Skocz do zawartości
IGNORED

Początek Przygody z Mikrokontrolerami.

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopacy pomóżcie/podpowiedzcie którą rodzinę mcu jest sens się uczyć w tych czasach. Słyszałem że AVR już nie ma za bardzo po co że lepiej wziąć się za stm32. Jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o cyfrówkę ale analogówke w miarę ogarniam. Jaki programator wybrać? Polećcie coś 🙂

Zacznij od Arduino, potem weźmiesz bardziej skomplikowane projekty.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Wolałbym coś czym od razu będę mógł programować mikrokontrolery i spoko wiem że Arduino tez się da ale kiedyś będę musiał kupować kolejny programator itd. Arduino do mnie nie przemawia, polećcie coś czego sami używacie moze to być zaawansowany programator, cena bez znaczenia dla mnie może to być 1-2000zł tylko żeby to miało przyszłość abym za pomocą tego mógł zrobić np zdalne sterowanie do drona:)

I najważniejsze AVR? Stm32? Czy może jeszcze coś innego ?

Chyba Cię nie do końca rozumiem. Chcesz kupić programator do procesorów? Proszę bardzo, osobiście polecam i używam prywatnie Uproga, ale też mamy w pracy kilka sztuk. Do STMów używamy dedykowanego programatora STlink.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaprogramujesz tym niemal wszystko. Pod warunkiem, że jakiś kawałek kodu napiszesz 🙂 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez frobek

Założenia wstępne, jakie zrozumialem masz to wejście w tę dziedzinę na całego...

Procesor jest drugorzędny.

Najpierw język; jak chcesz być mistrz to: C...

Potem środowisko (platforma) taka, która wspiera rozmaite języki (C, Java,...) np.Eclipse. 

Trochę o tym poczytaj, popytaj z jakimi językami, programatorami i rodzinami mikrosterowników/procesorów takie zintegrowane środowiska współpracują. Poradź się ludzi, którzy w tym siedzą obecnie (ja już dłuższy czas nie działam w tej materii, tylko jakieś wprawki na zasadzie łamigłówki coby alzheimera nie dostać na stare lata 😉).

Temat wdzięczny. Zachęcam. 

Jak chcesz być bliżej sprzętu to C, żeby nie wspomniec o Asemblerze 🙂 ale kto to dziś pamięta. Zapewne procesory najbardziej zaawansowane programuje się w językach i na platformach wyższego poziomu bo inaczej życia nie starczy... Ale zacząłbym od C.

Języki wyższego poziomu, korzystają z tego co ktoś już napisał w językach niższego poziomu i nie musi być to optymalne.  To takie składanie puzli. Bardzo zla kolejność nauczenia się.  Picasso nie był od razu kubistą, na początku tworzyl zupełnie "normalne" dzieła...

Edytowane przez Grzegorz7
4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Poradź się ludzi, którzy w tym siedzą obecnie

Dokładnie o to mi chodzi dlatego pytam. I tak chcę wejść w to z kopa od dłuższego czasu o tym myślałem i teraz twierdzę że zmarnowałem jakiś rok bo byłbym dużo do przodu. Frobek dzięki za odpowiedź odnośnie programatora ale skoro siedzisz w ten branży to podpowiedz jeszcze coś np co programujecie i w jakim środowisku 🙂

Tak i przy tym oczywiście zależy mi na ogarnięciu "c" 

Pytam was bo w internecie znajduje skrajnie różne opinie np że AVR to już nie ma sensu że tylko stm lub że AVR jak najbardziej... Ehh 

W firmie używamy Microsoft Visual Studio, prywatnie jak coś sam dłubię (nie jestem programistą) to używam darmowego Visual Studio Code

Ukryta Zawartość

Generalnie STMy są ok, co ważne cała rodzina jest duża, więc prawie zawsze znajdziesz odpowiedni procesor do potrzeb, a do tego jest pełne wsparcie i pakiet oprogramowania. Tak czy siak języka C i tak będziesz musiał się nauczyć 🙂 Na Githubie znajdziesz całą masę projektów na STMy, do nauki idealne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez frobek

Dzięki Frobek to jest rzeczowa odpowiedź. Ale mam kolejne pytanie 🙂 sprawdziłem stlinka którego podesłałes ale znalazłem też urządzenie z większą ilością interfejsów czyli STLINK-V3SET. Miałeś z tym doczynienia? 

wszystko zalezy co sie chce robic - jaki jest docelowy typ urzadzen, warto o tym pomyslec bo szkoda sie czegos uczyc tylko po to zeby pozniej nad 1 ze 100 funkcji siedziec tydzien gdzie w innym podejsciu w tydzien zrobi sie caly projekt

arduino jest super bo krzywa uczenia znacznie lepsza niz gole programowanie prockow, jest platforma, jest IDE, sa miliony watkow na forach - jakbym mial robic cos bardziej skomplikowanego niz toster to i tak bym wolal plytke z micropython z racji na prostote testowania kodu aplikacyjnego ITD...

Mi głównie zależy na nauce programowania, ogarnięcia c itd. Zapytałem o AVR i STM32 bo dla laika który nie wie co szukać i jak szukać to są najpopularniejsze rzeczy które się pojawiają oczywiście Arduino też chociaż jednak ja tez jestem skłonny uwierzyć w fakt że stm jest bardziej przyszłościowe. Nie znam się na tych prockach na żadnych się nie znam dlatego was pytam bo część osób z forum siedzi w cyfrówce. Ten microphyton też wydaje się być ciekawy ale muszę zgłębić temat.

10 minut temu, Daniel_68412 napisał:

wszystko zalezy co sie chce robic - jaki jest docelowy typ urzadzen

No właśnie na to pytanie ciężko mi odpowiedzieć bo umiem większość rzeczy zrobić analogowo nawet PWM czy generator 100mhz prostokąt ale zdaje sobie sprawę że jest to kompletnie nieoptymalne. Co do tych urządzeń to na pewno zdalne sterowanie ale tak od podszewki żeby rozumieć idee a nie tylko użyć gotowych elementów. Może jakiś bardziej zaawansowany wykrywacz metali itd..

Daniel jeżeli siedzisz w programistyce ale tej elektronicznej a nie informatycznej to podpowiedz na czym Ty działasz co jest przyszłościowe, jakie środowisko jaki programator itd 🙂

Jak już wcześniej pisałem zacznij od Arduino, wszystko jest gotowe i podane na tacy. Jakiegoś języka programowania i tak się musisz nauczyć, C jest uniwersalny i właściwie wszędzie się przewija, a z wykorzystaniem Arduino dość szybko się nauczysz podstaw. Zestaw Uno z jakimś wyświetlaczem  kupisz za 100PLN, jakieś elementy wykonawcze jak silniki, czujniki itp. po kilkadziesiąt złotych. W czasie jak tu piszemy miałbyś już taki zestaw za grosze i być może napisany kawałek kodu. Ostatnio tłumaczę moim dzieciom, że zanim zaczną jeździć na motocyklu muszą się nauczyć najpierw jeździć na rowerze. Na szczęście w ich przypadku to działa. Tutaj sprawa jest podobna 🙂 

14 minut temu, Audiovintyge4you napisał:

Mi głównie zależy na nauce programowania, ogarnięcia c

No to musisz sobie odpowiedziec jeszcze na jedno pomocnicze pytanie - czy to ma byc "dla ciebie" po prostu dla satysfakcji czy dla radosci tworzenia (ja np tak traktuje elektronike) czy tez rozpatrujesz to zawodowo/przyszlosciowo.

Jesli zabawa to wiadomo sposob podejscia i krzywa nauki nie ma wiekszego znaczenia jesli zas zawodowo to osobiscie odradzalbym juz stawianie na zostanie programista - ten zawod stanie sie calkiem niedlugo bardzo niszowy. Przez AI nastapila zmiana jakosciowa. Jestem obecnie w takim projekcie gdzie wspolpracuje z 2ma kumplami (bardzo dobrzy programisci/inz z 15latami doswiadczenia) oni w tej chwili dzieki zabawkom typu copilot dostarczaja 2-3 ficzki dziennie gdzie kiedys to byla 1 na tydzien. Kodu sie juz nie pisze, kod sie generuje.

Edytowane przez Daniel_68412

Zawodowo na pewno nie. Nie moja bajka raczej nie chce zajawki zepsuć sobie praca, wolę to rozgraniczać. W takim razie kupię sobie na początek Arduino i Nucleo i zobaczę co dalej 🙂

Dla Ciebie za darmo. To z lewej to mplabsnap.

Ukryta Zawartość

W sensie oba za darmo tylko arduino nie trzeba przedstawiać 💪

Ukryta Zawartość