Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, RCD napisał:

Nie twierdzę że TDA jest naj, mówię że testowałem r26 bezpośrednio z TDA1541A, PCM63, PCM1704, itp są wyśminite w dobrych aplikacjach 

Może i są ale wątpię by były bardziej rozdzielcze. Technika poszła do przodu. Współczesne drabinki dorównują szczegółowości D/S. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bałem się napisać tutaj, no dawno nie słuchałem,.ale właśnie laiv trochę mi przypomina pcm 1704

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, RCD napisał:

R26 nie gra jak DeltaSigma, gra jak nowe R2R, dla mnie bardzo przeciętna jakość dźwięku w porównaniu do DAC TDA1541A, wszystko gorsze, brak szczegółów rozdzielczość na bardzo niskim poziomie,

R26 ogólnie nie grzeszy super szczegółowością, ale gra najlepiej po i2s również z ddc. Wtedy porównanie będzie bardziej miarodajne.

ciekawe czy ten Laiv zbliża się do starych kości r2r w nowych aplikacjach, może go wypożyczę jak mają jakieś demo.

To porównanie byłoby ciekawe👍

5 minut temu, Genezyp napisał:

R26 ogólnie nie grzeszy super szczegółowością, ale gra najlepiej po i2s również z ddc. Wtedy porównanie będzie bardziej miarodajne.

To porównanie byłoby ciekawe👍

Oba grały po Coax z tego samego źródła 

R26 gra dość ładnie, ale dźwięki są zlane, scena jest płaska oczywiście był porównywany do bdb DAC, w swojej klasie na pewno jest bdb

2 minuty temu, RCD napisał:

Oba grały po Coax z tego samego źródła 

R26 gra dość ładnie, ale dźwięki są zlane, scena jest płaska

To by się zgadzało, może być dużo lepiej.

Ale seperacja w R26 była lepsza niz w Pontus I generacji, bo R26 zastapił u mnie Pontusa własnie. W R26 bardzo duzo dobrego wnosiło granie po Lan fiber. Wtedy scena i separacja była lepsza. Dodam , że podobał mi sie dzwiek po Coax w R26 z ifi Zen

Edytowane przez venom200
2 godziny temu, RCD napisał:

ciekawe czy ten Laiv zbliża się do starych kości r2r w nowych aplikacjach

Zbliza? 🙂 

Ja sie przesiadlem bezposrednio z DAC'a na PCM1704 wlasnie.

Przywolywany przeze mnie Ayon S5 tez na PCM1704 jest.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, Genezyp napisał:

Zależy od źródła. Są takie źródła, przy których poprawa nie nastąpi.

Ps.

sprawozdania-wnioski z net.

6 minut temu, rafa napisał:

Zbliza? 🙂 

Ja sie przesiadlem bezposrednio z DAC'a na PCM1704 wlasnie.

Przywolywany przeze mnie Ayon S5 tez na PCM1704 jest.

Niebawem się o tym przekonam nausznie sam, Aqua która miałeś nie należy do wybitnych DAC, Ayon S5 nie słyszałem, być może stanę się kolejnym wielbicielem Laiv DAC 😉

Niebawem się o tym przekonam nausznie sam, Aqua która miałeś nie należy do wybitnych DAC, Ayon S5 nie słyszałem, być może stanę się kolejnym wielbicielem Laiv DAC
Tylko daj my pograć

25 minut temu, TomaszWarecki napisał:

sprawozdania-wnioski z net.

Samo czytanie bez słuchania, nie daje pełnego obrazu.

Szanowny kolega poczynił już jakieś praktyczne kroki, czy cały czas zapoznaje się z lekturą?

15 minut temu, Genezyp napisał:

Samo czytanie bez słuchania, nie daje pełnego obrazu.

Szanowny kolega poczynił już jakieś praktyczne kroki, czy cały czas zapoznaje się z lekturą?

Zgodnie z poradą tych "ze stażem" i doświadczeniem tak, poczyniłem ( małe, ale poczyniłem ). Ci "ze stażem" twierdzili, że nie ma co szaleć z przerostem formy nad treścią, bo rezultat będzie znikomy 🙂 Efektu z poczynionych nie zauważyłem, nie jest słabo, nie jest inaczej - gra nadal jako dotychczas grało. Praktyka mówi, że na efekt składa się wiele zależnych elementów w systemie i ustrzelić rozważnie ten właściwy w układance, to rzecz złożona i czasochłonna.

Walczę nadal.

Edytowane przez TomaszWarecki

Niebawem się o tym przekonam nausznie sam, Aqua która miałeś nie należy do wybitnych DAC, Ayon S5 nie słyszałem, być może stanę się kolejnym wielbicielem Laiv DAC 😉

Zgadza sie. Przy tym Ayon'ie bardzo biednie gral. W porownaniu wasko i plytko. Byl na poziomie Ayona S3.

Ale ogolny charakter, kultura podania wysokich tonow, muzykalnosc - to bylo bardzo fajne granie, dla wielu z ograniczonym budzetem moglby byc end game dac.

Wielbicielem tudziesz funboyem nie polecam byc, zadna marka nie jest warta zafiksowania 😉

Wystarczy rzetelnie oceniac.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Spora kasa . Kiedyś myślałem o Mutec ale nie zdecydowałem się

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zobaczymy czy jest wart pieniędzy

1 godzinę temu, venom200 napisał:

Zobaczymy czy jest wart pieniędzy

Kupiłeś nowy? używkę można już upolować od 1,5kzł.

Osobiście jestem ciekawy, czy ock2 wprowadzi jakieś znaczące zmiany z uddc, dotyczące głębii przestrzeni i precyzji na scenie.

Godzinę temu, Genezyp napisał:

czy ock2 wprowadzi jakieś znaczące zmiany z uddc, dotyczące głębii przestrzeni i precyzji na scenie.

Jak źródło dostanie też sygnał z OCK2  to napewno bedzie różnica...taka, że bez zegara nie bedziesz chciał już grać. Pamiętaj tylko,  że OCK2  musi być właściwie cały czas ( a przynajmniej długo) pod prądem do stabilnej pracy i dobrego efektu.

27 minut temu, venom200 napisał:

Ustars C19 wersja z zegar zewnętrzny

To nakładka na malinę? Jestem ciekaw jak one grają vs taki np Sotm który też ma wejście na zegar. 

43 minuty temu, RCD napisał:

A w GP co wybierzesz jako karta dźwiękowa? 

To jest chiński projekt, malina robi tu tylko za mózg 

USB DAC, bo to DDC leci po usb transfer

Godzinę temu, Ghotti napisał:

To nakładka na malinę? Jestem ciekaw jak one grają vs taki np Sotm który też ma wejście na zegar. 

Jak da rade ogarnąć Gentooplayer z Diretta i najlepiej z HQplayer, to obawiam sie że sotm sie nie ma czego szukać.

Oczywiście zasilanie liniowe jest konieczne

13 godzin temu, carlos med napisał:

Jak źródło dostanie też sygnał z OCK2  to napewno bedzie różnica...taka, że bez zegara nie bedziesz chciał już grać. Pamiętaj tylko,  że OCK2  musi być właściwie cały czas ( a przynajmniej długo) pod prądem do stabilnej pracy i dobrego efektu.

Chodzi mi o to, że uddc/dac Laiv'a, to wyższej jakości przetworniki i raczej szukałbym, a przynajmniej spróbował zegara z wyższej półki niż lhy do systemu.

Zgadzam się, że bez zegara nie ma grania🙂. Sprawdzałem ową stabilność pod prądem i moim zdaniem nie ma różnicy, czy zegar jest włączony 1-2h czy 1-2 tygodnie. Za to w kablach bnc już jest, coś w rodzaju zmian ic, jak nie większa.

Godzinę temu, Genezyp napisał:

Zgadzam się, że bez zegara nie ma grania🙂. Sprawdzałem ową stabilność pod prądem i moim zdaniem nie ma różnicy, czy zegar jest włączony 1-2h czy 1-2 tygodnie.

Czym żeś dewiacje mierzył? Tylko nie pisz że na słuch, bo to marniutki żart.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 2.02.2025 o 06:29, Delirium77 napisał:

Można się zdziwić, że grają wtedy tak samo.

Nie. Przetworniki z dobrego źródła po coax nie grają tak samo.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Teraz, Ghotti napisał:

Co to za źródło ? 

W zasadzie to dwa źródła. Gustard u18 i streamer Ustars c19 zasilany liniowo. Obydwa z wejściem na zewnętrzny zegar.  

13 minut temu, ProjectPi napisał:

Czemu znowu?

Już bez DDC?

No po co DDC jak jest dobre źródło? 😄 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 godziny temu, Genezyp napisał:

Fajnie, że wpadłeś i przepraszam, że zakłócam twój konformizm moimi innowacjami.

eot

Konformizm? Innowacjami? Znaczenie tych słów zdaje się ci umknelo.

2 minuty temu, il Dottore napisał:

No po co DDC jak jest dobre źródło? 😄 

Szukasz racjonalnego wyjaśnienia działań audiofilskich? Hmm.

Teraz, Delirium77 napisał:

Jeszcze w temacie malinki nie jestem zaznajomiony ale trzeba temat zagłębić

Lms jest ciut bardziej skomplikowany w instalacji niż Volumio czy mOode, ale do ogarnięcia. Wszystko przeklikasz. Zaczynasz na obu z picoreplayer. Przy malinie która działa jako player ważne żeby dać większe bufory, a w serwerze wyłączyć player bo szalu można dostać z ciągłym wyborem gdzie ma grać...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Czy mógłby ktoś napisać jak się ma do tego co opisujecie HQPlayer. Ostatnio spróbowałem i zrobił na mnie bardzo dobre pierwsze wrażenie. 

W zasadzie to nijak się to ma. HQPlayer to głównie oversampling i przekształcanie DACow NOS w bardzo wysokiej jakości OS.

• Pokaż nowe odpowiedzi