Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, Gargan napisał:

Jak do tego dodać zakłócenia z nieekranowanych zworek głośnikowych to aż scena się zwęża i wokalista chrypnie. 

Czy wiesz jaka jest górna granica pasma przenoszenia magnetofonu Studer A807 MkII, zmierzona przez nas, który przeszedł przez moje ręce ?

BTW magnetofon ma ok. 40 lat.

Zgaduj 🙂 . Na koniec Ci podam.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

21 minut temu, Gargan napisał:

Jak do tego dodać zakłócenia z nieekranowanych zworek głośnikowych to aż scena się zwęża i wokalista chrypnie. 

U mnie na osiedlu na szczęście nie trzeba ekranować,uzywac galwanicznej i ekranowanych głośnikowych.
I jest czarne tło i zero zakłóceń.
nawet szumu nie słychać,jak się odkręci gałe na maxa (oczywiście przy wyłączonej muzyce)

Ale ja na zascianku mieszkam,bez usmiechnietych z fotoszybami,więc mam czysty prąd.

8 minut temu, pmcomp napisał:

Czy wiesz jaka jest górna granica pasma przenoszenia magnetofonu Studer A807 MkII, zmierzona przez nas, który przeszedł przez moje ręce ?

BTW magnetofon am ok. 40 lat.

Zgaduj 🙂 . Na koniec Ci podam.

No ale nikt takiego nie ma.
Może i ma pasmo...
obstawiam jakies 18-20 kilo...

ba,uważam,że osoby po 50tce mogą rozmawiac o pasmie wyłącznie teoretycznie.

Żniwiarza nie oszukasz na żadne hiendy:)

O!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

@pmcomp nie muszę zgadywać. Jest specyfikacja w sieci.

38 cm/s (15 IPS): 30 Hz – 22 kHz

19 cm/s (7.5 IPS): 30 Hz – 18 kHz

9.5 cm/s (3.75 IPS): 30 Hz – 14 kHz

3 minuty temu, Gargan napisał:

to przez przypadek prawie trafiłem.
Ale ja wolę CD niż taki magnetofon.
A w wolnej chwili lubię popatrzeć jak się kręci płyta,z sentymentu,i nawet kupić sobie ta płytę,na którą @Gargan żałuje piniądza

Piniądza do grobu nie zabiorę,a kręci się i cieszy niezmiernie.
I nie obchodzi mnie wojna CD vs LP
Ma cieszyć.
To Misterium.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

@Pseudodrummer no właśnie - "misterium". Dla mnie słuchanie w domu to żadne misterium. 

Koncert, festiwal, live uliczny, nawet klub to jest prawdziwa muzyka. W domu to jest tylko kalka i jak lubię, żeby dobrze się słuchało to nie oczekuję mistycznych wrażeń. Nie, nie zbieram płyt dla okładek a już na pewno nie zapłacę za LP €100, bo ktoś sobie umyślił, że tyle to powinno kosztować - bo kolekcjonerskie 🤪

7 godzin temu, Gargan napisał:

Płyta LP przenosi mniej informacji a się nią zachwycasz.

Odtwarzanie nagrania LP jest ciągłe a nie skokowe.

7 godzin temu, ASURA napisał:

No nie ma tak jak np. na taśmie że czym głośniej tym bardziej w las. Za to CD ma ciekawy urok że czym ciszej nagrany tym lepszy dźwięk no ale wszyscy się uparli żeby dobijać do 0 volume nie mając wcale takiej potrzeby co do nagranej dynamiki rejestracji 

E tam, jak jest ciszej to słyszę 2 wentylatory stale chłodzące radiatory w Emotiva TA2.

Ale tylko wtedy.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

13 minut temu, Gargan napisał:

W domu to jest tylko kalka

Może być przyjemna nawet o 4 rano. Nie całkiem chodzi o efektywność pliku a o współgranie. Przy CD jest więcej skrajności a z gramofonu więcej środka z pomijaniem skrajności. Co kto lubi.

No to współgranie środka jest dla mnie istotne.

Nawet nie o same dźwięki chodzi tylko o ich wzajemne relacje.

7 minut temu, Gargan napisał:

@xetras jakie nagranie skokowe? Coś za nową fizykę wymyślił?

Stan wysoki stan niski plus megaherce 

Gramofon odtwarza płynnie a nie skokowo

Problem pierwszy rozwiązują odpowiednie filtry cyfrowe.

Problem drugi nie istnieje. Te schodki w nagraniach cyfrowych to marketingowy bełkot. Serio uważasz, że twoje ucho rozpozna skoki impulsów kiedy jest ich np. 705600 na sekundę a potem przejdą przez filtr wyjściowy? Serio? 😀

A teraz już są nawet DAC, pracujące z szybkością 3 milionów impulsów na sekundę. To ten twój mega wypasiony gramofon nigdy się do takich wartości nie zbliży, bo nie jest aż tak liniowy.

9 godzin temu, 747 napisał:

słychać poszatkowanie materiału źródłowego.

Ty to masz SŁUCH, UHHH!

Każdą jedną, z 44100 części jednej sekundy słyszysz...jako tą "szatkę"?

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

9 minut temu, iro III napisał:

Ty to masz SŁUCH, UHHH!

Każdą jedną, z 44100 części jednej sekundy słyszysz...jako tą "szatkę"?

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Aż jestem ciekaw jak nasz kolega słyszy poszatkowane DSD, bo mój DAC (i mnóstwo innych) robi przy takim materiale 22'579'200 impulsów na sekundę. Słownie dwadzieścia dwa i pół miliona impulsów! A są i szybsze DAC. 

Słuch ludzki odróżni najwyżej 20 tysięcy impulsów. Więc to jest 4 rzędy wielkości mniej.

Ale może nasz kolega jest nietoperzem? 🤔

Edytowane przez Gargan
27 minut temu, Gargan napisał:

mega wypasiony gramofon nigdy się do takich wartości nie zbliży,

Ja mam zwykły.

Chodzi o to żeby była spójność fazowa. (Czyli w zasadzie czasowa)

...

Zwłaszcza tych wokalowo perkusyjnych - włącznie z głoskami wybuchowymi. Szczególnie tu podbarwienia są nieprzyjemne.

Wkładka ma niecięte pasmo 10-30kHz ale to jedynie szczegół. Ważne że membrany furgają.

Mam taką płytkę, "Main Course". Fajnie brzmi, archaicznie. Tak czy siak, bracia Gibbs weszli z nią na parkiety dyskotekowe. "Omni" to też przeraźliwe retro-futuro.

Coś mi jeszcze przypomniało się.

Kiedy było modne Daft Punk (osobiście wolę inny francuski duet, tzn. Justice) to przy okazji CD wyszła wersja na LP, która mi wcale nie podobała się jakoś bardziej od tej na CD. Ktoś z grupki pod nazwą audiomuzofans mocno cieszył się z winylowej wersji ale mnie to kompletnie nie kręciło.

Nie warto być uprzedzonym a priori, a praktycznie sprawdzać wady i zalety nośników fizycznych i logicznych.

PS 

Bębnienia i syczenie, miazga, masakra z gangreną.

Edytowane przez xetras
Dopisek

Godzinę temu, xetras napisał:
8 godzin temu, ASURA napisał:

No nie ma tak jak np. na taśmie że czym głośniej tym bardziej w las. Za to CD ma ciekawy urok że czym ciszej nagrany tym lepszy dźwięk no ale wszyscy się uparli żeby dobijać do 0 volume nie mając wcale takiej potrzeby co do nagranej dynamiki rejestracji 

E tam, jak jest ciszej to słyszę 2 wentylatory stale chłodzące radiatory w Emotiva TA2.

Ale tylko wtedy.

Za to jak ich nie słychać zaczynasz słyszeć studio nagraniowe w tle instrumentów i o dziwo to jest przyjemne

Ukryta Zawartość

38 minut temu, Gargan napisał:

A teraz już są nawet DAC, pracujące z szybkością 3 milionów impulsów na sekundę. To ten twój mega wypasiony gramofon nigdy się do takich wartości nie zbliży, bo nie jest aż tak liniowy.

Problem w tym że DAC-e w tej  kategorii dalej różnie przetwarzają muzykę za tym jak nic wiele baboli po drodze w długim torze przetwarzania sygnałów jest!

Dla odmiany gramofon może mieć bardzo krótki tor gdzie oryginalnie zapisany sygnał nie jest tak po drodze wykastrowany i ukwiecony naleciałościami systemu

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

50 minut temu, ASURA napisał:

jak ich nie słychać zaczynasz słyszeć studio nagraniowe w tle instrumentów i o dziwo to jest przyjemne

Po co? Po co mi one?

|

Tak jeszcze coś dodam:

Kiedy płynące drgania były robione cyfrowo jak w Random Access Memories to ich wersja winylowa nie podobała mi się. 

Może przyzwyczajenie też jest przyjemne? Aha, a od m u z y k i to ja oczekuję niespodzianek, ale nie zbioru dźwięków. Relacje międzydźwiękowe są > wtedy gra muzyka.

@xetras mnie ostatnio wciąż zadziwia DAC Gustard A26. 

Wczoraj mnie zadziwił ile muzyki jest jeszcze w utworach, który znam od dziesięcioleci. 

Technika cyfrowa bardzo posła do przodu, kiedy techniki analogowe doszły do ściany. 

Może u audiofila grać nostalgia ale nie dorabiajmy nowej fizyki do technologii, która dalej już nie pójdzie. Winyl to zabytek techniki i lepszy już nie będzie, a tym bardziej nie ma właściwości jakie mu Audio-Voodoo-People przypisują.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z technicznej strony, może któryś rodzaj nośnika jest lepszy, ale na końcu i tak zależy to od realizacji i zbudowanego toru, miałem system gramofonowy za 30k €, brzmiało fajnie, ale na starym Technics z tą samą igłą zagrało "równiej", ale najważniejsze, to ze z "setki" przesłuchanych płyt, tylko może z pięć miały świetną realizację, takie płyty na rynku krążą po 500€ i więcej.

Testowałem sporo DACow, czy kombo jak np. Burmester, ML, T+A HV, itd. kwestia gdzie i reszta toru, dobre realizacje podawane bezpośrednio z dysku potrafią naprawdę zabrzmieć rewelacyjnie.

Godzinę temu, ASURA napisał:

DAC-e w tej  kategorii dalej różnie przetwarzają muzykę za tym jak nic wiele baboli po drodze

O czym jest przekaz: "Parady nadzwyczaj wielkich słoni"?

Kora zapomniała, Marek zapewne też.

Analityk skojarzy o czym ten przekaz, czyli odczyta zawartą w nim metaforę poetycką.

1 minutę temu, Gargan napisał:

Dobre realizacje to na jamniku z lat 90-tych zabrzmią dobrze. 

Problemem jest marna jakość nagrań. 

A im lepszy sprzęt tym bardziej to słychać.

Nie.

Problem to brak przekazu.

Nijak nie odczytasz tego co autor przekazu ma na myśli.

W tej chwili slucham, polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, xetras napisał:

jak ich nie słychać zaczynasz słyszeć studio nagraniowe w tle instrumentów i o dziwo to jest przyjemne

Po co? Po co mi one?

O jesteś audiofilem, audiofile nie lubią jak coś nagranie zagłusza w tle 😉 

8 godzin temu, Gargan napisał:

To Ci podam. Rzeczywista, zmierzona dla 15ips: 33 kHz.

Moj egzemplatz ma 29 kHz.

A ile ma zapis CD ???

2 minuty temu, Gargan napisał:

Zmień urządzenie pomiarowe bo się rozregulowało 🤪

Słyszysz do ilu kiloherców?

16~17 maksymalnie? 

A dalej to co? 

Nietoperze straszysz? 

Jesli nie wiesz po co to nie ma o czym z toba dalej dyskutować.

20 minut temu, xetras napisał:
1 godzinę temu, ASURA napisał:

DAC-e w tej  kategorii dalej różnie przetwarzają muzykę za tym jak nic wiele baboli po drodze

O czym jest przekaz: "Parady nadzwyczaj wielkich słoni"?

Kora zapomniała, Marek zapewne też.

To proste , przekaz jest o stanach psychodelicznych Kory; pamiętam Kora wtedy ostro dawała w różne ciekawe używki. rok 1979 był jeszcze ciekawszy?

10 minut temu, pmcomp napisał:
8 godzin temu, Gargan napisał:

To Ci podam. Rzeczywista, zmierzona dla 15ips: 33 kHz.

Moj egzemplatz ma 29 kHz.

A ile ma zapis CD ???

No jest pewien "szczegół poza tym że CD podobno do 22kHz?

Taśma wraz z prędkością coraz gorzej zapisuje niskie częstotliwości tak że to co podaje @Gargan na dzień dobry jest obarczone nieścisłościami a raczej przez osobę niedouconą zrobione na zasadzie kopiuj wklej

Akai z głowicami z zapisem skośnym (dwie głowice z obu stron taśmy zapisywał na prawdę bardzo wysoko)

Poza tym taśma zależnie od poziomu VU zapisu zapisuje inaczej  wysokość częstotliwości ale tego w internecie mało omawiają

Tak, tak... A parowozy jeżdżą 300 km/h ale nie w codziennym użytkowaniu a taka prędkość w ich przypadku jest zupełnie niepotrzebna.

Instrumenty muzyczne i ludzki głos tak daleko nie sięgają, więc co chcecie nagrywać na tych wyczynowych magnetofonach?

Jakoś gładko przeskoczyliśmy z gramofonu na RtR. Wymyślajcie jeszcze jakieś techniki, które podobno są lepsze od cyfry. 

Jak robimy takie skoki to znajdźcie mi analogowy format lepszy od DXD albo DSD1024.

3 godziny temu, Gargan napisał:

Koncert, festiwal, live uliczny, nawet klub to jest prawdziwa muzyka.

Może kiedyś, teraz wszystko jest źle nagłośnione, prawie , większość jest akustycznie do d..y bo za głośno, rozumiem, że lubisz tłum i głośno, to niewiele ma wspólnego z tym tu tematem ale każdy co innego lubi i o to chodz, można mieć w domu taki odsłuch, że nigdzie indziej nie znajdziesz. Można

rok 1979 był jeszcze ciekawszy?

Nie było ruskich w kablu 

Godzinę temu, Gargan napisał:

Tekst piosenki rozumiem bez trudu, więc jeśli odrzucić kwieciste epitety to rozumiem co autor miał na myśli 😄

Nie wyrażasz rozumu

Emocji też

(Kora pisała o czymś, Marek do tego robił melodie, aranż robili Dżamble).

PS.

Bardzo dawno temu przekonałem się, że tekstów ludzie nie słuchają. Czasami tekst bardzo zgadza się z muzyką.

Razem to fraza (słowno muzyczna).

Edytowane przez xetras
Dopisek

• Pokaż nowe odpowiedzi