Skocz do zawartości
IGNORED

Canton Control Unit - magiczne pudełko

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, Canton do niektórych swoich kolumn dodawał moduł do korekcji barwy. U szwagra słyszałem to w akcji i rzeczywiście działa to bardzo fajnie. Może byliby chętni żeby odwzorować coś podobnego, albo skopiować oryginał Cantona. Taki prosty korektor może skorygować wpływ akustyki pomieszczenia i i zmienić brzmienie systemu bez kosztownych wymian sprzętu. 

• Moderatorzy

Ale to zdaje się pracować poprawnie tylko z tymi kolumnami.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Moderatorzy

Ale przecież jest spory wybór urządzeń DSP / DRC. Po co wymyślać koło na nowo? 

W tym "regulowanym" reguluje się dobroć, ale już nie częstotliwość, więc zasadniczo z jednym typem ZG (czy raczej jedną częstotliwością graniczną) to będzie poprawnie działać. Można zrobić filtr z regulowanym wszystkim, tylkkto to dobrze ustawi i najważniejsze - jaki zasilacz i jakie kondensatory użyje, bo wiadomo, że opampy dyskretne 😉

nagrywamy.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmm, jakaś koncepcja jest tu zawarta.... i działa też na innych kolumnach - np. na Dali 850 też była znacząca poprawa. 

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, Bogdan napisał:

Ukryta Zawartość

Hmm, jakaś koncepcja jest tu zawarta.... i działa też na innych kolumnach - np. na Dali 850 też była znacząca poprawa. 

Jeżeli to jest prawda:

canton-control-unit-rc1_1214369.thumb.png.d7c7d95719091ba6a8327063e3df24c8.png

to proste jest generalnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

To byla wspaniala seria Cantona!
Lubie stare Cantony

Tutaj widac ktory modul pasowal do ktorego zestawu i ktora czestotliwosc poprawial

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4641.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubie stare Cantony

Tutaj widac ktory modul pasowal do ktorego zestawu

Ukryta Zawartość

IMG_4641.thumb.png.b7cb55c90517c0f5b77291e073540c99.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to jest „niski bas“?

Musisz dobrac czestotliwosc tego niskiego basu i wspolczynnik dobroci, by takie ustrojstwo uniwersalnie uzyc
BTW. Jest wiele gotowych rozwiazan (DSP), a jesli chcesz, mozesz ograniczyc zakres korekcji tylko do „niskiego basu“

Masz skan ?

Zrobiłem próby i doznałem opadu szczęki .... szok - wszystko się zmieniło - zniknęła ostrość i spłaszczenie , a pojawiła się potęga, soczystość, przestrzeń. U mnie najlepiej na ustawieniach -1 . To są prawdziwe cuda.... 

5 godzin temu, moltos napisał:

Ruskie Radio nr 8/1986 str. 61

Ukryta Zawartość

Oryginał artykułu był w Audio rocznik 1985 nr 8 ale ja nie mogę nic znaleźć. Nie wiadomo czy jest gdzieś archiwum.

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, xajas napisał:

Podzielam tę opinię. 10 lat temu kupiłem RC-L, w 2018r. je sprzedałem i w tym roku ponownie kupiłem bo to świetne kolumny są a kosztują śmieszne pieniądze.

11 godzin temu, xajas napisał:

Tutaj widac ktory modul pasowal do ktorego zestawu i ktora czestotliwosc poprawial

To nie wszystkie modele z kontrolerem. Jeszcze są: SC-S, Digital 1, Digital 2, Digital 2.1. Tutaj wnętrzności kontrolera od Digital 2.1:

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240820_181804_AllegroLokalnie.thumb.jpg.436235ee1ee30f499ee5c69bd9b6cf67.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022

Ilu z nas latami walczy , wymieniając elementy systemu czasami za duże pieniądze. Ile ja przewaliłem sprzętu..... a może wystarczy odrobinkę skorygować charakterystykę i gra muzyka. Dsp jest dobrze stosować w systemach osobnym zasilaniem głośników, a ja nie chcę rezygnować z Gryphona Callisto lub sterować nim np. tylko basowce. Natomiast prosty filtr aktywny z regulacją pozwalającą skorygować odtwarzanie kolumn w konkretnym pokoju , to super rozwiązanie. Ja nie lubię dźwięku "płaskiego", lubię basik odrobinkę podbić i po próbach z Cantonami CT100 jestem przekonany , że to dobre rozwiązanie. Ten układ  z ruskiego Radia jest OK - o to chodzi , umożliwia płynną regulację , a i częstotliwość jego działania można dobrać pod swoje kolumny i upodobania.

• Moderatorzy
14 godzin temu, Bogdan napisał:

Dsp jest dobrze stosować w systemach osobnym zasilaniem głośników, a ja nie chcę rezygnować z Gryphona Callisto lub sterować nim np. tylko basowce

Są urządzenia takie jak miniDSP DDRC-22D Stereo Digital I/O gdzie możesz korekcji dokonać jeszcze przed DACem. Samo podbijanie basu nie zawsze załatwia sprawę, bo "dziury" z akustyki pozostaną. Swoją drogą robiłeś jakieś kolumny więc chyba najlepiej jest od razu dopasować zwrotnicę pod swoje gusta i pomieszczenie - wg mnie to jedyny sens robienia kolumn DIY, bo ekonomiczny wątek na pewno sensu nie ma.

Dsp jest dobrze stosować w systemach osobnym zasilaniem głośników, a ja nie chcę rezygnować z Gryphona Callisto lub sterować nim np. tylko basowce. Natomiast prosty filtr aktywny z regulacją pozwalającą skorygować odtwarzanie kolumn w konkretnym pokoju , to super rozwiązanie.

Troche namieszales. Po pierwsze DSP (DRC) moge stosowac w systemach, ktore sa pasywne i napezane jenym Gryfonem
Patrz Roon, Dirac, RoomPerfect, niemalze wszyscy uzytkownicy tych systemow maja na wyjsciu najzwyklejszy pojedynczy wzmacniacz i pasywny zestaw glosnikowy.

A poza nielicznymi winylowcami, niemalze kazdy z nas ma cyfrowe zrodlo i DAC, wiec wpiecie takiego procesora miedzy zrodlo i DAC (czyli bez dodatkowej konwersji AD i DA) nie jest problemem. Trzeba tylko chciec

Xajas wiem - ja tylko napisałem, że najlepiej jezt dsp zastosować kompleksowo , czyli do DRC i jednocześnie jako zwrotnica. 

Dorwałem Unit 1

Ukryta Zawartość

20240822_133315.jpg

20240822_133306.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja uzywam DSP do sluchawek (czyli ani DRC, ani zwrotnice) i sobie chwale.

Nie ma „najlepiej“, nie musi byc kompleksowo, wystarczy ze wyeliminujesz dwa upierdliwe mody i juz sie oplacalo

Tam gdzie trzeba

Problem większości rozwiązań opartych o DSP jest to, że nie są optymalizowane pod kątem jakości, tylko żeby to upchnąć w low endowe procesory. Mocno wyidealizowana wizualizacja w Sigma DSP wygląda ładnie, ale realnie filtr już znacznie gorzej. To co w Hi-Endowym audio pożera dziesiątki GB ramu i wiele gigaherców rdzeni nie uruchomimy na procesorze 300MHz, nawet biorąc pod uwagę architekturę DSP.

Edytowane przez Muzg
Problem większości rozwiązań opartych o DSP jest to, że nie są optymalizowane pod kątem jakości, tylko żeby to upchnąć w low endowe procesory.

O jakich systemach mowisz (konkretnie) i z jakimi procesorami DSP miales do czynienia (konkretnie)?

Polećcie proszę jakiś tani procesor dsp . A może jakiś amplituner Yamahy z Ypao jako preamp ?

To jest tak sensowne pytanie jak: chce kupic auto, poleccie mi jakies.

Moge polecic od Fiacika 500 az po ciezarowke i autobus. Skad mamy wiedziec do czego i za ile?
6 minut temu, xajas napisał:

Co za bezsens.
Z jakimi procesorami DSP miales do czynienia i w jakich systemach?

A jakie to ma znaczenie z jakimi ja miałem do czynienia. Widzę jakie są używane w popularnych tu zabawkach.

Xajas tani, prosty tylko DRC, do wypróbowania dsp w najprostszej postaci .

Czy takie coś zadziała ?

Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz! 

116,41zł | ADAU1401 ADAU1701 Tłumik gwizdka Ulepszony do ADAU1401 Tłumienie sprzężenia zwrotnego DSP Tablica edukacyjna Obróbka sygnału

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jakie to ma znaczenie z jakimi ja miałem do czynienia. Widzę jakie są używane w popularnych tu zabawkach.

Jak nie miales z nim do czynienia, to dyskutujemy z slepym o kolorach
6 godzin temu, Bogdan napisał:

Polećcie proszę jakiś tani procesor dsp

Co znaczy tani?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Xajas tani, prosty tylko DRC, do wypróbowania dsp w najprostszej postaci .
Czy takie coś zadziała ?
Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz! 
116,41zł | ADAU1401 ADAU1701 Tłumik gwizdka Ulepszony do ADAU1401 Tłumienie sprzężenia zwrotnego DSP Tablica edukacyjna Obróbka sygnału

Ukryta Zawartość

Jesli znajdziesz obudowe, zasilacz, umiesz go programowac, ma wystarczajaca ilosc parametrycznych EQ, ma odpowiednie wejscia i wyjscia,… to do wyprobowania zadziala

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Bogdan napisał:

Polećcie proszę jakiś tani procesor dsp . A może jakiś amplituner Yamahy z Ypao jako preamp ?

Ukryta Zawartość

Nie urywa, ale coś można pogrzebać. Można najpierw ściągnąć soft i się pobawić na sucho, co on umie.

Są z xlr albo i z czterema końcówkami, jak ktoś się chce bawić w aktywne paczki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi