Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsza z tanich wkładek.

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
14 minut temu, arpeggione napisał:

Trochę się to z fizyką kłóci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Ale, w sumie, długość jest powiązana z momentem bezwładności masy.

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

Tak jak piszesz, ja trochę żartem z tą długością, bo jak wiadomo im dłuższe tym lepsze 🙂 

Odnośnie jogurtów to już pisałem, że z tą masą to trochę legenda. Tym bardziej, że ich podatność, żeby przeliczyć na 10Hz to chyba x3 by trzeba liczyć 🙂 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, przmor napisał:

Minęły prawie 4 miesiące od pierwszego postu, wkładka kupiona?

Tak. Już dość dawno.

I nie kupiłem tylko wygrzebałem z szuflady Shure M 97xE i zamontowałem. 

Ale po tych 4 miesiącach dyskusji, gdybym musiał kupić to chyba bym wybrał AT VM520 z najtańszą igłą i potem tylko igły poprawiał.

4 godziny temu, Marcinus napisał:

Odnośnie jogurtów to już pisałem, że z tą masą to trochę legenda. Tym bardziej, że ich podatność, żeby przeliczyć na 10Hz to chyba x3 by trzeba liczyć 🙂 

Co do podatności to, o ile mnie pamięć nie myli, zmierzona oscylowała w okolicy 16cu. Więc Twój strzał w mnożnik x3 jest doskonały 🙂 (fabrycznie jest to 5x10-6cm/Dyne).
Ale mnie nie tyle o kwestie ewentualnego rezonansu chodzi co o synergię. Ta wkładka na porządnym profilu dwuteowym zawsze mi dobrze brzmiała.

• Moderatorzy
1 minutę temu, arpeggione napisał:

Tak. Już dość dawno.

I nie kupiłem tylko wygrzebałem z szuflady Shure M 97xE i zamontowałem. 

Ale po tych 4 miesiącach dyskusji, gdybym musiał kupić to chyba bym wybrał AT VM520 z najtańszą igłą i potem tylko igły poprawiał.

Co do podatności to, o ile mnie pamięć nie myli, zmierzona oscylowała w okolicy 16cu. Więc Twój strzał w mnożnik x3 jest doskonały 🙂 (fabrycznie jest to 5x10-6cm/Dyne).
Ale mnie nie tyle o kwestie ewentualnego rezonansu chodzi co o synergię. Ta wkładka na porządnym profilu dwuteowym zawsze mi dobrze brzmiała.

Aż tyle to mi nie wychodziło jak mierzyłem, ale z tego co pamiętam, to ok 14cu. Co jest i tak wynikiem mieszczącym się w bardzo popularnym przedziale.

4 minuty temu, arpeggione napisał:

Ta wkładka na porządnym profilu dwuteowym zawsze mi dobrze brzmiała.

A próbowałeś na innym?

4 godziny temu, Marcinus napisał:

Tak jak piszesz, ja trochę żartem z tą długością, bo jak wiadomo im dłuższe tym lepsze 🙂 

ponoć nie liczy się długość tyko grubość 🤣

a tak na serio to nawet w at pojawi się bas jak jej ciężkim dyszlem pociśniesz.

31 minut temu, Marcinus napisał:

A próbowałeś na innym?

Oczywiście.

Zresztą sam się nigdy nie zdecydowałem na ciężkie ramię u siebie. Bo, niestety, wiele płyt jest niecentryczna.
A widok takiego ciężkiego ramienia, szarpanego wte i wewte przez tycią igłę jest dla mnie bolesny 😖. Przecież ją zaraz wyrwie z korzeniami z tej wkładki 😮 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
17 minut temu, bolo_senor napisał:

ponoć nie liczy się długość tyko grubość

- Po co on się wieszał, jak miał taką pałę?

- A moja żona mówi, że rozmiar nie ma znaczenia.

- Bo nie ma, aby tylko był długi i gruby

🙂 🙂 🙂 

20 minut temu, arpeggione napisał:

Przecież ją zaraz wyrwie z korzeniami z tej wkładki 😮

Myślę, że nie ME a jakość łożysk ma większe znaczenie.

22 minuty temu, bolo_senor napisał:

a tak na serio

No właśnie, powiesiłeś już Danonka ?

9 minut temu, Marcinus napisał:

No właśnie, powiesiłeś już Danonka ?

czeka na weekend , na razie zarobiony jestem , szybkiego startu i tak się nie spodziewam.

1 godzinę temu, arpeggione napisał:

tak ale boczna dynamiczna

góra- dół wyszło 7 🧐

45 minut temu, Marcinus napisał:

Myślę, że nie ME a jakość łożysk ma większe znaczenie.

Godzinę temu, bolo_senor napisał:

Przecież to drugi Newton jest. 

Żeby nim tak ciepać to trzeba niezłą siłę przyłożyć. A jeżeli przyśpieszenie mamy określone (bo przecież niecentryczność przychodzi 33 i 1/3 raza na minutę) to siła ino od masy zależna.

2 minuty temu, arpeggione napisał:

Przecież to drugi Newton jest. 

Żeby nim tak ciepać to trzeba niezłą siłę przyłożyć. A jeżeli przyśpieszenie mamy określone (bo przecież niecentryczność przychodzi 33 i 1/3 raza na minutę) to siła ino od masy zależna.

tylko wektor przyspieszenia przy bocznej jest inaczej skierowany i jest to poniekąd wypadkowa dół - góra plus boki - bo grawitacji nie wyłączamy.

ja tam przyjmuję 8 , strzelać z tego nie będą 😄

• Moderatorzy
7 godzin temu, bolo_senor napisał:

tak ale boczna dynamiczna

góra- dół wyszło 7 🧐

W sumie boczna najistotniejsza, ale mnie się wydaje, że mi wychodziły podobnie. Będę miał któregoś na haku to zmierzę sobie dla przypomnienia.

2 godziny temu, Marcinus napisał:

Będę miał któregoś na haku to zmierzę sobie dla przypomnienia.

możesz i nam przypomnieć , jak już sobie przypomnisz i nie zapomnisz przypomnieć. 

2 godziny temu, Marcinus napisał:

W sumie boczna najistotniejsza, ale mnie się wydaje, że mi wychodziły podobnie. Będę miał któregoś na haku to zmierzę sobie dla przypomnienia.

ja nie mierzyłem , tylko wczoraj akurat te pomiary znalazłem na jakimś forum.

• 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy
W dniu 17.01.2025 o 10:25, bolo_senor napisał:

możesz i nam przypomnieć , jak już sobie przypomnisz i nie zapomnisz przypomnieć. 

Wyszło około 13 dla 10Hz. Zarówno w pionie, jak i w poziomie.

W dniu 16.01.2025 o 23:35, arpeggione napisał:

A widok takiego ciężkiego ramienia, szarpanego wte i wewte przez tycią igłę jest dla mnie bolesny 😖. Przecież ją zaraz wyrwie z korzeniami z tej wkładki 😮 

buja się mniej na ciężkim ramieniu z twardą wkładką niż na średnim ze średnią masą ramienia.

14 minut temu, Marcinus napisał:

Wyszło około 13 dla 10Hz. Zarówno w pionie, jak i w poziomie.

dużo trochę wyszło.

W dniu 30.09.2024 o 22:54, arpeggione napisał:

Te z Micro Line i Shibatą odpadają bo ramię nie ma regulacji azymutu.

Wytłumacz proszę,czemu trzeba regulowac azymut w przypadku tych igieł.?
Mam wkładke AT-VM95 i gdybym kupił taka igłę,musiałbym regulowac azymut?
To znaczy VTA?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Moderatorzy
7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Wytłumacz proszę,czemu trzeba regulowac azymut w przypadku tych igieł.?
Mam wkładke AT-VM95 i gdybym kupił taka igłę,musiałbym regulowac azymut?
To znaczy VTA?

image.png azymut

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) VTA 

Kąt VTA zmieniasz przez podniesienie lub opuszczenie ramienia. Jeśli ramie nie posiada takiej możliwości, to można to zrealizować (w ograniczonym stopniu) przez dobranie grubości slip maty i/lub pręż podkładki pod wkładką. Hedshelle również posiadają różną wysokość.

Ukryta Zawartość

Czyli AT łże zakładając pełną wymienność igieł od C do SH ?

Bo to, że zawsze można coś zrobić by poprawić, to chyba każdy wie ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Moderatorzy
4 minuty temu, audioburak napisał:

Czyli AT łże zakładając pełną wymienność igieł od C do SH ?

Bo to, że zawsze można coś zrobić by poprawić, to chyba każdy wie ...

Dlaczego?

Godzinę temu, Marcinus napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  azymut

image.pngVTA 

Kąt VTA zmieniasz przez podniesienie lub opuszczenie ramienia. Jeśli ramie nie posiada takiej możliwości, to można to zrealizować (w ograniczonym stopniu) przez dobranie grubości slip maty i/lub pręż podkładki pod wkładką. Hedshelle również posiadają różną wysokość.

Dziękuję,
Czyli jak mam tą samą wkładkę,na tym samych headshelu,i zmieniam tylko igłę,to muszę uregolować ewentualnie tylko azymut?

Wczoraj oglądałem film o płycie testowej Unitra,i okazuje się,że ramię Unitra ma regulacje azymutu.
Jest taka mała śrubka pod spodem headshela.

U mnie nie ma.
Ale pomysł z drucikiem miedzianym jest dobry (na przyszłość)
Albo z ta blaszką/częścią za 95 dolców.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Moderatorzy
Teraz, Pseudodrummer napisał:

Dziękuję,
Czyli jak mam tą samą wkładkę,na tym samych headshelu,i zmieniam tylko igłę,to muszę uregolować ewentualnie tylko azymut?

W teorii, to w takim wypadku nie powinieneś niczego regulować. W praktyce to już tak słodko nie wygląda. Tip igły raczej rzadko jest idealnie wklejony. Im ostrzejszy, bardziej liniowy szlif tym dokładne ustawienie geometrii ma większe znaczenie.

12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Jest taka mała śrubka pod spodem headshela.

U mnie nie ma.
Ale pomysł z drucikiem miedzianym jest dobry (na przyszłość)
Albo z ta blaszką/częścią za 95 dolców.

Możesz też kupić headshell z regulacją.

Ja po prostu zmieniłem zieloną igłę na czerwoną i muzyka gra. Nie słyszę żeby coś było nie tak choć nie wiem co powinienem usłyszeć przy złym ustawieniu azymutu. Wióry z płyt nie lecą wiec zakładam, że jest ok.

Wiem. Mam moje płyty z lat dzieciństwa katowane na gramofonie z wkładką piezo z naciskiem 6g z niewymienianą przez lata igłą i prawdę mówiąc ni słyszę żeby były zjechane choć z drugiej strony nie wiem jak powinna brzmieć zjechana od rycia w rowku igła.

• Moderatorzy
8 minut temu, przmor napisał:

Wiem. Mam moje płyty z lat dzieciństwa katowane na gramofonie z wkładką piezo z naciskiem 6g z niewymienianą przez lata igłą i prawdę mówiąc ni słyszę żeby były zjechane choć z drugiej strony nie wiem jak powinna brzmieć zjechana od rycia w rowku igła.

Z tego co pamiętam bardzo narzekałeś na jakość dźwięku w końcowych rowkach, podczas odtwarzania eliptykiem.

Tak i po wymianie igly na ML problem ustąpił. Przykładowo "Niewiele ci mogę dać" Perfectu czy "Gwiazdy rock and rolla" Lombardu da się już normalnie słuchać. "Heart of Gold" Boney'M też brzmi całkiem dobrze. Mógłbym wymienić setki utworów, praktycznie każde dwa końcowe z moich kilkuset płyt

• Moderatorzy
3 minuty temu, przmor napisał:

Tak i po wymianie igly na ML problem ustąpił. Przykładowo "Niewiele ci mogę dać" Perfectu czy "Gwiazdy rock and rolla" Lombardu da się już normalnie słuchać. "Heart of Gold" Boney'M też brzmi całkiem dobrze. Mógłbym wymienić setki utworów, praktycznie każde dwa końcowe z moich kilkuset płyt

Ukryta Zawartość

No i właśnie, jednym z powodów może być fakt, iż był wcześniej często odtwarzane. A że igła wchodziła płytko w rowek, to głębiej się on nie zużył. Teraz odtwarzając taką płytę "ostrym" szlifem , nie słychać zużycia.

Ukryta Zawartość

Zniekształcenia były słyszalne na zupełnie nowych płytach. Jestem bardzo na IGD wyczulony. Właśnie po raz pierwszy w życiu słucham "Powiedz mi coś o sobie" Bank bez IGD bo od 40 lat tej płyty nie słuchałem ale dokładnie pamiętam ten zniekształcony fortepian i wokal. Dziś dzwięk jest czysty.

• Moderatorzy
1 minutę temu, przmor napisał:

Zniekształcenia były słyszalne na zupełnie nowych płytach. Jestem bardzo na IGD wyczulony. Właśnie po raz pierwszy w życiu słucham "Powiedz mi coś o sobie" Bank bez IGD bo od 40 lat tej płyty nie słuchałem ale dokładnie pamiętam ten zniekształcony fortepian i wokal. Dziś dzwięk jest czysty.

Hmm, być może, nie przeczę. Choć ja mam kilka SPU w tym dwie z dość tępym sferykiem i nigdy mnie IGD nie dosięgło.

• Pokaż nowe odpowiedzi