Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsza z tanich wkładek.

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Misio38 napisał:

Zupełnie inna dynamika czy separacja kanałów. Naprawdę nie warto wydawać kasy na serię 95 powyżej eliptyka.

Mam AT120E. Założyłem jej nową igłę i pożeniłem z TD204. Grą to nieporównywalnie lepiej z nową frezarką, niż na starym Adamie, który po raz kolejny zepsuł się od stania. Wkręciłem się trochę w temat i rozważam VM530 lub VM540. Rzecz w tym, że z jednej strony jestem ciekawy jak zagra ML, a z drugiej obawiam się mycia starych płyt. Poza tym bazę 500 można modyfikować różnymi igłami, jak serię 95. Najlepsza jest baza 700, bo do niej założymy wszystkie igły od serii 700 i 500, tylko cena… 500tka jest aktualnie przystępna cenowo via pełne ekranowanie serii 700. Zastawiam się czy usłyszę różnice, czy tyko mój portfel ją zauważy 🤔 Zwłaszcza w kontekście tego, co napisałeś o VM520 / 95ML…

Edytowane przez hadwaoo

Pozdr, Krzysiek

23 godziny temu, hadwaoo napisał:

Jak zamieniłeś pełny micro-line w 95ML, na szerszy i wklejamy epileptyk w VM520 i gra to lepiej, to jest grubo… Teoretycznie VM530 powinna pozamiatać całą serię 95. W każdym razie, to dobra wiadomość 😎

Mi również wydawałoby się dziwne żeby eliptyczna 520 dała baty 95ML (którą bdb znam). Nawet producent nie pozycjonuje serii 520 jako przepaści w stosunku do 95, ot trochę droższa seria. Co więcej, VM95ML jest sporo droższa od VM520EB. Tak, wiem, zaraz będą głosy żebym słuchał uchem a nie ceną - ok, ale w ramach jednego producenta, zwłaszcza tak dużego, relacja cena-jakość nie jest przypadkowa.

Do rzeczy. Nie przeczę że na konkretnym sprzęcie vm95ml dostała baty od vm520eb, ale nie że względu na niebotyczną przepaść między seriami, tylko zupełnie inne parametry masy i podatności, i w związku z tym lepsze zgranie tej drugiej w tym konkretnym systemie. Analogicznie, z innym ramieniem 520-ka może dostać baty od 95-ki.

33 minuty temu, asiki napisał:

vm95ml dostała baty od vm520eb, ale nie że względu na niebotyczną przepaść między seriami, tylko zupełnie inne parametry masy i podatności, i w związku z tym lepsze zgranie tej drugiej w tym konkretnym systemie. Analogicznie, z innym ramieniem 520-ka może dostać baty od 95-ki.

Powątpiewam 🫤

Bardziej prawdopodobne wydaje mi się złe ustawienie azymutu ML.

Chyba że ustawiłeś wg oscyloskopu/Feickerta, to wtedy już nie wiem 😞 

1 godzinę temu, arpeggione napisał:

Bardziej prawdopodobne wydaje mi się złe ustawienie azymutu ML.

Jestem skłonny przyjąć, że tak jest (że VM520 brzmi lepiej), ponieważ igła to tylko rylec i wkładki nie czyni. Parametry i rozmiar obudowy serii 700/500, pozwala zmieścić większe i lepszej jakości komponenty + dodatkowa separacja kanałów. Moja AT120E jest dostępna w sprzedaży za około 900zł. Tyle samo kosztuje nowa VM530EN, (nie włączając w to promocji), a więc o ok. 100zł droższa od VM95ML. Zatem jest coś na rzeczy i raczej nie jest to azymut 😉

Pozdr, Krzysiek

5 godzin temu, asiki napisał:

Co więcej, VM95ML jest sporo droższa od VM520EB.

A vm540ml jest droższa od VM95ML. Porównywanie serii VM95 do VM5xx to tak jak byś porównywał Ferrari (to jest igła ML) w wersji z silnikiem od malucha (to jest generator VM95) do Ferrari z silnikiem właściwym (to jest generator serii VM5xx).

10 godzin temu, hadwaoo napisał:

Najlepsza jest baza 700, bo do niej założymy wszystkie igły od serii 700 i 500,

Do 500 także. Jakie widzisz przeciwwskazania?

11 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

tam bardziej chodzi o to, że można potem lepsze szlify zakładać, czyli kupujesz sobie na start taką VM95E, a jak przychodzi czas wymiany, to zamiast tej samej możesz wziąć sobie ML albo SH. 

Ale do serii VM5xx także można dokupić inną igłę, tylko nie wiem czemu nie u was. Trochę dziwne. Dlaczego u was nie można kupić samej igły np. VMN530 czy 540?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Godzinę temu, Misio38 napisał:

Do 500 także. Jakie widzisz przeciwwskazania?

Nie widzę, ale tu sprawa wygląda nieco inaczej. Zwróć uwagę na „compatible” i „becomes” -> 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez hadwaoo

Pozdr, Krzysiek

Infografika z powyższego pdf 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdr, Krzysiek

Seria 500 i 700 to są te same generatory, tylko jeden w obudowie plastikowej, a drugi metalowej. Możesz sobie którąkolwiek z igieł założyć do body 500 czy 700.

15 godzin temu, Misio38 napisał:

Seria 500 i 700 to są te same generatory, tylko jeden w obudowie plastikowej, a drugi metalowej.

Jeden hi-end, a drugi standardowy. W każdym razie wszystkie igły mają taki sam zalecany nacisk - 2g.

Wracając do tematu przewodniego, wyszło mi, ze najtańszą i dobrą, a nawet bardzo dobrą jest AT VM540ML, jako opcja zakupu. Natomiast najtańsza o dobra wkładka, to ta dostarczona razem z gramofonem. Nabywca ma średnio 300h, aby zastanowić się w którą pójść stronę. Wracając do 540, to oprócz zalet szlifu (nie niszczy płyt, po zużyciu rylca) mamy najniższy koszt grania i to na wysokim poziome. Proste równanie  ‚koszt zakupu / żywotność = koszt za 1h grania’. W przypadku w/w ML, wychodzi około 1zl / h. Policzyłem czas pracy w latach z uwzględnieniem średniej ilości słuchanych winyli w tygodniu (dokładnie 2 płyty) i wyszło około 10 lat dla 540ML i 3 lata dla VM530. Tutaj też robi się ciekawie, ponieważ proporcja wynosi 1000zl do ~ 2100zl w przypadku VM530EN i ok. 1400zl dla VM520. Myślę, że z uwagi na inflację, warto nieco wcześniej zainstalować w dobry rylec. Ponad dekadę temu, płaciłem ok 350zl za wkładkę / igłę AT120E (aktualnie to model VM530EN). Zachęcam do własnych obliczeń. Myślę, że matma odpowie na wszystkie pytania i rozwiąże nurtujące problemy 😉

Edytowane przez hadwaoo

Pozdr, Krzysiek

57 minut temu, hadwaoo napisał:

Wracając do tematu przewodniego

Twoja propozycja to koszt ok 1kzł. Budżet określony na początku to połowa tej kwoty. Za ok 500 dostanę VM520EB i myślę że to może być ta najlepsza z tanich.

Za 1kzł kupiłbym MC HO.

Zresztą, na razie gra Shure 97 z szuflady 😄 

Nie miałem wkładki z wklejanym szlifem. Mam AT95E, była w zestawie z nowym TD204. Między nią, a AT120E jest przepaść. Można to porównać do CD Yamahy serii 300 i 700 na realizacji z lat 80tych, jakikolwiek koncert i na 300tce słychać to, jakby głośniki oparły się o siebie i zaczęły coś bełkotać. VM530EN mają w TOPHifi w dobrej cenie. Zdaje się została ostania sztuka. 

Pozdr, Krzysiek

• Moderatorzy
9 godzin temu, hadwaoo napisał:

Nie miałem wkładki z wklejanym szlifem. Mam AT95E

9 godzin temu, arpeggione napisał:

VM520EB

Rodzaj szlifu w tych wkładkach jest taki sam.

W dniu 11.01.2025 o 21:04, Misio38 napisał:

Ale do serii VM5xx także można dokupić inną igłę, tylko nie wiem czemu nie u was. Trochę dziwne. Dlaczego u was nie można kupić samej igły np. VMN530 czy 540?

Nie mam pojęcia tzn zamówić można, ale nie leżą w naszym magazynie, więc trzeba będzie poczekać na dostawę

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Rodzaj szlifu w tych wkładkach jest taki sam.
Ale body i, mam nadzieję, cewki mogą być lepsze.
A szlif klejony nie powinien być gorszy, tylko odpaść może

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

• Moderatorzy
4 minuty temu, arpeggione napisał:

Ale body i, mam nadzieję, cewki mogą być lepsze.
A szlif klejony nie powinien być gorszy, tylko odpaść może

Ukryta Zawartość

Cewki są 4 vs 2

A jeśli chodzi o klejenie (bonded), to mnie jedyny tip igły jaki odpadł to był nagus 🙂 

Ukryta Zawartość

W dniu 12.01.2025 o 23:07, hadwaoo napisał:

Jeden hi-end, a drugi standardowy.

Nie wiem co oznacza hi-end w tym przypadku. Wkładki różnią się tylko materiałem obudowy.

Edytowane przez Misio38

7 godzin temu, Misio38 napisał:

Nie wiem co oznacza hi-end w tym przypadku. Wkładki różnią się tylko materiałem obudowy.

Lepsze ekranowanie i tłumienie drgań. To oczywiste 😉 

Pozdr, Krzysiek

• Moderatorzy
9 godzin temu, Misio38 napisał:

Czy to Hi-End (nie lubię tego określenia) to nie wiem, ale materiał obudowy może wprowadzać sporo zmian. Przekonałem się o tym.

W dniu 13.01.2025 o 00:09, arpeggione napisał:

Twoja propozycja to koszt ok 1kzł

jak ta najlepsza i tańsza wkładka ma kosztować tysiak , to już lepiej dołożyć do dl-103

W dniu 14.01.2025 o 14:03, Marcinus napisał:

ale materiał obudowy może wprowadzać sporo zmian. Przekonałem się o tym.

szczególnie jak nie jest to metal 😉 - bruum

W dniu 14.01.2025 o 12:52, hadwaoo napisał:

To oczywiste 😉 

niedardzo mogę wyobrazić co miało by ten rezonans wywoływać w obudowie wkładki 🧐

W dniu 13.01.2025 o 14:29, arpeggione napisał:

tylko odpaść może

Ukryta Zawartość

jak sie na nim uwiesisz to może 🤭

z klajonym tipem wiążą się legendy , że niby cięższy - a cięższy to ponoć gorszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor
W dniu 13.01.2025 o 00:19, hadwaoo napisał:

Można to porównać do CD Yamahy serii 300 i 700

kiedyś miałem całą serię 500 , 900 i 2000 to nic specjalnego , nad 3020 posłał je wszystkie do nowych właścicieli.

Więc jak tak to wygląda , to nie ma się czym podniecać 😉

Edytowane przez bolo_senor
44 minuty temu, bolo_senor napisał:

jak ta najlepsza i tańsza wkładka ma kosztować tysiak , to już lepiej dołożyć do dl-103

Budżet był ustawiony na 500. Gdyby był 2x wyższy to bym już nie miał problemu i kupił DL-110, a gdyby jeszcze podwoić to już hulaj dusza. 
Ale stotrójki raczej bym nie kupił. Ja z tych co uważają że do nich to przynajmniej 25g ramienia potrzeba. A tyle nie mam.

51 minut temu, bolo_senor napisał:

z klajonym tipem wiążą się legendy , że niby cięższy - a cięższy to ponoć gorszy

Ano. Im więcej masy drgającej tym gorzej. Chociaż z drugiej strony w przypadku MM to już bez znaczenia. 🧐
Sam nigdy klejonych tipów nie miałem, to słucham takich co mieli i stwierdzili, że przy nieostrożnej obsłudze może odpaść.

A ponieważ sprzęt był dla nowicjusza to o nieostrożność łatwo.

2 minuty temu, arpeggione napisał:

Sam nigdy klejonych tipów nie miałem,

orto red ma zdaje się klejony , ja w sumie różnicy nie słyszę między nagim a klejonym.

6 minut temu, arpeggione napisał:

Chociaż z drugiej strony w przypadku MM to już bez znaczenia. 🧐

no co ty , tak samo jest w mm jak i w mc , tylko kto kupi klejonke za 1k- 2k złotych. Bonded zarezerwowany jest dla najtańszych wersji bo w sumie to we wkładce najdroższy jest szlif i materiał tipu.

11 minut temu, arpeggione napisał:

Sam nigdy klejonych tipów nie miałem, to słucham takich co mieli i stwierdzili, że przy nieostrożnej obsłudze może odpaść.

prędzej to wydrzeć się do metalu 😄

W dniu 30.09.2024 o 21:42, arpeggione napisał:

Do założenia wątku skłonił mnie wpis BoloSeniora o niskiej trwałości igieł Nagaoka. Oczywiście nie chciałbym żeby konieczna była wymiana igły co 200płyt, więc może są jakieś trwalsze.

jak ma być trwale to tylko ml lub sh , przebiegi 900-1000h grania. Innych się nie opłaca.

a na problem azymutu są stosowne headshelle tylko wagę dobrać musisz np. audio technica robi shelle od AT-LH13H do LH17H

AT-LH13H - to 13-gramowa

AT-LH15H - 15g

AT-LH17H - 17g

W dniu 1.10.2024 o 21:53, arpeggione napisał:

Tyle że teraz robię zestaw dla kogoś kto, owszem, kupi stos płyt i będzie ich często słuchał, ale jak coś się skiepści to raczej nie naprawi tylko zadzwoni z informacją że się rypło i zrób z tym coś.

wymienić igłę w vm95 będzie umiał. A jak będzie ostrożny na masz spokój na 900h grania przy ml lub sh 😂 - jak w..wi niech sferyka se założy.

Edytowane przez bolo_senor
  • Moderatorzy
6 godzin temu, arpeggione napisał:

Prędzej odpadnie pełny diament, z resztą on też jest klejony 🙂 

6 godzin temu, bolo_senor napisał:

AT-LH13H - to 13-gramowa

AT-LH15H - 15g

AT-LH17H - 17g

Jeszcze jest 11 g, ale ostatnio ciężko z dostępnością, a przy AT-LH17H, to Ci się błąd wkradł, bo pewnie miało być AT-LH18H

6 godzin temu, arpeggione napisał:

to przynajmniej 25g

Z moich doświadczeń wynika, że bardziej długość a nie masa. 

4 godziny temu, Marcinus napisał:

Ci się błąd wkradł, bo pewnie miało być AT-LH18H

ze stronki at skopiowałem , bo pisać mi się nie chciało.

10 godzin temu, arpeggione napisał:

Ja z tych co uważają że do nich to przynajmniej 25g ramienia potrzeba. A tyle nie mam.

a będę miał okazje się przekonać , za niedługo.

Z moich doświadczeń wynika, że bardziej długość a nie masa. 

Trochę się to z fizyką kłóci
Ale, w sumie, długość jest powiązana z momentem bezwładności masy.

• Pokaż nowe odpowiedzi