Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Genezyp napisał:

Jak wypada połączenie przez matrix (i2s) vs x30 (usb) ?

I to jest podstawowe zapytanie młodych adeptów ... a nie mówiłem? 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

9 minut temu, blackromek napisał:

Czytałem lhy będzie dostępny w połowie marca i od tego chyba zacznę , teraz po USB mogę tylko bezpośrednio z Lumin lub z toru komputerowego wpiąć ideon 3r black z tym że na impulsowym zasilaczu

Po i2s mam matrix spdif 2

Jaki Lhy ? 

17 minut temu, blackromek napisał:

matrix na pewno więcej basu ale i ostrzej trochę

Jaki zasilacz, kabel i2s, są lepsze ddc z wejściem na zegar. Rozumiem, że uip w akcji, przed ddc?

Lhy uip wprowadził jakieś zmiany?

W dniu 18.02.2025 o 08:05, venom200 napisał:

Ustars C19 wersja z zegar zewnętrzny

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

A coś więcej o tym C19. Może z czasem odrębny temat o tym C19, jak by Ci się chciało oczywiście.

Nie w tej chwili mam matrix spdif 2 + liniówkę muzgaudio kabel i2s purist audio
Wymyśliłem że jeśli USB tak dobrze gra w x30 to na początek kupię lhy uip

Z ,, polepszaczy „ USB w domu mam ideon 3r black

Najważniejsze że dac gra super po prostu chcę z niego wyciągnąć 100%

Też uważam ( patrząc na własne błędy i ślepe uliczki), że zamiast wydawać kasę na pośrednie rozwiązania pod hasłem..."z taniego DAC zrobię super hi-end.." dokładając super pierdolniki , kable, izolacje i walczyć o I2S>USB lub odwrotnie...lpiej raz wydać 20% wiecej ( co finalnie może oznaczać często tyle samo biorąc pod uwagę ew. straty na ciągłych zmianach i ulepszeniach).

Oczywiście,  że producenci sprzętu z wysokich półek mają absurdalne ceny, ale też to oni właśnie tworzą technologie , na które wydają $. Chinczycy próbują to odtwórczo kopiować,  często z dobrym skutkiem , ale na koniec zostaje te 20% różnicy w końcowym efekcie,  której może różnica w cenie nie rekompensuje , ale której nie da się pokonać sprzętem z Ali.

Ja osobiście wybieram s/h tego co było świetne ( I drogie) parę lat temu ( a czasem wiele lat temu) , ale ciągle jest i długo będzie w mnieszym lub wiekszym stopniu referencją. A jak komuś mało można i do tego zegar dołożyć. 

Bity i Hz i dane techniczne...super ...ale przez to często zapominamy , że naturalnie dzwiek nie jest cyfrowo sterylny , wręcz przeciwnie.

To oczywiście moim zdaniem , można się nie zgadzać. 

26 minut temu, blackromek napisał:

na początek kupię lhy uip

Przerost formy nad treścią. Dokładnie ten sam efekt uzyskasz z izolatora za 100-200 zł. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

25 minut temu, blackromek napisał:

Nie w tej chwili mam matrix spdif 2 + liniówkę muzgaudio kabel i2s purist audio

Czyli optymalnie, tzn matrix, to nie ta półka.

25 minut temu, blackromek napisał:

Wymyśliłem że jeśli USB tak dobrze gra w x30 to na początek kupię lhy uip

Uip wnosi jakiś znaczący progres?

I tak jak napisał pmcomp, można również sprawdzić lepszy transport/streamer po usb/i2s.

2 minuty temu, Genezyp napisał:

lepszy transport/streamer po usb/i2s.

Lepszy po USB ? Przy zastosowaniu izolacji galwanicznej USB WSZYSTKIE TRANSPORTY grają tak samo. Kiedy Wy to wreszcie zrozumiecie i przetestujecie ? 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Więc zacznę od dobrej izolacji USB którą jest mam nadzieję lhy uip będzie dobrze dokupię zegar i finito

Z Chin nie chce zamawiać a Francuz będzie miał 7-14 marca akurat dac się wygrzeje

Wiem że offtop zrobiłem trochę ostanie pytanie jak uważacie kabel USB wireworld starlight cz ricable magnus

8 minut temu, Piopio napisał:

Lepszy po USB ? Przy zastosowaniu izolacji galwanicznej USB WSZYSTKIE TRANSPORTY grają tak samo. Kiedy Wy to wreszcie zrozumiecie i przetestujecie ? 

🥳

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Wiem że offtop zrobiłem trochę ostanie pytanie jak uważacie kabel USB wireworld starlight cz ricable magnus

Nie ma ŻADNEGO znaczenia. 

Więc zacznę od dobrej izolacji USB

Nie ma dobrych i złych. WSZYSTKIE działają dokładnie tak samo. 

5 minut temu, blackromek napisał:

Więc zacznę od dobrej izolacji USB którą jest mam nadzieję lhy uip będzie dobrze dokupię zegar i finito

Z Chin nie chce zamawiać a Francuz będzie miał 7-14 marca akurat dac się wygrzeje

Dobra decyzja.

Teraz słucham na słuchawkach i2s gra efektownie ale podbija bas i lekko wyostrza w niektórych nagraniach niby lepiej ale na dłuższą metę może męczyć a po to kupiłem ten przetwornik żeby tak nie było

18 minut temu, Piopio napisał:

Przy zastosowaniu izolacji galwanicznej USB WSZYSTKIE TRANSPORTY grają tak samo

Ale izolacje "grają" inaczej..😉

Np. indukcyjny AD adum3165 vs pojemnościowy TI isousb211 (bez zewnętrzego zasilania i zegarów).

Edytowane przez Genezyp
Testowałem i nie grają. Są jednak różnicę, nie są ogromne tak, ale właśnie diabeł tkwi w szczegółach.
Godzinę temu, Piopio napisał:

Jak przetestujesz np lumina u2, wiim, esoteric i wszystko ci zagra tak samo po USB to daj znać. Bo z tego co pamiętam to porównałeś dwa czy trzy transporty po 1500 PLN i mówisz że wszystko po USB gra tak samo 🙂 taki test to jest wart tyle co nic.

Sam zamówiłem Lhy uip bezpośrednio z Ali  może do piątku dojedzie, ale wątpię 🙂 

Wracajac do tematu … ktoś porównywał np laiv vs Pontus 2? Lub idąc wyżej ventus ?

@RCD czekamy na recenzję 😉 

Teraz słucham na słuchawkach i2s gra efektownie ale podbija bas i lekko wyostrza w niektórych nagraniach niby lepiej ale na dłuższą metę może męczyć a po to kupiłem ten przetwornik żeby tak nie było
I tak bym też zrobił na twoim miejscu, tylko czy UIP to dobry kierunek, ja zamówiłem Altor USB, nie gra tak dobrze podobno jak UIP, ale ja i tak DDC + OCK2 zastosowałem. Ktoś tu pisał że lepiej zainwestować w dobry DAC, może ale w dalszymi ciągu w dobrym DACu jak dorzucić " gadżetów " zagra lepiej. Woec koszt też wyjdzie wyższy. Laiv sam w sobie nie mówię o DDC ma dobry zegar wewnątrz, bo jak zmieniam na taktowanie w DAC I2S lub wewnątrz to gra praktycznie tak samo. Inaczej ma się w DDC tu są różnice. Czepianie się urządzenia że jest niby słabe tylko dlatego że ma wyjście na zewnętrzne urządzenia prefyferyjne to już czepianie się dla zasady. DCS mają też wyjścia i urządzenia prefyferyjne , tylko za większą kase. Od model biznesowy w całym tym audio.
Jak przetestujesz np lumina u2, wiim, esoteric i wszystko ci zagra tak samo po USB to daj znać. Bo z tego co pamiętam to porównałeś dwa czy trzy transporty po 1500 PLN i mówisz że wszystko po USB gra tak samo  taki test to jest wart tyle co nic.
Sam zamówiłem Lhy uip bezpośrednio z Ali  może do piątku dojedzie, ale wątpię  

Wracajac do tematu … ktoś porównywał np laiv vs Pontus 2? Lub idąc wyżej ventus ?
[mention=92130]RCD[/mention] czekamy na recenzję  

Gdzie zamawiałeś

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
14 minut temu, venom200 napisał:

Laiv sam w sobie nie mówię o DDC ma dobry zegar wewnątrz, bo jak zmieniam na taktowanie w DAC I2S lub wewnątrz to gra praktycznie tak samo

Ale wyglada na to, ze ma gorszy niz w X30.

Ale wyglada na to, ze ma gorszy niz w X30.

No po zdjęciu, to faktycznie można ocenić. Ogólnie uważam że Pamela Anderson jest lepsza w łóżku niż Sasha Grey bo na zdjęciu bardziej mi się podoba. Taki masz tok myślenia. Nie mówię oczywiście że tak nie jest, ale się nie wypowiadam bo nie testowałem.
14 minut temu, venom200 napisał:

No po zdjęciu, to faktycznie można ocenić. Ogólnie uważam że Pamela Anderson jest lepsza w łóżku niż Sasha Grey bo na zdjęciu bardziej mi się podoba. Taki masz tok myślenia. Nie mówię oczywiście że tak nie jest, ale się nie wypowiadam bo nie testowałem.

Bo po zdjeciu widac jakiego sa typu. Crystek vs. OCXO.

A ze specyfikacji widac, ktore sa lepsze. BTW OCXO jest we wlasnym piecyku co zapewnia stabilnosc temperaturową.

I Crysteka i OCXO mozesz sam sprawdzic, z Pamelą i Sashą ci to nie grozi 😂😂😂.

Edytowane przez pmcomp

W dniu 19.02.2025 o 16:31, RCD napisał:

R26 miałem, muł 

Porownywalem do Pontusa2 no i R26 gra średnicą i weższą scena. Odczuwalnie mniej powietrza, mniej wszystkiego. Ma za to fajna srednice, bo nie ma reszty 😉

W dniu 19.02.2025 o 17:19, venom200 napisał:

Ok powiem tak zrobiłem tzw łańcuch. PC Z Roon + HQPlayer +Diretta Host leci po po LAN do RPI5 na impulsie, ale z Fiber na razie GentooPlayer + Diretta Target przez Altor USB Izolator do Laiv uDDC z zewnętrznym zegarem LHY ock2 do Laiv Harmony DAC-LM-845 Premium i na końcu Qualio IQ Ultra

I to by bylo na tyle ideei zmniejszenia ilosci elementow w torze... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, venom200 napisał:

No po zdjęciu, to faktycznie można ocenić.

Jak nie po zdjeciu to do poczytania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, Ghotti napisał:

Jak przetestujesz np lumina u2, wiim, esoteric i wszystko ci zagra tak samo po USB to daj znać.

Ręce opadają. Zagrają tak samo jak ZASTOSUJEMY IZOLACJĘ GALWANICZNĄ USB.

3 godziny temu, Genezyp napisał:

Np. indukcyjny AD adum3165 vs pojemnościowy TI isousb211 (bez zewnętrzego zasilania i zegarów).

Audio voodoo. A jak technicznie niby mają się różnić ? Izolacja galwaniczna działa ZAWSZE tak samo. 

2 godziny temu, venom200 napisał:
3 godziny temu, Piopio napisał:

Testowałem i nie grają. Są jednak różnicę, nie są ogromne tak, ale właśnie diabeł tkwi w szczegółach.

Możemy się założyć, że w ślepym teście nie rozróżnisz. Technicznie nie ma różnic po zastosowaniu izolacji galwanicznej USB. 

Edytowane przez Piopio

Sytuacja jest o tyle fajna że tak LAiV jak i x30 to doskonałe urządzenia i na dobrą sprawę można zostawić jak jest i gra świetnie nic nie trzeba ,, naprawiać” . To takie hobby żeby testować drążyć słuchać

No to po kilku godzinach słuchania mogę już coś napisać odnośnie Laiv DAC.

Mimo szczerych chęci pojechania po kolejnym wynalazku 😁, tym razem jest inaczej. 

Zarówno @rafa jak i @venom200 siedzą w audio nie od dzisiaj i byle czego by nie kupili.

DAC gra jak stare dobre r2r, po prostu jest muzyka, muzykalność ma wysokim poziomie a to już jest coś. Nasycony, barwny, czysty dźwięk, sporo powietrza, gra cała scena nie ma kolumn, znikają całkowicie, scena jest głęboka i teraz jedna z nielicznych wad jak dla mnie, scena jest dość wąska. zastanawiam się czy oni tam nie wsadzili PCM1704, bardzo przypomina mi Reimyo, ogólnie bardzo udana konstrukcja.

Grałem po Coax i i2s, NOS i OS, zgadnijcie która opcja gra najlepiej. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi