Skocz do zawartości
IGNORED

Ludzie zadowoleni ze swojego sprzętu audio*

Moje Audio-Moje Stereo  

174 użytkowników zagłosowało

1. 1. Moje Audio

• Jestem zadowolony
      118
    • Jestem niezadowolony
      1
    • Jeszcze szukam
      20
    • Wystarczy byle co-ważna jest muzyka
      7
    • Żona nie pozwala
      2
    • Nigdy nie będę zadowolony-audio to układanka o nieskończonej liczbie kombinacji
      19
    • I tak wymyślę pytanie-którego nie ma w ankiecie
      2
    • Pytania są trywialne i nie obejmują sedna zagadnienia.
      1
    • Z tą ankietą to wiesz co możesz zrobić....
      4

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, szymon1977 napisał:

W końcu można zacząć cieszyć się wspaniałością muzyki, zamiast martwić kiepskim brzmieniem hifi 🙂

Bzdura, pasjonaci audio rzadko kiedy mają kiepski sprzęt, ciągła poprawa i ulepszanie to świetna zabawa. 

To kolejny dziwny wymysł, że jak ktoś lubi gonić króliczka to nie słucha muzyki.......WTF 🤔

Godzinę temu, Ajothe napisał:

To kolejny dziwny wymysł, że jak ktoś lubi gonić króliczka to nie słucha muzyki.......WTF 🤔

To jedna z cech naszej "choroby"   

Audiofil (z łac. audio „słyszę”[a], z gr. philos „kochający”) – osoba szczególnie zainteresowana wysoką jakością odtwarzanego dźwięku i kolekcjonująca sprzęt odtwarzający najwyższej klasy. Należy stwierdzić, że słownik języka polskiego PWN w swojej definicji słowa „audiofil”[1] nazywa tę klasę po prostu „najwyższą klasą”, nie odnosząc się przy tym do konkretnych parametrów technicznych czy kwestii cenowych. Jednocześnie istnieje usankcjonowana normą DIN 45500 (z roku 1973) klasa sprzętu Hi-fi. Występuje także czysto marketingowe (nienormowane) pojęcie klasy Hi-end. Według innych źródeł audiofile to grupa konsumencka kupująca najdroższy domowy sprzęt nagłaśniający[2].

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Wcale nie taki dziwny, czytając od wielu lat tworczość części użytkowników tego forum oraz znając takie osoby w realu.

Pewnie, że nie wszyscy słuchają tylko dźwięków, ich brzmień, wybrzmień i są badaczami "szerokości, głębokości sceny", ale tacy są i dziwne to jest to, że ich do tej pory nie zauważyłeś. 😉

Edytowane przez iro III

No tu się jednak nie zgodzę. Z każdym kolejnym krokiem w sprzęcie audio poznawałem zarówno nowe detale czy smaczki w utworach mi znanych jak i całkiem nowe brzmienia. 

Ja nie z tych którzy kupują dla wyglądu lub prestiżu. 

😉
A może tak?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

"rezonans od strun w przestrzeniach między liniami papilarnymi ..." - yebłem 😂🤣

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

W dniu 30.08.2024 o 13:58, MCHammer2022 napisał:

zestaw, z którego jestem mega zadowolony

Jako leworęczny też Densena lubię.

W dniu 30.09.2024 o 20:00, Piniu2906 napisał:

kolumny aktywne Acoustic Energy AE1 + DAC RME ADI 2 fs + subwoofer Klipsch SPL 100. Za tą kasę nie wyobrażam sobie lepiej grającego zestawu.

A nagrania skąd?

14 godzin temu, Piniu2906 napisał:

istnieje usankcjonowana normą DIN 45500 (z roku 1973) klasa sprzętu Hi-fi.

Przytocz jej wymagania.

(Według mnie ten normatyw jest nieaktualny)

Preferowany typ złączy jest nieco muzealny.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Godzinę temu, xetras napisał:

A nagrania skąd?

Rme adi-2 dac fs podłączony do laptopa

Edytowane przez Piniu2906

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Środek głośnika:

Ukryta Zawartość

Środek pary słuchawek:

Ukryta Zawartość

Środek pre/headampu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Środek gramofonu też może kiedyś.

1 minutę temu, Piniu2906 napisał:

Rme adi-2 dac fs podłączony do laptopa

A w laptopie z...?

(retoryczne)

OKi, nie ma potrzeby odpowiadać. M.in. po to mam Asusa Xonar Essence.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najbardziej popularny film obecnie już któryś link widzę na forum 

Znaczy siadło 🙂

Bardziej niż filmy branżowe :):)

Ja uważam, że znalazłem Świętego Grala. Na pewno są systemy droższe i lepiej grające, ale uwierzcie mi jaką frajdę sprawia mi słuchanie muzyki na tym moim skromnym zestawie. Przede wszystkim świetny DAC i do tego kolumny aktywne od Acoustic energy odjęło mi potrzebę szukania odpowiedniego wzmacniacza o to zadbali inżynierowie od AE. Powtarzam dla mnie end game. 2 rzeczy do których mogę się przyczepić to 1wsze są to kolumny małe a druga rzecz dotyczy DAC RME, gdyż gra lekko za kotarą w stosunku np. do takiego Chord mojo 2

Wychodzi na to że nie jesteś taki skrzywiony jak my 🙂

Albo lubisz słuchać muzyki w dobrej jakości ale nie koniecznie sprzęt audio jest twoim hobby

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Albo lubisz słuchać muzyki w dobrej jakości ale nie koniecznie sprzęt audio jest twoim hobby

Lub nie lubi ciągłych zmian

2 godziny temu, Piniu2906 napisał:

Ja uważam, że znalazłem Świętego Grala. Na pewno są systemy droższe i lepiej grające, ale uwierzcie mi jaką frajdę sprawia mi słuchanie muzyki na tym moim skromnym zestawie. Przede wszystkim świetny DAC i do tego kolumny aktywne od Acoustic energy odjęło mi potrzebę szukania odpowiedniego wzmacniacza o to zadbali inżynierowie od AE. Powtarzam dla mnie end game. 2 rzeczy do których mogę się przyczepić to 1wsze są to kolumny małe a druga rzecz dotyczy DAC RME, gdyż gra lekko za kotarą w stosunku np. do takiego Chord mojo 2

Czyli jesteśmy w tej samej "bandzie" zadowolonych z aktualnie posiadanego zestawu. A odnośnie RME to ja akurat nie wyczuwam u siebie jakichkolwiek "gry za kotarą" ...ale to prawdopodobnie jest spowodowane odmiennością naszych zestawów 😁

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Każdy z nas Piotrze jest skrzywiony ale co jakiś czas przychodzi taki moment że człowiek jest w pełni zadowolony z tego posiada i ta chęć zmian przygasa ...ale taki naprawdę nigdy nie gaśnie bo znając siebie za kilka lat na 100% będę zerkał na coś nowego. Aktualnie gonitwa zakończona pod względem sprzętu ale nie do końca gdyż nie byłbym sobą gdybym nie dokonał jakichś kosmetycznych zmian w systemie ... nowy kondycjoner i druty zasilające 😁🤦🤣

24 minuty temu, Aprox napisał:

znając siebie za kilka lat na 100% będę zerkał na coś nowego

No niestety, tak ta zabawa wygląda. Pewnie większość, jak nie wszyscy na tym forum mogliby wykonać Ctrl+C dla tego wpisu, a następnie Ctrl+V dla własnego. Wszystko OK, jeśli nie przybierze to formy uzależnienia podobnej do hazardu, bo przy tej "zabawie" niedającej żadnej potencjalnej wygranej pieniężnej, to już w szczególności można "odpłynąć".

12 minut temu, Mark75X napisał:

No niestety, tak ta zabawa wygląda. Pewnie większość, jak nie wszyscy na tym forum mogliby wykonać Ctrl+C dla tego wpisu, a następnie Ctrl+V dla własnego. Wszystko OK, jeśli nie przybierze to formy uzależnienia podobnej do hazardu, bo przy tej "zabawie" niedającej żadnej potencjalnej wygranej pieniężnej, to już w szczególności można "odpłynąć".

Zdecydowanie masz rację ...nigdy bym nie przypuszczał że hobby audio może przyjmować postać uzależnienia zanim sam się o tym przekonałem. Potrafiłem godzinami przeglądać strony z audio, forum jedno czy drugie, czytać artykuły, testy itp i kminić co mógłbym zmienić. A jak już miałem podjętą decyzję to jak to kupić by nie było to zauważone w domowym budżecie jeśli miało trochę kosztować 🤔🤦. Na szczęście udało mi się to znacznym stopniu opanować i jeśli robię już jakieś zakupy w jakimkolwiek asortymencie audio staram się kupować w cenach które nie przekraczają mojej granicy rozsądku ...a każdy z nas ma swoje granice ale i każdy z nas dobrze o tym wie że nie raz i nie dwa spokojnie je przekroczył albo chciał przekroczyć 😁. A z drugiej strony życie mamy jedno i niekiedy trzeba zaszaleć bo jak nie teraz to kiedy 🤔😊🤘

5 minut temu, Aprox napisał:

i niekiedy trzeba zaszaleć bo jak nie teraz to kiedy 🤔😊🤘

Tym bardziej, że to szaleństwo za sprzętem, a nie np. pod wpływem alkoholu 🙃. Mam identycznie, przy czym co ciekawe, tematy takie jak np. słuchawki i powiązany z nimi sprzęt, czy video, mogłyby dla mnie zupełnie nie istnieć. Temat dobrych źródeł, a zwłaszcza wzmacniaczy i głośników, pochłania z kolei do tego stopnia, że przyciąga jak magnes.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Skoro ktoś ze słuchawek przechodzi na nagłośnienie to zwykle już wie co smakuje.

46 minut temu, Mark75X napisał:

Temat dobrych źródeł, a zwłaszcza wzmacniaczy i głośników, pochłania z kolei do tego stopnia, że przyciąga jak magnes.

Zwłaszcza ich zestawień i ustawień, takich żeby bujało.

W gruncie rzeczy chodzi o drgania.

druga rzecz dotyczy DAC RME, gdyż gra lekko za kotarą w stosunku np. do takiego Chord mojo 2

Probowales dodac 1-3dB w zakresie 2-3kHz z Q=1-2 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xajas napisał:

Probowales dodac 1-3dB w zakresie 2-3kHz z Q=1-2 ?

Ukryta Zawartość

Nie próbowałem xajas. Jeżeli chodzi o equalizer to stosuje tylko lekkie podbicie w basie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piniu2906
9 godzin temu, Piniu2906 napisał:

druga rzecz dotyczy DAC RME, gdyż gra lekko za kotarą w stosunku np. do takiego Chord mojo 2

O Panie! Dla większości to taki dac nadaje się na śmietnik, granie za kotarą?! 😄

20 minut temu, Ajothe napisał:

Panie! Dla większości to taki dac nadaje się na śmietnik, granie za kotarą?! 😄

He he okreslę inaczej . Gra mniej czysto od mojego poprzedniego dac chord mojo 2. Poza tym bije go w każdym innym aspekcie;)

Tak jest, w niektórych systemach Adiemu może brakować trochę, że tak to ujmuję, ekspresji. 

Takie, że tak to ujmuję, Heglowe granie. :D

.

Pytanie... Czy audiofilem jest się od urodzenia? U mnie to się zaczęło jak miałem z 13 lat i usilnie marzyłem o lepszych głośnikach komputerowych. Jak byłem z kolei w liceum to całą kasę z pracy wakacyjnej przeznaczyłem na kartę dźwiękową... Kurde wiecie co ja chyba jestem chory. Chory na audiofilizm i na to nie ma rady

13 godzin temu, Bukaj napisał:

Lub nie lubi ciągłych zmian

Ja nie lubię zmian, uwierz. A audio zmieniam bardzo często 🙂

13 godzin temu, Aprox napisał:

Każdy z nas Piotrze jest skrzywiony ale co jakiś czas przychodzi taki moment że człowiek jest w pełni zadowolony z tego posiada i ta chęć zmian przygasa ...ale taki naprawdę nigdy nie gaśnie bo znając siebie za kilka lat na 100% będę zerkał na coś nowego. Aktualnie gonitwa zakończona pod względem sprzętu ale nie do końca gdyż nie byłbym sobą gdybym nie dokonał jakichś kosmetycznych zmian w systemie ... nowy kondycjoner i druty zasilające 😁🤦🤣

Noo tym pisałem. Może on nie jest, jednym z nas. 🙂

11 godzin temu, xetras napisał:

Skoro ktoś ze słuchawek przechodzi na nagłośnienie to zwykle już wie co smakuje.

Porównanie w stylu, jeżdżę na rowerze to już wiem jak będzie samochodem.

4 godziny temu, Piniu2906 napisał:

Pytanie... Czy audiofilem jest się od urodzenia? U mnie to się zaczęło jak miałem z 13 lat i usilnie marzyłem o lepszych głośnikach komputerowych. Jak byłem z kolei w liceum to całą kasę z pracy wakacyjnej przeznaczyłem na kartę dźwiękową... Kurde wiecie co ja chyba jestem chory. Chory na audiofilizm i na to nie ma rady

Nie. Można się tego nabawić droga kropelkową. W rozmowie z innym. 

Kupowanie sprzętu lub dobieranie jakichkolwiek rzeczy do zestawu sprawia ogromną przyjemność.

W sumie sprzedaż też sprawia 😜

32 minuty temu, Bukaj napisał:

Kupowanie sprzętu lub dobieranie jakichkolwiek rzeczy do zestawu sprawia ogromną przyjemność.

W sumie sprzedaż też sprawia 😜

Oj tak szczególnie kiedy jest efekt inności nowego sprzętu i muzyka brzmi inaczej przez jakiś czas... 

Myślę, że więcej takich jak ja tutaj się znajdzie. Bywam na Audio Show i... wracam zadowolony ze swojego sprzętu. Człowiek jedzie tam taki malutki, zakompleksiony, ogląda i słucha sprzętu 3 - 5 - 20 razy droższego niż własny i okazuje się, że ten 10 razy droższy dupy nie urywa. Okazuje się że nie ma takiej przepaści, jak można by było oczekiwać. Ba, nawet często człowiek dochodzi do zastanawiającego, wręcz idiotycznego wniosku, że jest jakby remis.

14 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Nie próbowałem xajas. Jeżeli chodzi o equalizer to stosuje tylko lekkie podbicie w basie. 

A warto sie pobawić.
Drobna korekcja da więcej niz kable,zasilacze,a czasami zmiana kolumn.
Ja mam jedno ustawienie,które w moich trójdroznych wprowadza to,co miałem w aktywnych monitorach,a czego w podłogówkach brakowało.
Nosiłem się z pomysłem sprzedarzy kolumn,ale po drobnej korekcie i zapisaniu presetu w RME pomysł odkładam.
Nie ma po co zmieniać-mam to co chcę,i w każdej chwili moge to zmienić (inny preset albo wyłączenie EQ)
Ten parametryk w RME jest genialny.

No i wyśmienita funkcja LOUDNES!
Zreszta w pełni konfigurowalna (własnie tu można lekko podbić bas,bez ruszania góry-jak ktos tak lubi.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi