Skocz do zawartości
IGNORED

Ludzie zadowoleni ze swojego sprzętu audio*

Moje Audio-Moje Stereo  

174 użytkowników zagłosowało

1. 1. Moje Audio

• Jestem zadowolony
      118
    • Jestem niezadowolony
      1
    • Jeszcze szukam
      20
    • Wystarczy byle co-ważna jest muzyka
      7
    • Żona nie pozwala
      2
    • Nigdy nie będę zadowolony-audio to układanka o nieskończonej liczbie kombinacji
      19
    • I tak wymyślę pytanie-którego nie ma w ankiecie
      2
    • Pytania są trywialne i nie obejmują sedna zagadnienia.
      1
    • Z tą ankietą to wiesz co możesz zrobić....
      4

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.01.2025 o 10:21, Pseudodrummer napisał:

Moja końcówka AB ma 40 lat.
czy juz się wygrzała?

Daj jej jeszcze z 5 lat i powinna już pokazać pełnię możliwości.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ja w sumie jestem zadowolony, ale czasem dokupię to i owo. Teraz poziom zadowolenia z instalacji KD wzrósł, bo zamieniłem cherlawy subik 100W na potwora 800W (2,5kW w szczycie! 🙂 ) i w końcu mam kinowy bas w domu. 

Puściłem sobie wczoraj na próbę klasyczne sceny z basem (wjazd czołgu w Saving Private Ryan i nocny atak tyranozaura w Parku Jurajskim 1) i... mój Boże! 🙂 Nigdy nie miałem takiego basu. Oczywiście czeka mnie jeszcze wiele zabawy z ustawieniami, ale kurka -  jest MOC! 🙂 Naprawdę konstruktorzy oszukali prawa fizyki. 

A żeby było śmiesznie - nowy sub jest mniejszy od cherlawego poprzednika. Kosteczka 20x20cm. No i apka z DSP w telefonie - bardzo wygodne!

Do tego ładny lakier. 🙂 

sub7.jpg

sub1.jpg

sub2.jpg

sub3.jpg

sub4.jpg

sub.jpg

sub6.jpg

Dzisiaj somsiada czeka ciężka próba, bo chcę puścić początek Drużyny Pierścienia, gdy Sauronowi obcinają paluchy. W tym ten paluch z pierścieniem. 🙂 

Tam jest taki niemal subsoniczny efekt rozchodzącej się fali uderzeniowej, którego mój biedny stary subik nigdy nie był w stanie przedstawić w odpowiedniej skali i z odpowiednią mocą. Teraz powinno przywalić! 😄

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@il Dottore oni fizykę może i oszukali [he, he, he... napewno🤣] ale elektrowni Ty nie oszukasz 😁

Przyznaj się, że kupiłeś tego suba do słuchania stereo, bo twoje kolumienki BBC nie wyrabiają na perkusji 🤪

6 minut temu, Gargan napisał:

Przyznaj się, że kupiłeś tego suba do słuchania stereo

Nie wykluczam, że będzie to ów mityczny, znany z polityki "produkt podwójnego przeznaczenia". 😄 

Ale nie robię sobie wielkich nadziei. Ponieważ:

1/ Jak uczył Prezes Ochódzki - nie należy łączyć myślowo dwóch różnych systemów.

2/ Niczego mi w dźwięku Herbatników nie brakuje, Perkusja łoi jak wściekła:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3/ I tak nie mam odpowiednio długich kabelków, by to podłączyć do stereło.

Więc raczej kino. Ale oczywiście - nigdy nie mów nigdy.

18 minut temu, Gargan napisał:

ale elektrowni Ty nie oszukasz

Na szczęście w IRL prąd dużo tańszy niż w PL. 🙂

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Ja w sumie jestem zadowolony, ale czasem dokupię to i owo. Teraz poziom zadowolenia z instalacji KD wzrósł, bo zamieniłem cherlawy subik 100W na potwora 800W (2,5kW w szczycie! 🙂 ) i w końcu mam kinowy bas w domu. 

Puściłem sobie wczoraj na próbę klasyczne sceny z basem (wjazd czołgu w Saving Private Ryan i nocny atak tyranozaura w Parku Jurajskim 1) i... mój Boże! 🙂 Nigdy nie miałem takiego basu. Oczywiście czeka mnie jeszcze wiele zabawy z ustawieniami, ale kurka -  jest MOC! 🙂 Naprawdę konstruktorzy oszukali prawa fizyki. 

A żeby było śmiesznie - nowy sub jest mniejszy od cherlawego poprzednika. Kosteczka 20x20cm. No i apka z DSP w telefonie - bardzo wygodne!

Do tego ładny lakier. 🙂 

Ukryta Zawartość

sub1.jpg

sub2.jpg

sub3.jpg

sub4.jpg

sub.jpg

sub6.jpg

Dzisiaj somsiada czeka ciężka próba, bo chcę puścić początek Drużyny Pierścienia, gdy Sauronowi obcinają paluchy. W tym ten paluch z pierścieniem. 🙂 

Tam jest taki niemal subsoniczny efekt rozchodzącej się fali uderzeniowej, którego mój biedny stary subik nigdy nie był w stanie przedstawić w odpowiedniej skali i z odpowiednią mocą. Teraz powinno przywalić! 😄

Ja się tak zawsze boję tych krawędzi lakierowanych bo tam widać każde niewielkie obicie. Dbaj o niego! 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ja się tak zawsze boję tych krawędzi lakierowanych bo tam widać każde niewielkie obicie. Dbaj o niego! 

Droższe suby tej firmy mają wykończenie czarnym winylem drewnopodobnym. Takie wykończenie bym wolał. 

SB-4000-33.jpg

Ale 3000 Micro jest tylko w lakierze fortepianowym - białym lub czarnym.

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Droższe suby tej firmy mają wykończenie czarnym winylem drewnopodobnym. Takie wykończenie bym wolał. 

Ukryta Zawartość

Ale 3000 Micro jest tylko w lakierze fortepianowym - białym lub czarnym.

Tak wiem

Ogólnie lakierowany kolumny czy też subwoofery wyglądają świetnie moim zdaniem ale tylko zaraz po wyjęciu z pudełka bardzo trzeba o nie dbać

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tak wiem

Ogólnie lakierowany kolumny czy też subwoofery wyglądają świetnie moim zdaniem ale tylko zaraz po wyjęciu z pudełka bardzo trzeba o nie dbać

Ja mam lakier fortepianowy na kolumnach od kilku lat i jest ok

Ale jak ktoś woli obklejone plastikiem....

10 godzin temu, il Dottore napisał:

Do tego ładny lakier. 🙂 

Ukryta Zawartość

sub1.jpg

sub2.jpg

sub3.jpg

sub4.jpg

sub.jpg

sub6.jpg

Witamy w klubie!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

23 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

jestem bardzo zadowolony z mojego gramofona:)

Ukryta Zawartość

A co to za model? Pełny manual?

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

9 minut temu, Misio38 napisał:

A co to za model? Pełny manual?

manual.
Teac TN-3B.
🙂
Tam jest tylko gałka do przełaczania obrotów
i talerz napędzany paskiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Też jestem zadowolony ze swojego toru audio ale przez to czytanie forum zawsze się coś kupi z ciekawości. Dopieściłem swój system i cieszyłem się muzyką. Ostatnio trafiła się końcówka w klasie A to myślę a co tam, dzielonego systemu jeszcze z klasą A nie miałem, biorę. Teraz okazało się że WiiM ultra niedomaga przez wyjście analogowe to wczoraj kupiłem DAC bo przecież wszystkie wyprzedałem bo już system był skompletowany. I tak bez końca… Trzeba się jakoś z tego wyleczyć ale jak? 🤔

17 minut temu, Pseudodrummer napisał:

manual.
Teac TN-3B.
🙂
Tam jest tylko gałka do przełaczania obrotów
i talerz napędzany paskiem.

Szkoda. To jednak nie dla mnie. Mojego stareńkiego Kenwooda wymienię pewnie na pełen automat. Poza tym jestem zadowolony.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Najgorsze w tym naszym hobby jest fakt że niby jesteśmy wręcz szczęśliwi z posiadanego zestawu ale ...no właśnie - owe ale - cały czas czegoś tam szukamy innego lub nowego. To może inny drucik, a może mały teścik innego dac-a, CD, wzmaka itd itd a jak teścik wypadnie pozytywnie to się poważnie zastanowię. Chwilami czuję się jak alkoholik który szuka schowanej w mieszkaniu "lufy" 😁. Niby wszystko u mnie jest perfecto a jednak mam w planach test 3 dac-ów bo ciekawość mnie zżera jak one sobie pogrywają ...i znowu będzie zagwozdka jak któryś z nich mi przypadnie do gustu 🤦. Normalnie tutaj niezbędny jest "odwyk" 😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

4 godziny temu, hary1357 napisał:

Też jestem zadowolony ze swojego toru audio ale przez to czytanie forum zawsze się coś kupi z ciekawości. Dopieściłem swój system i cieszyłem się muzyką. Ostatnio trafiła się końcówka w klasie A to myślę a co tam, dzielonego systemu jeszcze z klasą A nie miałem, biorę. Teraz okazało się że WiiM ultra niedomaga przez wyjście analogowe to wczoraj kupiłem DAC bo przecież wszystkie wyprzedałem bo już system był skompletowany. I tak bez końca… Trzeba się jakoś z tego wyleczyć ale jak? 🤔

To podobnie jak u mnie, kupiłem streamer w promocji, który słabo zgrywał się z posiadanymi DAC i trzeba dokupić lepszy DAC.

I tak to się kręci 

🙂

Edytowane przez paww
W dniu 22.02.2025 o 19:54, Ma_cieQ napisał:

Najgorsze w tym naszym hobby jest fakt że niby jesteśmy wręcz szczęśliwi z posiadanego zestawu ale ...no właśnie - owe ale - cały czas czegoś tam szukamy innego lub nowego. To może inny drucik, a może mały teścik innego dac-a, CD, wzmaka itd itd a jak teścik wypadnie pozytywnie to się poważnie zastanowię. Chwilami czuję się jak alkoholik który szuka schowanej w mieszkaniu "lufy" 😁. Niby wszystko u mnie jest perfecto a jednak mam w planach test 3 dac-ów bo ciekawość mnie zżera jak one sobie pogrywają ...i znowu będzie zagwozdka jak któryś z nich mi przypadnie do gustu 🤦. Normalnie tutaj niezbędny jest "odwyk" 😁

No bo to hobby na tym to polega. Moim zdaniem to nie koliduje z zadowoleniem z obecnego systemu.

Ja złożyłem sobie budżetowy zestaw Aiyima D03 + Teufel Ultima 40 i też jestem bardzo zadowolony.  Nawet chyba bardziej niż wstępnie zakładałem biorąc pod uwagę niski jak na tą branże budżet. 

Ale tak samo byłem kiedyś zadowolony z radyjka Osaka czy pierwszego walkmana w słuchawkami, które rwały włosy przy każdym zdejmowaniu z głowy. Chyba jestem w szczęśliwej grupie ludzi, którym wiele do szczęścia nie trzeba. 

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A z czym porównywałeś?

Tu w moim salonie to tylko z poprzednimi chińskimi głośniczkami KrugerMatz Prime. Jeśli ogólnie pytasz to wielu znajomych ma różne zestawy stereo czy kina domowe. Ale co dokładnie to nie wiem bo sprzęt audio nie jest moim hobby. Wiem, że niektórzy z nich wydali na to dość duże sumy. Kilkanaście razy większe niż ja w każdym razie. Cieszy mnie fakt, że udało mi się zamknąć w budżecie 2000 i uzyskać efekt zadowolenia.  

Wiesz bo chodzi mi o to że wiele osób jest zadowolonych mało tego nawet poleca ten sprzęt dalej czy daje opinie jaki to jest cudowny nie porównując kompletnie z niczym innym. Nie chodzi mi o twój konkretny przypadek bo oczywiście możesz być zadowolony ze swojego sprzętu i to otwarcie pisać. 

Natomiast mam taką nutkę że to takie trochę polskie dowartościowanie. 

Mam i polecam dalej. 🙂

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Wiesz bo chodzi mi o to że wiele osób jest zadowolonych mało tego nawet poleca ten sprzęt dalej czy daje opinie jaki to jest cudowny nie porównując kompletnie z niczym innym. Nie chodzi mi o twój konkretny przypadek bo oczywiście możesz być zadowolony ze swojego sprzętu i to otwarcie pisać. 

Natomiast mam taką nutkę że to takie trochę polskie dowartościowanie. 

Mam i polecam dalej. 🙂

Zjawisko o którym piszesz jest normalne i tak samo wygląda w motoryzacji. Ludzie wypowiadają swoje prywatne opinie na temat danego modelu auta. Jeżeli nie porównywałem z dwudziestoma innymi z danego segmentu to nie może mi się jeździć wygodnie E klasą? Ja na dobrą sprawę też nic nie polecam a napisałem tylko, że jestem zadowolony w temacie z tym związanym. Z mojego doświadczenia w różnych dziedzinach wynika raczej, że częściej osoby z tym droższym sprzętem próbują się w ten sposób dowartościować. Oczywiście nie zawsze ale ten kij ma dwa końce jeśli o dowartościowaniu już mowa. Ja jestem po prostu zadowolony z taniego grajka jaki udało mi się złożyć. 

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No bo to hobby na tym to polega. Moim zdaniem to nie koliduje z zadowoleniem z obecnego systemu.

Owszem że nie koliduje ...tylko że jak to bywa u "nałogowców" - ciągle im mało i lepiej "skomplikować" sobie życie goniąc dalej mitycznego audio królika 😁. A umówmy się że nasze hobby do tanich nie należy co dodatkowo podnosi rangę uzależnienia od naszej pasji i hobby bo opiera się niekiedy o niemałe nakłady biletów NBP 💰😋

3 godziny temu, browarb napisał:

Żadne hobby tanie nie jest 😀

Zbieranie magnesów na lodówkę czy podkładek pod browarka raczej nie zrujnuje człowiekowi konta bankowego 😁

Na dziś, wydaje mi się, że jestem zadowolony. Skompletowałem, w dość krótkim czasie fajny zestaw. Jeszcze na początku zeszłego roku wydawało się to niemożliwe. Ostatnio, udało mi się dopiąć temat zakupem gramofonu (Technics SL-1500C) i nowego wzmacniacza (Denon PMA-1700NE). Natomiast, pomimo zadowolenia, zaczynam już kombinować, czy może nie byłoby warto posłuchać np. innych kolumn. 

Wracając jednak do sedna wątku. Wczoraj usiadłem wieczorem. Posłuchałem kilku płyt, które są dla mnie jakimś miernikiem brzmień. niekoniecznie audiofilskich, ale ulubionych, i stwierdziłem... jestem zadowolony. Oby jak najdłużej, bo są jeszcze inne wydatki niż audio.

@Rafaello_666 z kolumnami to bym był ostrożny. 1700NE to nie jest demon mocy. 

Właściwie to czego Ci brakuje w obecnych kolumnach?

22 godziny temu, waldi1965 napisał:

wielu znajomych ma różne zestawy stereo czy kina domowe. Ale co dokładnie to nie wiem bo sprzęt audio nie jest moim hobby.

Użytkownicy hifi dzielą się na dwie grupy: miłośników hifi i miłośników muzyki. Ja należę do tej drugiej grupy, i dobrej muzyki słuchan z przyjemnością nawet na hifi słabym.

13 godzin temu, browarb napisał:

Żadne hobby tanie nie jest 😀

Słuchanie muzyki może być tanie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

15 minut temu, Gargan napisał:

@Rafaello_666 z kolumnami to bym był ostrożny. 1700NE to nie jest demon mocy. 

Właściwie to czego Ci brakuje w obecnych kolumnach?

@Gargan, nie wiem. Wydaje mi się, że wszystko jest. Ale, skoro jest iluś tam producentów i ileś tam modeli, to może warto posłuchać, po to, żeby się dowiedzieć, czy czegoś brakowało, czy nie. Zastanawiam się, czy np. konstrukcja z większymi wooferami i dedykowanym głośnikiem średniotonowym, nie da mi ciut niżej schodzącego basu i większej szczegółowości na średnicy. Sam nie wiem, bo dawno niczego nie porównywałem. Trochę się takich porównań boję. Mogą mnie one utwierdzić w zadowoleniu, albo zasiać zwątpienie. Dlatego, bezpiecznie myślę, żeby za jakiś czas zmienić Silver 200, na Silver 300. Wydaje mi się, że to nie zaszkodzi. Nie wiem, czy coś wniesie, ale też realny koszt takiej wymiany mieści się dla mnie w akceptowalnym ryzyku.

Zdaje się, że te Denki mają większą moc zmierzoną, niż instrukcja podaje. Co prawda, już nie taką, jak starsze modele, ale bodajże, wciąż powyżej 90W na kanał, przy 8 ohm. 

Edytowane przez Rafaello_666

@Rafaello_666 Wharfedale Super Linton będzie dla Ciebie w sam raz. Jedyna marka kolumn, którą z czystym sumieniem mogę polecić do Denon.

Ukryta Zawartość

80228717.webp

80228716 (1).webp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Gargan napisał:

@Rafaello_666 Wharfedale Super Linton będzie dla Ciebie w sam raz. Jedyna marka kolumn, którą z czystym sumieniem mogę polecić do Denon.

Ukryta Zawartość

80228717.webp

80228716 (1).webp

Wyglądają ładnie i oldskulowo. Jakkolwiek, wymagałyby pewnych zmian w umeblowaniu, o których Ci pisałem. Myślę, że czas na "zwiększenie" zadowolenia ze sprzętu, przyjdzie w kolejnym roku, jak będę robił odświeżenie chaty. Wtedy sobie przearanżuję wystrój, co pozwoli mi potestować inne paczki. A może, po zmianie ustawienia, te, które mam, okażą się jeszcze bardziej zadowalające 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafaello_666
  • Pokaż nowe odpowiedzi