Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner sieciowy do kolumn IL Tesi 261

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Proszę o poradę który amplituner sieciowy wybrać do w/w kolumn (IL Tesi 261). Kolumny zakupione w dobrej cenie nowe na promocji więc ich nie zmienię (1029zł, a wcześniej myślałem jeszcze nad nota 550x). Amplituner używany najlepiej jeszcze na gwarancji do max 1700zł mój wybór to Yamaha R-N602 lub Denon  DRA-800H (ewentualnie onkyo 8250?, marantz NR1200 ale chyba przekroczy budżet) . Ma to być niedrogi ale w  poprawny w tej cenie zestaw dla początkujących (bardziej powrotu do słuchania muzyki sprzed 20 lat gdzie jeszcze słuchałem w szkole średniej na marantzu serii 6000, musical fidelity E1 i tannoy MX1 w malutkim pokoju 6-7m2 🙂 ). Preferencje muzyczne to rock, metal, jazz, epicka muzyka filmowa, poważna, lubię też bardzo wokalne kobiece. Zestaw ma być neutralny nie męczący, lepiej z nutą ciepła aniżeli ostrości ale ma tez sobie poradzić z cięższym rockiem. Pokój 21m2, odległość od zestawu ok 2,5-3m. Będę wdzięczny za porady. 

Z tego co wymieniłeś to najlepsza będzie Yamaha. 

Pozostałe amplitunery mają problemy przy niskiej impedancji kolumn a te Indiana Line potrafią schodzić do 4Ω i do pełnego wysterowania potrzebują ok. 120W na kanał.

Tylko nie wiem jak będzie z funkcjami sieciowymi. To jest model z 2016 roku. Ostatnia aktualizacja firmware była w 2021 roku. Ciężko powiedzieć czy wszystko będzie działać i jak długo jeszcze. Ale to jest problem wszystkich sieciowych rupieci. W każdym razie z tego co wymieniłeś Yamaha chyba najdłużej dostarcza wsparcie dla swoich produktów. 

Głosuję na Yamaha (mimo, że nie przepadam za firmowym dźwiękiem tej marki).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Gargan napisał:

Z tego co wymieniłeś to najlepsza będzie Yamaha. 

Pozostałe amplitunery mają problemy przy niskiej impedancji kolumn a te Indiana Line potrafią schodzić do 4Ω i do pełnego wysterowania potrzebują ok. 120W na kanał.

Tylko nie wiem jak będzie z funkcjami sieciowymi. To jest model z 2016 roku. Ostatnia aktualizacja firmware była w 2021 roku. Ciężko powiedzieć czy wszystko będzie działać i jak długo jeszcze. Ale to jest problem wszystkich sieciowych rupieci. W każdym razie z tego co wymieniłeś Yamaha chyba najdłużej dostarcza wsparcie dla swoich produktów. 

Głosuję na Yamaha (mimo, że nie przepadam za firmowym dźwiękiem tej marki).

Ukryta Zawartość

jest jeszcze nowszy model yamahy R-N600A ale chyba przekroczy budżet, pytanie czy warto  (z funkcji sieciowych ma mieć, BT dla żony 😛WIFI i radio internetowe)

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Gargan napisał:

Tylko nie wiem jak będzie z funkcjami sieciowymi.

Ale to jest problem wszystkich sieciowych rupieci.

Ukryta Zawartość

bzdury wypisujesz, 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seyv
10 godzin temu, markkk napisał:

jest jeszcze nowszy model yamahy R-N600A ale chyba przekroczy budżet, pytanie czy warto  (z funkcji sieciowych ma mieć, BT dla żony 😛WIFI i radio internetowe)

Nie warto. Jak już to RN-800A. 

Nowsza platforma + YPAO.

To faktycznie zrobi różnicę.

Edytowane przez stench

a marantz, zestawiał ktoś z IL Tesi ? czytałem recenzje że gra muzykalnie ale klarowniej niż w/w denon, nie chciałbym żeby za bardzo "zmuliło". 

31 minut temu, markkk napisał:

a marantz, zestawiał ktoś z IL Tesi ? czytałem recenzje że gra muzykalnie ale klarowniej niż w/w denon, nie chciałbym żeby za bardzo "zmuliło". 

Marantz nie jest mistrzem dynamiki. Nawet te klasy premium są raczej spokojne, płynne. Przynajmniej u mnie tak grały. Ale ja mam inne kolumny.

Jeśli stawiasz na drive i uderzenie to z japońców bardziej Rotel.

Najlepiej będzie jak sprawdzisz u siebie lub w salonie audio.

32 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

pyskuję ? zastanów się co i w jakiej formie piszesz

argument, np. Cambridge Audio od 2014/2015 do chwili obecnej

Cambridge robi nieładne rzeczy z updatem oprogramowania. 

Po dwóch sieciowych Cambridge nie polecę tej marki z czystym sumieniem.

9 minut temu, markkk napisał:

a co z denonem? czy zagra zbyt ciemno z tymi kolumnami? 

Denon ma problemy z kolumnami o niskiej impedancji. Tu nie chodzi o funkcjonalność czy ton. Mówimy o dostosowaniu elektrycznym.

Yamaha super się zgrywa z kolumnami Indiana Line. Odsłuchaj koniecznie 😉

Polecam R-N600A albo dopłata do R-N800A, o ile dla Ciebie będzie warto 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 Czy musi to być konkretnie wzmacniacz z usługami sieciowymi, czy rozważasz podział? Otwiera to sporo możliwości 🙂 

W tym budżecie szukałbym prędzej sprzętów używanych, Yamaha R-N602 to dobry kierunek. Nie ma wielkiego przeskoku między nią, a R-N600A. Sprawdziłbym również Audiolaba 6000A Play, ominął Denona, bo może być zbyt ciemny. Ze sprzętów podzielonych na pewno Cambridge Audio AXR100, może trafisz CXA60 w dobrej cenie i do tego np. WiiM Mini. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.