Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 30mkw, rock metal (Rotel?)

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, Mark75X napisał:

Moc min. 150 W przy 8 Ω (rzeczywista w testach jeszcze wyższa - jak to u Nada, bardzo uczciwie), a więc bardzo wysoka, co niezmiernie istotne właśnie przy cichych odsłuchach

Że co!?

15 godzin temu, Sinuhe napisał:

Oczekiwania brzmienia: soczystość i masywność, ale szybkie partie basu, czy perkusji muszą być czytelne. Niestety mam prawie 50 lat, subtelności wysokich tonów już nie dla mnie i chyba kilka lat prób kapeli, po których piszczało w uszach, zrobiły swoje. Słyszę, ale góra obcięta...

Ważne: żeby dobrze brzmiało, gdy słucham cicho

Na mój gust potrzebujesz wyrazistej góry i nisko schodzącego basu (nie mylić z zachwytami nad typowym podbiciem około 100Hz).

4 godziny temu, Piopio napisał:

Wszystkie inne propozycje są gorsze od mojej wizji. Gwarantuję. 

Gwarantujesz... czyli zwracasz pieniądze gdy klient niezadowolony a bierzesz sprzęt?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Że co!?

W co powątpiewasz? Jeśli w moc tego Nada, odsyłam do specyfikacji z testów lab, jeśli w dobór mocy zależnie od preferencji poziomów głośności, do rekomendacji specjalistów branży audio. Wielokrotnie spotkałem się z opiniami i sam to potwierdzam, że przy niskiej, zwłaszcza bardzo niskiej głośności i większej mocy wzmacniacza, osiągamy lepszą detaliczność totalną, także lepiej kontrolowany, wyraźniejszy bas.

21 minut temu, Mark75X napisał:

W co powątpiewasz?

Skoro spora moc jest "NIEZMIERNIE" istotna przy cichym odsłuchu, to przy głośnym odsłuchu jest mniej istotna?

przy niskiej, zwłaszcza bardzo niskiej głośności i większej mocy wzmacniacza, osiągamy lepszą detaliczność totalną, także lepiej kontrolowany, wyraźniejszy bas.

Jeśli tak, to mocniejszy wzmacniacz był po prostu lepszy, ale nic to nie ma wspólnego z jego maksymalną mocą.

detaliczność totalną

A co to takiego, hahaha 🙂

@Sinuhe Rotel A14 ma różne wersje. Pomiędzy A14 a A14-MK2 jest duża różnica konstrukcyjna. Brzmią i zachowują się inaczej. Jest też nowsza wersja A14-MK2 z innym panelem tylnym gdzie zmienił się układ i ilość gniazd. 

Mam akurat wersję "środkową" czyli pierwsza inkarnacja MK2. Firmware od najnowszej MK2 pasuje, ale po update troszkę zmienił się dźwięk. Z resztą po "wygrzaniu" A14-MK2 zmienia brzmienie na ciemniejsze. Reaguje też na temperaturę. Dlatego jeśli zdecydujesz się na testy to nie kupuj po 5 minutach odsłuchu. Daj mu się dobrze nagrzać i wtedy zdecyduj. 

P.s. Nic na nim nie stawiaj, bo w trakcie pracy mocno się grzeje.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Skoro spora moc jest "NIEZMIERNIE" istotna przy cichym odsłuchu, to przy głośnym odsłuchu jest mniej istotna?

Nie. Jej niedostatek przy niskich głośnościach jest po prostu bardziej odczuwalny. Masz lepiej odbierany i kontrolowany bas, lepszą rozdzielczość. Takie są też opinie specjalistów z branży ilekroć pojawiają się wątpliwości, pytania odnośnie znaczenia mocy wzmacniacza. 

Jeśli tak, to mocniejszy wzmacniacz był po prostu lepszy, ale nic to nie ma wspólnego z jego maksymalną mocą.

Chcesz naprawdę powiedzieć, że moc wzmacniacza jest bez znaczenia dla poprawy tych parametrów o jakich pisałem lub że w ogóle nie ma znaczenia dla brzmienia?

A co to takiego

To raczej wiesz, albo możesz sobie ew. doczytać, dobierając w tym kontekście synonimy detaliczność lub rozdzielczość.

9 godzin temu, Gargan napisał:

Firmware od najnowszej MK2 pasuje, ale po update troszkę zmienił się dźwięk.

W jaki sposób przeprowadza się aktualizację tego oprogramowania? Nigdy nie znalazłem bliższych informacji na ten temat, nawet na stronie producenta, w moim przypadku NADa c368.

Jak dla mnie, Monitor Audio Silver 200 z Denonem PMA-1510AE, generują gigantyczne ilości basu. Też słucham raczej cicho. Jak sobie zapodam Rammstein niektóre kawałki, to mam ochotę pokręcić gałką basu na minus, bo zaczyna dominować. Mam to ustawione na 20 m2. Zapewne, przy 30 m, warto by było pomyśleć o większym modelu - 300.

11 godzin temu, Mark75X napisał:

Zgadza się. Mam CD And Justice for All Metallici z 1988 r., a więc chyba pierwsze wydanie po wypuszczeniu tego albumu w tym samym roku i Agent Orange Sodomu z 1990 (pewnie pierwsze albo jedno z pierwszych). Żadnych poważniejszych uwag. Są to naprawdę bardzo przyzwoite brzmieniowo realizacje. 

Jakie to ludzie mają różne gusta... Ja, z kolei, uważam, że "Justice" jest nagrana okropnie. I nie jest to kwestia roku wydania, bo znam ten album od premiery i słuchałem na różnych sprzętach i nośnikach. 

No i potem nie dziw, że każdy poleca inny sprzęt... Na koniec pewnie i tak wyjdzie w praniu, jak się to ustawi w pokoju, jakie są odczucia. A mogą być zupełnie inne, niż mają polecający go 🙂

Edytowane przez Rafaello_666

@Mark75X są 2 sposoby na aktualizację sprzętu Rotel.

№1 aktualizacja przez sieć. 

№2 aktualizacja przez kabel.

Aktualizacja przez sieć wymaga połączenia LAN i ustawienia wszystkich parametrów sieciowych w menu urządzenia. Potem w tym samym menu wywołujesz update. Prosta sprawa. 

U mnie to nie zadziałało i musiałem zrobić aktualizację przez kabel. To jest stabilniejsza opcja. Wymaga niestety zakupu odpowiedniego adaptera do portu RS232 znajdującego się w urządzeniu Rotel. Potem potrzebujesz oprogramowania do zarządzania i upgrade'u Rotel. Są w różnych wersjach. Ostatnie co potrzebujesz to pliki z właściwym firmware do konkretnego modelu i wersji. Pamiętaj, że np. Rotel A14 i A14-MK2 to są różne modele! Musisz wybrać dokładnie ten, który masz. Pamiętaj, że zły firmware może zbrylić urządzenie i już go nie uruchomisz.

Po aktualizacji zmieniły się niektóre napisy i opcje w menu wzmacniacza. To jest normalne i nic złego się nie dzieje. Odnoszę wrażenie, że po update inaczej działa regulacja głośności i balans tonalny poszedł nieznacznie w stronę niskich częstotliwości. Poza tym wszystko działa stabilnie i szybko. Trochę poprawiło się brzmienie na Bluetooth, jednak jeśli chcesz wycisnąć z tego max to zacznij od wyłączenia w telefonie regulacji głośności podczas korzystania z urządzenia Bluetooth. Wtedy jest faktycznie dobry dźwięk (jak na BT oczywiście).

Poniżej zdjęcie adaptera portu, który na pewno działa z Rotel (to nie jest takie pewne).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Ja, z kolei, uważam, że "Justice" jest nagrana okropnie

Subiektywizm ocen. Tylko tyle, prawda. Natomiast zupełnie obiektywnie mam nadzieję patrząc, czystość, detaliczność ścieżki, w tym przede wszystkim bas, nieporównywalnie lepszy od zapisu ich 2 pierwszych albumów, których jakość studyjną oceniam jako najsłabszą w całej dyskografii. Ostatni remaster jaki mam sprzed ok. 10, 12 lat, także niewiele pomógł. Realizacje więc bardzo złe, podobnie jak dużo nowszy Death Magnetic, który zrealizowany jest oczywiście znacznie "czyściej", ale niesie straszne przestery.

1 godzinę temu, Rafaello_666 napisał:

Jak dla mnie, Monitor Audio Silver 200 z Denonem PMA-1510AE, generują gigantyczne ilości basu. Też słucham raczej cicho. Jak sobie zapodam Rammstein niektóre kawałki, to mam ochotę pokręcić gałką basu na minus, bo zaczyna dominować. Mam to ustawione na 20 m2. Zapewne, przy 30 m, warto by było pomyśleć o większym modelu - 300.

Jest tutaj pewien problem: w stosunku do monitorków, podłogowe poza niższym zejściem w dół, zazwyczaj podbijają też nieco wyższe pasmo, a to w metalu nie przejdzie 

Moje doświadczenia jest takie, że monitory BW606 mają "za dużo" basu, dlatego stosuję gąbki w otworach BR. Za to pasmo monitorów uzupełniam subem BW608. Może to się wydawać dziwne: odjął basu żeby dodać, ale gąbkami zmniejszyłem okolice 80-100Hz, a subem zwiększyłem 40-60Hz. Summa summarum basu jest mniej, za to jest mocniejszy, głębszy, szybszy... same zalety. Słucham raczej cicho, także starszych nagrań Paradise Lost "Gothic", Cemetary "An Evil Shade Of Grey" 

36 minut temu, szymon1977 napisał:

Jest tutaj pewien problem: w stosunku do monitorków, podłogowe poza niższym zejściem w dół, zazwyczaj podbijają też nieco wyższe pasmo, a to w metalu nie przejdzie 

Moje doświadczenia jest takie, że monitory BW606 mają "za dużo" basu, dlatego stosuję gąbki w otworach BR. Za to pasmo monitorów uzupełniam subem BW608. Może to się wydawać dziwne: odjął basu żeby dodać, ale gąbkami zmniejszyłem okolice 80-100Hz, a subem zwiększyłem 40-60Hz. Summa summarum basu jest mniej, za to jest mocniejszy, głębszy, szybszy... same zalety. Słucham raczej cicho, także starszych nagrań Paradise Lost "Gothic", Cemetary "An Evil Shade Of Grey" 

Nie wiem jak to jest z podbiciem wysokich przez podłogowe, ale zważywszy na to, czego słucham i jakie są różnice w brzmieniu, jednak pozostanę chyba przy wzmacniaczu z regulacją barwy. Lepiej mieć z czego odjąć, niż nie mieć z czego dołożyć. 

1 godzinę temu, Rafaello_666 napisał:

Nie wiem jak to jest z podbiciem wysokich przez podłogowe

Nie pisałem o podbiciu wysokich, a podbiciu wyższej części basu.

Cześć 🙂

Ogółem do metalu ludzie wybierają przeróżne zestawy. Jedni idą w Klipscha z Onkyo, inni KEFa z ciepłym wzmacniaczem, jeszcze inni wolą znowu bardzo neutralne granie lub w teorii mało "emocjonalne". 

Czy znasz jakieś zestawy, które faktycznie Ci się podobały pod kątem brzmienia? 🙂 Podrzucam bardzo wstępnie film, może jakiś zestaw z niego Cię zainteresuje 😉 Zapraszam również do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Q21 napisał:

Ogółem do metalu ludzie wybierają przeróżne zestawy.

A później czytamy:

W dniu 19.10.2024 o 12:04, piotrek7 napisał:

Dlatego wspomniałem o nagraniach "garażowych". Tego nie da się słuchać na niczym (może z wyjątkiem boomboxa) i należy traktować jako artefakt a nie wartościowy materiał muzyczny.  

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

A później czytamy:

No, każdy ma prawo mieć swoją opinię w temacie. Dodam jeszcze, że dyspozycja dnia też ma znaczenie. Dziś leci płyta, za płytą i wszystkie mi wchodzą jak w masło. I nawet wysokie nie wydają mi się w żaden sposób cofnięte. Po prostu, gra muzyka i jest pięknie 😃

W dniu 19.10.2024 o 10:58, Tal napisał:

Lampę na Twoim miejscu bym odpuścił, a już szczególnie chińską... Rotel A14 to dobry wybór, którego bym się trzymał dodałbym ewentualnie Hegel H80/H90 z używek. Kolumny Fyne F502 wydają się spoko, ale nie wiem jak sprawdziłyby się z ekstremalną muzyką. Dodatkowe opcje jakie bym dopisał do listy to używane Heco Aurora 700 lub 

Ukryta Zawartość

Dlaczego na chińskiej lampie nie można słuchać komfortowo takiego repertuaru? Uzasadnij.

Ja mam Yaqina MS-90B + Fyne Audio F502 i taki Dream Theater, Tool czy Riverside grają bardzo dobrze. Jedynie wymieniłem wejściową lampkę 12AX7 na Psvane Gold.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel

No to teraz już masz komplet chiński aż po lampy 🙂

Chińczycy mają inny gust i inną estetykę brzmienia audio od europejskiej. Jedni lubią inni nie bardzo.

W dniu 19.10.2024 o 08:50, Sinuhe napisał:

Rotel A14

Do takiego plumkania? Wystarczy.

A jak zaczniesz słuchać wymiataczy to i ASR Emmiter będzie za mało .

Kolumny do muzyki biesiadnej? Wysokiej czułości; np. DALi Icon Mk2. Na co większe do takiej klitki?

W dniu 21.10.2024 o 13:25, Q21 napisał:

Klipscha z Onkyo

To świetny pomysł jeśli chodzi o trash metal dla zdziadkowialych wdowców w ROZSĄDNEJ cenie jak na jego kieszeń.

26 minut temu, Gargan napisał:

No to teraz już masz komplet chiński aż po lampy 🙂

Chińczycy mają inny gust i inną estetykę brzmienia audio od europejskiej. Jedni lubią inni nie bardzo.

Nie no KT88 i 6n8c są rosyjskie.

Dodam, że mam też dzielony wzmacniacz Rotel RC1570 +AMC2N100 i wolę tą wyśmiewaną przez Was lampkę. Artykulacja i zróżnicowanie basu w lampce jest zdecydowanie lepsze niż w moim dzielonym wzmacniaczu. A w cięższej muzyce bas jest wiodący imho. Wcześniej zamiast AMC2N100 był do kompletu Rotel RB-1552 MK2. Ale było zbyt ciepło.

Edytowane przez StachMuszel

Ja lamp nie wyśmiewam.

Po prostu ich nie lubię a szkoda mi pieniędzy na szukanie lampowego wzmacniacza, który polubię.

A próbowałeś jakiś hybryd lub zestawów dzielonych lampowo-tranzystorowych?

27 minut temu, Gargan napisał:

Ja lamp nie wyśmiewam.

Po prostu ich nie lubię a szkoda mi pieniędzy na szukanie lampowego wzmacniacza, który polubię.

A próbowałeś jakiś hybryd lub zestawów dzielonych lampowo-tranzystorowych?

Skromnie, ale tak miałem pre lampowe Dared Audio SL2000A i AMC (modelu nie pamiętam) z końcówka mocy AMC, wcześniej to był model AMC2100 (teraz mam AMC2N100). Grało fajnie, lampka dodawała więcej powietrza. Ale uważam, że kwintesencja tzw. lampowego brzmienia siedzi w lampach mocy i transformatorach głośnikowych. Lampowe pre imho fajny i miły gadżet. Oczywiście nie mam nic przeciwko takiej konfiguracji.

No i lampowy wzmacniacz ma tą zaletę,  że w jakim stopniu możemy kształtować jego brzmienie poprzed dobór różnych lamp.

• Pokaż nowe odpowiedzi