Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

57 minut temu, Gargan napisał:

Słuchałem niedawno plików DSD zrobionych z LP. Nie jestem pewien jak to gość zrobił. Czy to było nagrywanie po analogu z gramofonu? Czy gramofon z łączem cyfrowym? Te pliki faktycznie brzmią jak winyl. Nawet słychać, charakterystyczny szum i uszkodzenia nośnika. Bajka

wystarczy dobry rip z naprawdę dobrego gramofonu nawet 24/96 i tez jest bajka , ale nagrany na płycie , cd przy tym to cienki bolek

Edytowane przez krzystekov
15 minut temu, krzystekov napisał:

wystarczy dobry rip z naprawdę dobrego gramofonu nawet 24/96 i tez jest bajka , ale nagrany na płycie , cd przy tym to cienki bolek

E tam, słuchałem takich ripów i już nigdy więcej.  😉

Swoją przygodę z winylem skończyłem już chyba ponad 20 lat temu. I nie mam ochoty na powrót,

Ale to, co jest na takich ripach, których słuchałem,  nawet temu nie dorównywało, co kiedyś miałem. 

4 minuty temu, jar1 napisał:

Ale to, co jest na takich ripach, których słuchałem,  nawet temu nie dorównywało, co kiedyś miałem.

zapewne nie dorównywało ,ponieważ winylu na żywo nie zastąpi nic , niemniej jednak jak mam wybór to nawet namiastka jest bez porównania do płaskiego skompresowanego cd ,-miodem ,przynajmniej na moje ucho

@krzystekov nie każde CD jest płaskie i skompresowane, tak jak nie każda płyta winylowa gra przyjemnie. 

Nośnik to rzecz drugorzędną. Ważne co tam nagrano i jak dobrze to wyprodukowano w studio.

8 minut temu, Gargan napisał:

@krzystekov nie każde CD jest płaskie i skompresowane, tak jak nie każda płyta winylowa gra przyjemnie. 

Nośnik to rzecz drugorzędną. Ważne co tam nagrano i jak dobrze to wyprodukowano w studio.

polemizuje - każdy dźwięk w wyższej częstotliwości khz oraz bitowej na czułym systemie jest lepszy , kwestia drugorzędna to realizacja , która i tak w tym wypadku zawsze będzie lepsza , słychać więcej detali , wybrzmień , dynamika itp itd - dobry nośnik to moim zdaniem rzecz  pierwszorzędna

Nie zgodzę się.

Przy obecnej irytującej manierze produkcji muzyki z podkręconymi niektórymi częściami pasma akustycznego i wrednej kompresji im dokładniejszy sprzęt tym ciężej wysłuchać płytę do końca.

9 minut temu, Gargan napisał:

Nie zgodzę się.

Przy obecnej irytującej manierze produkcji muzyki z podkręconymi niektórymi częściami pasma akustycznego i wrednej kompresji im dokładniejszy sprzęt tym ciężej wysłuchać płytę do końca.

dokładnie tak , jeśli realizacja jest bardzo kiepska staram się ograniczać w słuchaniu tychże , ale jest wiele wspaniale zrealizowanych płyt lat 70 , początek 80 , mimo to realizacje jazzowe zachowują poziom również w latach późniejszych aż do dzisiaj , ale żeby wydobyć z nich jak najwięcej to tutaj żródło i nośnik [upieram się ] odgrywają rolę pierwszoplanową, czy maskowanie złych nagrań złym źródłem coś pomoże ?

10 minut temu, krzystekov napisał:

ale jest wiele wspaniale zrealizowanych płyt lat 70 , początek 80

no to bracie nie masz wyjscia tylko zaopatrz sie w szpulowy magnetofon studyjny i taśmy magnetofonowe z ulubiona muzyka z tych lat bo … NIE MA LEPSZEGO ŹRÓDŁA I LEPSZEGO NOSNIKA dla tej muzyki, a wszystko co z niej potem powstalo to jedynie czasem lepsze a w wiekszosci przypadkow tylko gorsze cyfrowe kopie.

Muszę przewietrzyć mój system…

18 minut temu, pmcomp napisał:

no to bracie nie masz wyjscia tylko zaopatrz sie w szpulowy magnetofon studyjny i taśmy magnetofonowe z ulubiona muzyka z tych lat bo … NIE MA LEPSZEGO ŹRÓDŁA I LEPSZEGO NOSNIKA dla tej muzyki, a wszystko co z niej potem powstalo to jedynie czasem lepsze a w wiekszosci przypadkow tylko gorsze cyfrowe kopie.

pójdę dalej ,mam jeszcze Kasprzaka , kto pamięta to mam szufladę unitry i kasety , dzisiaj trochę późno ale jutro pójdę na strych i odpalę - ale będzie się działo

18 minut temu, pmcomp napisał:

21 godzin temu, szpakowski napisał:

Uważaj, bo możesz się zatrzymać na patefonie na korbkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2k.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, krzystekov napisał:

1k.jpeg

To jest gramofon a nie patefon, także ten. Różnice dość zasadnicze i zwłaszcza miłośnicy winyla powinni zdawać sobie z tego sprawę, bo te różnice zdecydowały o formacie zapisu stereo.

nagrywamy.com

7 minut temu, przemak napisał:

To jest gramofon a nie patefon, także ten. Różnice dość zasadnicze i zwłaszcza miłośnicy winyla powinni zdawać sobie z tego sprawę, bo te różnice zdecydowały o formacie zapisu stereo.

no I jest poprawka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, krzystekov napisał:

no I jest poprawka

Ukryta Zawartość

I bardzo dobrze - to jest patefon jak widać 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

I bardzo dobrze - to jest patefon jak widać 😉

jest przepiękny , niejeden hajend się umywa

Teraz, krzystekov napisał:

Może i przepiękny, ale z gramofonem przegrał bo był gorszy, mimo nowszych technologii zasada działania była gorsza.

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Może i przepiękny, ale z gramofonem przegrał bo był gorszy, mimo nowszych technologii zasada działania była gorsza.

czyli wniosek - nowsze technologie nie zawsze lepsze , mam wrażenie z doświadczenia że  tam gdzie scalaki granie zawsze gorsze

Teraz, krzystekov napisał:

czyli wniosek - nowsze technologie nie zawsze lepsze , mam wrażenie z doświadczenia że  tam gdzie scalaki granie zawsze gorsze

Wręcz przeciwnie - to jest doskonały przykład że szafirowa igła w patefonie przegrała z kretesem z dziadowską stalową wymienną igłą, bo "syfa pudrem nie wyleczysz" - dokładnie jak dzisiaj z korekcją brzmienia systemu kablami czy podstawkami pod nie.

nagrywamy.com

8 minut temu, przemak napisał:

dokładnie jak dzisiaj z korekcją brzmienia systemu kablami czy podstawkami pod nie.

dokładnie , uzyskanie brzmienia to masa pracy i czasami lat , przekombinowane w wielu przypadkach bardzo drogie zestawy mogą dać nawet efekt wręcz odwrotny ,co nie zmienia faktu że kable dodatkowo potrafią lepiej otworzyć dźwięk , większe pasmo , detale itp ale to juz ostatni szlif do neutralnego zbliżonego brzmienia jakie realizator stworzył

21 minut temu, krzystekov napisał:

dokładnie , uzyskanie brzmienia to masa pracy i czasami lat , przekombinowane w wielu przypadkach bardzo drogie zestawy mogą dać nawet efekt wręcz odwrotny ,co nie zmienia faktu że kable dodatkowo potrafią lepiej otworzyć dźwięk , większe pasmo , detale itp ale to juz ostatni szlif do neutralnego zbliżonego brzmienia jakie realizator stworzył

to kable "potrafią lepiej odtworzyć dźwięk"?
A ja czytam i czytam-i się nie zorientowałem....

42 minuty temu, krzystekov napisał:

Chyba "się nie umywa"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

43 minuty temu, audioburak napisał:

A jednak szersze ...

No właśnie,ja mam chyba złe kable,bo za cienkie i te detale mi nie przechodzą.
I w głośnikach nie słychać.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 12.10.2024 o 17:20, krzystekov napisał:

taka dygresja ponieważ aż trzy pierwsze watki tematycznie odnoszą się do plików - i pytanie czy pliki to jest hi-end ,nawet na sprzęcie za krocie czy nie jest ? 

Produkowane na dobrym hi-fi tak .

20 minut temu, quatross napisał:

Produkowane na dobrym hi-fi tak .

i dostępne np. na Qobuz 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
7 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

i dostępne np. na Qobuz 

zanim ten Qobuz zabrzmi w głośnikach to najpierw musi być przemielony przez streamery , daci i diabli wiedzą co jeszcze aż w końcu można usłyszeć prawdziwy  hi-end

13 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

to kable "potrafią lepiej odtworzyć dźwięk"?
A ja czytam i czytam-i się nie zorientowałem....

błędy stylistyczne zdarzają się pisane w pośpiechu ,ale myślę że kumaty odbiorca potrafi zinterpretować treść i przekaz

18 minut temu, krzystekov napisał:

zanim ten Qobuz zabrzmi w głośnikach to najpierw musi być przemielony przez streamery , daci i diabli wiedzą co jeszcze aż w końcu można usłyszeć prawdziwy  hi-end

DSD dotyczy tylko kupna i pobrania. W streamingu go nie posłuchasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi