Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory na zasilaniu - i pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, tedi02 napisał:

reguły tanie klocki mają lepsze parametry niż drogie ,high endowe klocki

Co masz na myśli jako hi end? SE na 300b ? Podaj parę sprzętów hi endowych które mają rzekomo kiepskie parametry a grajo tak wybitnie? 

7 minut temu, tedi02 napisał:

słuchaj muzyki nie pomiarów

No ja słucham i nie mam potrzeby optymalizacji setnych do tysięcznych thd xd ale nie uwierzę w kit że zmiana foli zmieni brzmienie a w paśmie nie widać nic na pomiarze 🙂

W dniu 29.10.2024 o 15:59, Marcin Wielgus napisał:

Bo jest wiele zjawisk np w fizyce których żadna teoria nie potrafi "na razie" wyjaśnić

to zdanie jest falszem - gdyby bylo prawda nie odkrylibysmy fal grawitacyjnych, nie bylo by komputerow kwantowych gdzie operuje sie na pojedynczych elektronach - poczytaj sobie jaki poziom dokladnosci elektroniki jest w teleskopie Weba...  przyjmujac takie zalozenie w technicznym aspekcie audio zaczynasz gonic kroliczka a to zwykla inzynieria jest

jesli chodzi o polemike chetnie poznam jakiego zjawiska fizyka nie wyjasnia a jest ono udokumentowane oczywiscie na tak trywialnym poziomie jak 20khz przemiennego pradu o bardzo wygodnej amplitudzie

Może nie audio, ale np. pierwsze z brzegu - magnes stały. Nawet fizyka kwantowa, daje tylko teorie. A pewnie każdy myśli, że już dawno temat rozpracowany, bo przecież wykorzystywany w technice etc.

Edit. Oczywiście w kontekście, że jak coś  wykorzystujemy, to nie koniecznie wiemy jaka jest tego "natura".

Edytowane przez OLES
7 minut temu, OLES napisał:

Może nie audio, ale np. pierwsze z brzegu - magnes stały. Nawet fizyka kwantowa, daje tylko teorie. A pewnie każdy myśli, że już dawno temat rozpracowany, bo przecież wykorzystywany w technice etc.

nikt tez nie wie czym jest grawitacja co nie przeszkadza nam wysylac sond na marsa - wiemy za to jak grawitacje modelowac

Nie sadzisz ze to troche ekstremalne doszukiwanie sie "podstaw" aksjomatow kosciola audio w momencie gdy wszystkie zagadki rozwiewa 10min filmik na youtube? :]

A propos tego magnesu.

Samych teorii jest wiele. To by oznaczało, wracając do zjawiska "słyszenia tego czego fizyka nie potrafi wyjaśnić", że wam drodzy złotousi film się urywa. Bo jak teoria X zostanie potwierdzona i będzie sprzeczna z teorią Y wg. której przebiega proces waszego słyszenia to apokalipsa. 

Co tam więc z tego magnatyzmu spędza wam sen z powiek?!

Jesteście za cienkie Bolki. Jeszcze nikt tu na Forum nie podjął ze mną dyskusji na temat magnatyzmu ziemskiego. Ot takie ułożenie kabli np. głośnikowych względem stron świata. Ja to słyszę, jestem w stanie pomierzyć a fizyka to wyjaśnia.

I co wy na to słyszący rzekomo to czego fizyka nie jest w stanie zmierzyć... 🙂

Ale kuźwa, piegi Harmonix`a słyszycie!

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

A propos tego magnesu.

Samych teorii jest wiele. To by oznaczało, wracając do zjawiska "słyszenia tego czego fizyka nie potrafi wyjaśnić", że wam drodzy złotousi film się urywa. Bo jak teoria X zostanie potwierdzona i będzie sprzeczna z teorią Y wg. której przebiega proces waszego słyszenia to apokalipsa. 

Co tam więc z tego magnatyzmu spędza wam sen z powiek?!

Jesteście za cienkie Bolki. Jeszcze nikt tu na Forum nie podjął ze mną dyskusji na temat magnatyzmu ziemskiego. Ot takie ułożenie kabli np. głośnikowych względem stron świata. Ja to słyszę, jestem w stanie pomierzyć a fizyka to wyjaśnia.

I co wy na to słyszący rzekomo to czego fizyka nie jest w stanie zmierzyć... 🙂

Ale kuźwa, piegi Harmonix`a słyszycie!

@Grzegorz7 i chwała Ci 🙂

To było bez ironii. Korzystam z Twojej wiedzy i nawet lubię "styl" odnoszący się do naszych "woodoo".

Co tam mangatyzm, tera fizyka nad prondem się "zastanawia" 😉.

Edytowane przez OLES

I niczego zapewne nie wie w tej materii 🙂

A wina w nie rozpoznaniu mikroświata. Im niżej w głąb schodzimy tym więcej niewiadomych; atomy, elektrony, jądro,... niektrzy to poniżej kwarków zeszli... 

Słyszenie natomiast sprawnie meandruje w tym mikroświecie...

🙂

Kurcze, tarcie też im głębiej się wnika tym mniej wiadomo, ale jednak drogę hamowania samochodów się mierzy i na tej podstawie ocenia - nikt nie próbuje twierdzić, że "droga hamowania o 15% dłuższa, ale jednak fizyka nie zna na wszystko odpowiedzi i czuję i wiem, że lepiej hamuje"... 

nagrywamy.com

Ja ostatnio „słyszałem” że mi coś stuka w aucie. Przyszedł mechanik kazał wymienić kable od akumulatora na takie ze złoconymi końcówkami do zastosowań CarAudio i słychać znaczącą poprawę. Rozdzielczość deski rozdzielczej się poprawiła.

Oparte na faktach autentycznych:

Miałem kiedyś samochód, który coraz gorszy miał rozruch. W końcu nie odpalił...

Mechanicy wymieniali akumulatory...

Jakby gląby wiedzieli, że podstawą są kable to by wymienili kabel do rozrusznika. W końcu sam to zrobiłem... 

Wówczas już kable zaczęły robić furrorę w audio. Naczytałem się i spróbowałem. W auto też poprawiły...

Hmm. Mamy zabawkę DEQ2496. Ma on możliwość ustawień "poszerzania" lub "zwężania" sceny. Jak to się będzie miało do pomiarów. Zmierzył ktoś, czy wierzy na "slowo", bo słyszy ? Jestem ciekawy. Bo może jednak wszystkiego nie mierzymy. A może się da jakoś ?

Może @przemak będzie wiedział.

8 godzin temu, OLES napisał:

Hmm. Mamy zabawkę DEQ2496. Ma on możliwość ustawień "poszerzania" lub "zwężania" sceny. Jak to się będzie miało do pomiarów. Zmierzył ktoś, czy wierzy na "slowo", bo słyszy ? Jestem ciekawy. Bo może jednak wszystkiego nie mierzymy. A może się da jakoś ?

Może @przemak będzie wiedział.

To są podstawowe manipulacje sygnałem M/S. Dlaczego miałoby to być niemierzalne? 

nagrywamy.com

3 godziny temu, przemak napisał:

To są podstawowe manipulacje sygnałem M/S. Dlaczego miałoby to być niemierzalne? 

Nie mówię, że niemierzalne. Tylko większość pomiarów tutaj przytaczanych, na dowod, że brak zmian itp, i jak "slyszymy" zmianę to w naszej glowie, etc. Czy takie zmiany w domenie faza/częstotliwość są widoczne w paśmie, np.: w pomiarach różnicowych, czy wymaga to już innych "celowanych" pomiarów.  Nie wiem, ciekawy jestem.

@OLES na wielu odcinkach na kanale 0db sa pokazywane pomiary o jakie Ci chodzi - sa tam przytaczane bardzo subtelne zmiany np przy kreceniu galkami kompresora.

12 minut temu, Daniel_68412 napisał:

@OLES na wielu odcinkach na kanale 0db sa pokazywane pomiary o jakie Ci chodzi - sa tam przytaczane bardzo subtelne zmiany np przy kreceniu galkami kompresora.

Kompresor to nie do końca to. Dziękuję, poszperam.

Edytowane przez OLES

Bardziej jednoznacznych pomiarów jak pomiary zależności czasowych to nie ma. Najprecyzyjniejsze pomiary dokonywane przez cywilizację ludzkości to czas i częstotliwość (10-14). Percepcja człowieka wysiada gdzieś na poziomie 10-2 albo dużo wcześniej. Takich tonów nie odróżnimy jak są bliżej siebie np. 444Hz i 440Hz a to tylko 1%. Z amplitudami jest jeszcze gorzej. Takie oklepane -3dB to aż około 30%.

Ale to pryszcz. Zjawiska typu no. maskowania spowodują, że w ogóle nie da się dużo większych zmian wychwycić.

Więc to mity złotouchych, że technika nie jest w stanie czegoś zmierzyć.

Problem leży gdzie indziej. Słyszymy akustycznie. A fale akustyczne docierają do nas z różnych kierunków modelowane m.in. przez geometrię środowiska. Z powodu tej wielości dokonuje się pomiarów "wybiórczych" i "wynikowych" ale jak widać po DSP wystarcza to.

Natomiast ze zdania "...modelowane m.in. przez geometrię środowiska." wynika, iż to akustyka ma wpływ na to co słyszymy a nie np. kondensatory bo w takim wątku rozmawiamy.

Godzinę temu, OLES napisał:

Nie mówię, że niemierzalne. Tylko większość pomiarów tutaj przytaczanych, na dowod, że brak zmian itp, i jak "slyszymy" zmianę to w naszej glowie, etc. Czy takie zmiany w domenie faza/częstotliwość są widoczne w paśmie, np.: w pomiarach różnicowych, czy wymaga to już innych "celowanych" pomiarów.  Nie wiem, ciekawy jestem.

Sama zmiana stosunku M do S to tylko zmiana poziomów, nie zmienia się faza ani pasmo. Poziom mierzy się dość łatwo, nawet miernikiem ;) Oczywiście takie manipulacje mają miejsce zwykle w części pasma, wtedy zmienia się i faza i pasmo, ale też dość łatwo to mierzyć i analizować. 

nagrywamy.com

W dniu 23.10.2024 o 12:58, AlmostFamous napisał:

A jaki wpływ na dźwięk mogą mieć kondensatory w zasilaczu przed stabilizatorem ?

mają drastyczny - sam się zdziwiłem 

Dziękuje bardzo za pomoc - wymieniłem na nichicony z TME - gra - choć mam wrażenie że jest bardziej nowocześnie mniej analogowo / głębia się różni górka trochę ostrzejsza ( essy itp. ) no ale zobaczymy po czasie 🙂

7 minut temu, Galileon napisał:

mają drastyczny - sam się zdziwiłem 

zapomnial kolega napisac ze jego zdaniem

moim zdaniem nie maja ;]

23 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Jesteście za cienkie Bolki. Jeszcze nikt tu na Forum nie podjął ze mną dyskusji na temat magnatyzmu ziemskiego

Grubo. I oczekujesz tych dyskusji na forum o tematyce Audio?

Widze że ci ego rośnie jak u buma.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Kondensator... naprawdę nie kumacie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Ano to, że w zależności od struktury, dielektryka, producenta i serii, itd. każdy będzie się różnił.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Korci mnie.

To jeszcze podaj wartości elementów w tym schemcie zastępczym...

W szczególności dla okladzin miedzianych i aluminiowych...

• Pokaż nowe odpowiedzi