Skocz do zawartości
IGNORED

Gryphon diablo 300

Rekomendowane odpowiedzi

Tanoye rozbujać tzn. zmusić do szybkiego dźwięku to raczej mało prawdopodobne oczywiście mz.

Widać, że obok Tannoy to nawet nie przechodziłeś

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Świetnie obecnie ma się ta marka z powodu nie przechodzenia obok!

Nawet im świetne obudowy robione w naszej Diorze nie pomogą jak do nich czegoś sensowniejszego nie wstawią 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Moderatorzy
W dniu 26.10.2024 o 18:36, cortes napisał:

Myślę, że integra Maca MA9500 może się wstrzelić w w/w założenia... Moim zdaniem dość uniwersalny piec.

Zgadzam się, chociaż MA9000 oraz MA9500 trzeba polubić rodzaj basu, bo jest dobrze kontrolowany, ale bez przesadnej drapieżności. Dużo zależy od reszty systemu. 

W dniu 29.10.2024 o 18:46, ASURA napisał:

Tanoye rozbujać tzn. zmusić do szybkiego dźwięku to raczej mało prawdopodobne oczywiście mz.

Większość Tannoy jest dosyć szybka. Ciężko uzyskać z nich i ciężar i masę dźwięku połączona z szybkością, ale szybkie to raczej są w większości aplikacji. 

W dniu 20.10.2024 o 15:03, PiotrA1 napisał:

Zacny zestaw:).

Z Aqua A. diablo nie był wystarczająco muzykalny?

A próbowałeś wykorzystać swój przedwzmacniacz A Diablo jako końcówka mocy?

Ja kilka lat temu przymierzałem się do zakupu Gryphon 300. Całkiem fajny sprzęt, ale w mojej ocenie całkowicie przeszacowany cenowo. Porównałem bezpośrednio do Accuphase E800 i pod każdym względem ten wzmak górował nad Diablo300. Późnej porównałem z AB klasową końcówką mocy p4500 i preamp C2450, inna prezentacja niż E800 ale również nie było żadnej przewagi Gryphona (wręcz przeciwnie). Ostani piec z jakim porównałem bezpośrednio to integra Mcintsha MA8950 i prócz innej prezentacji basu, która w przypadku Mcintsha nie będzie pasować do każdej kolumny, to również Mac lepiej wypadł niż ten Gryphon. Po tych porównaniach całkowicie odpuściłem ten model w rozważaniach. 

-----------------

Świetnie obecnie ma się ta marka z powodu nie przechodzenia obok!

Nawet im świetne obudowy robione w naszej Diorze nie pomogą jak do nich czegoś sensowniejszego nie wstawią 
Nie wiem w czym masz problem.

A to że nowy właściciel zlikwidował fabrykę w Szkocji? Przecież skrzynki, od lat, były z Polski.

Mnie się bardzo podoba, że mamy firmę na poziomie światowym.

782c98e01d5f916e7d215dc6fa358185.jpg133c904de8f6680c2d0b7a3c930649d3.jpg

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

17 godzin temu, plastik1989 napisał:

Accuphase E800 i pod każdym względem ten wzmak górował nad Diablo300

Jeszcze wziąć pod uwagę, że na własnym rynku czy ebay nowy Accu to połowa ceny u nas to okazuje się, że ten Accuphase to niezła firma jest np. A-200 za 60.000, a nie 120.000 pln/para.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Rozmowy toczą się ciągle wokół oczywistości, tym czasem jest taka maszyna jak Boulder 866, która gra jak marzenie, wygląda jak milion baksów, a zbudowana jest jak czołg. Jak się pod światło ogląda takiego Maka, to on przy Boulderze wygląda jakby go niewidome niemowle po szkole w garażu zrobiło. Sorry, ale nowe Maki to całkowita klęska i stary dobry Frank to się chyba w grobie przewraca.

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

Wszystkie McIntoshe to budowa w stylu czołgu Sherman. Wielkie, kupa żelastwa ale w sumie nic ciekawego, tak samo jak ich brzmienie - poprawne.

Edytowane przez audionormik
  • Moderatorzy
7 godzin temu, electro napisał:

Jeszcze wziąć pod uwagę, że na własnym rynku czy ebay nowy Accu to połowa ceny u nas to okazuje się, że ten Accuphase to niezła firma jest np. A-200 za 60.000, a nie 120.000 pln/para.

Accuphase A200 miał premierę 2012 roku -> 12 lat temu. Ceny sprzed 12 lat w cennikach były trochę inne. 

A ceny japońskich sprzętów na japońskim rynku to inna bajka. Dolicz sobie koszt przesyłki, cła 10%, lat 23% i koszty pośredników to brakujące 50% znajdziesz. Nie wiem czy wiesz, ceny Lexusa w Japonii wynoszą od 1/3 do 1/2 cen w Polsce. To znaczy, że to słabe auta? 

Z kolei w USA ceny Accuphase są droższe o 20-30% niż w Polsce. to raczej wynika z czynników zewnętrzych, kosztów∑ importu itd. 

-----------------

3 godziny temu, audionormik napisał:

Wszystkie McIntoshe to budowa w stylu czołgu Sherman. Wielkie, kupa żelastwa ale w sumie nic ciekawego, tak samo jak ich brzmienie - poprawne.

Nie piszę o żelastwie, bo dla kogoś kto na żywo widział, lub trzymał Bouldera sprawa jest oczywista, tylko o bebechach, które w Maku wyglądają fatalnie, a przy estetyce wnętrza Bouldera po prostu żenująco.

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

35 minut temu, plastik1989 napisał:

Nie wiem czy wiesz, ceny Lexusa w Japonii wynoszą od 1/3 do 1/2 cen w Polsce. To znaczy, że to słabe auta?

Mam tego świadomość, że Polska jako potentat w hiendzie walczy z Japonią cłami, ale dzięki za wyjaśnienia.

• Moderatorzy
3 minuty temu, electro napisał:

Mam tego świadomość, że Polska jako potentat w hiendzie walczy z Japonią cłami, ale dzięki za wyjaśnienia.

Nie ironizuj i nie szukaj sensacji tam gdzie jej nie ma. Ceny sprzętów japońskich w Japonii są niższe. Esoteric, Accuphase, Luxman kupisz tam 1/3 czy 1/2 ceny z Europy. Podobnie z samochodami i zapewne lwią częścią innych produktów.

To dotyczy każdej marki audio, a wynika m.in z polityki kraju która daje duże ulgi podatkowe by skłaniać rynek wewnętrzny do zakupów własnych produktów. I o ile nic się nie zmieniło, Japończycy mają największy na świecie stosunek zakupu własnych produktów w stosunku do produktów z importu. Po prostu uważam, że wyciąganie tego argumentu za czy przeciw nie ma sensu jeśli tyczy każ∂ej marki z tego kraju. Widać, że nie wynika to z polityki danej firmy tylko kraju i warunków handlowych tam panujących. 

-----------------

Być może autor ma znajomych w UK 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20241104-201659.jpg

Screenshot_20241104-202302.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

49 minut temu, plastik1989 napisał:

Nie ironizuj i nie szukaj sensacji tam gdzie jej nie ma

Mam tego świadomość, zdaję sobie sprawę. Jeszcze raz dziękuję.

• Moderatorzy
Godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

Być może autor ma znajomych w UK 

Ukryta Zawartość

Screenshot_20241104-201659.jpg

Screenshot_20241104-202302.jpg

Czyli 11000Ł x 2,9% cła na elektronikę powyżej wartości 150euro. To daje 11319. Do tego wysoka 50Ł, to daje 11369. Od tego VAT 23% da nam 13899Ł. Po obecnym kursie funta, 72274zł. Za sprzęt bez gwarancji w Polsce, i z dużym ryzykiem że coś po drodze się stanie. Kupowany w ciemno… Myślę, że z taką kwota w PLN można próbować śmiało uderzać do sklepów i próbować utargac rabat. Nawet jakieś exdemo polować taniej niż ściągać zza granicy.

Ale to każdy ma swój pogląd na te rzeczy. Ja raz kupiłem DACa w Holandii i wpłaciłem w ciemno prawie 20tys zł, bo tylko tam był dostępny. Przesyłka została nadana, była ubezpieczona, a sprzedajcy to sklep. Co z tego jak urządzenie zginęło. Sklep nie zwróci kasy bo wysłał. Kurier nie zwróci kasy bo twierdzi że dostarczył. I koło się zamyka. Jakimś cudem po 2-3 tygodniach sprzęt znalazł się pod drzwiami domu. Bez żadnego wytłumaczenia, awiza, dokumentu. Przywiózł go listonosz poczty polskiej (choć przesyłka wysłana ups czy DHL i od dwóch tygodni oficjalnie dostarczona). Listonosz nie zastał nikogo w domu to położył pod drzwiami i sobie pojechał. Nikt do końca nie potrafi wytłumaczyć co się stało z tą przesyłką. Ale prawdopodobnie mało brakło że zniknęła by bezpowrotnie. A zamówiłem z tego sklepu kilka urządzeń w przedziale cenowym 10-20tys na przestrzeni ostnich 5 lat i nigdy nic złego się nie działo. Ale wystarczy raz mieć pecha i można sporo stracić.

Widzę że ludzie w ciemno kupują rzeczy z zagranicy, wpłacają kasę na piękne oczy revolutem nie biorą pod uwagi uszkadzen w transporcie, kłopotów przy ewentualnej gwarancji której w kraju raczej nikt nie uwzględni i wielu innych potencjalnych problemów. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

Godzinę temu, plastik1989 napisał:

Czyli 11000Ł x 2,9% cła na elektronikę powyżej wartości 150euro. To daje 11319. Do tego wysoka 50Ł, to daje 11369. Od tego VAT 23% da nam 13899Ł. Po obecnym kursie funta, 72274zł. Za sprzęt bez gwarancji w Polsce, i z dużym ryzykiem że coś po drodze się stanie. Kupowany w ciemno… Myślę, że z taką kwota w PLN można próbować śmiało uderzać do sklepów i próbować utargac rabat. Nawet jakieś exdemo polować taniej niż ściągać zza granicy.

Ale to każdy ma swój pogląd na te rzeczy. Ja raz kupiłem DACa w Holandii i wpłaciłem w ciemno prawie 20tys zł, bo tylko tam był dostępny. Przesyłka została nadana, była ubezpieczona, a sprzedajcy to sklep. Co z tego jak urządzenie zginęło. Sklep nie zwróci kasy bo wysłał. Kurier nie zwróci kasy bo twierdzi że dostarczył. I koło się zamyka. Jakimś cudem po 2-3 tygodniach sprzęt znalazł się pod drzwiami domu. Bez żadnego wytłumaczenia, awiza, dokumentu. Przywiózł go listonosz poczty polskiej (choć przesyłka wysłana ups czy DHL i od dwóch tygodni oficjalnie dostarczona). Listonosz nie zastał nikogo w domu to położył pod drzwiami i sobie pojechał. Nikt do końca nie potrafi wytłumaczyć co się stało z tą przesyłką. Ale prawdopodobnie mało brakło że zniknęła by bezpowrotnie. A zamówiłem z tego sklepu kilka urządzeń w przedziale cenowym 10-20tys na przestrzeni ostnich 5 lat i nigdy nic złego się nie działo. Ale wystarczy raz mieć pecha i można sporo stracić.

Widzę że ludzie w ciemno kupują rzeczy z zagranicy, wpłacają kasę na piękne oczy revolutem nie biorą pod uwagi uszkadzen w transporcie, kłopotów przy ewentualnej gwarancji której w kraju raczej nikt nie uwzględni i wielu innych potencjalnych problemów. 

Jaki vat ?jakie cło?. Pakujesz do auta i po temacie

4 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

Dlatego napisałem że być może ma znajomego który mu to kupi i przywiezie aute do pl.zaden kurier itd

16 godzin temu, Lencoman napisał:

Rozmowy toczą się ciągle wokół oczywistości, tym czasem jest taka maszyna jak Boulder 866, która gra jak marzenie, wygląda jak milion baksów, a zbudowana jest jak czołg. Jak się pod światło ogląda takiego Maka, to on przy Boulderze wygląda jakby go niewidome niemowle po szkole w garażu zrobiło. Sorry, ale nowe Maki to całkowita klęska i stary dobry Frank to się chyba w grobie przewraca.

a stare MACi były inne - cały czas ten sam amerykanski paździerz, niebywałe że ta marka ma w Polsce takie wzięcie. 

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

2 godziny temu, babatular napisał:

a stare MACi były inne - cały czas ten sam amerykanski paździerz, niebywałe że ta marka ma w Polsce takie wzięcie. 

Podaj proszę jakieś alternatywne (marki) propozycje. Oczywiście poza piecami lampowymi , które są przeżytkiem😉.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

31 minut temu, cortes napisał:

Podaj proszę jakieś alternatywne (marki) propozycje. Oczywiście poza piecami lampowymi , które są przeżytkiem😉.

Nowe począwszy od topowego 300W wzmaki Pliniusa pracujące w A klasie

3 godziny temu, babatular napisał:

Kolejny raz słuchałem prezentacji gdzie w bardzo dobrych Rockportach próbowano Makami wypruć na basie membranę

Nie kupił bym takich powystawowych kolumn

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, plastik1989 napisał:

A ceny japońskich sprzętów na japońskim rynku to inna bajka. Dolicz sobie koszt przesyłki, cła 10%, lat 23% i koszty pośredników to brakujące 50% znajdziesz.

Ceny Accuphase sa nizsze niz Luxmana. Czyzby za Luxmana nie placilo sie podatkow i transportu? Nie, raczej to pazernosc dystrybucji 😉

47 minut temu, cortes napisał:

Ci co sluchali najnowszej integry Brystona sa zachwyceni. Moze warto sprawdzic.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

26 minut temu, rafa napisał:

Ceny Accuphase sa nizsze niz Luxmana. Czyzby za Luxmana nie placilo sie podatkow i transportu? Nie, raczej to pazernosc dystrybucji 😉

Luxmana kupuje się w Czechach a Accuphase może ktoś podpowie…

Teraz, ASURA napisał:

Luxmana kupuje się w Czechach

dlaczego?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

dlaczego?

Bo tam miałem fajne oferty na ich topowe produkty

3 minuty temu, ASURA napisał:

A u nas? 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

A u nas? 😉

U Was chciałem kupić 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ale nie było i pewnie dalej nie ma mimo że cena poszybowała w górę

Super wzmak słuchałem go gdzie indziej i z Fostexami które wtedy mieliście w dobrej ofercie chciałem zakończyć poszukiwania dobrego toru słuchawkowego a tak to męczę się na Jeff Rowlandach😉

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, ASURA napisał:

U Was chciałem kupić https://www.tophifi.pl/sluchawki/wzmacniacze-sluchawkowe/pass-hpa-1-outlet-4605.html ale nie było i pewnie dalej nie ma mimo że cena poszybowała w górę

jest cały czas, ale to outlet był jeden taniej do wzięcia, bo był puknięty

Można zawsze negocjować cenę 😉

www.tophifi.pl

• Moderatorzy

Accuphase w Polsce, bo mamy niższe ceny niż USA, Niemcy i reszta EU? I gwarancja jest lokalna, sprzęt kupiony w np. Niemczech nie może być serwisowany/naprawiany (nawet na gwarancji) w PL i vice versa? 

14 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

Raz jechałem autem z UK i drugi raz już się nie podejmę 🙂 Zresztą nie ważne, cena z ogłoszenia przecież dotyczy sprzętu używanego, za mniej można używkę w Polsce kupić (jeśli się pojawi, ale w historii ogłoszeń wisi w niższej nieco cenie). 

Bo pewnie wszystkie sklepy w Polsce Cię już znają, a tam masz (jeszcze) czystą kartę? 

3 godziny temu, ASURA napisał:

olejny raz słuchałem prezentacji gdzie w bardzo dobrych Rockportach próbowano Makami wypruć na basie membranę

Miałem Rockporty, pędziłem je końcówkami mocy zarówno Accupahse, Mcintosh i Manley i żadną nie da się tam "wypruć" membrany. Nie wiem po co Ty takie głupoty wypisujesz ciągle. Mowa trawa, pisanina dla pisaniny i tylko wymyślone głupoty powtarzasz. 

-----------------

39 minut temu, plastik1989 napisał:

Bo pewnie wszystkie sklepy w Polsce Cię już znają, a tam masz (jeszcze) czystą kartę? 

Jako moderatorowi nie przystoi kolejny atak na moją osobę, zgłaszam wpis do usunięcia!

U Was chciałem kupić https://www.tophifi.pl/sluchawki/wzmacniacze-sluchawkowe/pass-hpa-1-outlet-4605.html ale nie było i pewnie dalej nie ma mimo że cena poszybowała w górę

Jesteś dalej zaintersowany? Pytać? Doszedł jeszcze kolor czarny, więc pytanie w jakim kolorze. 

Teraz, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jesteś dalej zaintersowany? Pytać? Doszedł jeszcze kolor czarny, więc pytanie w jakim kolorze. 

Aktualny detal to 23395 pln

www.tophifi.pl

43 minuty temu, plastik1989 napisał:
4 godziny temu, ASURA napisał:

olejny raz słuchałem prezentacji gdzie w bardzo dobrych Rockportach próbowano Makami wypruć na basie membranę

Miałem Rockporty, pędziłem je końcówkami mocy zarówno Accupahse, Mcintosh i Manley i żadną nie da się tam "wypruć" membrany. Nie wiem po co Ty takie głupoty wypisujesz ciągle. Mowa trawa, pisanina dla pisaniny i tylko wymyślone głupoty powtarzasz. 

Ale nie grałeś z nich z gramofonu a przyczyną wypruwania wręcz membran na ostatnim i parę lat wcześniej AVS było sprzęganie akustyczne z gramofonem w ramach nieprawidłowego działania w Mac-ach lub żadnego filtru subsonicznego. Rozmawiałem o tym na AVS wcześniej z prezenterem (wtedy topowe Rockport Lyra) ale on na odczep się powiedział że takie wypruwanie membran kolumnom nie zaszkodzi bo mocne są….

Za tym OK ale jak kolejny raz to samo w ten deseń tylko na niższym modelu na ostatnim AVS to cos już jest nie teges z prezentacją jako taką albo z kolejną złożoną elektroniką

Od razu wyprzedzę twój atak w małym twoim pomieszczeniu o ile faktycznie ktoś ci Rockporty wypożyczył i słuchaniu pitu pitu mogłeś nawet tego nie zauważyć no bo i skąd!

56 minut temu, plastik1989 napisał:
3 godziny temu, ASURA napisał:

Accuphase w Polsce, bo mamy niższe ceny niż USA, Niemcy i reszta EU? I gwarancja jest lokalna, sprzęt kupiony w np. Niemczech nie może być serwisowany/naprawiany (nawet na gwarancji) w PL i vice versa? 

Twój wpis należy traktować jako branża, siedzisz po uszy u Szklarza, non stop atakujesz jego konkurencję za tym jest mało wiarygodny!

Czekam na odpowiedź zwykłych kupujących szukających dobrego sprzętu w dobrej cenie 

12 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Aktualny detal to 23395 pln

Muszę na ten moment podziękować a jest to na prawdę super wzmacniacz słuchawkowy nie rozumiem dlaczego popyt jest tak mały? Przy nim obcmokiwany swego czasu Blue Hawai  do elektrostatów to jakaś popierdułka i ogólnie na AVS w tym roku prezentacja wzmacniaczy słuchawkowych wystawcom nie wyszła mz. Ich(niektórych) topowe produkty za dużo wyższe pieniądze grały co najwyżej poprawnie w tym roku. Co mi się podobało a podobało mi się niewiele produktów opisałem w wątku o AVS (Nagrę i Goldmunda pechowo pominąłem ale podobno też było ok)

• Pokaż nowe odpowiedzi