywna ,góra i średnie lampa, dół D klasa to dzwięk się rozjechał trochę,mimo że poziomy były wyrównane.Brak spójności można było odczuć.

Mam takie same wrażenie. Takie różne granie. Brak spójności. Najlepiej 3 takie same końcówki. Ale to są moje doświadczenia z moim systemem. 
Może komuś udało się to super zgrać 

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327300
1 godzinę temu, piter z napisał:

Nie przecze ze technicznie nie masz w czyms racji, ale mam wrazenie ze poprostu jest jakies zalozenie ze kazdy dac i kazda koncowka brzmi dokladnie tak samo, a to juz kloci sie z moim doswiadczeniem poniewaz dla mnie nawet zmiana kondensatora we wzmacniaczu wplywa na brzmienie.

No to w studiach nagraniowych mają problem, duży problem, praktycznie nie do rozwiązania a tych problemów w różnych dziedzinach audiofile mogliby dostarczyć całą masę. Inżynierowie w studiach chyba powinni popełnić seppuku

27 minut temu, LUKAS 84 napisał:

I jaki Kolega wyciągnął z tego wniosek? Mój wniosek jest taki że Kolega nie potrafi uzyskać spójności w takim układzie z powodu zbyt małych umiejętności 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327315

P.S. Jak słuchałem w warunkach domowych zestawów OB firmy Jamo (ten niższy model) też odniosłem wrażenie braku spójności a to był w końcu "idealny" zestaw pasywny.

2 minuty temu, LUKAS 84 napisał:

Nasuwa się myśl że to może być trochę problem z fazą dwóch odrębnych wzmacniaczy.

Dwa wzmacniacze o podobnych parametrach technicznych nie mogą mieć problemów z fazą.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327320
7 minut temu, Lech36 napisał:

I jaki Kolega wyciągnął z tego wniosek? Mój wniosek jest taki że Kolega nie potrafi uzyskać spójności w takim układzie z powodu zbyt małych umiejętności 😉

Nie przeczę, specem nie jestem .Osoba coś podpowie, kolega będzie wdzięczny, a i inni skorzystają .

5 minut temu, Lech36 napisał:

Dwa wzmacniacze o podobnych parametrach technicznych nie mogą mieć problemów z fazą.

No ale  pisałem że lampa i d klasa.

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327325

Myślenie, że wymiana kabla czy kondensatora jest "budowaniem" systemu to później nie dziwota że ktoś zaczyna faktycznie budować system nawet te dwie drogi akrywnie i się okazuje że jak zmieniamy podział to to słychać. Ot i taki pożytek z tej ałdiofilii że na manowce sprowadza.

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327332
1 minutę temu, LUKAS 84 napisał:

Nie przeczę, specem nie jestem .Osoba coś podpowie, kolega będzie wdzięczny, a i inni skorzystają .

Podpowiedzi są niebezpieczne, często są wyśmiewane przez znawców. Zresztą od OB to są specjaliści nawet w tym wątku, ja OB tylko słuchałem i z nietypowych OB (dipoli) wrażenie na mnie robiły takie konstrukcję jak Acoustat czy Martin Logan w szczególności ostatnia wersja z aktywną sekcją niskich tonów. Jakoś mi się nie widzi OB na dole z wielkimi i ciężkimi układami drgającymi generującymi mnóstwo strat, ale to tylko taka luźna uwaga. Zawsze zastanawiało mnie dlaczego tak mało jest fabrycznych systemów OB choć fakt że ostatnio jest tego trochę więcej na rynku niż kiedyś. 

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

Myślenie, że wymiana kabla czy kondensatora jest "budowaniem" systemu to później nie dziwota że ktoś zaczyna faktycznie budować system nawet te dwie drogi akrywnie i się okazuje że jak zmieniamy podział to to słychać. Ot i taki pożytek z tej ałdiofilii że na manowce sprowadza.

Może warto poeksperymentować ze zmianami podziału w czasie rzeczywistym? To umożliwiają zwrotnice DSP. Ja parę lat temu postawiłem taki system i eksperymentuję. Wnioski czasem bywają zaskakujące.

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327333
1 minutę temu, Lech36 napisał:

Zawsze zastanawiało mnie dlaczego tak mało jest fabrycznych systemów OB choć fakt że ostatnio jest tego trochę więcej na rynku niż kiedyś. 

Bo BR pozwala mieć tłuczek o szerokości 20cm który lepiej się wpasowuje w coraz niższe metraże dostępne dla przeciętnego Kowalskiego. Trendy zawsze wyznacza największy media market z okolicy.

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327334
6 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Ot i taki pożytek z tej ałdiofilii że na manowce sprowadza.

Systemy aktywne to nie "manowce" tylko raczej wejście na wyższy pułap rozwoju.

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Bo BR pozwala mieć tłuczek o szerokości 20cm

Co to jest "tłuczek o szerokości 20cm"? 

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327335
1 minutę temu, LUKAS 84 napisał:

Prześmiewcza nazwa małego wofera basowego .

W tych Martin Loganach których ostatnio słuchałem na dole też pracuje chyba właśnie taki "tłuczek" o średnicy 20cm, może nawet mniejszy, pomieszczenie miało powyżej 50m2 a grało to tak że nie chciało się kończyć słuchania. I to na takim "tłuczku". Jak oni to zrobili że było tak ciekawie? 

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327341
2 godziny temu, Lech36 napisał:

Systemy aktywne to nie "manowce" tylko raczej wejście na wyższy pułap rozwoju.

Slabo to napisalem - chodzilo o to ze ałdiofilia takiego delikwenta oszukuje tworząc złudzenie że jak zmienia kabel/kond to coś zmienia i coś buduje (czegoś się uczy) - no i później przy takim systemie aktywnym wychodzi, że nic z tego nie rozumie bo zmiana kabla nic nie zmieniała i trzeba czym prędzej wrócić.

https://www.audiostereo.pl/topic/167866-zwrotnice-cyfrowe/#findComment-6327418
  • Pokaż nowe odpowiedzi