Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio Silver 500 6G vs Pylon audio diamond 30 mk1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 

czy ktoś porównywał te kolumny.

mam diamondy 30 i sprawiają trochę problemów z basem w moim pomieszczeniu.  Czy MA Silver 500 mają trochę mniej dołu ? Ale podkreślam trochę bo dużo nie przesadziłem z tymi 30kami tylko w niektórych utworach pojawia się dudnienie 

Dudnienie to za mało precycyjne określenie. Sprawdź sobie na płycie testowej dokładniej jakie częstotliwości są wzbudzane. Podejrzewam że MA Silver 500 mają podobnie dużo lub nawet więcej basu od Pylon, w końcu masz tam 2 woofery po 20cm a nie jeden (zależy jeszcze jak są zestrojone, jeśli słuchasz na direct). Tylko charakter basu może być inny, Pylon powinny mieć bardziej miękki, z akcentem na niższy bas a MA raczej zrównoważony, tj nie pożałują także kick-basu, który to głównie sprawia najwięcej problemów w pomieszczeniu (ok 40hz+). Ale to są tylko moje domysły, musisz sam sprawdzić.

@don111 polecisz jakąć płyę testową ? link a może w internecie coś znajdę ? próbowałem z aplikacjami które są szumnie zwane HzGenerator ale z marnym skutkiem  .. w utworach jest to łatwiej znaleźć który akord sprawia problemy . sztandarowym przykładem jest tu Utwór "Wiśnia" K.Sochackiej którego akord pojawiający się po raz pierwszy w 0:31 i przewija się prze cały utwór ma częstotliwość najbardziej dokuczającą w tym pomieszczeniu ..

Wejdź na spotify i wpisz sobie w wyszukiwarkę test tone czy coś podobnego. Tutaj masz np konkretne częstotliwości

Wiem o co ci chodzi przy twoich kolumnach i od razu powiem że tak taka wymiana rozwiąże twój problem ale 

Jedne i drugie kolumny grają zupełnie innym dźwiękiem. Pylon jest stonowany łagodny w górze pasma i cieplejszy w dole z głębszym basem. Który to prawdopodobnie powoduje to na co się skarżysz. 

Silvery 500 są kolumnami dużo jaśniejszymi bardziej rozdzielczymi o sporym basie ale nie tak głębokim i bardziej kontrolowanym. 

Te kolumny grające nawet w mniejszym pomieszczeniu będą zachowywały lepszą kulturę i punktowosc.

Jednak jak wspomniałem jest to inaczej brzmiąca konstrukcja więc przed zakupem odsłuchaj 

Wszystko zależy od akustyki pomieszczenia i niestety bardzo trudno będzie wiarygodnie zaproponować Ci konkretne rozwiązanie. MA Gold 500 mają zupełnie inny bas, może to być rozwiązanie, które sprawdzi się u Ciebie. Ale to już zupełnie inne brzmienie kolumn. Jeśli odpowiada Ci charakter brzmienia Pylonów, to może pozostań przy marce i pomyśl o mniejszym modelu Diamond 28 Mk2, ewentualnie jeśli masz odpowiedni sprzęt i budżet, koniecznie spójrz na flagową serię Jasper.

Zapraszam najpierw do naszego salonu na odsłuch porównawczy poszczególnych modeli w jednych warunkach - warto posłuchać Pylon Audio Jasper i Diamond, oczywiście Monitor Audio, ale może jeszcze coś ciekawego wpadnie Ci w ucho, mamy dziesiątki modeli dostępnych od ręki i gotowych do posłuchania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

23 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Wiem o co ci chodzi przy twoich kolumnach i od razu powiem że tak taka wymiana rozwiąże twój problem ale 

Jedne i drugie kolumny grają zupełnie innym dźwiękiem. Pylon jest stonowany łagodny w górze pasma i cieplejszy w dole z głębszym basem. Który to prawdopodobnie powoduje to na co się skarżysz. 

Silvery 500 są kolumnami dużo jaśniejszymi bardziej rozdzielczymi o sporym basie ale nie tak głębokim i bardziej kontrolowanym. 

Te kolumny grające nawet w mniejszym pomieszczeniu będą zachowywały lepszą kulturę i punktowosc.

Jednak jak wspomniałem jest to inaczej brzmiąca konstrukcja więc przed zakupem odsłuchaj 

Dziękuję za konkretną odpowiedź. Oczywiście tylko z uprzednim odsłucham na swoim wzmacniaczu 

Czy próbowałeś wielu ustawień w pokoju i ZAWSZE tak było z basem ?

Może go jakoś odchudzić zatyczkami czy inną metodą ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

18 godzin temu, audioburak napisał:

Czy próbowałeś wielu ustawień w pokoju i ZAWSZE tak było z basem ?

Może go jakoś odchudzić zatyczkami czy inną metodą ...

Próbowałem . Od miesiąca jeżdżę kolumnami i kanapą . I na słuch i obliczeniami z kanału yt reduktor szumu i jego metodą daje najwięcej . Można najbardziej ograniczyć dudnienie i ilość basu . Jednak dalej problem występuje. Zatyczki próbowałem . Dudnienie ustaje ale reszta niskiego pasma traci na tym mocno. Skończyło się tak że wystawiłem je na OLX a z tylnej ściany zdjąłem moje surroundy Dali ikon 2 zrobiłem na szybko dla nich standy i tak słucham ..

@waldek6987

Jak spojrzałem na Pylony i ich głośniki wychodzi na to, że woofery powinny

pracować w komorze ok. 33 litrów i jeśli mają duuużo więcej to niestety

jest jak jest. Gdyby rzeczywiście było "dużo za dużo", to stosunkowo łatwo

byłoby to jakoś "wyleczyć" ale wymaga ingerencji w kolumnę i strojenie BR.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 12.10.2024 o 15:21, waldek6987 napisał:

Dziękuję za konkretną odpowiedź. Oczywiście tylko z uprzednim odsłucham na swoim wzmacniaczu 

No i tyle w temacie 

Zatem forum odpuść a do dzieła z odsłuchem.

19 godzin temu, waldek6987 napisał:

Próbowałem . Od miesiąca jeżdżę kolumnami i kanapą . I na słuch i obliczeniami z kanału yt reduktor szumu i jego metodą daje najwięcej . Można najbardziej ograniczyć dudnienie i ilość basu . Jednak dalej problem występuje. Zatyczki próbowałem . Dudnienie ustaje ale reszta niskiego pasma traci na tym mocno. Skończyło się tak że wystawiłem je na OLX a z tylnej ściany zdjąłem moje surroundy Dali ikon 2 zrobiłem na szybko dla nich standy i tak słucham ..

Diamondy mają taki bas. Jak pomieszczenie z nimi nie współpracuje do tego po prostu nie poprawisz