Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy gramofon i przebudowa systemu.

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Właśnie się przyglądam temu Dualowi. Nie gniewaj się, ale jakoś mnie nie przekonuje, szczególnie za te 6 tys

1 minutę temu, Marcinus napisał:

Właśnie się przyglądam temu Dualowi. Nie gniewaj się, ale jakoś mnie nie przekonuje, szczególnie za te 6 tys

A jaki by przekonywal w cenie do 4,5 k ? 

• Moderatorzy
2 minuty temu, adamskowksi napisał:

A jaki by przekonywal w cenie do 4,5 k ? 

Może za porządnie przeserwisowany egzemplarz trzeb aby było dołożyć parę stówek, ale to już inna liga:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Marcinus napisał:

Może za porządnie przeserwisowany egzemplarz trzeb aby było dołożyć parę stówek, ale to już inna liga:

Ukryta Zawartość

Jest 30 na sprzedaż za 2900 na fb market 

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
Teraz, adamskowksi napisał:

Jest 30 na sprzedaż za 2900 na fb market 

Porządny serwis samego ramienia to koszt 1500-2000. W Polsce znam tylko dwie osoby, które potrafią to zrobić porządnie. Do tego wymiana elektrolitów itp., więc jak kupować, to z gwarancją.

5 godzin temu, hudykot napisał:

No i kilkadziesiąt/set placków i robi się niezła kwota 😉

No właśnie. Dziś, to bym od zera nie startował z gramofonem. No chyba, że miałbym zbędny worek hajsu i nie bardzo wiedział, co z nim począć...

🤔

Mój też chciał, ale nie starczyło samozaparcia i nadal gra przeważnie z plików i trochę z cd, a nawet sporadycznie z kaset. Kupił jedną płytę, jak jeszcze były w biedrze (Steven Wilson).

Na tym się skończyło - nawet gramofonu ode mnie nie odebrał, choć przygotowałem mu na start. 

• Moderatorzy
3 minuty temu, porlick napisał:

nawet gramofonu ode mnie nie odebrał, choć przygotowałem mu na start. 

Taki łojciec, to skarb 🙂 

14 minut temu, porlick napisał:

Mój też chciał, ale nie starczyło samozaparcia i nadal gra przeważnie z plików i trochę z cd, a nawet sporadycznie z kaset. Kupił jedną płytę, jak jeszcze były w biedrze (Steven Wilson).

Na tym się skończyło - nawet gramofonu ode mnie nie odebrał, choć przygotowałem mu na start. 

To mój popłynął z winylami i głównie tylko te uznaje. Ostatnio ściągał z USA Infestissumam X - 10th Anniversary Limited Edition Repress zespołu Ghost. Cały zadowolony jak album dotarł do niego Jaka radość wtedy była 😊

Edytowane przez Elbing
zdublowana treść
3 godziny temu, przmor napisał:

Bez przesady. Można kupować jedną, dwie czy trzy płyty w miesiącu tak jak to się 40 lat temu robiło.

Bardziej chodzi o to, że sporo osób pyta o pierwsze gramofony za kilka stówek, bo budżet nie guma. Na wkładkę trochę lepszą już środków brak, no a płyty tanie nie są. Dolicz do tego myjkę, szczotki, jakiś sensowny pre i.....

Do odtwarzania płyt wystarczy gramofon i płyty. Szczotka to 20-30zl. Reszta poza lepszą wkladką nie jest niezbędna. Z przyjemnością słucham płyt na gramofonie za kilka stówek, z wkładką za 6 stówek i na pre wbudowanym w amplituner. Jestem szczęściarzem, że tak niewiele mnie zadowala

4 minuty temu, porlick napisał:

To jest nas już dwóch, (a wielu się do tego nie śmie przyznać). 😁

Z moim juniorem trzech. Korzysta z jednego z najprostszych gramofonów Pro Ject z Ortofon 2M Red. Wg młodego wystarcza mu by czerpać przyjemność z słuchania czarnych krążków.

Edytowane przez Elbing

To ja z amplitunerem mogę robić za czwartego, więc dziadek zbyteczny 😉 

Dodam jeszcze, że mając 440 ML częściej wolę sobie posłuchać na VM95E ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 1.11.2024 o 12:48, Marcinus napisał:

Tego odradzam. Przedwzmacniacze wbudowane na ogół są bardzo kiepskiej jakości.

Potwierdzam. Przedwzmacniacz, najlepiej dobry, powinien być.

za 4k to można sobie już szukać linna z używek.

ja jakbym miał kupować coś do ortofona szukał bym gramofonu od projecta i na pre by starczyło.

orto blu to nie jest jakiś cud techniki by gramofon jakiś wybitnie drogi kupować.

8 godzin temu, Hiacynt napisał:

Przedwzmacniacz, najlepiej dobry, powinien być.

tylko nie zawsze drogi pre jest dobry do wszystkich wkładek.

Kończy się to i tak najczęściej zmianą pre zaraz za wkładką

• Pokaż nowe odpowiedzi