Skocz do zawartości
IGNORED

chyba czas na zmiany, czas iść dalej - kolumny w okolicy 10 tys. para

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem, nie znam się... 😉

ale takie filmy jak pana z Q21, przekonują mnie aby przynajmniej się tym zainteresować czy posłuchać. czyli pylon (niestety otwory z tyłu):

ale że od lat mam elaki, w budżecie mieszczą się solano FS 287 od tophifi (prawdopodobnie mają jeszcze pojedyncze sztuki):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, Allmr napisał:

Czyli ma deficyty, skoro bez subwoofera nie był pelnopasmowy. 

Proponuję Autorowi posłuchać jakiś dynaudio. Może coś z serii excite? x34?

Deficyt to za dużo powiedziane i to raczej nieodpowiednie słowo, bo akurat moje monitory w całości mnie satysfakcjonowały i nie narzekałem na brak basu Pojawiła się po prostu chęć sprawdzenia konfiguracji z subwooferem co okazało się bardzo fajnym i przyjemnym doświadczeniem do tego stopnia, że sub zostaje, bo nie wyobrażam sobie już brzmienia bez niego.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

7 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Jak ktoś kupuje tor z deficytami dźwiękowymi to dokupuje suba.

W zasadzie masz rację... tylko, że w zasadzie wszystkie kolumny mają deficyt basu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 30.08.2024 o 18:24, Miłosz1 napisał:

chyba doszedłem już do takiego momentu, że posiadany sprzęt mi spowszedniał, chciałbym usłyszeć coś lepszego "z wyższej półki". Nie mam sprecyzowanych wymagań, nie jestem audiofilem, jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Moja propozycja to aktywne Acoustic energy ae1. Odpada dobór odpowiedniego wzmacniacza. Kosztują koło 5 kz. Zdziwiłbyś się jak to gra z DAC rme adi-2 

Edytowane przez Piniu2906

A moja propozycja, jeśli ma być dwa kroki do przodu, to tylko druga łapa. Na głośnikach, które są do kupienia, w razie czego. 😄

Ceny zwariowały, dycha na zmianę kolumn to mało jak za nowe.

8 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Owszem, precyzuje. Słowo "popularny" oznacza ogół społeczności. A subwoofery nie są używane przez ogół audiofili tylko przez mniejszość.

Ukryta Zawartość

W 99% wątków, które tu czytam nikt nie wspomina o zakupie subwoofera.

Audiofile to mniejszość,jesli już.
Wątków o subie w stereo jest dużo,jest tez dużo moich wpisów.

Ja mam suba,podłogówki i jestem zadowolony bardzo.

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 30.08.2024 o 22:51, Miłosz1 napisał:

A R700 będzie lepszą opcją od R600?

To nie sa kolumny do twojej muzyki

CXA zostawilbym i dokupil DYNAUDIO Special Forty.

Jakby zmiana byla jednak niewystarczająca zmienilbym cxa na 100W ROTELa !

Ale tu się bałagan porobił...😀

Jeszcze bez odsłuchu, po przeczytaniu, obejrzeniu i posłuchaniu w sieci zawężam swój wybór do dwóch propozycji - swojej, czyli Dali Opticon 6 mk2 i kolegi Audioburak, czyli Polk Reserve R600.

A tak swoją drogą moje Dali Zensor 7 poszły już na olx, cena najniższa, zobaczę co się będzie działo z popytem...

Ukryta Zawartość

nie moje i nie mam żadnego interesu w sprzedaży tych kolumn,po prostu uważam ,że cena do jakości jest bardzo dobra

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Miłosz1 napisał:

A tak swoją drogą moje Dali Zensor 7 poszły już na olx, cena najniższa, zobaczę co się będzie działo z popytem...

To pewnie te:

Ukryta Zawartość

Jeżeli masz kartony to napisz to, bo kartony ułatwiają sprzedaż/transport.

W dniu 30.08.2024 o 18:24, Miłosz1 napisał:

chyba nawet kartony mi się po piwnicy chowają

Ukryta Zawartość

Tak, to moje 😉

Mam kartony ale z uwagi na odbiór osobisty nie sądziłem, że to istotne.

Dzięki za podpowiedź, idę ich poszukać by być pewnym na 100wę...

edit: są, pięknie oryginalne, lekko zakurzone ale są...

Edytowane przez Miłosz1

Jeszcze jedno pytanko - mieliście do czynienia ze sklepem media-max z Wrocławia? Sprzedają, zamieniają na olx, ich ceny są bardzo dobre, poniżej konkurencji aż mam lekkie obawy by tam kupić i to jeszcze przez olx...

Na ceneo tylko kilka opinii ale wszystkie pozytywne. Co sądzicie?

Cześć 🙂 Bowersy i Focale mogą być zbyt jasnym połączeniem z Cambridge Audio dla niektórych. Dali Opticony to też jaśniejsze nieco granie od obecnych Zensorów, ale mogą się spodobać. U nas bardzo często do Cambridge wybierane są wspomniane wcześniej Pylony Diamond 28 MKII, granie właśnie żywsze, lekko cieplejsze, co otworzy elektronika. Ciekawą opcją mogą być również nieco droższe Amphion Argon 3LS, które mamy w bdb cenie z outletu 🙂 Jeśli chciałbyś jednak rozważyć podstawkowe kolumny, to propozycją, która mogłaby Ci się spodobać są Vienna Acoustics Haydn SE Signature

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, z odkupem też możemy zobaczyć, czy się uda z Zensorami 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 31.08.2024 o 19:50, ro35 napisał:

ale takie filmy jak pana z Q21, przekonują mnie aby przynajmniej się tym zainteresować czy posłuchać. czyli pylon (niestety otwory z tyłu):

Serio?

Pytam poważnie.

Co do samych kolumn to aria nawet 948 dostaniesz taniej. Nowe to w okolicach 7-8 k. I rodacy je sprowadzają więc nie ma problemu. Nie na twojej głowie ewentualne problemy z transportem. Nie wiem natomiast czy to dobry kompan dla Cambridge.

Będzie jasno, krzykliwie.

Moim zdaniem lepiej iść w kefa serie R, amphion linie argon, pylon diamond 28, elac vela były wyprzedawane za świetną cenę..

W dniu 1.09.2024 o 10:43, Miłosz1 napisał:

swojej, czyli Dali Opticon 6 mk2 i kolegi Audioburak, czyli Polk Reserve R600.

Ja całkiem niedawno stałem przed podobnym wyborem i możesz wierzyć lub nie, po odsłuchu ok. 10 różnych wersji, ostatecznie najbardziej skłaniałem się do jednej z tych dwóch, o jakich piszesz. To jednak dość różne brzmienia. W mojej ocenie Dali Opticon 6mk2 jest dość ciepła, a zarazem zbyt ciemna jak dla mnie, scena jest b. dobra, brzmienie wysoce melodyjne. Polk R600 także nie jest zbyt jasny, jednak bardziej neutralny niż Dali. Takie odniosłem wrażenie. To głośnik o dużych rezerwach mocy i naprawdę bardzo solidnej podstawie basowej. Początkowo spodobały mi się bardzo, głównie ze względu na ten solidny, masywny bas zbliżony do Heco Auror 700, które chciałem jednak wymienić na coś lepszego, dokładnie tak jak Ty. Były zarazem bardziej detaliczne niż Aurory, ale wciąż brakowało jakby nieco przejrzystości górnego pasma. Ostatecznie wybór padł na nieco tańsze, a zarazem najlepsze wg mnie, tj. Monitor Audio Bronze 500. To głośnik o zbliżonym do Auror mocnym, gęstym basie, jednak bardziej kontrolowanym, góra jest zdecydowanie jaśniejsza, dużo lepsza rozdzielczość, grają wysoce melodyjnie, dodając delikatnego kolorytu. Na pewnym etapie pod uwagę brałem też serię wyższą MA, czyli Silver 300, ale ostatecznie odpadła ze względu na mniejsze pokłady basu. Sugeruję byś posłuchał też wskazanych Bronze 500. To zdecydowanie jedne z najbardziej popularnych kolumn. Daj znać na co ostatecznie "padnie". Powodzenia w wyborze.

Tu można tez porównać opinie

W dniu 31.08.2024 o 19:50, ro35 napisał:

ale że od lat mam elaki, w budżecie mieszczą się solano FS 287 od tophifi (prawdopodobnie mają jeszcze pojedyncze sztuki):

Ukryta Zawartość

hahahahaha,

Cytat

Z góry przepraszam za POGŁOS,no ale to jest mieszkanie w którym sie przede wszystkim mieszka- nie słucha muzyki

Jak można komuś doradzać,jak się ma taką akustykę we własnym domu?

nie no-lubie bardzo q21,ale LITOŚCI!!!

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

21 godzin temu, Miłosz1 napisał:

Jeszcze jedno pytanko - mieliście do czynienia ze sklepem media-max z Wrocławia? Sprzedają, zamieniają na olx, ich ceny są bardzo dobre, poniżej konkurencji aż mam lekkie obawy by tam kupić i to jeszcze przez olx...

Na ceneo tylko kilka opinii ale wszystkie pozytywne. Co sądzicie?

Bardzo polecam te firmę, mi przywieźli do domu kilkaset km dwie pary kolumn do wyboru, jedne zostały i oczywiście zabrali stare, pełne zadowolenie 🙂

12 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Też mnie zdziwiło, że ten Paweł wstawił sprzęt za 50k do pokoju z takim pogłosem, bez jakiejkolwiek adaptacji akustycznej. Jeżeli q21 w swoim filmie reklamowym propaguje taki szit to pytanie jakie bajki opowiadają klientom w cztery oczy gdy nie ma kamery? Strach się bać.

Edytowane przez MCHammer2022

Ja w ogóle to mam duży żal do koleżeństwa z tego forum, że nikt mnie nie ostrzegł, że kupując nowy sprzęt zląduję w jakimś bagnie patologicznym. A to dopiero kilka dni kontaktu ze sklepami audio. Wymienię kilka rzeczy, które są dla mnie już teraz nie do przyjęcia i odrzucają od dalszych kontaktów. A że (jak to mówi K. Modzelewski) jestem po weekendowym kursie unikania pozwów, nie będę rzucał nazwami sklepów. I tak:

- odpowiadanie na pytanie mailowe po 24 - 36 godzinach lub wcale. Naprawdę? Tyle roboty macie? Taki ruch w interesie? Bo co widzę to w sklepach stacjonarnych sprzedawcy w pasjansa grają...

- rozdmuchane cenniki a jak pytam nic na stanie

- ten sam sklep, te same głośniki - cennik w sklepie internetowym, na allegro i na olx. Różnica w cenie tego samego ponad 20% (1200 zł) na portalach sprzedażowych. Każda oferta jako nówka, nieruszana - wtf?

- alert cenowy - daj znać jak znajdziesz niższą cenę, zaproponujemy swoją. W odpowiedzi - niestety nic nie możemy zaproponować a tak w ogóle to nie ma ich na stanie

- proszę o potwierdzenie, że sprzęt nowy, nieśmigany, nie ze zwrotu czy powystawowy - jeden ze sprzedawców tak kluczył, że już się nie odzywa. Albo padł albo foch.

- jak sklep nie ma tego, co chcę, stwierdza, że mój wybór jest do kitu, on tu ma znacznie lepsze i wciska to, co akurat mu zalega. Najlepiej znacznie droższego.

- prośba o odsłuch - w sklepie nie mają takiego wzmacniacza jak ja - stwierdzenie, że mój wzmacniacz się nie spasuje z tymi kolumnami i wciskanie droższego nowego, który akurat mają.

A to wszystko jeszcze przed zamówieniem i przywozem kolumn... Strach się bać co będzie dalej.

Wybaczcie, nie kupuję audio na codzień, korzystam z tych usług raz na kilka lat i po tych kilku dniach, żałuję, że sprzedałem swoje głośniki, bo jestem teraz zmuszony do kontaktu. Mam nadzieję, że uda mi się kupić - jeden sklep, który wydaje się ok i zaczął ze mną korespondować. Pochwalę go, jak zrealizuję.

15 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

nie no-lubie bardzo q21,ale LITOŚCI!!!

3 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

Też mnie zdziwiło, że ten Paweł wstawił sprzęt za 50k do pokoju z takim pogłosem, bez jakiejkolwiek adaptacji akustycznej. Jeżeli q21 w swoim filmie reklamowym propaguje taki szit to pytanie jakie bajki opowiadają klientom w cztery oczy gdy nie ma kamery? Strach się bać.

Panowie, jak powiedział Paweł w filmie - dla niego to raczej do słuchania w tle, a większość sprzętu osłuchuje w naszych salach odsłuchowych 🙂 Dodatkowo głównie jest słuchawkowcem i to głównie w ten sposób słucha muzyki. U nas osób jest sporo i każda ma swój system, ze swoim podejściem i akustyką. Feliksa też już miał u siebie, więc nie kupował go tylko po to, by służył mu w stereo 😉 

@Miłosz1 nie wiem, czy kontaktowałeś się z nami, ale jeśli nie - to zapraszam 🙂 Ale nie będę ukrywał, że ruch ostatnio faktycznie jest spory i czas oczekiwania na odpowiedź może być wydłużony. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

@Miłosz1 nie zniechęcaj się. Kupowanie audio to niezła zabawa - można wiele rzeczy odsłuchać. I w końcu Ty się nigdzie nie musisz śpieszyć i ulegać naciskom sprzedawcy, żeby kupić na szybko coś czego nie chcesz, bo akurat nic innego nie mają na stanie. Ja wzmacniacza na olx szukałem 3 miesiące (to i tak szybko) i tyle musiałem wytrzymać bez muzyki. 😉

Teraz, MCHammer2022 napisał:

@Miłosz1 nie zniechęcaj się. Kupowanie audio to niezła zabawa - można wiele rzeczy odsłuchać. I w końcu Ty się nigdzie nie musisz śpieszyć i ulegać naciskom sprzedawcy, żeby kupić na szybko coś czego nie chcesz, bo akurat nic innego nie mają na stanie. Ja wzmacniacza na olx szukałem 3 miesiące (to i tak szybko) i tyle musiałem wytrzymać bez muzyki. 😉

Oby tylko bez muzyki. Ja jestem drugi dzień na pierdziawkach z TV - próbowałem oglądać jakiś program, pograć na konsoli. Tego się nie da słuchać. A TV to nie jakiś szajs tylko oled LG 65cx... Zaraz zacznę wyć...

4 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

Jeżeli q21 w swoim filmie reklamowym propaguje taki szit to pytanie jakie bajki opowiadają klientom w cztery oczy gdy nie ma kamery? Strach się bać.

Tu się definitywnie nie zgodzę i proszę zrozum mnie dobrze. Wyrażam swoją ocenę jako kilkukrotny klient tego salonu, a nie jako ich adwokat. Bardzo rzeczowe podejście, a więc naprawdę fachowe doradztwo, profesjonalne sale odsłuchowe o należycie zaadaptowanej akustyce wnętrza, bardzo szeroki wybór jak wiemy, a co najważniejsze w tym, generalnie duża dostępność asortymentowa. Nie formułujmy więc bezpodstawnie wysoce krzywdzących opinii.

39 minut temu, Mark75X napisał:

Bardzo rzeczowe podejście, a więc naprawdę fachowe doradztwo, profesjonalne sale odsłuchowe o należycie zaadaptowanej akustyce

Jestem pewiem, że tak jest. Dlatego moim zdaniem q21 strzeliło sobie tym filmem lekko w kolano.

A dopuszczacie rozwazenie monitorów aktywnych w tym dziale do 10 000zł?

Np Focal Solo 6
berylowy głosnik wysokotonowy-podobno sa bardzo dobre,jesli chodzi o odtwarzanie góry:

Ukryta Zawartość

MI sie podoba w Focalach ten "focus mode"
Ciekawe rozwiązanie.

No i odpada wydatek na wzmacniacz

2 godziny temu, Mark75X napisał:

Nie formułujmy więc bezpodstawnie wysoce krzywdzących opinii.

Ja tez lubie Q21,kupiłem u nich parę rzeczy....

No ale bym się wstydził mając takie warunki w pracy-mieć takie warunki w domu.

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy poprzedni post dotyczy jeszcze tematu, bo tu się bałagan zrobił ale tak tylko zwrócę uwagę, że ja mam już wzmacniacz z którego jestem zadowolony...😁

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No ale bym się wstydził mając takie warunki w pracy-mieć takie warunki w domu.

A czasem i szewc bez butów chodzi

6 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Jestem pewiem, że tak jest. Dlatego moim zdaniem q21 strzeliło sobie tym filmem lekko w kolano

kilka osób mnie zaczepiło w tym temacie, ech.

to nie Q21 a konkretny człowiek. pochwalił się tym co ma, ok. wzbudziło to kontrowersje. ja słuchałem uważnie. sercem systemu, drogim elementem jest wzmacniacz słuchawkowy. bo to jest jego konik. przy okazji jest tam gdzieś tania końcówka mocy i przyzwoite kolumny. do okazjonalnego słuchania. często ustawiamy sprzęt tam gdzie żyjemy, mało optymalnie, bo kompromisy, żona, dzieci, zwierzęta... ale jest potrzeba słuchania muzyki.

mało kto może sobie pozwolić na swoją "jaskinię".

nie widzę tu strzału w kolano ale chęć pokazania systemu, wyjaśnienia swojej drogi... są różne.

i pozdrawiam Pana Pawła,

ja też cierpię z powodu, mimo że wydałem prawie 50kzl na sprzęt audio na przestrzeni lat, nie jestem w stanie wykorzystać tego optymalnie bo takie m3. ale lubię słuchać, liczy się muzyka, która towarzyszy mi od pierwszego "poważnego" sprzętu jakim była szpula m2405s i radio amator.

...

sorry za offtop

5 godzin temu, Miłosz1 napisał:

Nie wiem, czy poprzedni post dotyczy jeszcze tematu, bo tu się bałagan zrobił ale tak tylko zwrócę uwagę, że ja mam już wzmacniacz z którego jestem zadowolony...😁

Bardzo się cieszę-i przepraszam za lekki offtop...
To było tylko takie nieśmiałe pytanie.

Ja u siebie mam różne wzmacniacze,i kilka kolumn,ale pewnego razu pożyczyłem od kolegi monitory aktywne.
Postawiłem,ot -tak sobie,myślę-wypróbuję i spakuję i oddam.

No cóż,okazało się,że te monitory z wbudowanym wzmacniaczem AB prawie w ogóle nie ustępują "systemowi" za 10x wieksze pieniądze.
A nawet w pewnych aspektach są lepsze,więc na razie zostały...

Dlatego osobiście,choć chcę właśnie zmienić kolumny,to się waham-a może by tak aktywne?
Waham się nad Focal Trio 6,takie trójdrożne.

• Pokaż nowe odpowiedzi