Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, pmcomp napisał:

Ja wiem co znaczy "trzymać", ty nie 😂😂😂.

He he, trzymam w RAM, gdyż nie utrzymam pliku w dłoni zanim nie wypalę płyty, lub nagram na taśmę.

Ściągnij sobie Bug Head i napisz że.. nie gra.. - to będzie dopiero.. 

Albo że Revire Data nie działa..że nie słychać.. - jak wszyscy na forum Jplay słyszą i stosują..

No dobra, idę spać, mam już na dziś dosyć twojego pitolenia.

Dobranoc. Może ci się przyśnię ? 😉 

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Godzinę temu, paww napisał:

A jak trzymam pliki w przenośnym playerze to coś złego się z nimi dzieje?

Zależy jak długo je tam trzymasz i czy wychodzisz na mróz 😉

4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

tak.
Wzmacniacze z daleka od tynka bo tynk niszczy dzwięk

Ciebie bawi robienie z siebie pośmiewiska?

To forum jest czyjeś, ktoś tu prowadzi je po coś, a Ty przychodzisz i co robisz, - chlew?

Byłeś już u jakiegoś audiofila, przysunąłeś jego sprzęt do ściany, - zdjąłeś podstawki z kabli głośnikowych - lepiej zagrało?

Jak Tobie nie wstyd pozwalać sobie na takie zachowanie - myślisz że dzieciaka masz przed sobą?

Juz rok cheba minal jakzem zaglondnol na "co tam piszczy w stereo " I jak Boga kocham zdziczalem bez tej europejskiej kultury do cna. He he . Kupilem ostatnio za miske ryzu Auralica Altair czy cus tam bo mi juz ten 10TB dysk wypelniony ABBA I Boney M pokryl siem warstwa kurzu I cholera mam zabawe jakiej nie pamietam od czasow " grundikow , jamnikow " i diamentowych glowic. 🙂 absolutely Haj a jak przypale to i moze End bym dodal mino ze DAC to ten najtanszy ESS Sabre jaki montuja w boomboxach . Tylko Weiss  cholera wciaz trzyma cene zupelnie nielogicznie . 

Edytowane przez limono
  • Redaktorzy
W dniu 12.10.2024 o 17:20, krzystekov napisał:

taka dygresja ponieważ aż trzy pierwsze watki tematycznie odnoszą się do plików - i pytanie czy pliki to jest hi-end ,nawet na sprzęcie za krocie czy nie jest ? 

Jak najbardziej pliki mogą być "hi-end". Ale nie wszystkie. Dotyczy to nowych nagrań opracowanych w 100% w domenie cyfrowej w studio jak i ripów, chociażby w płyt winylowych. Prawdopodobnie wszyscy tutaj obecni dysponują plikami z muzyką zrealizowaną w studio na najwyższym poziomie, co w połączeniu z dobrym sprzętem i akustyką przeniesie w świat Hi-Endu. Ważne aby płytę winylową digitalizować przyzwoitym rejestratorem cyfrowym np. Korg MR-1000/MR-2000 lub Tascam do gęstego PCM lub DSD. Najlepiej zgrywać na dobrym torze: wkładka-ramię-przewody RCA/XLR-pre phono. Taki plik (2 strony płyty winylowej) zajmuje od 1,5 do 4,5GB (gęsty DSF/DSD 5,6MHz 1 bit). Gęsty plik PCM 24b/88MHz zajmuje nie mniej. Jeśli realizacja dźwięku na płycie jest wysokich lotów, to zarówno płyta jak i rip z niej wykonany zabrzmią hi-endowo.

Edytowane przez Seyv

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Godzinę temu, przemak napisał:

Wygląda na to, że dyskutuję z kimś, komu prąd w RAM zanikł. Na szczęście są dyski twarde 😉

Na szczęście nie jesteś wyrocznią bo np. przejście z odtwarzania pliku muzycznego z dysku twardego na takie coraz mniejsze pamięci jest wyraźnie słyszana na plus ( kiedyś o tym pisałem) ale np. już między nimi nie ma aż takiej różnicy ale dalej nie jest to piczny włos... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

p.s. teraz na Allegro Ebayu,etc zacznie się bitwa o jak najmniejsze pamięci; no cóż kto pierwszy ten lepszy😁

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A wystarczylo dodac do ignorowanych..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

10 minut temu, ProjectPi napisał:

Uprzejmie watpie, by byly tu slyszalne roznice. Ale, jak zawsze, ktos twierdzi, ze slyszy, i juz.

Od dawna siedzisz w klubie wątpiących a empiryczne próby to dla ciebie Mission Impossible każda w innym odcinku

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, ASURA napisał:

Od dawna siedzisz w klubie wątpiących a empiryczne próby to dla ciebie Mission Impossible każda w innym odcinku

Empiria u mnie to podstawa. Stad watpliwosci lub ich brak.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Z ciekawości sprawdziłem jest program Bug Head Emperor,  nic nie stoi na przeszkodzie aby potwierdzić czy 747 ma rację. Program wygląda jakby z Dosa muzkę odtwarzał, ale może nie na to patrzę.

7 godzin temu, przemak napisał:

Tak dane trzymam w pamięci RAM

Tak, dane, pliki muzyczne ściągnięte z serwera źródła, trzymam w pamięci RAM, do momentu wypalenia płyty lub zagrania programem Bug Head Emperor, który używam od niemal dekady, sygnał audio rejestruję na magnetofonie.

W RAM dokonuję konwersji do właściwych formatów by wypalić nośnik CDR ew DVD-audio.

Kiedy pliki są w RAM uruchamiam też program Rewire Data, z pakietu BHE, by odświeżyć plik/przepisać/ po konwersjach.

Nie uznaję archiwizacji danych na dysku, jako późniejszego materiału do odtwarzania najwyższej jakości.

Od strony użytkowej, tak czyni wiele osób na całym świecie, mnie to nie odpowiada, - może nie mam prawa do działań jakie uznaję za stosowne w mojej autorskiej sytuacji?

..

3 godziny temu, tymek napisał:

747

Grałeś tym programem?

Jest ileś wersji tego playera, fantastyczne są starsze, gdzie nazywa się Infinity Blde.

Nie mam teraz linków, są gdzieś na tureckim google, ale nie łatwo odnaleźć, - ta wersja dostępna w softopedii to jest ostatnia, uproszczona.

Nie miałem czasu robić porównań samej jakości dźwięku.

@747 ale na serwerze to te pliki są składowane na jakiś bardziej szlachetnych dyskach czy trzymane tylko w RAM, bo żadna macierz nie jest godna zapisywać tak elitarnej muzyki?

13 minut temu, Gargan napisał:

@747 ale na serwerze to te pliki są składowane na jakiś bardziej szlachetnych dyskach czy trzymane tylko w RAM, bo żadna macierz nie jest godna zapisywać tak elitarnej muzyki?

Serwer jest daleko, jeszcze są łącza.. 

Chodzi o te możliwości, które mamy do dyspozycji.

Przecież to jest tak oczywiste.

Przy okazji.

Kogo boli zamontować sobie kondensatory Black Gate w zasilania, dotyczące drogi sygnału internetowego nad którym  panuje?

To nie jest WKZ który kosztuje na ebay dychę kpln.

Mam zwykły internet od Netii, modem/router, tam jest ok 10 sztuk pojemności 470uf/10V.

Po wymianie na BG jest przepaść na poziomie jakości dźwięku.

Robiłem experymenty, bardzo długo, grały jak zawsze jeszcze Elna Duorex, ale..

Tylko Duorex grał, Cerafine już do dyskusji, Silmic nie wchodził w grę, nichicon znośnie ale to nie to, za "tani" dźwięk, choć wyrównany, ale nijaki, Nippon Chemi Con nie posiadam potrzebnych wartości w wykoaniu AWF, a tylko one miałyby szanse pograć, są bardzo neutralne i świetne w impulsach, oscon, - oscon stosują niemal wszyscy w tego typu sytuacjach, oscon nie jest muzykalny, jest nieliniowy, dźwięk z niego - to tzw "buła" wg terminologii naszego Kolegi pmcompa.

17 godzin temu, xajas napisał:

@747

Mam dla Ciebie wielki szacunek, taka rada trochę starszego - niech tak pozostanie - ok?

13 godzin temu, paww napisał:

piękny wpis i opinia

Aż się łezka w oku kręci.. po tylu latach spotkać się ..

..

Edytowane przez 747
12 godzin temu, J4Z napisał:

A ja wątpię, żeby taki człowiek zjawił się na spotkaniu

He he, nie gryzę, ale nie stawię się na rozkaz.

Elementy toru audio, które są oczekiwane, nie spadają z nieba.

Nad tym stwierdzeniem dobrze jest się zastanowić.

Nie jestem producentem, - jeśli tak, wszyscy natychmiast - expresowo - zarzuciliby mi marketing, a tak się nie dzieje.

Tu kiedyś była tego typu sytuacja, gdy Szymon, zamożny, szacowny audiofil, "zarządał" setu okablowania od osoby, - jak na moim miejscu..

Set to praca na ponad rok.. ale Szymona to nie interesowało.. po prostu była to manipulacja by tylko dokopać.

Tak jest też tym razem.

Milion razy pisałem, że nigdzie nie uciekam, że przyjdzie czas na same tylko realizacje.

Covid i wojna zmusiły mnie do zmiany planów i od czterech lat czynię rzeczy nie te prowadzące do ukompletowania okablowania systemu.

Będą przewody, będziemy słuchać.

Niczego tak nie mogę się doczekać  jak tego momentu.

Proszę mi wierzyć.

13 godzin temu, szpakowski napisał:

Ale się ubawiłem

Zabawa się dopiero zacznie - techniki którymi dysponuję nie pochodzą z rynku, to same innowacje, w każdym punkcie, tak samo czynią tylko Japończycy, dlatego są na razie najlepsi, ale to już nie potrwa zbyt długo..

Edytowane przez 747
4 godziny temu, tymek napisał:

Bug Head Emperor

?
jak to sie tłumaczy?
"Błąd głowy cesarza"?

44 minuty temu, Gargan napisał:

tylko ram.
Tylko tam:)

31 minut temu, 747 napisał:

Serwer jest daleko, jeszcze są łącza.. 

Pliki są Hiend,ale jak się prześle na serwer,który jest daleko-i do tego przez "łacza"-to już nie jest hiend.?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

17 godzin temu, xajas napisał:

asystentem AI na etapie beta

Wiesz co mnie najbardziej smuci, albo rozbawia.. zależy z jakiej perspektywy spojrzeć, - to to, że jeśli do naszego forum, przyszedłby szanowany, najlepszy twórca z zachodu lub samej Japonii, rozpisał się na temat poważnych technik oraz niuansów, a niuanse w hi end nie istnieją, gdyż każdy niuans, to poważna technika, - to pojechalibyście po nim jak..

Oczywiście incognito, z zerami wpisów..

Rozumiesz, - to co przedstawiam jest w innych niż nasze forum zupełną oczywistością na tyle spowszedniałą  że nie wartą nawet wzmianki - starczy poczytać forum Jplay.

1 minutę temu, 747 napisał:

Wiesz co mnie najbardziej smuci, albo rozbawia.. zależy z jakiej perspektywy spojrzeć, - to to, że jeśli do naszego forum, przyszedłby szanowany, najlepszy twórca z zachodu lub samej Japonii, rozpisał się na temat poważnych technik oraz niuansów, a niuanse w hi end nie istnieją, gdyż każdy niuans, to poważna technika,

Czy dobrze rozumiem-porównujesz się do takiej osoby?
Jakie masz osiągnięcia z dziedzinie audio?
Czytałem o planach,pomysłach,tezach,teoriach-czy raczej hipotezach-ale zdaje sie nie przedstawiłeś żadnego kokntretnego rozwiązania?

Czy cos wymyśliłeś,opatentowałeś itp???
Pokaż proszę swoje osiągnięcia.

6 minut temu, 747 napisał:

oczywistością na tyle spowszedniałą  że nie wartą nawet wzmianki - starczy poczytać forum Jplay.

hmm,czytam czasami z ciekawości forum 'audioroby"
tam tez jest dużo oczywistości,całkiem podobnych.

2 minuty temu, 747 napisał:

to co przedstawiam

A co dokładnie przestawiłeś?

Ja od lat obserwuje tylko jakies pomysły,jakieś Twoje zdanie na temat różnych rozwiązań w audio-ale niczego kokntertego nie przedsawiłeś.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 minut temu, 747 napisał:

Będą przewody, będziemy słuchać.

Czekam z ciekawością co takiego innowacyjnego osiągnąłeś ...

12 minut temu, 747 napisał:

to same innowacje, w każdym punkcie

Tym bardziej ciekaw jestem ... 

Rozumiem, że pliki trzymasz w pamięci ram do momentu wypalenia ich na nośniku? Czy nie było by bardziej właściwe by pliki z ramu (najlepiej zasilanego "bateryjnie") kierować bezpośrednio do przetwornika? Pominąć procesy: zapisu pliku a potem odtworzenia owego pliku z nośnika optycznego ... można by uniknąć szkodliwych konsekwencji ( ewentualnych błędów zapisu/odczytu/konwersji) ... 

Czyli ... wgrać pliki do ram, w "locie" odświeżyć i przesłać od razu do przetwornika ... 

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

prześle

To jest operacja, narażona na wszelkiego typu zakłócenia, Stasiop by to wytłumaczył lepiej, ale nie ma go na forum.

Z mojego punktu widzenia, same bariery materiałowe, wszelkie "kontakty", złącza etc, wystarczają by mieć się czym martwić co do jakości sygnału.

Bardzo łatwo to sprawdzić, - można wlutować bezpośrednio kabel internetowy po stronie routera w laminat bez gniazdka/złączki.

Efekt oczywisty.

Na forum Jplay, jest oczywiste i to, że przewody kontaktowe dysków - to źródło wszelkiego zła, na tą okoliczność fachowcy z forum, innowatorzy, opracowali wyszukane sposoby radzenia sobie z tym mankamentem, ale nie pamiętam szczegółów.

I znowu zaczyna sie litania jaki ten @747 jest wspanialy, jaki niedoceniany,jaka ma wiedze, co on tam nie testowal i … kabli nima.

No to spotkajmy sie bez kabli. Pokaz te swoje routery z BG, pokaz kable, pokaz tego d’Agostino, pokaz kolumny,pokaz pokoj odsluchowy, razem posluchamy, pogadamy, bedzie fajnie. Moze mama jakas cherbatke zrobi, my przywieziemy ciasto.

Bo sciemniać i zagdywac temata na śmierc to ty umiesz pierwsza klasa.

Poznajmy golasa. Kiedy sie spotykamy w realu? Bedziesz mial okazje zablyszczeć.

4 minuty temu, 747 napisał:

Bardzo łatwo to sprawdzić, - można wlutować bezpośrednio kabel internetowy po stronie routera w laminat bez gniazdka/złączki.

Efekt oczywisty.

Zrobimy u ciebie slepy test. Na pewno rozpoznasz 10/10, efekt oczywisty Panie Audio Napoleonie.

5 minut temu, szpakowski napisał:

można by uniknąć szkodliwych konsekwencji ( ewentualnych błędów zapisu/odczytu/konwersji) ... 

Pan Doktor, uwaza ze tam nie ma zadnych bledow. To co wypalasz i potem odtwarzasz z plyty to jest to samo.

Edytowane przez pmcomp

W dniu 16.02.2025 o 20:24, 747 napisał:

Tak dane trzymam w pamięci RAM inżynierze, nie wolno mi?

Ukryta Zawartość

To ten program,w którym można tworzyć "stałe" dyski RAM,,które w przypadku wyłączenia kompa sa zapisywane na HDD,i podczas uruchamiania sa wczytywane z HDD do RAM ponowie?

Czy dane się nie psują?
Intryguje mnie to,bo na HDD-żle,ale jak "stały dysk RAM" wczytuje sie do RAM z HDD to już dobrze?

Wytłumacz proszę

Cytat

Warto nadmienić, że twórcy rozwiązali jedną z niedogodności magazynów danych lokowanych w RAM-ie (nietrwałość danych), implementując w programie możliwość tworzenia tymczasowych, jak również stałych wirtualnych dysków. W przypadku tych ostatnich, ich zawartość wczytywana jest do pamięci podczas każdego uruchomienia komputera.

Wytłumacz proszę,jaka jest różnica miedzy przechowywaniem danych na HDD a tych samych danych na RAM,poza oczywiście czasem dostepu?

Bardzo mnie to ciekawi.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy cos wymyśliłeś,opatentowałeś itp???
Pokaż proszę swoje osiągnięcia.

Brak. 

Teoretyk gawędziarz.

4 minuty temu, 747 napisał:

To jest operacja, narażona na wszelkiego typu zakłócenia, Stasiop by to wytłumaczył lepiej, ale nie ma go na forum.

Z mojego punktu widzenia, same bariery materiałowe, wszelkie "kontakty", złącza etc, wystarczają by mieć się czym martwić co do jakości sygnału.

Efekt oczywisty.

Na forum Jplay, jest oczywiste i to, że przewody kontaktowe dysków - to źródło wszelkiego zła, na tą okoliczność fachowcy z forum, innowatorzy, opracowali wyszukane sposoby radzenia sobie z tym mankamentem, ale nie pamiętam szczegółów.

zaraz,ale jak w takim razie przesyła się wygnał przez tysiące km,Atlantyk,z jednej półkuli na drugą,i jeszcze przez satelitę?

Gdyby "łacza" wprowadzały takie zakłócenia,jak wspominasz-to zdaje się,że nikt z nas nie mógłby sie połączyć przez te właśnie "łącza" z forum jplay,bo to przeciez nie w Polsce?

5 minut temu, 747 napisał:

Nie umiesz wytlumaczyć. Nie zaslaniaj sie Japonczykami ani Stasiopem.

Dajesz, sprobujemy pojąć. Jakie tam sie tajemne procesy w tym RAMi odbywaja, ze z tych samych danych audio jest gorsze?

7 minut temu, 747 napisał:

Efekt oczywisty.

zaraz,przecież w necie sa milardy złączek i miliony km łącz,to w takiej skali jak to w ogóle działa?

• Pokaż nowe odpowiedzi