Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
9 minut temu, pmcomp napisał:

Bo nadredaktor WP opisuje 😂😂😂.

Nadredaktor czy podredaktor ale miał, widział, słuchał. Można powiętypwać w Jego opinie, można się nie zgadzać, można krytykować. Ale odnosimy się do czegoś co zaistniało w miejscu i czasie. Gdyby On sobie pisał swoje teksty na podstawie przemyśleń jaki Windows tam jest czy ile waży to byłoby bez sensu. 

11 minut temu, Rafał.M napisał:

W Tym poście jest jakiś głębszy, ukryty sens? Czy zacząłeś pisać posta i nim skończyłeś opuściła Cię wena, więc same cytaty opublikowałeś? 

-----------------

2 minuty temu, plastik1989 napisał:

Nadredaktor czy podredaktor ale miał, widział, słuchał. Można powiętypwać w Jego oponie, można się nie zgadzać, można krytykować. Ale odnosimy się do czegoś co miało zaistniało w miejscu i czasie. Gdyby On sobie pisał swoje teksty na podstawie przemyśleń jaki Windows tam jest czy ile waży to byłoby bez sensu. 

Swojego zdania nt. WP nie zmienię. On jest maszynką reklamową rynku audio w Polsce. Za to mu płacą. On juz nic nie musi słuchac i testować. Wystarczy że wniesie, ustawi, porobi zdjęcia i coś skrobnie.

PS. pokaż mi choć jeden artykuł gdzie napisał, że coś źle gra 😇

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

45 minut temu, 747 napisał:

Całe moje życie to hi end audio - jak mogę czegoś nie słyszeć, Kolego, na litość.. 

..

Nie ma litości dla blagierów!

Godzinę temu, Gargan napisał:

Bo takie wypasione sprzęty pokazują wyższość tylko przy naprawdę dużych pomieszczeniach i dużych mocach.

No nie, jeśli pięknie grają cichutko to jest klasa i warto wydać na to kasę ale zależy jak i co kto słucha 

• Moderatorzy
Teraz, pmcomp napisał:

Swojego zdania nt. WP nie zmienię. On jest maszynką reklamową rynku audio w Polsce. Za to mu płacą.

PS. pokaż mi choć jeden artykuł gdzie napisał, że coś źle gra 😇.

Ja po wielu latach ambiwalentnego stosunku do Jego tekstów i traktowania jako formę materiałów reklamowych, zmieniłem nieco zdanie. Owszem podstawę i sposób finansowania tych tekstów raczej wszyscy znamy i nie ma co się łudzić, że coś tam zostanie ostro skrytykowane.

Ale moim zdaniem, On jako jedyny pismak w całym kraju mając 2-3 różne produkty od różnych dystrybutorów, mimo wszystko zaznacza, że ten ma lepszy np. bas tamten lepsze coś innego. Może nie jest to dużo, ale przynajmniej nie są te sprzęty najlepsze we wszystkim. Skoro produkt X ma lepszy bas, niż opisywany właśnie produkt Y to może nie jest to ostra krytyka, ale jednak daje do myślenia. I wiem skądinąd, że nie raz, nie dwa były w Jego stronę sugestie, że jakiś materiał trzeba by lekko jednak pod pudrować. I wiem też, że nie ma z nim łatwo w tej kwestii.

Nie mówię, że to idealnie uczciwe i przejrzyste, ale inni pod tym względem są tylko gorsi. Np. mają większą umowę z 1-2 dystrybutorem i wszystkie sprzęty dziwnym trafem kupione u nich i tylko sprzęty od tego dystrybutora grają... Najlepszy przykład to słynny niegdyś "niezależny" blogger... 

Więc co by nie mówić o WP to jednak jakieś resztki wolnego słowa tam się ostały. Inna sprawa, że akurat Jego porady nt. łączenia danego sprzętu z okablowaniem czy innymi elementami, kilka razy okazały się bardzo trafne, gdy je próbowałem. Więc czytając z lekkim przymróżeniem oka, wyciągając pewne informacje zapisane między wierszami można coś z tego wyciągnąć. Na bezrybiu i rak ryba. Chyba lepsze takie lekkie nakierowanie na sprzęt, niż żadne. 

-----------------

5 minut temu, ASURA napisał:

Nie ma ludzi, są bydlaki

Wiesz co? Chamie?

Nie zgadzam się i nigdy nie brałem na poważnie tego, co tu wypisuje 747, ale nigdy, nigdy bym go wyzwał od bydlaków.

1 godzinę temu, tymek napisał:

recenzowany sprzęt

""Extreme jest zasilany przez niestandardowy zasilacz liniowy z transformatorem 400 VA (nie miałem możliwości wejścia, żeby zobaczyć szczegóły), niestandardowe regulatory dławikowe Lundahl i oszałamiająco duży bank kondensatorów o pojemności 700 000 µF, w tym najwyższej klasy kondensatory Mundorf dla audiofilów, a nawet parę kondensatorów Dueland(!).

Ten bank kondensatorów jest prawdopodobnie najbardziej ekstremalną częścią Extreme, prawdziwą ekstrawagancją bogactwa (czytałem o kondensatorach Dueland, ale nigdy nie widziałem żadnego na żywo, nie mówiąc już o dwóch). Emile nie mówił zbyt wiele o swojej strategii zasilania, ale z pewnością sedno sekretnego sosu Extreme zaczyna się i kończy tutaj, na tym niezwykłym zasilaczu. ""

Śp Sly30 był łaskaw krytykować mnie, jakimi to "nieważnymi rzeczami" się zajmuję, kondensatorami, trafami...

- a tu taki kwiatek..

..

Dodam, nie byłbym sobą nie dodając.. że owszem urządzenie skonstruowane jak najlepsze Sony, lecz..

..

No właśnie, skąd wziąć te.. podzespoły..

Niedobrze mi się robi, kiedy wielki producent ładuje Duelund i ... tym zaskarbia sobie wyjątkowość.

Duelund jako element to jest bardzo prosta rzecz, czy w 2025 roku, nie moglibyśmy jako społeczność być znacznie dalej w sektorze el pojemnościowych?

Najlepszy dźwięk na planecie to system głośnikowy oparty na kondensatorach Duelund..

Nic więcej nikt nie potrafi?

...

Brak słów.

Oczywiście słowo mundorf, powoduje we mnie najgorsze skojarzenia.

A te elementy zostały użyte.

..

Ktoś wyraźnie na siłę chce osiągnąć efekt, nie pierwszy i nie ostatni.

Lata temu pisałem i inni też, że bohaterem w hi end są precyzyjne nowoczesne obrabiarki, - poza ich efektami pracy, mamy .. bardzo bardzo niewiele..

..

.

45 minut temu, pmcomp napisał:

jestes głuchy jak pień

Tak..

144592117_TaikoAudioSGMExtremeEntireInsi

1388342585_TaikoAudioSGMExtremeInsideLun

15 minut temu, 747 napisał:
59 minut temu, pmcomp napisał:

jestes głuchy jak pień

Tak..

Nie cytuj w ten sposób bo ... kłamiesz. Ja tego nie napisałem.

😡🤮

14 minut temu, 747 napisał:

Emile nie mówił zbyt wiele o swojej strategii zasilania, ale z pewnością sedno sekretnego sosu Extreme zaczyna się i kończy tutaj, na tym niezwykłym zasilaczu.

To podobnie jak w przypadku ASR Emitter, tylko w tam jest jeszcze "bardziej", znasz ten "przypadek"?

4 minuty temu, 747 napisał:
5 minut temu, pmcomp napisał:

kłamiesz

Wybacz, a ile Ty masz lat?

Godzinę temu, pmcomp napisał:
Godzinę temu, 747 napisał:

Całe moje życie to hi end audio - jak mogę czegoś nie słyszeć, Kolego, na litość.. 

..

Jak wsadzisz stopery. Nie wiedziałes ?

A dzisiaj masz już prawie 60-kę więc ze słuchem bywa różnie. Statystycznie rzecz biorąc w porównaniu do zdrowego nastolatka jestes głuchy jak pień. I hi-end audio nie ma z tym nic wspólnego.

Wystarczająco, żeby wytknąć ci kłamstwo. Choć w twoim przypadku jest to niestety konfabulacja. Czego akurat można sie spodziewać ciut znając twoją historię.

To teraz mamy jasność 😡.

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, 747 napisał:

To prawda.

Niezwykle trudny do uzyskania efekt w hi end.

W ogóle trudny, bo fizjologii słuchu ludzkiego na skrajach pasma nie oszukasz, chyba, że "zaszyjesz" cichaczem w układzie filtr loudness/po naszemu kontur 🙂

7 minut temu, pmcomp napisał:

Wystarczająco, żeby wytknąć ci kłamstwo. Choć w twoim przypadku jest to niestety konfabulacja. Czego akurat można sie spodziewać ciut znając twoją historię.

To teraz mamy jasność 😡.

Gdzie mamy jasność?

Gdzie dostrzegasz klamstwo?

Na ile znasz moją historię?

Napisz ile masz lat, nie bój się, ja się niczego nie obawiałem to pisząc, gdyż wraz z wiekiem zdobywa się doświadczenie, a słyszenie samo nie daje nic, absolutnie, potrzebna jest interpretacja tego co dociera do narządu, żeby nie wgłębiać się jeszcze dalej w działanie zmysłów, które są mało rozpoznane, najistotniejsze jest i tak takie wyrażenie jak wrażliwość.

Masz jakąkolwiek wrażliwość?

Jesteś na tyle chamski że napisałeś że należy mnie trwale usunąć z zakładki, jako ostatniego psychola, który tutaj jest.

Ładnie to tak?

Gdzie mamy jasność?

Opisałem.

Gdzie dostrzegasz klamstwo?

Znając cię nie dziwię się że nie dostrzegasz.

Na ile znasz moją historię?

Dość dobrze.

18 minut temu, iro III napisał:

To podobnie jak w przypadku ASR Emitter, tylko w tam jest jeszcze "bardziej", znasz ten "przypadek"?

Tak, wiem, pamiętam jakiego wzmacniacza używasz.

2 minuty temu, 747 napisał:

Jesteś na tyle chamski że napisałeś że należy mnie trwale usunąć z zakładki, jako ostatniego psychola, który tutaj jest.

Prosze o cytat tej wypowiedzi.

4 minuty temu, 747 napisał:

gdyż wraz z wiekiem zdobywa się doświadczenie,

A traci sie słuch.
Zatem:

5 minut temu, 747 napisał:

Napisz ile masz lat, nie bój się,

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, pmcomp napisał:

Prosze o cytat tej wypowiedzi.

Nie manipuluj, wiesz że zadaniem moderacji jest usuwanie obraźliwych postów?

Wyobraź sobie że nie mam w zwyczaju archiwizować obelg, - w użytym wówczas zdaniu oświadczyłeś jeszcze że jestem ostatnim po Stasiopie psycholem - dobry człowieku - może teraz się przypomni?

..

Jestem tak przyzwyczajony do Twojego nastawienia do mnie czy Stasiopa właśnie, jak do sytuacji, że po deszczu wychodzi słońce.

Żyj sobie, pisz sobie, co tylko chcesz, mnie to ..

55 minut temu, pmcomp napisał:

Jak jest co znaleźć.

Pogubiłeś się w obelgach, to skandal.

Pisz na temat i nie licz na to że ominie Ciebie kompromitacja, kiedy się okaże że jednak wszystko co piszę tu to prawda materialna.

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Administracja forum ma backupy

Post 40578, to mój wpis w temacie na bocznicy, organizacyjnym, administracyjnym, piszę tam raz na pięć lat, - to była bezpośrednia moja reakcja na Twój atak.

Ten nieszczęsny wpis dotyczący mnie i Stasiopa, został wówczas wykasowany.

Stasiop otrzymał miano psychola, a ja ostatniego po nim do pozbycia się.

W USA za to byś siedział bez grosza.

4 godziny temu, Lidia napisał:

No nie, jeśli pięknie grają cichutko to jest klasa i warto wydać na to kasę ale zależy jak i co kto słucha 

Bardzo mocne sprzęty poza zaletami mają też wady. Jedną z nich jest problem z opanowaniem mocy w małym pomieszczeniu z efektywnymi kolumnami.

W takim wypadku regulacja głośności analogowa może być przekleństwem.

_____________________________'

Odnośnie rozbieranych zdjęć tego sprzęciora w powyższym poście:

Cholernie drogi ten pecet. Chyba jednak złożyłbym coś podobnego dużo taniej. Ale jak ktoś lubi kosztowne obudowy to chwała mu za to. Przynajmniej ktoś zarobi.

Edytowane przez Gargan

High-End jest zawsze tam, gdzie akurat twój zestaw już nie może takiego pliku odtworzyć 😄

Co roku powstają nowe coraz szybsze DAC. Już ktoś zrobił 3 MHz DAC PCM. Absurdalne wartości próbkowania. 

9 minut temu, hoobi napisał:

Chłopcy fajnie sobie słodzicie, a tak w temacie. To gdzie zaczyna się ten high-end w plikach?

Nie gdzie, tylko kiedy, a wtedy gdy słuchając masz poczucie realizmu.

3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Nie gdzie, tylko kiedy, a wtedy gdy słuchając masz poczucie realizmu.

To jest oczywiste. Dlatego pytałem gdzie, bo ten realizm bierze się źródło w sprzęcie.

26 minut temu, Gargan napisał:

Już ktoś zrobił 3 MHz DAC PCM. Absurdalne wartości próbkowania. 

Tylko po co?

Masz takie pliki muzyczne? Widziałeś gdzies komercyjne DSD512 czy DSD1024? Widziałeś gdzies komercyjny DXD768?

@pmcomp to bardziej chodzi o częstotliwość pracy procesora a nie o pliki o takich parametrach. Procesor w moim DAC ma wewnętrzną częstotliwość pracy 1,536MHz na 64bit. Pliki odtwarza takie jak wszystkie inne DAC.

5 godzin temu, hoobi napisał:

To jest oczywiste. Dlatego pytałem gdzie, bo ten realizm bierze się źródło w sprzęcie.

5 godzin temu, Gargan napisał:

Poczucie realizmu mam zależne od jakości wykonania muzyki i miksu. Mogę go doznać nawet na MP3. Pod warunkiem, że jest to dobrze zrealizowane.

Dobre realizacje to podstawa, ale

mam dwa transporty i każdy brzmi kompletnie inaczej,
w tej chwili robię korekcje przez roon, bez korekcji słyszę ze prawdopodobnie mój pre za bardzo dociepla i tłumi gore, wniosek, ze wszystko jest ważne.
Jak odwiedzamy się u znajomych, u każdego ta sama realizacja brzmi inaczej, i tylko u mnie realnie 😉 

4 godziny temu, Gargan napisał:

@pmcomp to bardziej chodzi o częstotliwość pracy procesora a nie o pliki o takich parametrach. Procesor w moim DAC ma wewnętrzną częstotliwość pracy 1,536MHz na 64bit. Pliki odtwarza takie jak wszystkie inne DAC.

Problem z wieloma DACami jest taki, ze one próbują więcej lub inaczej niż potrzeba, na początku jest to efekt wow, później sztuczność.

• Pokaż nowe odpowiedzi