Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, xetras napisał:

Mam taką płytkę, "Main Course". Fajnie brzmi, archaicznie. Tak czy siak, bracia Gibbs weszli z nią na parkiety dyskotekowe. "Omni" to też przeraźliwe retro-futuro.

Zwłaszcza utwór ,,Jive Talkin' '' wymiata 👋

W istocie.

Ta piosenka do tej pory nigdy mnie nie znudzi.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

22 minuty temu, xetras napisał:
Godzinę temu, ASURA napisał:

rok 1979 był jeszcze ciekawszy?

Nie było ruskich w kablu 

Z Polskiego na nasze proszę bo nie wiem w Fabryce Kabel obok Wielickiej czy gdzie indziej?

Ja pamiętam Korę z Kina Związkowiec w Krakowie w 1979 roku podczas koncertu wokół  kina nie było żadnych ruskich a nawet nikogo to tyle tyle legend z mchu i paproci

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

13 godzin temu, ASURA napisał:

Standard CD podczas zapisu z analogu nie dodaje efektu saturacji i chudość przeraźliwa zaczyna w dźwięku wychodzić a to jest nieprzyjemne dla uszu i może tyle zamiast lepsze-gorsze

dokładnie , zapis analogu na cd jest bardzo dużym kompromisem i jako taki mija się z celem- musi być co najmniej 24/96

4 minuty temu, krzystekov napisał:

dokładnie , zapis analogu na cd jest bardzo dużym kompromisem i jako taki mija się z celem- musi być co najmniej 24/96

Co na obecną chwilę nie jest problemem ale taki DAC A/D to powinien być zajefajny a nie jakaś popierdółka od Behringera

5 minut temu, ASURA napisał:

Co na obecną chwilę nie jest problemem ale taki DAC A/D to powinien być zajefajny a nie jakaś popierdółka od Behringera

Z jednej  strony sie zgadza, z drugiej porównując DACa czy Gramofon, okazje się ze ten tańszy daje lepszy efekt, ale cały system przeniesiesz do innego pomieszczenia i nagle droższy wydaje sie lepszy, to samo tyczy sie każdego elementu w torze.

np. dCS, czy Aureneder, jakiś czas temu najarałem sie na któryś z nich, za cholerę nie chciały się wpasować u mnie, te same klocki u gościa słuchałem i inny świat.

@xetras skoro czarny placek ma zakres dynamiki 70dB a CD 96dB oraz w układach mechanicznych jest pewna bezwładność to nie wmówisz mi, że LP lepiej przekaże emocje od kompaktu 😄

Nie no serio - szanujmy logikę 😀

Godzinę temu, ASURA napisał:

pamiętam Korę z Kina Związkowiec w Krakowie w 1979 roku podczas koncertu wokół  kina nie było żadnych ruskich a nawet nikogo to tyle tyle legend z mchu i paproci

Niezwyciężona armia czerwona, kaszmir,...

...Nie chodzi o rzeczowe nazwy a o to, co jest za tymi nazwami...

Powiedzmy, że przyśnił mi się ten prawdopodobny związek odnośnie pieśni.

Rozwiązanie zagadki psuje zabawę

Breżniew z wojskami wkroczył do Afganistanu, gdzie ugrzęzły na ponad dekadę. O tym to jest.

O tym że nie ma ruskich w kabulu

Przywidzenie.

3 minuty temu, Gargan napisał:

@.:Gerard:. tak działa akustyka pomieszczeń 😄

Kup sobie Dirac Live 😁

W tej chwili zaczynam ustrajać, poprawka poprzez filtr od strony roon i bajka.

Ale nie obędzie sie bez wymiany elementów w torze

Edytowane przez .:Gerard:.
4 minuty temu, Gargan napisał:

emocje

Nie słucham liczb a emocji nie przekazuję cyfrowo

9 minut temu, Gargan napisał:

@xetras skoro czarny placek ma zakres dynamiki 70dB a CD 96dB oraz w układach mechanicznych jest pewna bezwładność to nie wmówisz mi, że LP lepiej przekaże emocje od kompaktu 😄

Nie no serio - szanujmy logikę 😀

Gdybys to sprawdził od strony słuchacza, mógłbyś się zdziwić, na dobrym systemie gramofonowym i dobrej realizacji nie ma poczucia ograniczenia dynamiki

Edytowane przez .:Gerard:.
8 minut temu, .:Gerard:. napisał:

np. dCS, czy Aureneder, jakiś czas temu najarałem sie na któryś z nich, za cholerę nie chciały się wpasować u mnie, te same klocki u gościa słuchałem i inny świat.

Miałem podobne odczucia no kurcze muszę do @umka podjechać może tam w końcu te marki dobrze zagrają

p.s. zapomniałem @umka lubi słuchać z vinyla ( z takiego ja też) a cala reszta to... oficjalny sprzęt

Słucham płyty winylowej z PR 2 radia internetowego, to słucham winylu czy cyfry?  Przetwornik nadpróbkowuje do 32 bitów czyli coś około 4.200.000.000 poziomów kwantowania, to sygnał ciągły już czy jeszcze "pocięty" na kawałki?

A i w tle słychać trochę trzaski.

6 minut temu, xetras napisał:

Niezwyciężona armia czerwona, kaszmir,...

...Nie chodzi o rzeczowe nazwy a o to, co jest za tymi nazwami...

Powiedzmy, że przyśnił mi się ten prawdopodobny związek odnośnie pieśni.

Śniło mi się żem wóz...

Tyle odnośnie snów, pisz zrozumiale a takie teksty wstawiaj na forum o poezji

p.s. ten utwór cytowany Bee Gees strasznie trąci starzyzną, no ale ja wtedy (lata 70) na siłę przez kolegę karmiony byłem Black Sabath, Judas P... w sumie tak że wiesz dla mnie to taka ABBA w męsko męskim wydaniu

1 minutę temu, paww napisał:

Słucham płyty winylowej z PR 2 radia internetowego, to słucham winylu czy cyfry?  Przetwornik nadpróbkowuje do 32 bitów czyli coś około 4.200.000.000 poziomów kwantowania, to sygnał ciągły już czy jeszcze "pocięty" na kawałki?

A i w tle słychać trochę trzaski.

Słuchasz tragedii upadku jakości dźwięku zapoczątkowanego po zmianie częstotliwości na UKF i wprowadzeniu różnych kompresorów do toru

W sumie nie wiadomo już czego!

9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Gdybys to sprawdził od strony słuchacza, mógłbyś się zdziwić, na dobrym systemie gramofonowym i dobrej realizacji nie ma poczucia ograniczenia dynamiki

Bo nie słuchasz wystarczająco głośno, żeby to usłyszeć. 

Podstaw obok siebie tej samej klasy zestawy LP vs. CD i daj im pograć głośniej. Winyl nie ma szans.

11 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Gdybys to sprawdził od strony słuchacza, mógłbyś się zdziwić, na dobrym systemie gramofonowym nie ma poczucia ograniczenia dynamiki

No chyba że płyta to NRD-owskie wydanie Eterna nieskazitelnie czyste ale zupełnie bez wykopu

2 minuty temu, Gargan napisał:

Bo nie słuchasz wystarczająco głośno, żeby to usłyszeć

Ty nie masz wystarczająco cichego pomieszczenia żeby to usłyszeć bez pogłaśniania 

Przypomnę dynamika nagrań jest skompresowana już w studio nagraniowym i  na płytach jest góra 65 dB a przeważnie 45-55 dB za tym po co pogłaśniać ???

12 minut temu, ASURA napisał:

Słuchasz tragedii upadku jakości dźwięku zapoczątkowanego po zmianie częstotliwości na UKF i wprowadzeniu różnych kompresorów do toru

W sumie nie wiadomo już czego!

Radio z powodów praktycznych emituje plejlisty raczej z empetrójek.

No tak, zapomniałem, że żeby być audiofilemonem to trzeba przenieść się do wygłuszonego bunkra gdzieś na pustkowiu.

Fallout - Audiophile Edition 🤣

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

7 minut temu, xetras napisał:

Radio z powodów praktycznych emituje plejlisty raczej z empetrójek.

Stacje radiowe używają plików WAV w formacie PCM 24bit@48kHz ze względu na łatwość edycji takiego materiału.

2 godziny temu, Lidia napisał:

Może kiedyś, teraz wszystko jest źle nagłośnione, prawie , większość jest akustycznie do d..y bo za głośno, rozumiem, że lubisz tłum i głośno, to niewiele ma wspólnego z tym tu tematem ale każdy co innego lubi i o to chodz, można mieć w domu taki odsłuch, że nigdzie indziej nie znajdziesz. Można

Nie można, bo mieszkanie to nie sala filharmonii. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
14 minut temu, ASURA napisał:

ten utwór cytowany Bee Gees strasznie trąci starzyzną, no ale ja wtedy (lata 70) na siłę przez kolegę karmiony byłem Black Sabath, Judas P... w sumie tak że wiesz dla mnie to taka ABBA w męsko męskim wydaniu

Znalazłem na YT wersję pierwotną i to dopiero klasyk, bez rozmachu czyli swojski.

Aha, typowe dla Angoli (facetów) jest śpiewanie w harmonii. Przykład - Bevan Tandy Groucutt Lynne razem w Strange Magic.

Na początku gada perkusista (taki co ogarnia dynamikę, tzn. w trakcie trwania koncertu nie gra coraz głośniej tylko tak samo głośno na końcu jak na początku)

Ukryta Zawartość

U nas tego się nie uprawia, brak tradycji choćby szant, karaoke lub czegoś podobnego. Polacy wspólnie nie umieją śpiewać.

Dla mnie nawet to, co z lat 60 lub z lat 30 (np. En cueillant la noisette) to nie jest starzyzna. Generalnie to śpiewogry czyli inaczej widowiska muzyczne mnie bardzo obchodzą.

8 minut temu, Gargan napisał:

trzeba przenieść się do wygłuszonego bunkra gdzieś na pustkowiu.

Nie wybieram się

Ukryta Zawartość

21 minut temu, xetras napisał:

Radio z powodów praktycznych emituje plejlisty raczej z empetrójek

Politycznych

Wprowadzeni do PR jacyś pociotkowie chcieli się wykazać i zamiast wszystko mieć w WAV przyoszczędzili na pamięci dyskowej. O wywaleniu archiwalnych taśm z PR Kraków przy przenosinach do nowej siedziby nie wspominajac; kultura Polska poniosła  ogromne straty wtedy pisałem o tym kiedyś na Forum

Dobrych niepartyjnych realizatorów też powywalano z redakcji wtedy

14 minut temu, ASURA napisał:

wywaleniu archiwalnych taśm z PR Kraków przy przenosinach do nowej siedziby

Wrrr

15 minut temu, ASURA napisał:

kultura Polska poniosła  ogromne straty wtedy

Nie da się ukryć, bo często to jedyny istniejący zapis.

Oby zachowali adaptację radiową z 1975 roku lemowego Solaris, bo świetna. Czekałem na ten horror SF w kilku częściach.

Ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Gargan napisał:

Nie można, bo mieszkanie to nie sala filharmonii. 

Tak, jeśli chodzi o muzykę klasyczną ale byłam niedawno na koncercie Jazz i było fatalnie, sala Polskiego Radia. Rocka w filharmonii nie słuchasz, zależy jaki gatunek ale naprawdę szacowni muzycy też potrafią zawalić nagłośnienie, inżynierowie dźwięku mogą nie mieć tzw, daru dobrego słuchu i tylko na przeliczeniach jadą.

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Miałem podobne odczucia no kurcze muszę do @umka podjechać może tam w końcu te marki dobrze zagrają

To nie wina DCS. Tylko reszty toru. Ten pomyłek nie wybacza.

Umka już na secie Gryphona śmiga.

Ale jak Cię jeszcze DCS nie przekonał, wpadnij , a wszystko się wyjaśni.🙂

2 godziny temu, krzystekov napisał:

To co, wszystkie CD wyprodukowane i sprzedane na swiecie przez ostatnie 45 lat do smietnika ???  Zapewne sa to miliardy sztuk. Wiekszej glupoty w audio daaawno nie slyszalem.

16 minut temu, Ghotti napisał:

Jako iż od lat trzymałem się streamingu jednak chciałbym spróbować plików (nas wybrany) skąd w tych czasach się ściąga płyty? 😉 

Ze sklepow.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

4 minuty temu, Rafał.M napisał:

To nie wina DCS. Tylko reszty toru. Ten pomyłek nie wybacza.

Umka już na secie Gryphona śmiga.

Ale jak Cię jeszcze DCS nie przekonał, wpadnij , a wszystko się wyjaśni.🙂

Zmieniać całą resztę toru co by się DCS-owi wpasować? doceniam!

Gryphon ten prezentowany na AVS mnie nie zachwycił, mocna 4 no ale @umka ma z RCM-u od Rogera inne kolumny i może być lepiej zarówno dla kolumn słuchanych podczas prezentacji Rogera jak i dla Gryphona

Estelony  fajna rzecz na chwilę obecną tylko ta cena

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Stacje radiowe używają plików WAV w formacie PCM 24bit@48kHz ze względu na łatwość edycji takiego materiału.

Chlopie … stacje radiowe nic nie musza edytować. Chyba edytowanie ci sie pomylilo z emitowaniem 🙂 .

W radio króluja MP3-ki.

Muszę przewietrzyć mój system…

2 minuty temu, pmcomp napisał:
2 godziny temu, krzystekov napisał:

To co, wszystkie CD wyprodukowane i sprzedane na swiecie przez ostatnie 45 do smietnika ???  Zapewne sa to miliardy sztuk. Wiekszej glupoty w audio daaawno nie slyszalem.

Nie zrozumiałeś CD tak nagrane to jak słuchać "vinyla z kasety" a później 24/96 to jak przejść na małą studyjną  19,05cm/s

• Pokaż nowe odpowiedzi