Skocz do zawartości
IGNORED

Transport plików za około 10tys. Co po auralic.

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, carlos med napisał:

Mój wniosek jest taki,  że może jest tak,  że izolacja działając "wysterylizuje" brzmienie,  zrobi "urawniłowkę" tak,  że rzeczywiście każdy transport cyfrowy zagra tak samo - i tu może @Piopio ma rację.

Nie, nie ma. Mam ten izolator, próbowałem go w trzech systemach i za każdym razem było inaczej. To czy komuś się podoba wpływ tego izolatora to inna sprawa. U mnie w drugim systemie, gdzie gdzie źródłem jest zwykły pecet, wpływ  oceniam jako pozytywny.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

2 minuty temu, carlos med napisał:

Działa.

Ale moim zdaniem kastruje brzmienie tak że staje się ono zbyt analityczne, może i bez zakłóceń, ale mnie bardziej odpowiada bez izolacji.

Miałem co prawda HS01 ale suche ,wyostrzone, jazgotliwe granie to charakterystyka "taniego grania" w stylu kiepski sprzęt, tanie impulsowe zasilacze, dace z listy ASR... U mnie izolacja też pogorszyła jakość zamiast poprawić. Ale nie dajmy sobie wmówić że to referencja. Po prostu urządzenie musi wprowadzać inne zakłócenia. Analogicznie jak dace championy które sie mierzą a nie grają. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, carlos med napisał:

Testowałem izolację Topping HS02. Działa.

Ale moim zdaniem kastruje brzmienie tak że staje się ono zbyt analityczne, może i bez zakłóceń, ale mnie bardziej odpowiada bez izolacji.

Mój wniosek jest taki,  że może jest tak,  że izolacja działając "wysterylizuje" brzmienie,  zrobi "urawniłowkę" tak,  że rzeczywiście każdy transport cyfrowy zagra tak samo - i tu może @Piopio ma rację.

Tylko, czy o to chodzi ?

Moim zdaniem nie. Ten "czysty" dźwięk za izolacją nie musi oznaczać najlepiej. Przynajmniej nie dla każdego.

Czyli wychodzi na to, że urządzenia z izolacją galwaniczną brzmią sucho i do doopy.

13 minut temu, Mikha'el napisał:

Czyli wychodzi na to, że urządzenia z izolacją galwaniczną brzmią sucho i do doopy.

I mnie szło to raczej w tą stronę,  może z PC jest poprawa z izolacją. 

4 godziny temu, carlos med napisał:

że rzeczywiście każdy transport cyfrowy zagra tak samo - i tu może @Piopio ma rację.

Znaczy zgra tak samo "do doopy" ? 😉 

Muszę przewietrzyć mój system…

Jak napisano … uśrednione brzmieńie ???

Ciekawe czy @Piopio porownywal cos z polki Malinki do czegos z pólki Vivaldiego ???

😉 

I na jakim DACu bo … Gustard R26 to nie jest Mount Everest DACów. Chyba, ze On twierdzi, ze po wejsciu z izloacja wszystkie DACki tez graja tak samo 🙂 .

Pozdro

2 godziny temu, carlos med napisał:

I mnie szło to raczej w tą stronę,  może z PC jest poprawa z izolacją. 

I nie miałem na myśli tylko PC.

51 minut temu, pmcomp napisał:

Ciekawe czy @Piopio porownywal cos z polki Malinki do czegos z pólki Vivaldiego ???

W przypadku USB to nie ma znaczenie. Transmisja USB to dane przesyłane w sposób asynchroniczny i nic nie może ich zmienić. Tak trudno to zrozumieć ?

Izolacja odfiltrowuje szumy zasilania i mamy czysty sygnał.  

51 minut temu, pmcomp napisał:

Chyba, ze On twierdzi, ze po wejsciu z izloacja wszystkie DACki tez graja tak samo 🙂 .

A w każdym razie w zbliżony sposób. U mnie FiiO R11 R2R + FiiO PL50 gra tak samo jak SMSL VMV D1SE. Wyrównane poziomy głośności a źródłem jest PC (Roon) z izolacją galwaniczną USB.

Zupełnie inne konstrukcje i ceny a grają identycznie. Nie sposób ich rozróżnić. Będą dalsze testy z innymi DAC 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

W przypadku USB to nie ma znaczenie. Transmisja USB to dane przesyłane w sposób asynchroniczny i nic nie może ich zmienić. Tak trudno to zrozumieć ?

A w każdym razie w zbliżony sposób. U mnie FiiO R11 R2R + FiiO PL50 gra tak samo jak SMSL VMV D1SE. Wyrównane poziomy głośności a źródłem jest PC (Roon) z izolacją galwaniczną USB.

Zupełnie inne konstrukcje i ceny a grają identycznie. Nie sposób ich rozróżnić. Będą dalsze testy z innymi DAC 😉 

czyli testowałeś na dwóch marnych chińskich dacach i głosisz ewangelie  w zakładce hi-end ?

14 minut temu, Piopio napisał:
Godzinę temu, pmcomp napisał:

Czyli nie porownywales … tak myslalem 😉 .

A pytanie bylo proste, odpowiedz tak lub nie.

Edytowane przez pmcomp

16 minut temu, krolewicz napisał:

czyli testowałeś na dwóch marnych chińskich dacach i głosisz ewangelie  w zakładce hi-end ?

Akurat w tym przypadku nie głoszę. 

Uważam, że wszystkie źródła po USB z zastosowaniem izolacji galwanicznej USB grają tak samo. 

13 minut temu, pmcomp napisał:

Czyli nie porownywales … tak myslalem 😉 .

Technicznie przesył USB jest ZAWSZE taki sam. Źródła różnią się jedynie poziomem zakłóceń. A te eliminujemy za pomocą izolacji galwanicznej. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

37 minut temu, Piopio napisał:

Akurat w tym przypadku nie głoszę. 

Uważam, że wszystkie źródła po USB z zastosowaniem izolacji galwanicznej USB grają tak samo. 

Technicznie przesył USB jest ZAWSZE taki sam. Źródła różnią się jedynie poziomem zakłóceń. A te eliminujemy za pomocą izolacji galwanicznej. 

Tak trudno powiedzieć …NIE, nie porównywalem ???

Przez gardlo nie przechodzi? Zaczyna się z Toba gadać jak z @747.

To co ty wiesz o zabijaniu? Jedynie tyle o obejrzysz w necie. Technicznie … kazdy tak samo umiera 😉 .

Edytowane przez pmcomp

28 minut temu, pmcomp napisał:

A po co ? Zasada działania wszędzie jest taka sama. To jest czysta technika. Protokół transmisji USB jest jasno opisany i nie może być odstępstw. Tylko totalni ignoranci techniczni mogą wierzyć, że transporty USB różnią się czymś poza zakłóceniami. 

Bez izolacji galwanicznej USB transporty będą wpływać na pracę DAC i brzmienie może się różnić. 

Edytowane przez Piopio

18 minut temu, Piopio napisał:
46 minut temu, pmcomp napisał:

A po co ? Zasada działania wszędzie jest taka sama

Przy takim podejsciu jak Twoje ludzkosc ciagle siedzialaby na drzewach 🙂 .

Apo co odpowiedzieć? Zeby powiedzieć prawdę … NIE, NIE TESTOWALEM. To „a po co” pozwól ocenic innym. Wiem, prawda cięzko przechodzi przez gardlo.

Niestety nie mogę Cie sprawdzić bo nie uzywam portu drukarkowego do sluchania muzyki. Szkoda.

Ale … trafiasz u mnie do tego pudelka gdzie siedzi @747

😂😂😂🪕😂

Niereformowalnych. Ty z dodatkowa etykietka … „slucham Chińczyków bo wszystko brzmi tak samo”.

Edytowane przez pmcomp

20 minut temu, pmcomp napisał:

„slucham Chińczyków bo wszystko brzmi tak samo”

To się jeszcze okaże 😉 

Chińczyki jeśli chodzi o DAC to  wyprzedają o dwie długości europejską konkurencję. Poza High-End oczywiście. 

7 minut temu, Piopio napisał:

Poza High-End oczywiście. 

To moze glos swoje teorie w zakladce Start, bo jestesmy w hi-end 😂😂😂.

Pan izolacja galwaniczna znowu w akcji. 

Może coś w temacie. 

Dlaczego 2 wzmacniacze tranzystorowe o tych samych parametrach grają różnie? 

chwilowy brak działalności w audio.

54 minuty temu, antymalkontent napisał:

Bo nie mają izolacji galwanicznej ??? 😉 😂😂

Zapewne z DC blokerem na wyjściach będą grały tak samo ... czyz nie tak Panie @Piopio?

Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, antymalkontent napisał:

Jeśli mają dokładnie te same parametry to raczej trudno będzie je rozróżnić. 

W dniu 19.01.2025 o 00:01, Mikelas76 napisał:

teraz Aries S1 po usb poprzewracal do gory nogami moje teorie... 

Bo tyle warte są te teorie, raz taka raz inna, a każda broniona z uporem maniaka.

W dniu 19.01.2025 o 00:29, Piopio napisał:

W przypadku transmisji USB i zastosowania izolacji galwanicznej USB nie ma znaczenia z jakiej półki jest transport. Brzmienie ZAWSZE będzie takie same. Różnice będą w funkcjonalności. 

Choćby same izolacje są lepsze i są gorsze. Implementacje audio USB również. Zachowania DACow i streamerow także.

W dniu 17.01.2025 o 13:10, Piopio napisał:

U mnie z izolacją wszystkie grają tak samo dobrze. 

Tak samo czy tak samo dobrze?

W dniu 19.01.2025 o 15:55, carlos med napisał:

Trochę kwintesencja, gdy obiektywnie lepiej odbierane jest jako gorzej.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 19.01.2025 o 20:23, pmcomp napisał:

Znaczy zgra tak samo "do doopy" ? 😉 

Jak porcji dodatkowych zakłóceń czy zniekształceń nie będzie, to już źle i w ogóle?

W dniu 19.01.2025 o 21:38, pmcomp napisał:

Chodzi o onieśmielenie cena, tak? Że jak ktoś nie obraca się wokół sprzętu po kilkaset k złotych, to już jego stwierdzenia są o kant pupy?

W dniu 19.01.2025 o 16:06, marcinmarcin napisał:

Po prostu urządzenie musi wprowadzać inne zakłócenia.

Że izolator taki wredny? Następnym razem przetestuj z którymś z wyższej półki, i się sprawa rozstrzygnie.

18 godzin temu, antymalkontent napisał:

Bo nie są o tych samych parametrach, w rzeczywistości?

W dniu 20.01.2025 o 00:42, pmcomp napisał:

To moze glos swoje teorie w zakladce Start, bo jestesmy w hi-end 😂😂😂.

Tu jest inny wszechświat, inna fizyka?

W dniu 19.01.2025 o 23:59, Piopio napisał:

Protokół transmisji USB jest jasno opisany i nie może być odstępstw.

Czemu ich być nie może? Specyfikacja okablowania USB też jest jasno opisana, a są na rynku takie kabelki, które w istocie są USB tylko z nazwy.

W dniu 19.01.2025 o 22:29, Piopio napisał:

Powiadasz, że R2R i DS grają tak samo, a przynajmniej nierozróżnialne dla ucha? O.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Bo tyle warte są te teorie, raz taka raz inna, a każda broniona z uporem maniaka.

Alez ja nie bronie niczego z uporem maniaka. To raczej twoja droga. 

Ja po prostu slucham i to nas rozni. 

Gdyby Aries S1 mial wyjscie i2s, to by bylo ciekawe doswiadczenie. Poprzedni transport SA m1t, gral najlepiej wlasnie po i2s.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

5 minut temu, Mikelas76 napisał:

Alez ja nie bronie niczego z uporem maniaka.

To dobrze bardzo, wybacz zatem niecelne porównanie.

To raczej twoja droga.

Tego, co dowiedzione, warto tak bronić, z uporem i inne takie.

Ja po prostu slucham i to nas rozni.

Że ja słucham nie po prostu?  No może, może, dziękuję.

Gdyby Aries S1 mial wyjscie i2s, to by bylo ciekawe doswiadczenie. Poprzedni transport SA m1t, gral najlepiej wlasnie po i2s.

Jak by to mogło wpłynąć na głoszone przez ciebie teorie? Jedno urządzenie i już przewrót w teoriach?

Edytowane przez ProjectPi

15 minut temu, ProjectPi napisał:

Powiadasz, że R2R i DS grają tak samo, a przynajmniej nierozróżnialne dla ucha? O.

Identycznie. Też mnie to zdziwiło. R2R grał z filtrem OS. Z NOS grał inaczej, dla mnie gorzej. Tu już były różnice brzmieniowe. 

Oba DAC mają dobre zasilanie liniowe. Do tego podłączone są pod przedwzmacniacz lampowy. 

19 minut temu, ProjectPi napisał:

Czemu ich być nie może?

Bo inaczej urządzenia się nie dogadają 😉 

Tak samo czy tak samo dobrze?

Mówimy o transportach. Transporty grają dobrze albo źle. To kwestia zakłóceń. Z izolacją galwaniczną USB grają dobrze. Tak, że lepiej się nie da. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Bo inaczej urządzenia się nie dogadają 😉 

Przecież nie zawsze się dogadują. Brak dogadywania się w pełni to nie zawsze kompletny brak działania.

Choćby same izolacje są lepsze i są gorsze. Implementacje audio USB również. Zachowania DACow i streamerow także.

Izolacje USB 2.0 są wszystkie dobre. Nie ma ich wiele 😉 

Oczywiście zakładam, że DAC ma nowoczesną implementację audio USB - XMOS, AMARENO. 

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

Przecież nie zawsze się dogadują. Brak dogadywania się w pełni to nie zawsze kompletny brak działania.

Tu już teoretyzujesz. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Tu już teoretyzujesz.

Bo? Ty tworzysz górnolotne, uogólnione stwierdzenia po kontakcie z małym wycinkiem DUTow, i to nie przeszkadza?

4 minuty temu, Piopio napisał:

Oczywiście zakładam, że DAC ma nowoczesną implementację audio USB - XMOS, AMARENO. 

A to czemu oczywiście? I skąd wiesz, czym w istocie się one różnią?

7 minut temu, Piopio napisał:

Izolacje USB 2.0 są wszystkie dobre.

Temu akurat przeczą fakty.

14 minut temu, Piopio napisał:

Transporty grają dobrze albo źle. To kwestia zakłóceń.

Poziom zakłóceń nie jest wartością zerojedynkowa, co za tym idzie jakość grania transportów również.

18 minut temu, Piopio napisał:

Tak, że lepiej się nie da.

Tu już teoretyzujesz.

19 minut temu, Piopio napisał:

Z izolacją galwaniczną USB grają dobrze.

Jak mają pół sekundy opóźnienia, to również dobrze? Albo jak cyklicznie generują słyszalne zakłócenie, też dobrze?

22 minuty temu, Piopio napisał:

Oba DAC mają dobre zasilanie liniowe. Do tego podłączone są pod przedwzmacniacz lampowy. 

A jak warunki są tu inne, to?

44 minuty temu, ProjectPi napisał:

Temu akurat przeczą fakty.

Jakie fakty ? Podaj konkrety. 

44 minuty temu, ProjectPi napisał:

Tu już teoretyzujesz.

To fakty 😉 

45 minut temu, ProjectPi napisał:

Jak mają pół sekundy opóźnienia, to również dobrze? Albo jak cyklicznie generują słyszalne zakłócenie, też dobrze?

Mówimy o sprawnych transportach a nie o uszkodzonych. 

• Pokaż nowe odpowiedzi