Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory na zasilaniu - i pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Reaktywuję aktywne kolumny na wzmacniaczach A/B. W zasilaniu miałem po dwa kondensatory nippon - smh 10000uF ( kolumny mają ponad 20 lat i raczej nigdy nie były wymieniane

Założyłem jakieś niby 'audio' chińczyki z allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i teraz mam wrażenie ze 'poucinało mi doły' - jakby odjęło im prądu 🙂 - wymieniałem też kondyki na amplifier plate więc .. dostały więcej jasności itp. 

Czy waszym zdaniem mogę sobie wmawiać ? Jeśli nie to jakiego zamiennika użyć do oryginalnego kondyka? 

Zdjęcie oryginały w zał.

Dziękuję :)

2024-10-17_07-56-26.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/168268-kondensatory-na-zasilaniu-i-pytanie/
3 minuty temu, GU48 napisał:

nippon - smh -bardzo dobre kondensatory . Muzykalne z nisko schodzącym dołem ,super średnica. 

aha czyli jednak mi się nie wydaje - środek też się zrobił 'brzydki' to fakt jakby rozfazowany 

1 minutę temu, GarbataPoczwara napisał:

A mierzyłeś wogóle te Nippony? Bo może wciąż są dobre i nie było potrzeby ich wymieniać.

Jedyne co mogę zmierzyć to impedancja - i tak wydaje się OK natomiast nie bardzo mam pomysł jak sprawdzić 'zużycie' i pojemności też nie mam jak sprawdzić multimetrem który posiadam, ale faktycznie mam taki plan żeby wrócić bo gra to fatalnie teraz 🙂 Może jeszcze podjadę do jakiegoś elektronika co ma fant do diagnostyki. 

50 minut temu, Galileon napisał:

nie bardzo mam pomysł jak sprawdzić 'zużycie' i pojemności

Kup sobie taki "wszystkomierz"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Galileon napisał:

Cześć

Reaktywuję aktywne kolumny na wzmacniaczach A/B. W zasilaniu miałem po dwa kondensatory nippon - smh 10000uF ( kolumny mają ponad 20 lat i raczej nigdy nie były wymieniane

Założyłem jakieś niby 'audio' chińczyki z allegro:

Ukryta Zawartość

No i teraz mam wrażenie ze 'poucinało mi doły' - jakby odjęło im prądu 🙂 - wymieniałem też kondyki na amplifier plate więc .. dostały więcej jasności itp. 

Czy waszym zdaniem mogę sobie wmawiać ? Jeśli nie to jakiego zamiennika użyć do oryginalnego kondyka? 

Zdjęcie oryginały w zał.

Dziękuję 🙂

2024-10-17_07-56-26.jpg

Nie rozumem dlaczego zamieniles jedne z najlepszych kondenstorow do zasilania na chinskie badziewie z allegro?

Przecie SMH sa normalnie dostepne. Jak juz wymieniasz to na takie same.

Co innego gdyby nie byly juz dostepne to mozna szukac alternatyw.

2 godziny temu, Galileon napisał:

aha czyli jednak mi się nie wydaje - środek też się zrobił 'brzydki' to fakt jakby rozfazowany 

Dlugo pograles na tych nowych? Bo na swiezo to na kazdych bedzie bardzo slabo na poczatku. Jednakze patrz wyzej 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

44 minuty temu, rafa napisał:

Przecie SMH sa normalnie dostepne.

To ja poproszę linka gdzie można nabyć SMH 10000uF 63V bo sam bym chętnie kupił.

11 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

To ja poproszę linka gdzie można nabyć SMH 10000uF 63V bo sam bym chętnie kupił.

W Mouser sa 12000uF 63V lub 10000uF 80V. Oba 35mm srednicy. Jak wejda na wysokosc to w czym problem?

W dniu 17.10.2024 o 10:58, GarbataPoczwara napisał:

prosze bardzo :

Ukryta Zawartość

Nippon to teraz Chemi-Con jak powyżej

jesli chcesz sprobowac inne to :

Ukryta Zawartość

ale jak juz koledzy napisali nie bierz jakis wynazków

porzadne to na pewno np. CDE, Nichicon, kemet, Panasonic, TDK, Vishay (to moje zdanie)

ale z zakupami w mauser jest mały problemik - jesli wysylka z usa to koszt około 80 zł 

alternatywnie szukaj w TME

Ukryta Zawartość

mniejszy wybor, moga byc ciut drozsze na sztuke ale z przesyłka wychodzi taniej niz Mauser

masz tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oczywiscie mozna drozej i pewnie bedzie tez lepiej (np Mundorf) ala napisaleś ze to w zasilaniu wiec nie ma co szalec. w torze audio mozna byloby sie pokusic. 

jak dla mnie jesli nie oryginal z mauser to bierz Nichicon

ale po wymianie - powyzej kol napisal - daj in pograc. ile godzin hmm rozne szkoly sa ale tak z 50 to na pewno

co do pomiarów jak kondy maja 20 lat to ja bym sobie podarował. nie wiadomo czy za xx nie padna a co gorzej moga wylac i bedzie problem vs. koszt 15-20/zl sztuka nie warto. ja zawsze wszytskie elektrolity w takim wieku wymieniam. 

daj znac na czym staneło i jak zagrało 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie!

Mam w końcówce mocy AMC2N100 sławetne Jamicony 2x10000uF/50V i 2x15000uF/80V. Końcówka ma 8 lat, mało grana. Czy Waszym zdaniem jest sens już je wymieniać (mierzone 1 rok temu, były OK). Jeśli tak to na jakiego producenta, tak aby zachować brzmienie? @Bumpalump  jeśli dobrze pamiętam w Musical Fidelity wymieniał Jamicony na CDE. Czy to dobry wybór według Was?

Skoro są dobre to nie ma sensu. A jak cza wymienić to najprościej i najlepiej na niczikony z tme.

Samwa też będzie tylko najlepiej grać bez obudowy wtedy więcej powietrza w scenie 😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Mam w końcówce mocy AMC2N100 sławetne Jamicony 2x10000uF/50V i 2x15000uF/80V. Końcówka ma 8 lat, mało grana. Czy Waszym zdaniem jest sens już je wymieniać (mierzone 1 rok temu, były OK).

Moim zdaniem nie ma sensu ich wymieniać, 8 lat to jest nic, zwłaszcza że rok temu były ok.
Kondensatory to nie olej w silniku.

Hej a jakie kondensatory polecacie do zasilacza końcówki mocy. 4x10000uf /63v 

Wydawało  mi się że wszystkie te Samwa czy  Jamicony to pazdzież.

W zasilaczu malutkim 2x10mf 63v mam nichicony LG i grają bardzo dobrze  ale odrobinę  ciepłym , zaokrąglonym basem. Wydaje mi się że to ruletka i w każdej aplikacji zagrają inaczej. 
jakie warto by kupić ? Słyszałem ze mundorf jest przereklamowany ( pisze niespójnie bo chory jestem) 

10 minut temu, TomKordas napisał:

No wlasnie wspomniane ciut wyzej Chemicon SMH.

11 minut temu, TomKordas napisał:

Słyszałem ze mundorf jest przereklamowany

Maja najlepiej kontrolowany (i twardy) bas. Ale juz srednica nie jest w nich tak wybitna. Powyzej jest bardziej uniwersalny mz.

9 minut temu, TomKordas napisał:

Wydawało  mi się że wszystkie te Samwa czy  Jamicony to pazdzież.

W zasilaczu malutkim 2x10mf 63v mam nichicony LG i grają bardzo dobrze  ale odrobinę  ciepłym , zaokrąglonym basem. Wydaje mi się że to ruletka i w każdej aplikacji zagrają inaczej. 

Wchodzisz na strone dostawcy, wybierasz pojemnosc, napiecie, rozmiar i typ montazu i z tych co sa dostepne wybierasz takie z max ripple current. Tyle ma w temacie do powiedzenia fizyka. Jak chcesz sprawdzic co sa warte, zapinasz oscyloskop na nie i podpinasz sztuczne obciazenie i 20HZ na wejscie koncowki. Najlepiej sprawdzic najpierw te co sa jeszcze przed zakupem.

Dzięki Wam za odpowiedzi ( szczerze mówiąc bujam się z tym od roku - w końcówce mam zasilacz ale chce go zmienić na lepszy  z 4 kondensatorami i różnymi zabezpieczeniami)

Nie przykładaj takiej wagi do kondensatorów w zasilaczu. Ani do złotych gniazd… ani złotych kabli… Słuchaj muzykę ziom ! (I nie musisz w tym celu budować komory bezechowej). Nie daj się zwieźć xdd

35 minut temu, TomKordas napisał:

Wydaje mi się że to ruletka i w każdej aplikacji zagrają inaczej. 

A mi się wydaje że tak samo 😈

Oczywiście w niektórych aplikacjach są ważne bo jak ktoś się zajmuje w.cz i stwierdziłby że wsadzi sobie nagle taki piękny kondensator ze złoconymi nóżkami który jest 50x większy od poprzedniego to mogła by być lipa 🙂 A w audio narosło tyle mitów że ciężko odfiltrować rzetelne informacje ehhh

3 godziny temu, rafa napisał:

No wlasnie wspomniane ciut wyzej Chemicon SMH.

4 godziny temu, TomKordas napisał:

Czy jest coś lepszego całościowo od NCC SMH/KMH np. w zasilaniu DAC

37 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Co masz na myśli; "lepszego"?

Wszystko masz w kartach katalogowych.

No oczywiście miałem na myśli (ale nie napisałem) walory brzmieniowe. Takich informacji to chyba jeszcze nie zamieszczają w kartach katalogowych, a powinni.

No te wszystkie opisy kondensatorów na tym forum że lepsza scena, więcej powietrza a jedynie wymienił kondensator w pralce to już paranoja

Właśnie projektuję płytkę zasilaczy do 1541. Jakieś najtańsze badziewie 10000uF do tego kupiłem na Mouser.

Daniel mnie zabije! 

Z danych katalogowych jednoznacznie wynika ,że kondensatory o tej samej pojemności i tym samym napięciu znamionowym różnią się drastycznie np. czsem pracy w danej temperaturze.Te różnice z czegoś wynikają i nie ma mocnych będą miały jakiś wpływ na brzmienie.O ile wymiana kondensatora w zasilaczu jest utrudniona to łatwo można wymienić kondensator w sprzężeniu zwrotnym lutując na płytce piny.

8 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Właśnie projektuję płytkę zasilaczy do 1541. Jakieś najtańsze badziewie 10000uF do tego kupiłem na Mouser.

Daniel mnie zabije! 

Gratuluję ,tda 1541 pokaże swoją klasę 🤣 

• Pokaż nowe odpowiedzi