Skocz do zawartości
IGNORED

Canton Control Unit - magiczne pudełko

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Muzg napisał:

Problem większości rozwiązań opartych o DSP jest to, że nie są optymalizowane pod kątem jakości, tylko żeby to upchnąć w low endowe procesory. Mocno wyidealizowana wizualizacja w Sigma DSP wygląda ładnie, ale realnie filtr już znacznie gorzej. To co w Hi-Endowym audio pożera dziesiątki GB ramu i wiele gigaherców rdzeni nie uruchomimy na procesorze 300MHz, nawet biorąc pod uwagę architekturę DSP.

Trochę nie ale niestety trochę tak. Malina niezbyt to wszystko uciągnie, jak się chce porządnie.

6 minut temu, Ajothe napisał:

Czy istnieje takie pudełko z In i out po coaxialu? 

MiniDSP wtedy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

9 minut temu, Ajothe napisał:

1 in 3x out

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, przemak napisał:

Trochę nie ale niestety trochę tak. Malina niezbyt to wszystko uciągnie, jak się chce porządnie.

MiniDSP wtedy

Ukryta Zawartość

No właśnie, trochę drogo....

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

1 in 3x out

Ukryta Zawartość

No można kombinować z różnymi konwerterami, ale to już bym narobil za dużo polaczen i wyszłaby dżungla 😄

9 minut temu, przemak napisał:

Dlaczego? 

U mnie chodzi dsp na rpi4 i zużycie zasobów jest malutkie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Ajothe napisał:

No można kombinować z różnymi konwerterami, ale to już bym narobil za dużo polaczen i wyszłaby dżungla 😄

to był chiński żart nie konwerter.
😁

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Malina niezbyt to wszystko uciagnie

Kiedys z ciekawosci poeksperymentowalem troche z malina.
Uzylem jej (z lecacym na niej convolverem bruteFIR) do aktywnego sterowania 3-droznych zestawow glosnikowych i (czyli cyfrowe zwrotnice) i rownoczesnej korekcji pomieszczenia (DRC). Na wyjsciu podlaczony byl wielokanalowy Audio Interface (Focusrite 18i20). Filtry/zwrotnice (impulseResponse WAVs) byly policzone w Acourate).
I wszystko lecialo
Nawet moglem „streamowac“ muzyke na ta maline przez AirPlay.

Bardzo ciekawe ustrojstwo

BTW.
Nawet uzywane w „highendowskich“ produktach jak Bryston, albo takich aktywnych, korygowanych zestawach (totalnie odjazdowe)

Ukryta Zawartość

IMG_4692.thumb.jpg.ce869b9113db5c3c7dcbe75da412b685.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem co zrobić żeby zapchać RPI4, filtry nawet 192khz i resampling leciały bez problemu. 

Odtwarza też Dsd bez problemów....

Może jakby zrobić wielokanałowe dsp.....Ale Xajas napisał że też nie ma zadyszki. 

44 minuty temu, Bogdan napisał:

a co sądzicie o Behringerze DEQ2496 ?

W sam raz na początek, może i docelowo.

Edit. Tylko darować sobie funkcję auto. Ale to z czasem samo przyjdzie.

Edytowane przez OLES

Teraz mi sie przypomnialo. Przeciez sa takie male nakladki (HAT?) do maliny z cyfrowym wejsciem i wyjsciem. Nawet chcialem taka kupic, ale w miedzyczasie zarzucilem dalsze eksperymenty i nie kupilem

Ukryta Zawartość

Ale kupilem super DAC. Czyli Malina + ten DAC + bruteFIR to dobry odbiornik BT/AirPlay z dobrym procesorem DSP i niezly, przetwornikiem DACIMG_8068.thumb.jpg.1247a975e4dfc16c04bd92b1f73440fa.jpg

A do tego z 10 Setupami do wyboru

IMG_8053.thumb.jpg.09cc878bd8cfca707555b19d79e3ba2e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli de facto, kazdy, kto ma maline i odpowiedni system operacyjny (zawierajacy convolver) muze uzyc maliny jako maly DSP podlaczony dowolnymi wejsciami/wyjsciami (patrz odpowiednie HAT)

Na wstepna zabawe wystarczy.
A na troche wieksza tez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_8076.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widz polega na tym że mam digione -> coaxial -> dac -> wzmak. 

I chce dsp między digione, a Dac....

No jakby jeszcze było toslink w tym pudełku dsp dodatkowo to super...

1 minutę temu, xajas napisał:

Czyli de facto, kazdy, kto ma maline i odpowiedni system operacyjny (zawierajacy convolver) muze uzyc maliny jako maly DSP podlaczony dowolnymi wejsciami/wyjsciami (patrz odpowiednie HAT)

Teraz mi zaświtało w głowie że mogę mied drugą malinę robiącą tylko za DSP... z taką nakładka in out? 

Narazie pomysł jakiś jest. Mam dodatkową wolną Rpi4....

Streamer mam zasilanie liniowe muzga 5v 2A pod malinę i digione. 

Nakładka potrzebuje DSP coax, toslink in out. 

2 godziny temu, Bogdan napisał:

a co sądzicie o Behringerze DEQ2496 ?

11 godzin temu, Ajothe napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Myślę sobie, że jedna koncepcja do wykorzystania analogowej korekcji niskiego basu ma szczególne uzasadnienie - OZ i moduł z korekcją. OZ to bas idealny oprócz wypełnienia najniższego dołu . Mam do poskładania kolumny 2 way na 2 x Vifa NE225 + Dayton RST28 z podziałem około 1000- 1500 Hz . Kolumny będą z bass refleksem , ale zrobię próby z OZ. 

Zresztą kolumny OB też zazwyczaj mają za mało niskiego basu i tu też taki prosty układ analogowy może być wybawieniem.

DSP zapewne jest super , choć mnie w Harmanie HK990 nie zachwyciło , z korekcją robiło się sucho , głucho i technicznie.

Każda obudowa coś wnosi od siebie. 

Ale basu będzie dosyć jeśli głośnik będzie solidny i takaż obudowa albo brak obudowy. Polecam szczególnie ostatni przypadek 🙂 jako najmniej wnoszący od siebie ale szczególnie mało wydajny.

Tym bardziej tu warto z rozwagą podbić najniższy zakres. Wymaga to oczywiście nadmiarowości woofera.

Fizyka po prostu.

• Moderatorzy
11 godzin temu, Bogdan napisał:

OZ to bas idealny

Jaki on tam idealny. Idealny to mógłby być z nieskończonej odgrody.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

W dniu 23.08.2024 o 10:13, xajas napisał:

Przeciez mozna „pietrowo“ nalozyc kilka nakladek na jedna maline? Czyli wystarczy jedna malina

Dzięki, wymyśliłem sobie, że zrobię DSP do telewizora 😄

Oz to bas idealny w ramach rozsądku, kosztów i możliwości. Nie łapmy się za słówka - każdy wie o co chodzi. Bas z OB będzie najlepszy , ale trzeba stosować głośniki min. 12 cali  - Caladan .a 2 x 12 cali , a regułą jest 15 czy 18 cali. Do BR wystarczy 8 cali , więc różnica jest oczywista.

Nie wchodzc w jakieś trudne rozwiązania typu "O Labiryntowa",... to z typowych skrzynek, OZ jest najlepsza. Przede wszystkim nie ma basu oszukanego rezonansem "otworu", daje bardziej naturalnie schodzący bas, lepszą szybkość. BR są efekciarskie, szczególnie te na małych pierdziawkach ale nienaturalne...

Synowi zrobiłem kolumny BR na Beymach 12br70 i BMS4524 , które adresat uważa za najlepsze na świecie - wiadomo basssss trzęsie chałupą  , a góra ładnie "cyka" :-) Ale zamknąłem otwory i bas od razu nabrał szybkości , kultury, kontroli i zejścia przy odrobinie odchudzenia . Leciutka korekta basu pomogła. Chyba nawet wypróbuję OB na tych Vifach , czyli Caladany. Tylko w moim głównym systemie nie mam korekcji barwy i morduję się od lat , bo pokój mam wredny. 

Powinieneś wejść w to DSP z korekcją pomieszczenia (ale nie auto lecz z zabawą we własne konfiguracje tak jak proponuje to Xajas). Ciekaw jestem jakbyś odebral OB o charakterystyce dipolowej w swoim pomieszczeniu. U mnie zdcydowanie pomogło.

• Moderatorzy
26 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Przede wszystkim nie ma basu oszukanego rezonansem "otworu", daje bardziej naturalnie schodzący bas, lepszą szybkość.

Jeśli BR nastroisz nisko <30Hz to efekt będzie podobny. Jeśli jest poniżej 40 Hz też jest nieźle.  Oczywiście głośnik powinien być do tego odpowiedni.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Tak patrząc pół filozoficznie a pół z teorii filtrów to taki układ filtra górnoprzepustowego z regulowaną dobrocią zmienia obudowę OZ w BR, z konsekwencjami w postaci pasma i fazy. I dalej filozoficznie patrząc każda obudowa OZ jest obudową BR tylko bardzo nisko nastrojoną...

Pomarańczowy - faza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Powinieneś wejść w to DSP z korekcją pomieszczenia (ale nie auto lecz z zabawą we własne konfiguracje tak jak proponuje to Xajas). Ciekaw jestem jakbyś odebral OB o charakterystyce dipolowej w swoim pomieszczeniu. U mnie zdcydowanie pomogło.

Gdybym chcial jeszcze raz zaczynac od zera budowyc wieksze, troche powazniejsze OB, w oparciu o cenowo znosne przetworniki z dzialki PA, to wybral bym

Ukryta Zawartość

IMG_4711.thumb.jpg.ff0b24cf760640cdbf1e02082dbf0c2d.jpg

A jesli ta Beyma jest za droga, to mozna wciac inny tanszy przetwornik, takze AMT (jak Dayton AMT4Pro)

IMG_4715.thumb.jpg.d8c2ed520d20d08711c5bf7760edb9f8.jpg

A calosc napedzil bym aktywnie takim MiniDSP Flex z opcja na rozszerzenie o 2 subwoofery (wystarcza 12“ w OZ)

IMG_4712.thumb.png.50630fdf34f722558aae87d242343ef6.png

IMG_4714.thumb.png.1a7ab27a273ba9266bee531e68c2ab04.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Seyv napisał:

Jeśli BR nastroisz nisko <30Hz to efekt będzie podobny.

Tak. Tylko opinie o BR popsuło te 95% rynku czyli pierdziawki strojone na 50-60Hz... a nawet wyżej...

2 godziny temu, przemak napisał:

układ filtra górnoprzepustowego z regulowaną dobrocią zmienia obudowę OZ w BR, z konsekwencjami w postaci pasma i fazy.

Teoretycznie tak. A nawet realnie odsłuchowo, ale już tylko prawie tak. 

Nadal są to głośniki o zupełnie innej dynamice jeżeli ktoś oczywiście przejmuje się parametrami, choćby taką dobrocią...

• Pokaż nowe odpowiedzi