Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Lepszy bo?

Bo ekranuje chociażby 🙂

6 minut temu, bum1234 napisał:

Owszem jest to jakiś argument. Ale tylko jakiś, bo nie każda zmiana konstrukcyjna wywołuje zauważalne zmiany. Dotyczy to nie tylko audio. Bez danych ilościowych taki argument jest niepełny i często jest tylko legendą.

No widzisz, trudno wykluczyć, że mogą zaistnieć różnice w pewnych konfiguracjach 🙂

Bez sensu to Wasze upieranie się 😁

27 minut temu, Ajothe napisał:

No widzisz, trudno wykluczyć, że mogą zaistnieć różnice w pewnych konfiguracjach 🙂

Bez sensu to Wasze upieranie się 😁

Tak samo nie slyszysz, a gadasz i gadasz i gadasz, i teoretyzujesz cały czas. Jaka to różnica?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Tak samo nie slyszysz, a gadasz i gadasz i gadasz, i teoretyzujesz cały czas. Jaka to różnica?

Głośnikowe słyszę, a zasilających nie zaprzeczam, że w pewnych sytuacjach mogą mieć wpływ na brzmienie. 

Jak już pisałem są wzmacniacze, które są wrażliwe w kwestii jakości zasilania 😄

44 minuty temu, Wito76 napisał:

Ale przynajmniej żongluję a nie teoretyzuję dla sportu

Nie ma w tym nic nobilitującego - ja żonglowałem jak byłem mały, a teraz znam też teorię. Jesteś dwa kroki z tyłu Kolego.

42 minuty temu, Ajothe napisał:

trudno wykluczyć, że mogą zaistnieć różnice w pewnych konfiguracjach 🙂

Oczywiście, że mogą... tylko, że na skutek problemu technicznego a nie wyższej jakości systemu.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

są wzmacniacze, które są wrażliwe w kwestii jakości zasilania 😄

Jeśli konstruktorem jest audiofil-wizjoner, który sam do końca nie wie co robi, bo wiedzy technicznej nie posiada.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jeśli konstruktorem jest audiofil-wizjoner, który sam do końca nie wie co robi, bo wiedzy technicznej nie posiada.

Prawdopodobnie nie słyszałeś takiej klasy wzmacniaczy 🙂

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście, że mogą... tylko, że na skutek problemu technicznego a nie wyższej jakości systemu.

Jakiego? 

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie ma w tym nic nobilitującego - ja żonglowałem jak byłem mały, a teraz znam też teorię. Jesteś dwa kroki z tyłu Kolego.

No to podziel się z nami jakich kabli używasz po takim wspaniałym doświadczeniu i nabytej wiedzy teoretycznej. 

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Jest dużo skrajności, które są zabawne 😄 

Najgorsi są zacietrzewieni amatorzy, którzy gdzieś coś przeczytali i wydaje się im, że mają wiedzę  😃

Tak,samokrytyka i dystans do siebie to podstawa.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

50 minut temu, Ajothe napisał:

Głośnikowe słyszę, a zasilających nie zaprzeczam, że w pewnych sytuacjach mogą mieć wpływ na brzmienie. 

Jak już pisałem są wzmacniacze, które są wrażliwe w kwestii jakości zasilania 😄

Czemu się tłumaczysz? Chcesz usilnie należeć do takiego a nie innego klubu, twoja sprawa. Tylko nie oskarżaj jednej strony o zachowania które są twoim udziałem również.

3 godziny temu, Wito76 napisał:

Dla mnie, jeśli ktoś stawia na równi zwykły komputerowy kabelek tudzież ten od lampki nocnej vs ekranowany, zarobiony solidnymi wtykami zwyczajnie kompromituje się i wykazuje totalny brak wiedzy i zrozumienia zagadnienia.

Ja stawiam. Bo i owszem, można dowolne komponenty aż po śrubki żyłować parametrami, ale za tym podążają pytania jak "Co to wnosi?" czy bardziej specyficznie "Czy czyni to różnice w zastosowaniach audio?". Jak ktoś tego nie rozumie i upiera się, że ten nieszczęsny zasilający musi być ekranowany, bo bez tego sodoma i gomora, to zwyczajnie wykazuje brak zrozumienia zagadnienia.

Ale że lubię eksperymenty, to i zrobię takowy w moim kąciku słuchawkowego audio, dla streamera, DACa i preampa, ekranowane kontra zwykle fabryczne. Z pomiarami wyjsc analogowych, i owszem, zakłóceń i zniekształceń, bo jak jakaś różnicę słychać to i da się to wychwycić pomiarowo.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Bo ekranuje chociażby

A ten ekran jest potrzebny?

Godzinę temu, Ajothe napisał:

wrażliwe w kwestii jakości zasilania

To nie jest to samo co "wrażliwe na rodzaj kabla zasilającego".

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Ta grupa co nie słyszy ma najwięcej do powiedzenia, a przecież nie ma o czym pisać skoro nie słyszy

Na forum można tylko przeczytać teksty które zalatują wsparciem marketingu i jeszcze też o wspaniałości słuchu niektórych uczestników dyskusji. Informacji cennych jest w tym pisaniu co "kot napłakał" a jak już czasem wyjdzie jakaś próba pokazu tych cudownych właściwości słuchowych to kończy się podobnie do słynnego testu w Wielkopolsce, ale mówienia, chwalenia się przed tym jest cały ocean 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ja wiem jedno. Każdy z nas zna to z autopsji. W każdej grupie zawsze znajdzie się ktoś, kto lubi "błysnąć", kto czuje potrzebę pokazania się, wyróżnienia się, ciągłego gadania. Każdy z nas ze szkoły (każdy chyba miał w klasie takiego głupio-mądrego typa) , ze studiów, starsze pokolenie może z wojska, czy z pracy -zna takie osoby, co zawsze chcą być pod prąd i wiecznie mają jakiś problem. Czepiają się pierdół, łapią wiecznie nauczyciela za słówko, a w pracy wiadomo "kierownik jest głupi i się nie zna na robocie". Zawsze wiedzący wszystko najlepiej. Taka postawa trolla przypierdalacza. Nie wiem, nie znam się, psycholog pewnie wydałby jakąś opinię - może to kompleksy, może brak docenienia w swoim środowisku, ale takie anonimowe forum internetowe świetnie temu sprzyja, i daje takim nadpobudliwym możliwości by "błyskać". Często wygląda nawet na to, że takie osoby wiedzą, że nie mają racji, ale dla zasady, z przekory będą łapać za słowka, zadawać dziwne kłopotliwe pytania. Po prostu urodzeni trolle i tu też mamy do czynienia z tym zjawiskiem. Wracając do meritum, kablowe argumenty są przecież logiczne i oczywiste. Trzeba być debilem (a niech będzie ban, trudno), by nie ogarniać takich podstawowych rzeczy. Im chodzi przede wszystkim o rozrywkę i takie przypierdalanie się dla sportu. Tysiące ludzi słyszą zmiany kablowe, u wielu ludzi te zmiany wprowadziły system na wyższy level i idiotyczne wmawianie, że to halucynacje i to mądre słówko "psychoakustyka" to po prostu obrażanie normalnych ludzi. Ja wiem, zaraz pojawią się oczy rannej sarny i świętoszkowate oburzenie, odszczekiwanie się że słyszący wcale nie są lepsi. Ale trzeba walczyć z trollami, po prostu "w imię zasad". Fora są opiniotwórcze, mają być kopalnią wiedzy, ale tej rzetelnej a nie jakiejś strollowanej karykartury. Szczerze mówiąc chętnie sobie odpocznę. Kto mnie podpieprza?

Edytowane przez Wito76
3 godziny temu, Lech36 napisał:

Na tym polega marketing żeby pokazywać jakieś obliczenia i testy których inni nie zrozumieją a które wyglądają na bardzo mądre, bez względu na czy te w/w elementy wpływają na odbiór dźwięku przez słuchacza czy nie bo leżą poza możliwościami percepcji ludzkiego słuchu. 

To już obliczenia i pomiary nie są ważne? "Zrozumienie" jakoś inaczej tutaj było interpretowane przez "fachowców" wszechnauk. To jak to jest? może na priv ustalcie wspólną wersję przed podaniem do ogólnej wiadomości.

Wito, Kompleksy to jest właściwa diagnoza według nauk psychologicznych😉

Dodaję jeszcze frustrację.

2 minuty temu, lamario napisał:

To już obliczenia i pomiary nie są ważne?

Wszystko jest ważne, ale do oceny technicznej najbardziej przydają się wiarygodne i bogate pomiary takie jak np. na portalu ASR i jemu podobnych. Do marketingu najlepsze są odsłuchy bo można po nich pisać co "ślina przyniesie na język" i przed zakupem trudno ocenić materiał z różnych względów 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

10 minut temu, Lech36 napisał:

Wszystko jest ważne, ale do oceny technicznej najbardziej przydają się wiarygodne i bogate pomiary takie jak np. na portalu ASR i jemu podobnych. Do marketingu najlepsze są odsłuchy bo można po nich pisać co "ślina przyniesie na język" i przed zakupem trudno ocenić materiał z różnych względów 😉

Jak takiemu pomiarofilowi lepszy kabel słuchawkowy zagra lepiej od takiego za 5zł to sobie nie uwierzy, zacznie mierzyć i na końcu wróci do tego za 5zł, który słyszalnie gra gorzej, ale z pomiarow wychodzi, że wszystko jedno? 😉

19 godzin temu, lamario napisał:

Nie oczekuj odpowiedzi, gdy sam jej nie udzielasz na pytania skierowane do Ciebie. Zakup te kable, następnie przetnij i się przekonasz, a przy okazji okaże się czy masz sprawną różnicówkę

sa - np kimber kable 

31 minut temu, Wito76 napisał:

kablowe argumenty są przecież logiczne i oczywiste.

Gdyby tak było to nie byłoby dyskusji.

32 minuty temu, Wito76 napisał:

Fora są opiniotwórcze, mają być kopalnią wiedzy, ale tej rzetelnej a nie jakiejś strollowanej karykartury

Dokładnie, ale wiedzy rzetelnej opartej na współczesnej nauce np. fizyce a nie na voodoo i prozie fantastycznej 😉. Voodoo i fantastyka opisowa sprawdzają się świetnie na płaszczyznach handlowych.

27 minut temu, Ajothe napisał:

Jak takiemu pomiarofilowi lepszy kabel słuchawkowy zagra lepiej od takiego za 5zł to sobie nie uwierzy, zacznie mierzyć i na końcu wróci do tego za 5zł, który słyszalnie gra gorzej, ale z pomiarow wychodzi, że wszystko jedno? 😉

Nie używam słuchawek, szybko degradują słuch.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Nie używam słuchawek, szybko degradują słuch.

Mogą tak samo degradować słuch jak kolumny, wszystko zależy od dB 🙂

Słuchawki za to są bardzo wrażliwe na źródło i okablowalnie, może byś się przekonał jakbyś wymienił zwykły kabelek na taki trochę bardziej przyzwoity za kilkadziesiąt złotych 😉

Edytowane przez Ajothe
Godzinę temu, bum1234 napisał:

Właśnie

A czy przypadkiem zasilanie transformatora sieciowego to nie jest połączenie symetryczne? Takie nie wymagają ekranowania. 

37 minut temu, Wito76 napisał:

Fora są opiniotwórcze, mają być kopalnią wiedzy, ale tej rzetelnej a nie jakiejś strollowanej karykartury.

Żadne otwarte forum publiczne pozbawione merytorycznej moderacji nigdy nie będzie kopalnią wiedzy, gdyż lekko licząc 90% to wpisy osób nie mających pojęcia o temacie - czyli 90% wpisów ma zerwą wartość merytoryczną, tylko wprowadza chaos. Dotyczy to wszystkich forów - np. zdrowie, ekonomia, narciarstwo ...  

Arkadix 

17 minut temu, Ajothe napisał:

Mogą tak samo degradować słuch jak kolumny, wszystko zależy od dB

Rozmiary pomieszczenia przy słuchaniu na słuchawkach są tak małe że rozkład ciśnień jest zupełnie inny niż w przypadku słuchania ZG. Zwłaszcza słuchawki dokanałowe mają silny wpływ destrukcyjny na słuch nawet już przy niewielkiej głośności, ale to nie mój problem bo słuchawek nie używam a jak już to rzadko do Skype albo muzyki z sieci, słuchawki otwarte bezklasowe 😉.   

9 minut temu, Arkadix napisał:

Żadne otwarte forum publiczne pozbawione merytorycznej moderacji nigdy nie będzie kopalnią wiedzy, gdyż lekko licząc 90% to wpisy osób nie mających pojęcia o temacie

Wystarczy umieć oddzielić ziarno od plew i zostaje czysta wiedza której na forum jest naprawdę dużo. Niestety działania marketingowe zakłócają dotarcie do tej wiedzy 😉.

Edytowane przez Lech36

17 minut temu, Lech36 napisał:

Rozmiary pomieszczenia przy słuchaniu na słuchawkach są tak małe że rozkład ciśnień jest zupełnie inny niż w przypadku słuchania ZG. Zwłaszcza słuchawki dokanałowe mają silny wpływ destrukcyjny na słuch nawet już przy niewielkiej głośności, ale to nie mój problem bo słuchawek nie używam a jak już to rzadko do Skype albo muzyki z sieci, słuchawki otwarte bezklasowe 😉.   

Dokanałowe to faktycznie mało zdrowe i mało higieniczne rozwiązanie. Duże słuchawki to co innego 🙂 

Też wolę jednak normalne stereo 😉

5 minut temu, Ajothe napisał:

Dokanałowe to faktycznie mało zdrowe i mało higieniczne rozwiązanie. Duże słuchawki to co innego 🙂 

Też wolę jednak normalne stereo 😉

Największe zniechęcenie do słuchawek nastąpiło u mnie po prezentacji przez jednego ze znajomych słuchawek elektrostatycznych firmy Stax. Kolega nastawił system tak głośno że do wieczora nie mogłem dojść do siebie. Wtedy nastąpił duży progres w niechęci do słuchawek 😉.

idiotyczne wmawianie, że to halucynacje

Jeśli coś tu jest "idiotyczne", to użycie przez Ciebie określenia "halucynacje" w stosunku do pospolitych zjawisk psycho-akustycznych, którym ulega każdy z nas.

Ja wiem jedno. Każdy z nas zna to z autopsji. W każdej grupie zawsze znajdzie się ktoś, kto lubi "błysnąć", kto czuje potrzebę pokazania się, wyróżnienia się, ciągłego gadania. Każdy z nas ze szkoły (każdy chyba miał w klasie takiego głupio-mądrego typa) , ze studiów, starsze pokolenie może z wojska, czy z pracy -zna takie osoby, co zawsze chcą być pod prąd i wiecznie mają jakiś problem. Czepiają się pierdół, łapią wiecznie nauczyciela za słówko, a w pracy wiadomo "kierownik jest głupi i się nie zna na robocie". Zawsze wiedzący wszystko najlepiej. Taka postawa trolla przypierdalacza. Nie wiem, nie znam się, psycholog pewnie wydałby jakąś opinię - może to kompleksy, może brak docenienia w swoim środowisku, ale takie anonimowe forum internetowe świetnie temu sprzyja, i daje takim nadpobudliwym możliwości by "błyskać". Często wygląda nawet na to, że takie osoby wiedzą, że nie mają racji, ale dla zasady, z przekory będą łapać za słowka, zadawać dziwne kłopotliwe pytania. Po prostu urodzeni trolle i tu też mamy do czynienia z tym zjawiskiem.

Jest tu kilku takich - co radzisz, zgłaszać?

-----

2 godziny temu, Arkadix napisał:

...lekko licząc 90% to wpisy osób nie mających pojęcia o temacie - czyli 90% wpisów ma zerwą wartość merytoryczną, tylko wprowadza chaos.

Z mojej ankiety wyszło, że kablofile to jakieś 85% forumowiczów, czyli wszystko się zgadza.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Mogą tak samo degradować słuch jak kolumny, wszystko zależy od dB 🙂

Nie wszystko.

2 godziny temu, Arkadix napisał:

Żadne otwarte forum publiczne pozbawione merytorycznej moderacji nigdy nie będzie kopalnią

Ojoj, argumentów brak, to pojawia się tęsknota za cenzurą.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.