Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, szpakowski napisał:

Odpowiedź jest prosta. Panowie chcieli sobie popisać o rzekomej wyższości Sacd nad plikiem ... 

Tak, już chyba rozumiem. Nadal będę śledził z wypiekami tu i ówdzie 😉

• 1 miesiąc później...
15 minut temu, Lidia napisał:

Świetny temat

temat który w zasadzie określa które źródła są na najwyższym możliwym poziomie aspirującym do poziomu hi-end , a czy takowymi są pliki ? , poprzez przetworniki wszelkiej maści , czy bezpośrednie przekazanie sygnału z nośnika . to są dylematy które wkraczają przekazem nie tylko jako pliki ale też streamingiem prezentując popularną papkę komercyjną gdzie uleganie wiąże sie z owczym pędem do industrializacji opcji koniunkturalnej

Edytowane przez krzystekov
Godzinę temu, krzystekov napisał:

temat który w zasadzie określa które źródła są na najwyższym możliwym poziomie aspirującym do poziomu hi-end , a czy takowymi są pliki ?

Pliki nie są źródłem. Źródłem jest odtwarzacz plików zwany popularnie streamerem. Taki streamer potrafi odtwarzać pliki albo z nośnika pamięci (USB Stick, HDD, SSD, NAS) albo stremować z internetu.

Pliki są wynikiem zapisu materiału muzycznego, podobnie jak płyta CD.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

12 godzin temu, krzystekov napisał:

temat który w zasadzie określa które źródła są na najwyższym możliwym poziomie aspirującym do poziomu hi-end , a czy takowymi są pliki ? , poprzez przetworniki wszelkiej maści , czy bezpośrednie przekazanie sygnału z nośnika . to są dylematy które wkraczają przekazem nie tylko jako pliki ale też streamingiem prezentując popularną papkę komercyjną gdzie uleganie wiąże sie z owczym pędem do industrializacji opcji koniunkturalnej

Zrodlo to jest przetwornik. Konwerter cyfra analog (DAC). Miejsce, "zrodlo" sygnalu muzycznego.

Pliki na dysku, ze strumienia, na plytach CD, SACD - to sa nosniki danych.

Bezsensu jest ten temat.

Ale ma 10 stron. Jak zawsze..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Nośnik danych to dysk, płyta CD itp. Plik sam w sobie to po prostu dane zapisane na tym nośniku. Coś co odczytuje te dane z nośnika to odtwarzacz, transport, streamer i te urządzenia to źródło. Potem dopiero mamy przetwornik/konwerter, który te dane do niego dochodzące ze źródła przetwarza.

3 godziny temu, ferszcik napisał:

Nośnik danych to dysk, płyta CD itp. Plik sam w sobie to po prostu dane zapisane na tym nośniku. Coś co odczytuje te dane z nośnika to odtwarzacz, transport, streamer i te urządzenia to źródło. Potem dopiero mamy przetwornik/konwerter, który te dane do niego dochodzące ze źródła przetwarza.

Dla porządku streamer też potrafi takie pliki przetwarzać. Np. konwersja DSD to PCM w locie albo zmiana częstotliwości próbkowania.

Pewnie, możemy też mieć wszystko w jednym. Najpierw dane na nośniku, potem źródło, które te dane czyta, potem konwersja z DSD do PCM, potem DSP, potem przetwornik DAC a potem jeszcze milion innych rzeczy 😄

Chciałem tamtym postem tylko uporządkować czym jest nośnik, czym dane a czym źródło a poziom skomplikowania potem może sobie rosnąć

23 minuty temu, ferszcik napisał:

Pewnie, możemy też mieć wszystko w jednym. Najpierw dane na nośniku, potem źródło, które te dane czyta, potem konwersja z DSD do PCM, potem DSP, potem przetwornik DAC a potem jeszcze milion innych rzeczy 😄

Chciałem tamtym postem tylko uporządkować czym jest nośnik, czym dane a czym źródło a poziom skomplikowania potem może sobie rosnąć

to tylko kwestia interpretacji czym właściwie jest to żródło ? , czy plikim czy streamerem i nie wiadomo co jeszcze , istota polega na tym że pliki [na dodatek liczy się ich jakość]to czasami kilka urządzeń przez które sygnał przechodzi i wręcz modeluje przeważnie in minus .w przypadku cd czy sacd albo gramofonu jest jedno [1] urządzenie które dobrze skonfigurowane kablami zawsze da efekt in plus 

2 godziny temu, krzystekov napisał:

to tylko kwestia interpretacji czym właściwie jest to żródło ? , czy plikim czy streamerem i nie wiadomo co jeszcze , istota polega na tym że pliki [na dodatek liczy się ich jakość]to czasami kilka urządzeń przez które sygnał przechodzi i wręcz modeluje przeważnie in minus .w przypadku cd czy sacd albo gramofonu jest jedno [1] urządzenie które dobrze skonfigurowane kablami zawsze da efekt in plus 

Zgadzam się tylko z t a konfiguracją jest problem , dla mnie jako kobiety, nie wiem gdzie szukać profesjonalistów, sprzedawcy w salonach HI-FI ?, przecież oni nie nadążają za zmianami  itp, wszystko mają z neta, kto zatem ma konfigurować i podłączać te sprzęty audio ?

W dniu 13.10.2024 o 11:40, rafa napisał:

Ty wszystko potrzebujesz mieć zdefiniowane? Ja nie i nie obchodzą mnie czyjeś definicje. Każdy ma własną, każda grupa ludzi ma własną. Jestem pewien że w KAIM moglibyście zdefiniować własny zakres hiendu też.

Witam, wszystkich, ja uważam też, że nie ma jednej definicji, piszemy oczywiście na tym forum o ludziach z dobrym słuchem muzycznym bo to oni się miotają i wciąż poszukują. Czasy mamy takie, że tej dobrej muzyki to już pół wieku a technologie nagrywania się zmieniają - w studio, nie każdy utwór zagra pięknie, trzeba sobie poprawiać basy korektorem  ale ja już takiego sprzętu nie mam.  Mi chyba najpoprawniej odtwarza JBL + telefon, oczywiście z bliskich odległości. Jest najmniej błędów, wszystkie utwory mają odpowiednie basy i tony wysokie, przestrzeń, tylko stereo brak...

29 minut temu, Lidia napisał:

Zgadzam się tylko z t a konfiguracją jest problem , dla mnie jako kobiety, nie wiem gdzie szukać profesjonalistów, sprzedawcy w salonach HI-FI ?, przecież oni nie nadążają za zmianami  itp, wszystko mają z neta, kto zatem ma konfigurować i podłączać te sprzęty audio ?

W salonach są profesjonaliści od zarabiania pieniędzy ( robią to zawodowo), niektórzy z nich umieją połączyć ten profesjonalizm z umiejętnością doradzenia czy pomocy w konfiguracji w jakimś ograniczonym zakresie ( tego czym handlują lub kiedyś handlowali lub z czym mieli stycznosć) ale jednak bias-u z powodu finansów w tle nie da się uniknąć. Do tworzenia konfiguracji systemów w sposób obiektywny potrzebna jest przede wszystkim wiedza, doświadczenie, osłuchanie, znajomość zależności przyczynowo skutkowych, świadomość ograniczeń fizycznych i zdefiniowanie celu do jakiego dążymy ( kiedy czas powiedzieć sobie: dość, jest już wystarczająco dobrze). A niczego z powyższych nie osiągnie się bez jednego: pasji do tego.

3 minuty temu, Airmike napisał:

W salonach są profesjonaliści od zarabiania pieniędzy ( robią to zawodowo), niektórzy z nich umieją połączyć ten profesjonalizm z umiejętnością doradzenia czy pomocy w konfiguracji w jakimś ograniczonym zakresie ( tego czym handlują lub kiedyś handlowali lub z czym mieli stycznosć) ale jednak bias-u z powodu finansów w tle nie da się uniknąć. Do tworzenia konfiguracji systemów w sposób obiektywny potrzebna jest przede wszystkim wiedza, doświadczenie, osłuchanie, znajomość zależności przyczynowo skutkowych, świadomość ograniczeń fizycznych i zdefiniowanie celu do jakiego dążymy ( kiedy czas powiedzieć sobie: dość, jest już wystarczająco dobrze). A niczego z powyższych nie osiągnie się bez jednego: pasji do tego.

tak, zgoda, było ok, nic już nie wymagałam więcej. Poleciał wzmacniacz, potem drugi - zacina ją się na CD, jeden już zdiagnozowany ale na nim tak mi bardzo nie zależy, żal mi tego za tysiaki bo nikt mi nie zagwarantuje, że po pokonaniu drogi do serwisu za granicę będzie u mnie grało

12 minut temu, Lidia napisał:

nikt mi nie zagwarantuje, że po pokonaniu drogi do serwisu za granicę będzie u mnie grało

Jak sprzęt na gwarancji to domagać się swoich praw. Nie ma że się nie da. Albo się da albo zwrot pieniędzy.

Godzinę temu, Lidia napisał:

Jest najmniej błędów, wszystkie utwory mają odpowiednie basy i tony wysokie, przestrzeń, tylko stereo brak...

Przecież to się wyklucza. 

Widzę, że miałaś pecha w swoich doświadczeniach z audio i nie słuchałaś dobrego sprzętu. 

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Przecież to się wyklucza. 

Widzę, że miałaś pecha w swoich doświadczeniach z audio i nie słuchałaś dobrego sprzętu. 

Może pech to dobre określenie ale sprzęty wysokiej jakości u mnie od dziecka....., może mam zbyt wrażliwy słuch a może Ty nie wiesz o jaki m ja JBL piszę ? Widzę, że na tym forum to strasznie się ludzie lubią obrażać, pewnie tacy co to już głuchną albo tylko sobie piszą. Dobrego wieczoru

W dniu 12.10.2024 o 17:20, krzystekov napisał:

taka dygresja ponieważ aż trzy pierwsze watki tematycznie odnoszą się do plików - i pytanie czy pliki to jest hi-end ,nawet na sprzęcie za krocie czy nie jest ? 

Tak. Jest.

Kropka .

35 minut temu, Lidia napisał:

może mam zbyt wrażliwy słuch a może Ty nie wiesz o jaki m ja JBL piszę ?

Przepraszam ale moim zdaniem żaden JBL z telefonem nie może być wzorem dobrego dźwięku ... zwróć uwagę, że piszemy w zakładce Hi-end.

35 minut temu, Lidia napisał:

Widzę, że na tym forum to strasznie się ludzie lubią obrażać, pewnie tacy co to już głuchną albo tylko sobie piszą.

Przecież ja się broń Boże nie obrażam ...

Również broń Boże nie miałem niczego złego na myśli ... jeżeli uraziłem, wybacz proszę ...

Uważam również, że w sklepach nie ma dobrego sprzętu, stąd założenie, że takiego nie słuchałaś ... 

Edytowane przez szpakowski
15 minut temu, szpakowski napisał:

Przepraszam ale moim zdaniem żaden JBL z telefonem nie może być wzorem dobrego dźwięku ...

Nawet z telefonem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

35 minut temu, szpakowski napisał:

Uważam również, że w sklepach nie ma dobrego sprzętu, stąd założenie, że takiego nie słuchałaś ... 

W sklepach nie ma dobrego sprzętu? Wnioskowanie oparte o błędne założenia bez znajomości rzeczywistego stanu rzeczy.

Jest takie powiedzenie " Don't assume, because when you're assuming you're making ass of you and me."

17 minut temu, Airmike napisał:

W sklepach nie ma dobrego sprzętu?

Nie ma. 

18 minut temu, Airmike napisał:

Wnioskowanie oparte o błędne założenia bez znajomości rzeczywistego stanu rzeczy.

Jesteś pewny, że nie wnioskujesz w oparciu o błędne założenia bez znajomości rzeczywistego stanu rzeczy? 🙂

20 minut temu, Airmike napisał:

Jest takie powiedzenie

Jest wiele powiedzeń ...

11 godzin temu, szpakowski napisał:

Przepraszam ale moim zdaniem żaden JBL z telefonem nie może być wzorem dobrego dźwięku ... zwróć uwagę, że piszemy w zakładce Hi-end.

Przecież ja się broń Boże nie obrażam ...

Również broń Boże nie miałem niczego złego na myśli ... jeżeli uraziłem, wybacz proszę ...

Przyjmuję przeprosiny, pomyliłam zakładkę ale jako ciekawostkę wstawiłam zdanie o brzmieniu JBL Charge 5 i jabłuszko, nagrania dobrej jakaości bo chłamu nie słucham a z marketu nigdy sprzętu nie kupowałam, oprócz JBL, który brzmi bardzo fajnie na małych powierzchniach,  np na ogródku, w kuchni... , nie tylko ja tak twierdzę a samochodzie to nie brzmi???? Proszę nie odpowiadaj już bo się nie rozumiemy, miłego dnia

11 godzin temu, przemak napisał:

Nawet z telefonem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A chętnie bym posłuchał takich,nawet ze zwykłym CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

43 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

A chętnie bym posłuchał takich,nawet ze zwykłym CD

Ja też, 

14 godzin temu, Airmike napisał:

Jak sprzęt na gwarancji to domagać się swoich praw. Nie ma że się nie da. Albo się da albo zwrot pieniędzy.

Niestety nie ma już gwarancji ale jak to możliwe, że nic mu nie dolega w innym pomieszczeniu gdzie nie ma Tv ?

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, szpakowski napisał:

Nie ma. 

Jesteś pewny, że nie wnioskujesz w oparciu o błędne założenia bez znajomości rzeczywistego stanu rzeczy? 🙂

Jest wiele powiedzeń ...

Tak, tu pasuje: jak grochem o ścianę.

4 minuty temu, Airmike napisał:

Tak, tu pasuje: jak grochem o ścianę.

znam inne:
"mówił dziad do obrazu..."

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

27 minut temu, Lidia napisał:

Ja też, 

Niestety nie ma już gwarancji ale jak to możliwe, że nic mu nie dolega w innym pomieszczeniu gdzie nie ma Tv ?

Nie wiadomo na pewno czy to od TV. Ale może zaklócać w jakimś nietypowym przypadku. Odstaw dalej od tv może ustanie.

19 godzin temu, krzystekov napisał:

Czy ty umiesz czytac ze zrozumeiniem? Nie rozrozniasz pojecia danych od pojecia komputera? Pliku audio i CD od streamera i playera?

Zrodlo to urzadzenie. Streamer, player CD, magnetofon czy gramofon. Pliki, plyta CD, tasma czy kaseta, plyta winylowa to nosniki zapisanej muzyki. To nie jest interpretacja tylko fakt przyjety na  rynku audio.

Howgh.

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi