Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

Jak się dzieli 10 MHz przez 44,1 kHz lub 48 kHz? Nie ułamkowo przypadkiem?

Odpowiedź: PLL

Muszę przewietrzyć mój system…

2 godziny temu, Mr.Jones napisał:

Do cholery, czy Ktos z moderacji moze ten balagan nie na temat pokasowac ?!

Co tu masz nie na temat??? Kręci się tu raban wokół ddc do niego...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

Pytanie: i?

Wystarczy minimum wysiłku i ...nawet ChatGPT Ci odpowie...

PLL (Phase-Locked Loop) w przetwornikach cyfrowo-analogowych (DAC) to pętla synchronizacji fazy, czyli układ elektroniczny stosowany do synchronizacji zegara taktującego przetwornik z sygnałem wejściowym.

Rola PLL w DAC:

1. Stabilizacja zegara – DAC wymaga bardzo stabilnego zegara do dokładnego przetwarzania sygnału cyfrowego na analogowy. PLL pomaga redukować jitter (zakłócenia czasowe sygnału zegarowego).

2. Synchronizacja z różnymi źródłami sygnału – Pozwala DAC pracować z różnymi częstotliwościami zegara wejściowego, dostosowując się do różnych standardów audio (np. 44.1 kHz, 48 kHz, 96 kHz).

3. Redukcja szumów i zakłóceń – Dobrze zaprojektowana PLL może poprawić jakość dźwięku poprzez eliminację problemów wynikających z niestabilnego zegara.

W wysokiej klasy DAC-ach często stosuje się zaawansowane układy PLL lub nawet zewnętrzne zegary referencyjne, aby zapewnić jak najczystszy sygnał audio.

15 minut temu, carlos med napisał:

Wystarczy minimum wysiłku i ...nawet ChatGPT Ci odpowie...

PLL (Phase-Locked Loop) w przetwornikach cyfrowo-analogowych (DAC) to pętla synchronizacji fazy, czyli układ elektroniczny stosowany do synchronizacji zegara taktującego przetwornik z sygnałem wejściowym.

Rola PLL w DAC:

1. Stabilizacja zegara – DAC wymaga bardzo stabilnego zegara do dokładnego przetwarzania sygnału cyfrowego na analogowy. PLL pomaga redukować jitter (zakłócenia czasowe sygnału zegarowego).

2. Synchronizacja z różnymi źródłami sygnału – Pozwala DAC pracować z różnymi częstotliwościami zegara wejściowego, dostosowując się do różnych standardów audio (np. 44.1 kHz, 48 kHz, 96 kHz).

3. Redukcja szumów i zakłóceń – Dobrze zaprojektowana PLL może poprawić jakość dźwięku poprzez eliminację problemów wynikających z niestabilnego zegara.

W wysokiej klasy DAC-ach często stosuje się zaawansowane układy PLL lub nawet zewnętrzne zegary referencyjne, aby zapewnić jak najczystszy sygnał audio.

"I?" nie było pytaniem o to, czym jest PLL. Co więcej, zakładam, że użyte skrótowo PLL wykracza poza to, co z minimum wysiłku wkleiles. A już na koniec, to nie było pytanie do ciebie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Gość

(Konto usunięte)

We're pushing the technology and design limits to bring you outstanding audio experiences. Meet our newest creation: the Precision Crafted DAC. With cutting-edge machining techniques, like CNC (Computer Numerical Control), our DAC raises the bar for audio quality, style, and toughness.

30 minut temu, ProjectPi napisał:

"I?" nie było pytaniem o to, czym jest PLL. Co więcej, zakładam, że użyte skrótowo PLL wykracza poza to, co z minimum wysiłku wkleiles. A już na koniec, to nie było pytanie do ciebie.

Trudno odgadnąć po tak precyzyjnie zadanym pytaniu ( "I?") co szczegółowo autor miał na myśli. Oczywiście,  że PLL wykracza , z zasady, jeśli zaznaczam , że wklejam minimum. Nie było do mnie, ale to chyba otwarta i swobodna wymiana opinii. 

EOT.

9 minut temu, carlos med napisał:

Trudno odgadnąć po tak precyzyjnie zadanym pytaniu ( "I?") co szczegółowo autor miał na myśli. Oczywiście,  że PLL wykracza , z zasady, jeśli zaznaczam , że wklejam minimum. Nie było do mnie, ale to chyba otwarta i swobodna wymiana opinii. 

EOT.

Jak trudno odgadnąć, warto pytać. Minimum wysiłku, ale jednak zbędnego. A i kwestii wykraczania PLL nie zrozumiałeś. Otwarta, ale niech z sensem będzie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Gość

(Konto usunięte)

Die R11 Meta ist das größte Standlautsprechermodell der R-Serie. Die Kombination aus Uni-Q®-Treibern der 12. Generation mit MAT™ und vier 16,5 cm-Hybrid-Aluminium-Tieftönern sorgt für ein atemberaubendes Hörerlebnis und ermöglicht es, die feinen Details einer Aufnahme herauszuarbeiten, während sie gleichzeitig rohe Kraft und Agilität liefert.

Laiv 12

ddc 4

zegar 2-4

Oczywiscie można zostać przy gołym dac 🙂 nikt nikogo nie zmusza 

do tego jeszcze trzeba to okablować to się robi poziom używanego Debussy, lampi big 7, nowej rockny czy AN 2.1 😉 pytanie czy warto 😂

11 minut temu, Ghotti napisał:

Laiv 12

ddc 4

zegar 2-4

Oczywiscie można zostać przy gołym dac 🙂 nikt nikogo nie zmusza 

do tego jeszcze trzeba to okablować to się robi poziom używanego Debussy, lampi big 7, nowej rockny czy AN 2.1 😉 pytanie czy warto 😂

Pytałem sprzedawców na stronie "France" 🙂 odpowiedź po zaprezentowaniu zestawu - bo o to zapytali - brzmiała: "zostań na USB lub zmień streamer na lepszy" ( mam ES Dmp A6 ME ).

Tyle ode mnie.

Edytowane przez TomaszWarecki
Pytałem sprzedawców na stronie "France"  odpowiedź po zaprezentowaniu zestawu - bo o to zapytali - brzmiała: "zostań na USB lub zmień streamer na lepszy" ( mam ES Dmp A6 ME ).
Tyle ode mnie.
Eversolo jako streamer tylko i wyłącznie. Nawet w ME wersji jak najbardziej. Ale to nie poziom z DDC. Lub od siebie dodam jaki usb izolator. Ja dziś będę testował altor usb I dam znać

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Laiv 12
ddc 4
zegar 2-4
Oczywiscie można zostać przy gołym dac  nikt nikogo nie zmusza 
do tego jeszcze trzeba to okablować to się robi poziom używanego Debussy, lampi big 7, nowej rockny czy AN 2.1  pytanie czy warto
Właśnie używane i raczej nie lepiej grające. Więc Sam sobie odpowiedziałeś. Bez zegara też gra ale do innych urządzeń też się przyda

42 minuty temu, TomaszWarecki napisał:

Pytałem sprzedawców na stronie "France" 🙂 odpowiedź po zaprezentowaniu zestawu - bo o to zapytali - brzmiała: "zostań na USB lub zmień streamer na lepszy" ( mam ES Dmp A6 ME ).

Tyle ode mnie.

Tzn? Bo nie skumałem wypowiedzi do końca 

53 minuty temu, Ghotti napisał:

Tzn? Bo nie skumałem wypowiedzi do końca 

Nadrabiam z wypowiedzią:

pytałem ich, czy warto silić się na zmianę jakości brzmienia poprzez te kosztowne elementy dodane do toru audio, by wejść do dac-a za pośrednictwem DDC i zegara poprzez gniazdo i2s. Odpowiedź była jak napisałem: graj pan nadal po USB, a dla poprawy zmień źródło na wyższy model.

Ps. I tak zrobię po swojemu 🙂 , ale sprzedawca audio odpowiedział, że nie warto DDC zegar itp ("skórka za wyprawkę" ).

Edytowane przez TomaszWarecki
2 minuty temu, TomaszWarecki napisał:

Nadrabiam z wypowiedzią:

pytałem ich, czy warto silić się na zmianę jakości brzmienia poprzez te kosztowne elementy dodane do toru audio, by wejść do dac-a za pośrednictwem DDC i zegara poprzez gniazdo i2s. Odpowiedź była jak napisałem: graj pan nadal po USB, a dla poprawy zmień źródło na wyższy model.

Ps. I tak zrobię po swojemu 🙂 , ale sprzedawca audio odpowiedział, że nie warto DDC zegar itp ("skórka za wyprawkę" ).

Teraz jasne 🙂 

28 minut temu, TomaszWarecki napisał:

a dla poprawy zmień źródło na wyższy model.

A wystarczy tylko dodatkowa izolacja galwaniczna USB ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Ghotti napisał:

do tego jeszcze trzeba to okablować to się robi poziom używanego Debussy, lampi big 7, nowej rockny czy AN 2.1

Rozumiem ze ww nie trzeba okablowac 🙂 

Do Debussy dodaj Scarlatti word clock..😉 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)

Czy mnie cos ominelo i jest jaks nowa wersja DAC Laiv Harmony z wejsciami na zewnetrzny zegar, ze tyle tutaj gawedzicie tak ostro na temat taktowania tego DAC. Ile kupilo na testy ten DAC ? Cos sie zmienilo poza dwoma uzytkownikami.
Nie ma innych watkow gdzie Soje wywody odnosnie izolacji USB czy taktowania I2S poruszycie ? Po cholere tworzyc posty gdzie pozniej watek sie rozrasta do 100stronicowego niekoniecznie na temat.

Dwie osoby kupiły, jedna sprzedaje na olx i sprzedać nie może, ja czekam na wypożyczenie, jak dobrze pójdzie na weekend będę miał wygrzaną wersję, spodziewam się wow, zwłaszcza że będę porównywał do DAC PCM58 za 1600zł,  a jak będzie? 

43 minuty temu, venom200 napisał:

Yyy nie

A znasz techniczne uzasadnienie dlaczego nie ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, TomaszWarecki napisał:

Miałem u siebie chyba kilkanaście źródeł USB - żaden hajend ale kilka dobrze grających, w tym jedno uchodzące za bardzo dobre - Sotm 200 Ultra (miałem tez zwykłą 200). Zwykła PI 4 z nakładką Ian Canada po I2S gra u mnie dużo lepiej niż każde wcześniejsze źródło USB.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

16 minut temu, RCD napisał:

spodziewam się wow

To jest chyba najgorsze czego sie mozna spodziewac. Jak sprzet robi wow to jest do smieci 😉

17 minut temu, RCD napisał:

jedna sprzedaje na olx i sprzedać nie może

To ze ktos odsprzedaje nowy, nie otwarty to nie oznacza ze jest uzytkownikiem DAC 😉

Swoja droga, na headfi ktos z PL pisal ze wlasnie zamowil i zastapi mu dotychczas posiadanego R26. Ciekawe co napisze za jakis czas.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Miałem u siebie chyba kilkanaście źródeł USB - żaden hajend ale kilka dobrze grających, w tym jedno uchodzące za bardzo dobre - Sotm 200 Ultra (miałem tez zwykłą 200). Zwykła PI 4 z nakładką Ian Canada po I2S gra u mnie dużo lepiej niż każde wcześniejsze źródło USB.

I dlatego już jestem blisko, by dla doświadczenia w realu dokooptować do swojego systemu wszystko o czym mowa powyżej (izolację już mam), tylko chcę wiedzieć, skąd bierze się ta rozbieżność zdań? Może elementy toru każdy ma inne?

5 minut temu, rafa napisał:

Swoja droga, na headfi ktos z PL pisal ze wlasnie zamowil i zastapi mu dotychczas posiadanego R26. Ciekawe co napisze za jakis czas.

R26 miałem, muł 

5 minut temu, rafa napisał:

To jest chyba najgorsze czego sie mozna spodziewac. Jak sprzet robi wow to jest do smieci 😉

23 minuty temu, RCD napisał:

wow względem PCM58

14 minut temu, Genezyp napisał:

Napisz, autor tematu będzie zadowolony.

Na pewno napiszę rzetelną prawdę

Ok powiem tak zrobiłem tzw łańcuch. PC Z Roon + HQPlayer +Diretta Host leci po po LAN do RPI5 na impulsie, ale z Fiber na razie GentooPlayer + Diretta Target przez Altor USB Izolator do Laiv uDDC z zewnętrznym zegarem LHY ock2 do Laiv Harmony DAC-LM-845 Premium i na końcu Qualio IQ Ultra. I Boże jak to gra. Wiem chore trochę i skoplikowane, ale jak coś działa to dlaczego miało by być krytykowane . Na ten czas czekam za zasilaniem liniowym do Maliny , Altor I za Ustars C19 oczywiście który dostanie zegar zewnętrzny.
Odpowiadając na pytanie Piopio tak.mam dziś potwierdzenie że na samym izolatorze nie było takiego efektu wow. Możecie się tu drapać Ale to naprawdę niesamowite połączenie już jest

• Pokaż nowe odpowiedzi