Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, pmcomp napisał:

I to jest hiend? A podobno porownywales cos z izolacja do hiendu. To jaki ten hiend był? 

Nic takiego nie pisałem. Wymyślasz. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 minut temu, pmcomp napisał:

Silent Angel Munich M1T 8GB, Volumio Rivo

Czyli to jest Twoj poziom hiendu. Rozumiem. Chińole z 5.000 zl. Czyli na stare przed pandemia jakies 3.000.

Nie dziwie sie wiec, ze potrzebujesz izolacji galwanicznej i ze wszystko gra ci tak samo.

Tylko dlaczego twierdzisz ZE Z IZOLACJA GALWANICZNA PO USB WSZYSTKIE TRANSPORTY GRAJA TAK SAMO skoro nic ze sredniej, wyzszej i wysokiej polki nie przetestowales? O hiendzie nawet nie wspominam.

😂😂😂

To juz weź na warsztat chociaz jakiegos wysokiego Ariesa, LINNa albo Lumina. 

A do jakiego DACa to wpiales? Tez do jakiegos Chinola. A jaki wzmak i kolumny? Tez Chinole?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

4 godziny temu, pmcomp napisał:

He, he, he … jak @747 😂😂😂

Chyba jednak nie sluchales dobrego SPDIFa. Przypominam, ze playery CD graja przez SPDIF.

Chyba takiej klasy jak gramofon z USB. @Piopio, tam tez wystarczy izolacja galwaniczna?

😂😱😂🫢

Ciagle ten anachronizm brzmi u mnie ciut lepiej niz pliki. TE SAME PLIKI czyli zripowane z Tegoż CD.

Ten sam DAC, te same kable cyfrowe AES/EBU.

Chyba trochę lepszy 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

17 minut temu, pmcomp napisał:

Tylko dlaczego twierdzisz ZE Z IZOLACJA GALWANICZNA PO USB WSZYSTKIE TRANSPORTY GRAJA TAK SAMO skoro nic ze sredniej, wyzszej i wysokiej polki nie przetestowales? O hiendzie nawet nie wspominam.

Wyobraź sobie, że w każdym przypadku transmisja USB odbywa się na tych samych zasadach. Jedyne co różni transporty to poziom zakłóceń. Izolacja galwaniczna USB je skutecznie usuwa. 

Jesteś to w stanie w ogóle pojąć ? Sądząc z Twoich wpisów niestety nie. 

Oczywiście DAC był z nowoczesnym układem XMOS XU208/216. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie, to nie jest prawda. Transmisja asynchroniczna transmisji asynchronicznej nierowna. Popatrz ile mas zdzisiaj na rynku roznych modulow USB. O buforze poczytales? O zegarze?

To co robi DAC z danymi to już inna bajka. Dane z każdego transportu docierają dokładnie takie same. Owszem z kiepskim wejściem USB DAC będzie grał kiepsko. Ale nie naprawimy tego żadnym transportem. 

Przecież nie piszę, że wszystkie DAC grają tak samo 😉 

Edytowane przez Piopio

21 minut temu, Piopio napisał:

Wyobraź sobie, że w każdym przypadku transmisja USB odbywa się na tych samych zasadach.

Znasz szczegóły tego, jak ta transmisja wygląda?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

30 minut temu, Piopio napisał:

Wyobraź sobie, że w każdym przypadku transmisja USB odbywa się na tych samych zasadach. Jedyne co różni transporty to poziom zakłóceń. Izolacja galwaniczna USB je skutecznie usuwa. 

A o FPGA widać nie czytałeś.

oczywiscie jitter tez ma wplyw

Edytowane przez .:Gerard:.
35 minut temu, pmcomp napisał:

Nie, to nie jest prawda. Transmisja asynchroniczna transmisji asynchronicznej nierowna. Popatrz ile masz zdzisiaj na rynku roznych modulow USB. Slynne Amanero juz nie jest cacy 🙂 . O buforze poczytales? O zegarze?

Poczytales linki, do ktorych cie odeslalem?

Nic nie wiesz, ktos ci makaron na uszy nawinał, a ty chodzisz i nasladujesz papugę. Stare polskie przyslowie: nauczyc gowniarza, chodzi i powtarza. W punkt.

Do tego piszesz, ze testowales a g… testowales.

🤬🤬🤬

Jeszcze moment i wpadniesz do mojego wora z @747 i przy kazdej okazji bede cie przepytywal o aktualna gazete i zdjecia twojego systemu.

Do czego w moim poscie sie odnosisz?

Wysłałem link do transportu CD z USB, chyba trochę lepszej jakości niż gramofon z biedronki 😉

56 minut temu, .:Gerard:. napisał:

A o FPGA widać nie czytałeś.

Rozwiń temat. 

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Znasz szczegóły tego, jak ta transmisja wygląda?

Szczegółów nie znam. Odbywa się wedle ściśle określonych reguł - tak jak transmisja w sieciach komputerowych. Inaczej urządzenia nie dogadałyby się z sobą. Uważasz, że urządzenia korzystające z sieci ethernet różnią się sposobem komunikacji ? 😉 

58 minut temu, .:Gerard:. napisał:

oczywiscie jitter tez ma wplyw

jitter przy transmisji asynchronicznej ? 

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Na mnie technika zdartej plyty nie dziala.

Ty nie rozumiesz jakiejkolwiek techniki. Tak wynika z Twoich postów. 

Edytowane przez Piopio

20 minut temu, Piopio napisał:

Rozwiń temat. 

Tutaj możesz poczytać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Piopio napisał:

Szczegółów nie znam

😉

25 minut temu, Piopio napisał:

Ty nie rozumiesz jakiejkolwiek techniki. Tak wynika z Twoich postów. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Tutaj możesz poczytać

Ukryta Zawartość

A jaki to ma związek z transmisją asynchroniczną USB ?

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Piopio napisał:

A jaki to ma związek z transmisją asynchroniczną USB ?

Temat był o różnicy transportów, wiec jak chcesz w zakładce hi-end wojować, to standardem USB nie wygrasz, to się nadaje w zakładce o komputerach i przesyłaniu danych.
Chciałeś się zakładać, ja chętnie nawet w €, u ciebie nie słychać przyjedz do mnie, u mnie różnice słychać, mogę w każdej chwili wypożyczyć różne transporty i ci udowodnię.

Wypożycz sobie Luminy, ja testowałeś trzy różne modele i każde lacze, miałem aurendery i inne, wszystkie brzmiały inaczej

Edytowane przez .:Gerard:.
42 minuty temu, Piopio napisał:

Szczegółów nie znam. Odbywa się wedle ściśle określonych reguł - tak jak transmisja w sieciach komputerowych. Inaczej urządzenia nie dogadałyby się z sobą. Uważasz, że urządzenia korzystające z sieci ethernet różnią się sposobem komunikacji ? 😉 

Taki zonk, szczegółow nie znasz a za to uważasz, że samo istnienie zasad komunikacji gwarantuje jej skuteczność w praktyce. Tymczasem, upraszczajac, owszem, urządzenia używają tego samego "języka", ale niekoniecznie się w nim dogadują. Jak na forum.

6 minut temu, .:Gerard:. napisał:

jak chcesz w zakładce hi-end wojować, to standardem USB nie wygrasz, to się nadaje w zakładce o komputerach i przesyłaniu danych.

Do audio też się nadaje, bez obaw.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Do audio też się nadaje, bez obaw.

NIe twierdze ze nie, ale różne transporty po USB i będą słyszalne różnice, nawet te z izolatorami

9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

le różne transporty po USB i będą słyszalne różnice, nawet te z izolatorami

W rzeczywistości nie sądzę, ale że ta rzeczywistość wymaga spełnienia pewnych warunków, to zaciekłym orędownikiem tej tezy nie jestem.

9 minut temu, ProjectPi napisał:

W rzeczywistości nie sądzę, ale że ta rzeczywistość wymaga spełnienia pewnych warunków, to zaciekłym orędownikiem tej tezy nie jestem.

Podałem np. Lumin, wymagania zapewne spełniają.

Z mojego doświadczenia z odsłuchów, czy znajomych, którzy sami budują transporty i DACi, to żeby pozbyć się po USB cyfrowości, muszą od strony transportu albo DACa przejść "transformacje" przekonwertowywanie, najlepiej do DSD, wtedy dochodzi ta analogowość. 

44 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

NIe twierdze ze nie, ale różne transporty po USB i będą słyszalne różnice, nawet te z izolatorami

A jakie są techniczne podstawy tego twierdzenia ?

57 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Chciałeś się zakładać, ja chętnie nawet w €, u ciebie nie słychać przyjedz do mnie, u mnie różnice słychać, mogę w każdej chwili wypożyczyć różne transporty i ci udowodnię.

A gdzie mieszkasz ? A ja Ci chętnie udowodnię, że nie rozróżnisz transportów podłączonych po USB z zastosowaniem izolacji galwanicznej. 

10 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Z mojego doświadczenia z odsłuchów, czy znajomych, którzy sami budują transporty i DACi, to żeby pozbyć się po USB cyfrowości, muszą od strony transportu albo DACa przejść "transformacje" przekonwertowywanie, najlepiej do DSD, wtedy dochodzi ta analogowość. 

Mieszasz przesyłanie danych z formatem danych. Oczywiście, że DSD zabrzmi inaczej. Być może po konwersji będą różnice w brzmieniu bo nie wiadomo czy konwersja będzie dokonana dokładnie w ten sam sposób. Jeśli konwersja będzie dokonana w transporcie. 

Edytowane przez Piopio

4 minuty temu, Piopio napisał:

A gdzie mieszkasz ? A ja Ci chętnie udowodnię, że nie rozróżnisz transportów podłączonych po USB z zastosowaniem izolacji galwanicznej. 

Monachium, a zdajesz sobie sprawę że taka insolacja to teraz standard i większość urządzeń cyfrowych posiada? Także twoje nie są inaczej lepsze.

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

a zdajesz sobie sprawę że taka insolacja to teraz standard i większość urządzeń cyfrowych posiada?

Aż tak dobrze to nie jest. Ale faktycznie jest postęp. A co to oznacza ? Że działa 😉 

Czytając waszą dyskusję , doszedłem do wniosku że właściwie nie spróbowałem najprostszego połączenia Lumin  z x30 czyli Aes/Ebu  ( poprzedni Dac Matrix po prostu 100% możliwości osiągał z Matrix spdif )  niestety nie mam kabla aes/ebu , mam spdif ale to gniazdo i tak jest zarezerwowane dla transportu cd może warto sprawdzić ?

11 godzin temu, Piopio napisał:

Aż tak dobrze to nie jest. Ale faktycznie jest postęp. A co to oznacza ? Że działa 😉 

Ale nie oznacza, ze wszystkie playery graja tak samo. Jak ty twierdzisz, co empirycznie jest poparte … niczym.

I konfabulujesz, ze wykonales jakies testy porownawcze. Porownales dwa playery z dolnej pólki, nie wiadomo do jakiego DACa podlaczone, nie wiadomo z jakim sprzetem towarzyszacym.

I to jest dowod? To jest robienie glupków z czytelnikow tego forum.

Muszę przewietrzyć mój system…

To będzie dobry weekend. Zailacz jest, w domu już czeka Ustars C19.
Potestuje też wyjście AES do uDDC Laiv Dac jak i bezpośrednio Coaxial jak i usb z Izolatorem galwanicznym. Wczoraj robiłem porządki i omyłkowo w LM845 zamieniłem stronami bezpiecznik w gnieździe. Myślałem że się wzmacniacz popsuł. Zamieniłem strone i już wróciło do normy. Więc to też ważny element toru jak ktoś szuka bezkompromisowych rozwiązań ae9ca7977b04bde84b2c69ba699aa018.jpg

2 godziny temu, venom200 napisał:

Wczoraj robiłem porządki i omyłkowo w LM845 zamieniłem stronami bezpiecznik w gnieździe

Polecam przyzwoity zasilacz np PD Creative a nie zmianę bezpiecznika w tym chinolu. Zobaczysz jaka jest różnica. Kilka razy porównywałem u siebie czy kolegów i jest przepaść. Mam do tej pory jeden chiński szajs który kosztował lata temu chyba 800zł i trzymam w szafie i nie sprzedam bo tak się potrafi zagrzać że jakiemuś mało ogarniętemu co zostawi na dłużej chałupe spali.

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Polecam przyzwoity zasilacz np PD Creative a nie zmianę bezpiecznika w tym chinolu. Zobaczysz jaka jest różnica. Kilka razy porównywałem u siebie czy kolegów i jest przepaść. Mam do tej pory jeden chiński szajs który kosztował lata temu chyba 800zł i trzymam w szafie i nie sprzedam bo tak się potrafi zagrzać że jakiemuś mało ogarniętemu co zostawi na dłużej chałupe spali.

Szanuję !
Bardzo uczciwe podejście.

Pd Creative do wzmacniacza lampowego. Chyba coś pomyliłeś. Bez urazy ,albo ja czegoś nie rozumiem
14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mam i miałem w sumie 4 zasilacze TeraDak zimne cały czas, a jakość dźwięku bdb

• Pokaż nowe odpowiedzi