Skocz do zawartości
IGNORED

Ludzie zadowoleni ze swojego sprzętu audio*

Moje Audio-Moje Stereo  

174 użytkowników zagłosowało

1. 1. Moje Audio

• Jestem zadowolony
      118
    • Jestem niezadowolony
      1
    • Jeszcze szukam
      20
    • Wystarczy byle co-ważna jest muzyka
      7
    • Żona nie pozwala
      2
    • Nigdy nie będę zadowolony-audio to układanka o nieskończonej liczbie kombinacji
      19
    • I tak wymyślę pytanie-którego nie ma w ankiecie
      2
    • Pytania są trywialne i nie obejmują sedna zagadnienia.
      1
    • Z tą ankietą to wiesz co możesz zrobić....
      4

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Ze ludzie sluchajacy muzyki to ludzie z klasa, ktorzy nie sa chamscy, zlosliwi itp.

Bo tak jest, ale jest też niestety ta druga strona medalu. Na szczęście dość rzadko widzimy ten rewers, ale czasem jednak tak. Przyjęcie założenia, że jest inaczej byłoby po prostu zakłamywaniem rzeczywistości. Nie chcąc postępować tak samo, musisz się jednak bronić przed tym chamstwem i złośliwością, albo asertywnością, która jednak w zestawieniu z socjopatią rzadko się sprawdza, albo izolacją.

6 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ale to nie sa rywale, to sa koledzy troche namolni ale koledzy. Czasami mysle czyby nie wrocic do mojego wczesniejszego myslenia. Ze ludzie sluchajacy muzyki to ludzie z klasa, ktorzy nie sa chamscy, zlosliwi itp. Takie bylo kiedys moje postrzeganie tutejszych użytkowników. Yrwalo bardzo krotko, a szkoda bo byloby fajnie... 

Dobra propozycja.
Zatem pomimo antagonizmów,wróćmy do tego-i chwalmy się-cieszmy sie razem sprzętem,z którego jesteśmy zadowoleni.
Bez oceniania:)

Zróbmy taki jeden wątek,w którym nie ma wojny.

Stać nas na to?
Udowodnijmy to swoimi postami.
Ja wierzę-że tak!

Niech sie stanie.

1 minutę temu, Mark75X napisał:

Bo tak jest, ale jest też niestety ta druga strona medalu. Na szczęście dość rzadko widzimy ten rewers, ale czasem jednak tak. Przyjęcie założenia, że jest inaczej byłoby po prostu zakłamywaniem rzeczywistości. Nie chcąc postępować tak samo, musisz się jednak bronić przed tym chamstwem i złośliwością, albo asertywnością, która jednak w zestawieniu z socjopatią rzadko się sprawdza, albo izolacją.

Zapraszam:

10 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ale to nie sa rywale, to sa koledzy troche namolni ale koledzy. Czasami mysle czyby nie wrocic do mojego wczesniejszego myslenia. Ze ludzie sluchajacy muzyki to ludzie z klasa, ktorzy nie sa chamscy, zlosliwi itp. Takie bylo kiedys moje postrzeganie tutejszych użytkowników. Yrwalo bardzo krotko, a szkoda bo byloby fajnie... 

Zapraszam:

17 minut temu, Wito76 napisał:

Ale Ty przecież nie oceniasz swojego zadowolenia, tylko "jesteś śmieszny" "pofantazjować można" czy "kabli  nie da się usłyszeć". I jak tu być sympatycznym i nie odejść spod budki z piwem? Aaa, i ta mantra w każdej dyskusji "nie rozumiesz", "nie zrozumiesz", coś tam o nauce zaraz będzie pewnie i kultowy "brak podstawowej wiedzy". Schemat zawsze ten sam.

Łatwo napisać "nie gadajcie już z nim", "nie karmcie już trolla", ale każdemu chyba skacze ciśnienie, gdy słyszy, że ma braki podstawowej wiedzy czy inne teksty napisane w takiej narracji.

Zapraszam:

26 minut temu, bum1234 napisał:

Pozory wyrafinowania językowego nie są w stanie ukryć braków w podstawowej wiedzy.

Wreszcie pokazałeś jaki jesteś naprawdę. Po raz kolejny i niestety nie ostatni.

Zapraszam:

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Niech sie stanie.

Ok, więc jeszcze raz. Reasumując ostatnie wpisy przed "burzą", jestem bardzo zadowolony z IC Chord Clearway X, który ewidentnie poprawił poziom góry przy MF, jej wyostrzenie, nadał wiele przestrzeni i lekkości w porównaniu czy to z QED Performance, czy AQ Golden Gate.

Ostatnio jestem bardzo zadowolony z MUSICAL FIDELITY V90 DAC. Jakość i analogowość brzmieniowa tego urządzenia ograniczyła chęć uruchamiania gramofonu. Wygoda i szybki dostęp do streamingu powoduje wypieranie starych rozwiązań. Trochę to smutne jak stare odchodzi do lamusa, chociaż gramofon wygląda fajnie wg mnie 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1740869979161.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Mikelas76 napisał:

Czasami mysle czyby nie wrocic do mojego wczesniejszego myslenia. Ze ludzie sluchajacy muzyki to ludzie z klasa, ktorzy nie sa chamscy, zlosliwi itp. Takie bylo kiedys moje postrzeganie tutejszych użytkowników.

Postawiłem lajka, ale polajkuję jeszcze słownie. Bardzo fajnie to ująłeś. Jak jadę na Audio Show, to tak właśnie patrzę na ludzi tam będących. To nie towarzystwo a`la z giełdy w Słomczynie, tylko ludzie na poziomie, coś sobą prezentujący, fachowcy, eksperci, koneserzy, kulturalne rozmowy, fajne opinie, fajne spostrzeżenia. Człowiek czuje się nawet tak trochę dowartościowany oddychając tym samym powietrzem. Na forum jednak wstępuje w ludzi jakiś diabeł, nie wiem, może internetowa anonimowość temu sprzyja, może coś jeszcze innego. Choć jest oczywiście cała masa ciekawych wątków prowadzonych na poziomie. Dział DIY chyba jest najbardziej wolny od tego badziewia. Najwięcej tam pasji, profesjonalizmu, konkretnej, merytorycznej dyskusji. Na przykład dzisiaj od rana gawędziliśmy sobie o diodach i nikt się nie odpalił. Tak, "grające" diody 🙂. Czekam na zasilacz i jak diody mi się nie spodobają to wymieniam na lepsze, by być ludziem zadowolonym ze swojego sprzętu.

29 minut temu, paww napisał:

Trochę to smutne jak stare odchodzi do lamusa

Coś Ty, amp lub DAC od MF, czy przecież tym bardziej wiele lampowych wzmacniaczy, zbliżają się w swym analogowym charakterze nieco do gramofonu, ale to jednak dalej sygnał przetwarzany z CD. Gramofonu to one nie wyprą. Kiedyś tak się przecież wydawało, a tu dźwięk czarnej płyty od co najmniej 20 lat znów bardzo zyskuje na popularności. Dlaczego? Bo to nie mdła kaseta o słabej przy okazji jakości zapisu, a co najwyżej delikatnie gorsza jakość w porównaniu z CD, o jednak pięknej, szlachetnej i niezastąpionej barwie. BTW, śliczny, klimatyczny Thorens 👍. Coraz bardziej zaczynam też myśleć o zakupie gramofonu.

Edytowane przez Mark75X
Literówka
57 minut temu, Mikelas76 napisał:

Zrozum, że słuchanie kabli nie czyni Cię lepszym a tylko innym, potem będzie już z górki.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

25 minut temu, Wito76 napisał:

internetowa anonimowość temu sprzyja,

Myślę, że w dużym stopniu właśnie ona, ale na szczęście są to pojedyncze, rzadkie przypadki. Leczenie kompleksów z powodu niepowodzeń życiowych lub zwykłej zawiści, poprzez uwłaczanie innym. Zachowania czysto patologiczne. Generalnie miłośnicy audio, to jednak ludzie z klasą, o pewnych głębszych wartościach moralnych, kulturowych i poznawczych, mających w tym przypadku przełożenie na chęć eksploracji piękna dźwięku. W salonach tylko takich spotykam, a i tu na forum zazwyczaj też.

Ej,nie rozumiecie przesłania wątku?
Co was powstrzymuje przed wizyta TU:

I uczynienia tego wątka CZYSTYM???

@paww sie juz wypowiedział.

Ile razy mam prosic DOROSŁYCH facetów o uszanowanie?

Mam dac czas na ochłoniecie?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Moderatorzy

Panowie,

Proszę się zastosować do próśb autora i pisać zgodnie z tematem wątku. Od tej pory autorzy wpisów nie związanych z tematem, będą blokowani.

W dniu 1.03.2025 o 20:52, maczuga napisał:

Dobra muzyka w dobrej realizacji na beleczy

Bez przesady, nie pisałem o słuchania na byleczym. Zauważam jednak, że jeśli dźwięk wolny jest od ewidentnych wad (buczący bas, sybilanty, mocno zachwiana równowaga pomiędzy baseem, środkiem i wysokimi), a muzyka dobra, to szybko przyzwyczajam się do innego brzmienia i pojawia się przedmiotowe zadowolenie.

Edytowane przez szymon1977

23 minuty temu, Marcinus napisał:

Panowie,

Proszę się zastosować do próśb autora i pisać zgodnie z tematem wątku. Od tej pory autorzy wpisów nie związanych z tematem, będą blokowani.

A czy prowokujący do "przepychanek", szydzący z innych, dopuszczający się tym samym hejtu i finalnie "rozwalający" merytoryczną wymianę uwag, też będą blokowani? Z założenia powinni być natychmiast. Wówczas unikniemy zbędnych próśb autora i takich interwencji. Tak sugeruję, gdyż leczyć powinniśmy nie tyle skutki, co przyczyny. 

Jestem zadowolony ze słuchawek Creative Aurvana Live, kupiłem pierwsze 15 lat temu. Moja młodzież pytała się niedawno, co kupić aby dobrze grało, wskazałem na ten model, kupili i mówią "o jak pięknie gra i jakie tanie" 🙂

W sumie już cztery pary były kupione, jedna wyrzucona ze starości.

Kiedyś to były całe dyskusje o tym modelu na forum, pamiętam bo już stary jestem 🙂

49 minut temu, paww napisał:

Jestem zadowolony ze słuchawek Creative Aurvana Live, kupiłem pierwsze 15 lat temu. Moja młodzież pytała się niedawno, co kupić aby dobrze grało, wskazałem na ten model, kupili i mówią "o jak pięknie gra i jakie tanie" 🙂

W sumie już cztery pary były kupione, jedna wyrzucona ze starości.

Kiedyś to były całe dyskusje o tym modelu na forum, pamiętam bo już stary jestem 🙂

Żadnego wypasu przy kiepskim źródle za to fajny filtr na syfy z niego ale po co kupować kiepskie źródło?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 28.02.2025 o 18:51, Rafaello_666 napisał:

W sumie, temat o zadowoleniu się rozmył. Właśnie, z zadowoleniem słucham sobie muzy z PMA/DCD1700, na silverkach i jest pięknie. Z tymi kolumnami to nie jest tak, że czegoś brakuje. Zastanawiam się tylko, czy dokładając jakąś niedużą kwotę, nie osiągnąłbym jeszcze wyższego stopnia zadowolenia. @Piotr Sonido, wydaje mi się, że @Gargan lubi trochę inne granie, niż ja i stąd poleca co innego. Te Wharfedale bardzo ładne. Jakbym znalazł coś o takim designie i moim brzmieniu, to kto wie... 

Zawsze będzie polecał co innego. Byle tylko napisać inaczej niż inni 😉

6 godzin temu, ASURA napisał:

Żadnego wypasu przy kiepskim źródle za to fajny filtr na syfy z niego ale po co kupować kiepskie źródło?

No prawda, ale wątek jest o zadowoleniu, a nie wypasie. No ale z tym "filtrem na syfy" to jednak pewna przesada.

Edytowane przez paww
1 godzinę temu, paww napisał:

No prawda, ale wątek jest o zadowoleniu, a nie wypasie. No ale z tym "filtrem na syfy" to jednak pewna przesada.

Miałem już te słuchawki w testach jak były dopiero wyprodukowane stosunek jakości przy tej rozsądnej cenie nie były dla mnie satysfakcjonujące; masa smaczków z muzyki w nich umykała. Towarzystwo robiło różne upgready przypadkach i niby coś tam miały poprawić ale jak przetwornik jest taki a nie inny to czarów nie będzie...

Polecam nie kupować w ciemno tylko przed zakupem wypożyczyć i porównać z innymi słuchawkami w tym budżecie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 1.03.2025 o 23:37, Mark75X napisał:

Gramofonu to one nie wyprą.

Ani te, ani żadne inne. Gdybym był zorientowany tylko wyłącznie na jakość dźwięku to od winyla nigdy bym nie odszedł.

Ale jest jeszcze wygoda użytkowania i trwałość nośnika i tutaj gramofon z plikami jest bez żadnych szans. A komfort korzystania to jest też element zadowolenia z systemu.

Pewnie, że za takiego Thorensa, co pokazał @paww to bym ojca i matkę sprzedał 😉 ale to już nie dla mnie.

Za leniwy jestem. Pliki über alles! 😄

Aha - dziś po raz pierwszy miałem okazję poważnie pobawić się z subem w stereo. Nie do wiary, jak łatwo SVS 3000Micro potrafi się zintegrować z systemem i po prostu... zniknąć! 

Powinienem teraz założyć nowy wątek: "ludzie szczęśliwi ze swojego sprzętu audio jak świnia w błocie"! 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

14 minut temu, il Dottore napisał:

Ani te, ani żadne inne. Gdybym był zorientowany tylko wyłącznie na jakość dźwięku to od winyla nigdy bym nie odszedł.

Ale jest jeszcze wygoda użytkowania i trwałość nośnika i tutaj gramofon z plikami jest bez żadnych szans. A komfort korzystania to jest też element zadowolenia z systemu.

Pewnie, że za takiego Thorensa, co pokazał @paww to bym ojca i matkę sprzedał 😉 ale to już nie dla mnie.

Za leniwy jestem. Pliki über alles! 😄

Aha - dziś po raz pierwszy miałem okazję poważnie pobawić się z subem w stereo. Nie do wiary, jak łatwo SVS 3000Micro potrafi się zintegrować z systemem i po prostu... zniknąć! 

Powinienem teraz założyć nowy wątek: "ludzie szczęśliwi ze swojego sprzętu audio jak świnia w błocie"! 😄

Ukryta Zawartość

Sub w stereo to jest chyba jedna z najlepszych modyfikacji jakich można dokonać w swoim systemie audio. I nie kosztuje majątku. W zasadzie posiadając nawet średniej jakości subwoofer wyposażony w regulację (nie taki od kina domowego) to można uzyskać brzmienie w zakresie basu i średniego basu jakie się chce i lubi. Jeśli do tego jeszcze ktoś nie ma oporów przed regulacjami we wzmacniaczu czy przedwzmacniaczu, to naprawdę może cieszyć się ze słuchania muzyki jak dziecko z zabawek na święta 🙂

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, paww napisał:

można uzyskać brzmienie w zakresie basu i średniego basu jakie się chce i lubi.

Ta kwestia, a więc suba nieco mnie zastanawia. Jeśli już sam wzmacniacz i kolumny tworzą naprawdę masywną podstawę basową, do tego dochodzi mały lub średniej wielkości metraż tak jak u mnie, to w zasadzie jaką dodatkową korzyść można tu uzyskać? Mam wrażenie, że całość ZG by się po prostu "udusiła". Może się mylę, ale jakby nie dostrzegam wyraźniejszych plusów takiej decyzji zakupowej we wskazantch warunkach.

7 godzin temu, paww napisał:

jak dziecko z zabawek na święta

Nie tylko na święta. Kupując zabawki przez lata w przeszłości, zawsze z tyłu głowy miałem jakby taki wybór, który pozwoliłby przy okazji samemu się dobrze pobawić 🙃

7 minut temu, Mark75X napisał:

Jeśli już sam wzmacniacz i kolumny tworzą naprawdę masywną podstawę basową

Pokaż no te kolumny.

8 minut temu, Mark75X napisał:

do tego dochodzi mały lub średniej wielkości metraż

Jak mały?

8 minut temu, Mark75X napisał:

jaką dodatkową korzyść można tu uzyskać?

po prostu usłyszysz coś,czego wczesniej nie słyszałeś.
W niektórych nagraniach bez suba po prostu połowy nie słychać....

52 minuty temu, szymon1977 napisał:

Pokaż no te kolumny.

MA Bronze 500. Pisałem już o nich wcześniej w tym wątku.

54 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jak mały?

16 m2

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Ta kwestia, a więc suba nieco mnie zastanawia. Jeśli już sam wzmacniacz i kolumny tworzą naprawdę masywną podstawę basową, do tego dochodzi mały lub średniej wielkości metraż tak jak u mnie, to w zasadzie jaką dodatkową korzyść można tu uzyskać? Mam wrażenie, że całość ZG by się po prostu "udusiła". Może się mylę, ale jakby nie dostrzegam wyraźniejszych plusów takiej decyzji zakupowej we wskazantch warunkach.

Największą korzyścią jest to, że użytkownik ma w 90% kontrolę nad basem i tym co chce usłyszeć. Tak to widzę, a raczej słyszę 🙂 Te 10% pozostawiam na niedoskonałość pomieszczenia.

30 minut temu, Mark75X napisał:

16 m2

Mam podobny metraż a moje kolumny schodzą ciut niżej, a mimo to rozglądam się za drugim subem 😉 

Pożycz sobie z salonu audio jakiś na próbę. 

19 godzin temu, il Dottore napisał:

Witam nowego kolego w osób świadomych ułomności hi-fi bez suba-a.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Witam nowego kolego w osób świadomych ułomności hi-fi bez suba-a.

Spokojnie mógłbym bez suba w stereo żyć.

Ale faktycznie dodanie suba sprawia, że robi się weselej. 🙂

Ciekawa jest dwoista natura SVS 3000 Micro: w KD wariat i rozrabiaka a w stereo kulturalny i dyskretny, umiejący zniknąć. 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Trochę to wszystko dziwne, na koncertach powszechnie stosuje się aktywne subwoofery, często kilka naraz i jest to powszechnie akceptowane. Z kolei w domu już takie samo rozwiązanie budzi zapytania i wątpliwości.

7 minut temu, paww napisał:

Trochę to wszystko dziwne, na koncertach powszechnie stosuje się aktywne subwoofery, często kilka naraz i jest to powszechnie akceptowane.

Kolega jest głównym inżynierem w poważnej firmie - projektuje całe fabryki i to nie tylko w Polsce. Teraz będzie miał gościnne występy w Chorwacji a pracował już także w Norwegii i innych krajach skandynawskich oraz bałtyckich.

I w pracy ma pomieszczenie robocze po prostu ogromne. Czasem tam lubi sobie muzyczkę odpalić, ale stwierdził że mu na basie słabuje. Rozwiązanie znalazł na portalu ogłoszeniowym takie: Celestion 18 cali. Ponad 60 kilo. Mówi, że 3 ludzi mu to wnosiło. 🙂 

celestion.webp

Teraz się biedzi z instalacją power unit (w klasie D) i podłączeniami. 

I jak będę w PL to mam zaproszenie na spotkanie z poważnym subwooferem. 🙂

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Kolega jest głównym inżynierem w poważnej firmie - projektuje całe fabryki i to nie tylko w Polsce. Teraz będzie miał gościnne występy w Chorwacji a pracował już także w Norwegii i innych krajach skandynawskich oraz bałtyckich.

I w pracy ma pomieszczenie robocze po prostu ogromne. Czasem tam lubi sobie muzyczkę odpalić, ale stwierdził że mu na basie słabuje. Rozwiązanie znalazł na portalu ogłoszeniowym takie: Celestion 18 cali. Ponad 60 kilo. Mówi, że 3 ludzi mu to wnosiło. 🙂 

Ukryta Zawartość

Teraz się biedzi z instalacją power unit (w klasie D) i podłączeniami. 

I jak będę w PL to mam zaproszenie na spotkanie z poważnym subwooferem. 🙂

Generalnie super, tylko kto będzie za prąd płacił? 🙂

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi