Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka jest najlepsza wersja TDA1543?

Rekomendowane odpowiedzi

Takze zauwazylem roznice w brzmieniu tych ukladow, pisalem o tym 20 lat temu: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

uzywalem zawsze tych:

IMG_9732.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Peter Daniel napisał:

Takze zauwazylem roznice w brzmieniu tych ukladow, pisalem o tym 20 lat

W sensie że jak pisałeś o tym kolego 20lat temu to to musi być prawda? 😉

22 godziny temu, arturp napisał:

A ty jak sprawdzasz ? Mierząc sinusoidę przy jednej częstotliwości ? Przecież ty nawet nie chcesz zauważyć , że inne pomiary też coś pokazują . Nawet nie wiesz jakie trzeba robić a jeśli się dowiesz to nie możesz ich zrobić bo nie wiesz jak , nie masz czym i nie rozumiesz jak interpretować wyniki . 

Nawet odpowiedzi impulsowej nie mierzysz a jak ci podaję cudze pomiary to zawsze zmieniasz temat bo niewygodny . A pomiarów w kartach producentów nawet nie widzisz , bo przecież wiesz lepiej co i jak trzeba mierzyć i liczyć .   🤭

Dzisiaj każdy, kto ma dobra kartę dźwiękową może sobie zrobić cały pakiet pomiarów od prostego THD+N dla 1kHz  poprzez THD+N dla wielu częstotliwości ,  IMD w różnych standardach po pomiar wielotonowy.  Po co podawać cudze pomiary.  Sam byłbym ciekawy jak zmieniają się parametry takiego wieloprzetwornikowego przetwornika. Nie mam ale gdybym miał to w ciągu 0,5godziny byłyby pełne pomiary i przynajmniej dla mnie sprawa byłaby jasna. Osobiście nie widzę trochę sensu meczenia słabiutkiego DAC jak się ma do dyspozycji wiele na prawdę dobrych przetworników. Ale o gustach się nie dyskutuje 

9 minut temu, tomek_j napisał:

Osobiście nie widzę trochę sensu meczenia słabiutkiego DAC jak się ma do dyspozycji wiele na prawdę dobrych przetworników.

Jest jeden argument - prostota układu czyli mniej scalaków wprowadzających własne szumy , zniekształcenia , jitter , przesunięcia itp itd . Wystarczy odbiornik z niskim jitterem i dac . W przypadku TDA1543 nawet aktywny analog nie jest potrzebny . Z drugiej strony masz rację - z TDA1543 trudno uzyskać dźwięk o wysokiej jakości . Kiedyś przerabiałem dziesiątki odtwarzaczy CD na TDA1543 ( Philipsy , Marantze , Grundigi )  i one wcale nie brzmiały gorzej niż starannie wykonane dac-ki na tym przetworniku . Bo co by nie zrobić to ten przetwornik jest ograniczeniem . A Chińczycy sprzedają oryginały , stare zapasy AD1865P lub PCM1701P za 30-50 złotych sztuka ... 

...there is no spoon...

23 minuty temu, arturp napisał:

A Chińczycy sprzedają oryginały , stare zapasy AD1865P lub PCM1701P za 30-50 złotych sztuka

Po czym wnosisz? Moim zdaniem chińczycy sprzedają podróbki - to jest typowe wishfull thinking.

51 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Po czym wnosisz? Moim zdaniem chińczycy sprzedają podróbki - to jest typowe wishfull thinking.

Bo ja kupiłem i zrobiłem na nich dac-ki . Co więcej , kupili inni użytkownicy forum i też sprawdzili . A ty zabierasz głos w sprawach , o których nie masz pojęcia bo nigdy tego nie zweryfikowałeś. Taka jest różnica między bajaniem fana spiskowych teorii a kimś kto sprawdził .

Nie trolluj . Nikt ci i tak nie uwierzy bo liczą się fakty i dowody . Ty tworzysz mity i plotki bo chcesz sobie odbudować nadwątlone ego . Ale skutek jest odwrotny od zamierzonego . 🤭

...there is no spoon...

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

W starego typu obudowach w starej technologii i z patyną na nóżkach. Nie wiem czy im by sie opłaciło tak podrabiać dla wąskiej grupki diyowców. Mogą to byc jakies odrzuty z dawnych lat co najwyżej ewentualnie takie malowanki. Nie mniej jednak układy raczej na pewno oryginalne.

14 minut temu, arturp napisał:

Bo ja kupiłem i zrobiłem na nich dac-ki . Co więcej , kupili inni użytkownicy forum i też sprawdzili . A ty zabierasz głos w sprawach , o których nie masz pojęcia bo nigdy tego nie zweryfikowałeś. Taka jest różnica między bajaniem fana spiskowych teorii a kimś kto sprawdził .

Nie trolluj . Nikt ci i tak nie uwierzy bo liczą się fakty i dowody . Ty tworzysz mity i plotki bo chcesz sobie odbudować nadwątlone ego . Ale skutek jest odwrotny od zamierzonego . 

no dobrze ale skad wiesz ze to jest oryginalna kosc a nie podrobka? w srodku moze byc cokolwiek, mozesz miec inna strukture, moze byc to odpad produkcyjny

argumentacja ktorej uzywasz to po prostu powolywanie sie na to ze ty tak mowisz a ja Ci nie wierze po prostu

7 minut temu, Krzych 2 napisał:

W starego typu obudowach w starej technologii i z patyną na nóżkach. Nie wiem czy im by sie opłaciło tak podrabiać dla wąskiej grupki diyowców. Mogą to byc jakies odrzuty z dawnych lat co najwyżej ewentualnie takie malowanki. Nie mniej jednak układy raczej na pewno oryginalne.

sa watki o tda1541 na diyaudio.com gdzie w srodku znajdowano cuda, no ale spoko przyjmijmy ze wyjatkowo w tym watku chinczycy nie podrabiaja czesci :]

20 minut temu, arturp napisał:

Nie trolluj . Nikt ci i tak nie uwierzy bo liczą się fakty i dowody .

powiedział człowiek który nigdy żadnego swojego urządzenia nie zmierzył 😄

3 minuty temu, arturp napisał:

Ja mierzę ale wiem co i w jakim celu . Ty mierzysz cokolwiek nie wiedząc po co i jak interpretować wyniki .

nikt tego do tej pory nie widzial ale skoro tak jest to good for you koles :]

32 minuty temu, Scott L.F. napisał:

Jakiś konkretny namiar Panowie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obydwa źródła sprawdzone . Scalaki są oryginalne - sprawdziłem , kupują je ludzie z forum , którzy komunikują się na priv aby uniknąć drętwych komentarzy pewnego ,, fachofca" .🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Chińczycy i inni Azjaci jak najbardziej mogą mieć oryginalne starocie prima sort. Europa, Ameryka, Australia i Antarktyda wysyła im tego miliony ton rocznie do utylizacji, łącznie ze statkami - wrakami.

Sklepy, np. Mouser robią to samo po zakończeniu cyklu produkcji np. kości, czy tranzystora. Kto kumaty w temacie nie wrzuca tego do młynka, tylko sprzedaje z powrotem do Europy, Ameryki, itd.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Odpowiadam na pytanie tytułowe wątku. Żadna. Są inne, lepsze DAC.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

7 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

W sensie że jak pisałeś o tym kolego 20lat temu to to musi być prawda? 😉

To nie tak, chcialem raczej pokazac ze rozmowy na temat “prawdy” ciagna sie od wielu lat I nic z nich do tej pory nie wyniklo. Po co wiec tracic czas.

2 godziny temu, Peter Daniel napisał:

To nie tak, chcialem raczej pokazac ze rozmowy na temat “prawdy” ciagna sie od wielu lat I nic z nich do tej pory nie wyniklo. Po co wiec tracic czas.

Cześć Peter, dawno cię nie było 😉

11 godzin temu, Scott L.F. napisał:

Jakiś konkretny namiar Panowie?

digikey

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

8 godzin temu, jar1 napisał:

Cześć Peter, dawno cię nie było 😉

Cześć, rzeczywiscie troche czasu uplynelo. Moja uwage przyciagnal watek open baffle, bo sam uzywam tego typu konstrukcji od prawie 30 lat, a projekt Sylvka imponujacy.

• Pokaż nowe odpowiedzi