Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

Przez czysty przypadek, bo potrzebowałem dłuższego rabla RCA do moich monitorów aktywnych kupiłem zamiennik  kabla RCA za 20 zł dostarczonego wraz z zakupem monitorów. Obecnie mam 1 kolumnę podłączoną kablem chinch (tym za 20 zł), a 2ga kolumna kablem za około 100zł. Słucham sobie muzyki i przełączam w  winampie raz to lewy a raz to prawy kanał, kilka sekund odsłuchu i kilka minut później zamawiam już nowy kabel. Posiadam monitory aktywne Acoustic energy AE1 i bardzo wątpie abym kiedyś w przyszłości kupił do nich kabel za więcej niż 200zł, ale można mówić to i owo, tyle tylko Panowie w mojej subiektywnej opinii "upgrade" kabla za 20 zeta przy kolumnach za 5 kzł jest wg. mnie wysoce, ale to wysoce wskazany, ponieważ Ja słyszę naprawdę różnice w jakości dźwięku. Nigdy nie słyszałem 2 systemów gdzie przy jednym byłby zastosowany kabel za 4000 zł a przy drugim 200 zł, ale moim zdaniem nie tędy droga. Kupno czy też upgrade kabla za 20 zł to mus, ale czy poszedłbym dalej i przy systemie za kilka tysięcy kupował kabel za 1000 zł to już raczej nie. Sądze, że w tym przypadku lepiej zainwestować w akustykę pokoju czy też nawet właście ustawienie kolumn robi robotę. Pewnie temat był przerabiany setki razy, ale chcę dorzucić swoje 3 grosze..

https://www.audiostereo.pl/topic/168005-m%C3%B3j-subiektywizm-w-sprawie-kabli/

Podzielam i mam takie samo zdanie i podejście. Pierwszy raz roznice w jakości kabla usłyszałem na słuchawkach wymieniając najtańszy badziew na Cordiala. Byłem wtedy amatorem nie mającym żadnych oczekiwań, ale nie mogłem uwierzyć w to co usłyszałem.

Dzisiaj podobnie jak Ty nie wydaje dużych pieniędzy na kable, bo trzymam się proporcji wydawanej kasy w systemie. 

6 minut temu, J4Z napisał:

Wszyscy potrzebowaliśmy tego tematu.

Potrzeba, potrzeba też sporo tematów o wzmacniaczach, bo ostatnio modne jest twierdzenie że wszystkie grają tak samo 😃

2 godziny temu, J4Z napisał:

Wszyscy potrzebowaliśmy tego tematu.

O tak! Nie ma to jak czytanie w drugim wątku tego samego, co w pierwszym właśnie zostało zanegowane.

-----

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Potrzeba, potrzeba też sporo tematów o wzmacniaczach, bo ostatnio modne jest twierdzenie że wszystkie grają tak samo 😃

Więc sobie załóż temat o wzmacniaczach, a  nie trolluj kolejnego przypisywaniem innym teorii, które sam wymyślasz.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Obecnie mam 1 kolumnę podłączoną kablem chinch (tym za 20 zł), a 2ga kolumna kablem za około 100zł. Słucham sobie muzyki i przełączam w  winampie raz to lewy a raz to prawy kanał,

Czy zdajesz sobie z tego sprawe, ze taka metoda porownywania kabli jest bez sensu?
Ty nie przelanczasz miedzy kablami!
Ty przelanczasz miedzy:
- prawym i lewym glosnikiem stojacym w innym miejscu (inna „akustyka“)
- odtwarzajacym inny sygnal (po lewej sa skrzypce, po prawej kontrabasy)
- podlaczonych roznymi kablami

Nawet gdybys mial dwa identyczne kable, obojetnie czy te za 20zl czy te za 100zl, powienienes slyszec roznice!

Ale nie wykluczam, ze ten za 100zl moze ci sie lepiej podobac. A 100zl to nie majatek, wiec nie ma o czym dyskutowac

Potrzeba, potrzeba też sporo tematów o wzmacniaczach, bo ostatnio modne jest twierdzenie że wszystkie grają tak samo

Z ta twoja fobia o pomiarach i brzmieniu wzmacniaczy stajesz sie coraz bardziej upierdliwy.

Jesli ci sie nudzi, to mozesz tutaj cos o tym poczytac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aby zrobic takie porównanie troche bardziej realistyczne, musial bys postawic te glosniczki bardzo blisko/obok siebie (albo jeden na drugim) i uzywac monofonicznego nagrania
Jesli masz jeszcze te stare/tansze kable, to mozesz to porownanie powtorzyc

Powiem tak super że do tego doszedłeś super że nabyłeś takie doświadczenie i że słyszysz kable. Serio. Jesteśmy w takim razie w tej samej grupie. 

Natomiast tym tematem dajesz jedynie pożywkę dla osób które chętnie się teraz zlecą i będą kwestionowały na początku kable RCA potem kable głośnikowe potem kable sieciowe potem temat zejdzie na teczniki kawałek o piankach akustycznych a pewnie skończy się na stolikach. 

Niestety na tym forum jest coraz mniej pasjonatów A coraz więcej techników. Takich tematów w tym momencie mamy otwartych kilka na forum dlatego jeszcze raz super ale lepiej go wygasić bo nadchodzące kłótnie i tak nic nie zmienią.

51 minut temu, xajas napisał:

Aby zrobic takie porównanie troche bardziej realistyczne, musial bys postawic te glosniczki bardzo blisko/obok siebie (albo jeden na drugim) i uzywac monofonicznego nagrania

To może nie wystarczyć, w moim poprzednim pomieszczeniu odsłuchowym nawet tak zestawione ZG różniły się w brzmieniu na sygnale mono, myślałem że to jakieś uszkodzenie jednego głośnika, ale po zamianie miejscami L-R okazało się że jest ta sama maniera co jednoznacznie wskazało że to efekt niesymetrii pomieszczenia a nie wina ZG. 

29 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Niestety na tym forum jest coraz mniej pasjonatów A coraz więcej techników.

Myślisz że techniczne podejście wyklucza pasję? Sądzę że ci tzw. "techniczni" są większymi pasjonatami audio niż ci od voodoo 😉

32 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

bo nadchodzące kłótnie i tak nic nie zmienią.

Dyskusję nazywasz kłótnią? Przecież od tego jest forum dyskusyjne. Kłótnie chyba są ucinane po zgłoszeniu do moderacji i merytorycznej analizie powstałego sporu.

7 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Sądze, że w tym przypadku lepiej zainwestować w akustykę pokoju czy też nawet właście ustawienie kolumn robi robotę.

Bardzo słuszny kierunek działania wnoszący największe zmiany, ale często trudny do realizacji z powodu sprzeciwu współmieszkańców, czyli tzw. "WAF" 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

7 godzin temu, Ajothe napisał:

A zamiast tematów potrzebnych, pojawiają się tematy "o niczym". A im mniej konkretny temat, tym większe budzi emocje 

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Myślisz że techniczne podejście wyklucza pasję? Sądzę że ci tzw. "techniczni" są większymi pasjonatami audio niż ci od voodoo 😉

Myślę że od tego jest inne forum. Bo tu przechodzi w drugą stronę. 

Nie wyklucza. Ale najpierw słuchamy oceniamy, wyrażamy opinie a potem patrzymy na wykresy nie odwrotnie 

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Dyskusję nazywasz kłótnią?

Jescze nie. Ale daj chwilę.

Popatrz na poprzednie tematy tego typu.

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale najpierw słuchamy oceniamy, wyrażamy opinie a potem patrzymy na wykresy nie odwrotnie 

Czasem tak się nie da zrobić i kolejność musi być odwrotna, ale jak spowodujesz wpisanie do regulaminu forum zaproponowanej przez Ciebie kolejności to O.K. Nie zajmujemy się wtedy szukaniem przyczyn dlaczego jest inaczej tylko piszemy co usłyszeliśmy bez analizy technicznej bo to niektórych forumowiczów nie interesuje z różnych względów. Niestety takie opisy będą mieć wartość tylko literacką, poznawczej w szerokim znaczeniu nie będą mieć żadnej. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Czasem tak się nie da zrobić i kolejność musi być odwrotna, ale jak spowodujesz wpisanie do regulaminu forum zaproponowanej przez Ciebie kolejności to O.K. Nie zajmujemy się wtedy szukaniem przyczyn dlaczego jest inaczej tylko piszemy co usłyszeliśmy bez analizy technicznej bo to niektórych forumowiczów nie interesuje z różnych względów. Niestety takie opisy będą mieć wartość tylko literacką, poznawczej w szerokim znaczeniu nie będą mieć żadnej. 

No ale po co czytać odwrotnie. Wtedy niby masz opinie o produkcie którego nawet na oczy nie widziałeś. No nie poważne. 

Tak wpisuje to do regulaminu. Momencik musi się przeprocesowac....

Teraz, Piotr Sonido napisał:

No ale po co czytać odwrotnie. Wtedy niby masz opinie o produkcie którego nawet na oczy nie widziałeś. No nie poważne. 

Jak nabędziesz doświadczenia łącząc to co słyszysz z techniką to nie musisz widzieć produktu żeby orientacyjnie określić czy będzie on pasował do Twojego systemu i Twojego słuchu/gustu.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Słuch jest najważniejszy i odbiór słuchacza. Inne wrażenia będzie miał 75 latek, a inne 19 latek słuchając dokładnie tego samego zestawu w tym samym pomieszczeniu. Żadne parametry czy techniczne rozwiązania nie pokażą z góry, który sprzęt dla kogo będzie się bardziej podobał. 

Kiedy to zrozumiecie, będziecie mieli lżej w świecie audio 😄

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Jak nabędziesz doświadczenia łącząc to co słyszysz z techniką to nie musisz widzieć produktu żeby orientacyjnie określić czy będzie on pasował do Twojego systemu i Twojego słuchu/gustu.

Nabyłem to doświadczenie i pisałem już o tym wiele razy. 

Produkt który w ASR jest określany jako świetny mi brzmieniowo nie leży. Gra zbyt analitycznie, surowo

2 godziny temu, xajas napisał:

Jesli masz jeszcze te stare/tansze kable, to mozesz to porownanie powtorzyc

A nie prościej posłuchać kilku fragmentów i zapamiętać wrażenia a następnie zamienić kabelki stronami i powtórzyć odsłuch?

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Pomiarofilom wszystko jedno jakie kable,

Mnie np. nie jest wszystko jedno, mają być dopasowane technicznie do funkcji jaką mają u mnie spełniać, muszą być estetyczne, mieć długość dopasowaną z grubsza do odległości pomiędzy łączonymi elementami z zapasem uwzględniającą jakieś manewry serwisowe i najważniejsze być wyważone pod względem ceny żeby nie wyglądać na przerost formy nad treścią w danym systemie. Oczywiście nie krytykuję tych co kupują przewody na podstawie marketingu firmy za grubą kasę, każdy ma swój rozum i odpowiada za swoje ruchy w tym temacie zgodnie ze swoim podejściem do tematu. Ja używam przewodów ładnych i przewymiarowanych pod względem przekroju, ale taki przewymiarowanie przekroju ma uzasadnienie w technice, większy przekrój to mniejszy opór całej trasy, wg mojej opinii lepsze rozwiązanie. 

10 minut temu, Ajothe napisał:

Słuch jest najważniejszy i odbiór słuchacza. Inne wrażenia będzie miał 75 latek

Rozmawiamy o technice a nie o tym jak działa słuch takiego czy innego człowieka.

12 minut temu, Ajothe napisał:

Kiedy to zrozumiecie, będziecie mieli lżej w świecie audio

To chyba powinno być odwrotnie, jak Koledzy nietechniczni zainteresują się chociaż po łebkach techniką będą mieć lżej w wyborze 😉.

P.S. Przerzucanie ton klocków to ciężka fizyczna praca, warto parę elementów z tej pracy wyeliminować wiedzą.

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Produkt który w ASR jest określany jako świetny mi brzmieniowo nie leży. Gra zbyt analitycznie, surowo

Może powinieneś temat potraktować bardziej dogłębnie a nie poprzestać na słuchaniu. Może np. tak został zarejestrowany materiał w studiu.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Jedni kierują się brzmieniem, a inni żeby kabel był ładny i gruby

Kabel nie ma brzmienia, kabel przewodzi prąd.

28 minut temu, Ajothe napisał:

Pomiarofilom wszystko jedno jakie kable, jakie wzmacniacze skoro mierzą się tak samo. 

Wzmacniacze mierzą się tak samo lub prawie tak samo tylko na na obciążeniu rezystancją na impedancji mogą już mierzyć się nie tak samo a pasywny ZG to skomplikowana charakterystyka impedancji.  

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Napisz to autorowi tematu

Przecież piszę w tym temacie, autor może przeczytać 😉.

Wzmacniacze mierzą się tak samo lub prawie tak samo tylko na na obciążeniu rezystancją na impedancji mogą już mierzyć się nie tak samo a pasywny ZG to skomplikowana charakterystyka impedancji.  

A brzmią tak samo, czy różne wzmacniacze różnie? 

A brzmią tak samo, czy różne wzmacniacze różnie? 

Gdyby to było takie proste jak Twoje pytanie to by nie było kilometrowych wątków na ten temat. Jeszcze raz kable przewodzą prąd i wszystko odbywa się zgodnie z prawem Ohma, więc dla częstotliwości akustycznych temat jest dosyć prosty do technicznego opisania.

15 minut temu, Lech36 napisał:

Gdyby to było takie proste jak Twoje pytanie to by nie było kilometrowych wątków na ten temat. Jeszcze raz kable przewodzą prąd i wszystko odbywa się zgodnie z prawem Ohma, więc dla częstotliwości akustycznych temat jest dosyć prosty do technicznego opisania.

Dla mnie jest to bardzo proste akurat 🙂

Mam dwa różne wzmacniacze i sprawdziłem.

Poza tym 3 znajomych ma takie same kolumny i 3 diametralnie różne wzmacniacze. U każdego gra to inaczej. 

Edytowane przez Ajothe
Teraz, Ajothe napisał:

Poza tym 3 znajomych ma takie same kolukny i 3 doametrapnie różne wzmacniacze. U każdego gra to inaczej. 

Co by to było gdyby w studiach nagraniowych podchodzili do tematów techniki w tak infantylny sposób, niemożliwe by było zrealizowanie w dobry sposób nagrania a tymczasem realizują i to często z bardzo dobrymi efektami.

Co by to było gdyby w studiach nagraniowych podchodzili do tematów techniki w tak infantylny sposób, niemożliwe by było zrealizowanie w dobry sposób nagrania a tymczasem realizują i to często z bardzo dobrymi efektami.

Nie bez powodu właśnie w studiach kupuje się sprzęt o liniowej charakterystyce. Dlatego, że różne domowe systemy bardzo się różnią i nie ma innego sposobu. 

Natomiast słuchanie na takim studyjnym sprzęcie to wątpliwa przyjemność. 

Nie bez powodu właśnie w studiach kupuje się sprzęt o liniowej charakterystyce. Dlatego, że różne domowe systemy bardzo się różnią i nie ma innego sposobu. 

Nie sądzę żeby to był powód. Oglądałeś już felietony z pracy studyjnej T. Wróblewskiego na portalu 0db.pl ? Warto obejrzeć, można się dużo nauczyć o sprzęcie też.

5 minut temu, Ajothe napisał:

Natomiast słuchanie na takim studyjnym sprzęcie to wątpliwa przyjemność. 

Czasem tak jest jak piszesz, NS10M słynne z użycia w studiach w domu mogą nie dać satysfakcji, ale to specyficzny ZG, inne mogą się sprawdzać i w studiu i w domu w zależności od doświadczenia i wyobrażenia o dźwięku osoby je używającej. To takie same głośniki jak inne.  

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Nie sądzę żeby to był powód. Oglądałeś już felietony z pracy studyjnej T. Wróblewskiego na portalu 0db.pl ? Warto obejrzeć, można się dużo nauczyć o sprzęcie też.

Nie ma innego powodu 😀

Ja o sprzęcie wiem wystarczająco dużo, sam nawet mam interfejs Focusrite'a, ale jako dac jest beznadziejnie bezpłciowy 🤣

Do nagrywania np gitar natomiast rewelacja 🙂

I tego się warto trzymać. 

tego się warto trzymać. 

Wolę trzymać się takich portali jak 0dB.pl lub ASR i tym podobnych. Tam nie biją audio piany jak na niektórych forach.  

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.