Skocz do zawartości
IGNORED

Ludzie zadowoleni ze swojego sprzętu audio*

Moje Audio-Moje Stereo  

174 użytkowników zagłosowało

1. 1. Moje Audio

• Jestem zadowolony
      118
    • Jestem niezadowolony
      1
    • Jeszcze szukam
      20
    • Wystarczy byle co-ważna jest muzyka
      7
    • Żona nie pozwala
      2
    • Nigdy nie będę zadowolony-audio to układanka o nieskończonej liczbie kombinacji
      19
    • I tak wymyślę pytanie-którego nie ma w ankiecie
      2
    • Pytania są trywialne i nie obejmują sedna zagadnienia.
      1
    • Z tą ankietą to wiesz co możesz zrobić....
      4

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.10.2024 o 01:00, Mark75X napisał:

Nieprawda. NAD przez lata należał do najbrzydszych, a być może wizualnie był właśnie najmniej atrakcyjny, a z pewnością nie należał do najdroższych. Wręcz przeciwnie, wśród kilku kluczowych zalet tej marki, zawsze podkreślano bardzo przyzwoite brzmienie za rozsądne pieniądze, jego wyraźną przewagę konkurencyjną w danej klasie, a więc wysoki wskaźnik jakość/cena.

Obecnie Cambridge wyprzedził NAD w brzydocie, a przynajmniej godnie mu dorównał. Warto też honorowo wspomnieć o Audiolab. Ci 3 producenci to ta sama szkoła designu. 

Dobrze, że dali metkę na froncie, bo bym pomyślał, że to jakiś chińczyk DIY z AliExpress. Najlepszy ten udawany wyświetlacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan

23 minuty temu, Gargan napisał:

Obecnie Cambridge wyprzedził NAD w brzydocie, a przynajmniej godnie mu dorównał. Warto też honorowo wspomnieć o Audiolab. Ci 3 producenci to ta sama szkoła designu. 

Dobrze, że dali metkę na froncie, bo bym pomyślał, że to jakiś chińczyk DIY z AliExpress. Najlepszy ten udawany wyświetlacz.

Ukryta Zawartość

A co jest wyznacznikiem owej brzydoty ??? Fakt że jednemu, drugiemu a nawet trzeciemu się dany produkt nie podoba ??? Dla jednych będzie brzydki a dla drugich będzie zaebisty ...to nie zupa pomidorowa by każdy musiał ją lubić. To tak jak z Fiatem Multipla ...wszyscy krzyczeli że to wzór brzydoty a Fiat wg danych sprzed 2 lat w ciągu 11 lat od premiery sprzedał go w ilości 330 tysięcy sztuk ...i wielu zatkało kakao.

Ukryta Zawartość

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

11 godzin temu, Mark75X napisał:

w tym hi-end, to tylko wymysł wyobraźni i wyłącznie produkt do sztucznego zawyżania marży na sprzęcie równym klasowo temu budżetowemu

No niestety, tak jednak jest. 

42 minuty temu, Aprox napisał:

To tak jak z Fiatem Multipla ...wszyscy krzyczeli że to wzór brzydoty a Fiat wg danych sprzed 2 lat w ciągu 11 lat od premiery sprzedał go w ilości 330 tysięcy sztuk ...i wielu zatkało kakao.

Ta szpetota wynikała z konkretnych przesłanek technicznych. Po liftingu ugięli się i pod presją zlikwidowali światła pierwotnie znajdujące się pod szybą.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

27 minut temu, Misio38 napisał:

No niestety, tak jednak jest. 

Ta szpetota wynikała z konkretnych przesłanek technicznych. Po liftingu ugięli się i pod presją zlikwidowali światła pierwotnie znajdujące się pod szybą.

Ale i tak sprzedali tej "szpetoty" dziesiątki tysięcy ...jak  to niektórzy mawiali - Multipla jest brzydka że aż piękna - 😁. I jak to w życiu bywa ...każda potwora znajdzie swojego amatora 💪

U Cambridge nie ma technicznej konieczności podzielić front na 3 części kawałem czarnego plastiku. To by miało sens, żeby pod spodem był wyświetlacz albo chociaż duże, podświetlane symbole jak u Rega. Tak jak jest, nie wiadomo po co to komu?

Chińczycy jakoś umieją się znaleźć w podobnym wyglądzie.

Nie skomentuję tej dziwnej płetwy z przodu obudowy, która jest zbyt blisko krawędzi, żeby udawać, że obudowa się unosi w powietrzu. 

Siny kolor obudowy już nawet pominę. Pasuje jak kij do...

Ukryta Zawartość

@Misio38 ugięcie się Fiata z Multipla i Citroena z Cactus pod ogniem krytyki uważam, za złe posunięcia. Teraz przez takie postępowanie skazani jesteśmy na te idiotyczne crossovery 🙄

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Więc Ci podpowiem: jest popyt to jest podaż. To jedyny powód, dlaczego kuriozalnie prosta elektronika o realnej wartości kilku tys zł, sprzedaje się za cenę domku jednorodzinnego. A co do tych "bardzo wymagających audiofili" to był fajny filmik, jak wszyscy zgodnie, od pewnego konkretnego już odtwarzacza CD, wyżej ocenili pierwszy wyprodukowany w Polsce dyskofon (tak to się wtedy chyba nazywało).

Niektórzy po prostu są tak obrzydliwie bogaci, że stracili by honor posiadając coś, co na raty może kupić Kowalski. Gdyby chociaż diament wskazujący położenie gałki volume, albo radiator na zasilaczu wycięty ze sztabki złota...

Ale już pisałem, że w dużej części się zgadzam, a więc że nierzadko przyrost jakości jest niewspółmiernie niski do przyrostu ceny, a więc znikomy, ale nie twierdźmy że żaden. Pamiętam dokładnie Twoje wpisy dot. kabli i wówczas podkeślałeś jasno że ta gradacja jakościowa to mit, który oczywiście nie odnosi się generalnie, czy jednak w znacznym stopniu do samego sprzętu, a jedynie do kabli. Co do samych wzmacniaczy to nie mam jakiegoś większego przeglądu, ale kilka droższych słuchałem i różnice są aż nadto słyszalne; tu w ogóle nie ma co porównywać, gdyż to moduły zupełnie innej klasy jakościowej i brzmieniowej. Przykład NAD C356 i M33 albo Yamaha AS701 i AS1200. 

4 godziny temu, Gargan napisał:

Obecnie Cambridge wyprzedził NAD w brzydocie, a przynajmniej godnie mu dorównał.

Widzisz, a mnie się Cambridge bardzo podoba. Wygląd dość surowy, ale elegancki, prezentuje się szlachetnie i bardzo prestiżowo w mojej ocenie. NAD obecnie, czyli jego seria Classic w kl. D, także dużo lepiej niż analogi BEE, choć oczywiście ich wygląd nie był szpetny, czy nieatrakcyjny w stopniu który brałbym wówczas pod uwagę przy zakupie.

Edytowane przez Mark75X
Jakieś 3 lata temu jechałem w sobotę popołudniu przez taką niedużą miejscowość. Młoda para jechała do ślubu Multiplą. A za nimi sznur jeszcze z 15 aut tego modelu. Można się domyślić, że to jakiś fan tego auta i jakiś ichniejszy forumowy fanklub. Zgadali się gdzieś na swojej grupie, zrobili chłopakowi i jego narzeczonej ciekawy gest. Nie ukrywam, tak trochę abstrakcyjnie to wyglądało- żadne Maseratti, najnowszy Mercedes czy coś retro, jak to w zwyczaju mają nowożeńcy, a właśnie ta "brzydota". Taka ciekawostka.
Audiofile raczej nie za bardzo mieliby z czym przyjść na ślub forumowicza . Z kablami?

Audiofile uwielbiają brzydotę.

Taki Hegel jest brzydki zarówno z zewnątrz jak wewnątrz a przecież audiofilemonki kupują i się cieszą 😄

36 minut temu, Mark75X napisał:

Widzisz, a mnie się Cambridge bardzo podoba.

Mam podobnie. Nowy wzmacniacz Cambridge EXA 100 ocznie jest super. 🙂

Pytanie co pokaże jako wzmacniacz a nie wystrój pokoju. Liczę na kapitalną dynamikę. I kuna posłucham. A co. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

18 minut temu, Gargan napisał:

Taki Hegel jest brzydki zarówno z zewnątrz jak wewnątrz a przecież audiofilemonki kupują i się cieszą 😄

Akurat Hegel ma ładny współczesny dizajn j solidne wykonanie czego nie można powiedzieć o takich paskudztwacj jak np Mcintosch, które nie dość, że brzydkie to w dotyku straszna tandeta 😄

32 minuty temu, Gargan napisał:

Rozumiem że ty jesteś wielkim "guru" od określania co jest ładne a co brzydkie i rwania łacha z tego co kupują "audiofilemonki" i jeszcze się z tego cieszą 🤦 

Godzinę temu, Wito76 napisał:

właśnie ta "brzydota"

Najważniejsze, że koieta - wybranka mu się podobała, a nawet jak brzydota, to jednak jego wybór. Może duszę miała piękną 🙃, tak jak stare Nady wnętrze.

Edytowane przez Mark75X

To, że NAD jest brzydki nic nie znaczy. To nie jest pokaz mody. Co innego samochód. Chyba, że ktoś kupuje wzmacniacz żeby stał na półce i znajomi podziwiali co nie ma sensu

8 minut temu, Piniu2906 napisał:

To, że NAD jest brzydki nic nie znaczy. To nie jest pokaz mody. Co innego samochód. Chyba, że ktoś kupuje wzmacniacz żeby stał na półce i znajomi podziwiali co nie ma sensu

Dokładnie tak. O tym pisałem od samego początku, tak jak o kwestii nieproporcjonalnego przyrostu jakości do ceny, ale już nie o braku jakichkolwiek różnic w zakresie parametrów wpływających na jakość brzmienia.

Akurat fajna obudowa, logiczne elementy wizualnie i uporządkowany środek to wyznacznik jakości.

Hegel ma plastikowe fronty, kształt pasujący do niczego, ukryty przycisk włączania(!), a środek pełen dyndających kabli niczym tanie PC zamknięte w stalowej obudowie bez wytłumienia rezonansów. Widać, że producent leci po taniości.

NAD też jedzie plastikiem, ale przynajmniej lepiej wyceniony.

Oczywiście w C3050 musieli skopać regulację głośności, bo po co zmieniać cokolwiek w układzie skoro można w ładnej obudowie sprzedać połowę tańszy wzmacniacz. Na analogowy potencjometr zabrakło budżetu. 

Porównanie z samochodem jest bez sensu. Mnie interesuje środek auta a nie wygląd zewnętrzny, bo więcej patrzę na nie od środka. Za to wzmacniacz audio - szczególnie gabarytów np. Hegel H190 to już rzucający się w oczy element wystroju pomieszczenia. Będę na to patrzyć codziennie, więc może jednak mogłoby jakoś przyjemnie wygadać? 

Ale z tym wyłącznikiem pod spodem to przegięcie. Kto to znajdzie jeśli się zapali? 🤦

19 minut temu, Gargan napisał:

Hegel ma plastikowe fronty, kształt pasujący do niczego, ukryty przycisk włączania(!), a środek pełen dyndających kabli niczym tanie PC zamknięte w stalowej obudowie bez wytłumienia rezonansów. Widać, że producent leci po taniości.

Co ty pieprzysz człowieku?! 

10 minut temu, Ajothe napisał:

Wiesz, o gustach się nie dyskutuje 🙂, ale ta ocena Hegla faktycznie chyba "trochę" przesadzona 😄. Bądźmy poważni, to piękne wzmacniacze. Utrzymane w dość surowej formie, a jakże cudownie, delikatnie akcetującej prestiż tej jednak wyśmienitej marki, cenionej od lat w świecie audio. Temu wzornictwu naprawdę niewiele można zarzucić, o ile cokolwiek.

Edytowane przez Mark75X
Godzinę temu, Mark75X napisał:

Wiesz, o gustach się nie dyskutuje 🙂, ale ta ocena Hegla faktycznie chyba "trochę" przesadzona 😄. Bądźmy poważni, to piękne wzmacniacze. Utrzymane w dość surowej formie, a jakże cudownie, delikatnie akcetującej prestiż tej jednak wyśmienitej marki, cenionej od lat w świecie audio. Temu wzornictwu naprawdę niewiele można zarzucić, o ile cokolwiek.

Jak możesz coś zarzucić wzornictwu, którego nie ma? 😁

Surowe to są Rotel z serii A.

Ale przynajmniej mają fronty z amelinium 😄

Godzinę temu, Ajothe napisał:

"Sprawa numer dwa - przedni panel wzmacniacza został wykonany z tworzywa sztucznego. Wydaje się, że ten krok zaskoczył sporą część klientów, którzy byli przyzwyczajeni do tego, że integry Hegla są wykonane bardzo, bardzo porządnie. H95 też taki jest, ale brak aluminiowego frontu to wyraźny sygnał, że firma zaczyna wprowadzać oszczędności nawet w tych miejscach, w których wcześniej nie było o nich mowy. Pytanie tylko, czy jest to właściwa decyzja." - Stereolife, 20 lutego, 2021.

Masz jeszcze coś do dodania?

4 minuty temu, Gargan napisał:

Jak możesz coś zarzucić wzornictwu, którego nie ma? 😁

Surowe to są Rotel z serii A.

Ale przynajmniej mają fronty z amelinium 😄

"Sprawa numer dwa - przedni panel wzmacniacza został wykonany z tworzywa sztucznego. Wydaje się, że ten krok zaskoczył sporą część klientów, którzy byli przyzwyczajeni do tego, że integry Hegla są wykonane bardzo, bardzo porządnie. H95 też taki jest, ale brak aluminiowego frontu to wyraźny sygnał, że firma zaczyna wprowadzać oszczędności nawet w tych miejscach, w których wcześniej nie było o nich mowy. Pytanie tylko, czy jest to właściwa decyzja." - Stereolife, 20 lutego, 2021.

Masz jeszcze coś do dodania?

Farmazonisz jak potłuczony 🙂

25 minut temu, Gargan napisał:

Masz jeszcze coś do dodania

Sprawdź panel przedni w nowszych i obecnych wersje H95. Może poprawili to specjalnie dla Ciebie ? 🙂

6 minut temu, Adam 38 napisał:

Sprawdź panel przedni w nowszych i obecnych wersje H95. Może poprawili to specjalnie dla Ciebie ? 🙂

No rejczel 😁...opinia obywatela @Gargan opinią "narodu" 🤪

Gargan na początku wydawał się fajnym, zabawnym trollem, którego da się lubić. 

Niestety po ostatnich wyskokach na Forum Audio wygląda na to, że siedzi w nim coś złego...

Szkoda.

8 minut temu, Adam 38 napisał:

Minimalistyczny to jest TEAC. Hegel jest przaśny 🤪

Jeśli mam wybierać pomiędzy plastikami to już wolę plastik od Marantz. Tam przynajmniej nie poskąpili na fakturkę materiału. Hegel dał front niczym mini wieża Panasonic z lat 90-tych 😁

Wyświetlacz też podobny... 🤨

Może odwalili ten sam numer co kiedyś Moon z Demonem i tam pod spodem jest ten Panasonic?! 😱

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Gargan napisał:

Jeśli mam wybierać

Masz wolny wybór. Jednak sprawdź ten "plastikowy" front w H95, tak dla siebie 😉

Edytowane przez Adam 38

7 minut temu, szpotek73 napisał:

miałem kilka wzmacniaczy hegla,wszystkie miały metalowe fronty,co to się stanęło🙂

Księgowy wydostał się z klatki 🧮🏃💨🔐😆

6 godzin temu, Mark75X napisał:

Ale już pisałem, że w dużej części się zgadzam, a więc że nierzadko przyrost jakości jest niewspółmiernie niski do przyrostu ceny, a więc znikomy, ale nie twierdźmy że żaden.

1).Bywa żaden.

2). Brzmienie bywa inne, ale czy lepsze to już kwestia subiektywnych preferencji.

3). Jeśli nie ma np radiatora zrobionego ze sztabki złota, to realna wartość elektroniki nie przekracza kilku tysięcy złotych.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Marzenia to przyjemne uczucie. Ale rzeczywistość jest okrutna. Te drogie sprzęty nie osiągalne dla Ciebie jednak wnoszą jakość na wyższy poziom. Pozostaje jeszcze kwestia czy słuchający umie słuchać. Jednemu wystarczy bumcykcyk na kolumnach za 40funtów a drugi będzie delektował się spójnością dzwięków   i wirtualną obecnością w filharmonii

2 godziny temu, Gargan napisał:

Księgowy wydostał się z klatki

A ja myślę, że inwestycja w formę wtryskową i wykonanie wypraski z dobrego gatunkowo tworzywa, stanowią przez długi czas, tj. przynajmniej do momentu zwrotu wskaźnika z inwestycji w oprzyrządowanie, koszt dużo wyższy niż panel z aluminium malowany proszkowo. Co więcej, dobre jakościowo tworzywa o ciekawej fakturze, jaka może być dodatkowo uatrakcyjniona wykończeniem formy, zapewniają nierzadko unikatowy, bardziej szlachetny design, niż panel z Al. Poza tym, bądźmy poważni. Jaki udział w koszcie wytworzenia wzmacniacza ma taki panel? Skrajnie marginalny. Jego wpływ na wygląd jest natomiast kluczowy. Przy zapewne niemałych marżach producentów, udział tego kosztu w cenie sprzętu stanowi zapewne 10 albo 20 miejsce po przecinku. Przy równolegle zasadniczym wpływie na wygląd, jest to na pewno ostatnia rzecz na jakiej by oszczędzano. Minimum logiki przy wyciąganiu wniosków w takich kwestiach na pewno wskazane.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Jeśli nie ma np radiatora zrobionego ze sztabki złota, to realna wartość elektroniki nie przekracza kilku tysięcy złotych.

No zgoda, ale to nie wartość surowca, a jakość brzmienia przekłada nam się przede wszystkim na ceny. Co do kosztów wytworzenia, to pełna zgoda, że najpewniej te materiałowe dot. wzmacniaczy za 3 i 30 tys. są wyraźniej zbliżone. Warto jednak pamiętać, że tzw. TKW, to także całe know-how, a więc m.in. koszta badań i rozwoju, które z pewnością są wyższe w przypadku produktów wysoce zaawansowanych technologicznie. Nie tylko więc materiały determinują nam koszty produkcji.

Edytowane przez Mark75X
  • Pokaż nowe odpowiedzi