Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zestaw STEREO 25-30tyś.... prośba o porady....

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, szpakowski napisał:

25-30 tys ... to kwota warta poświęcenia jednego dnia i paru złotych na podróż chociażby do Białegostoku.

Masz tam Tophifi (diler Rotela i B&W) a także salon RMS ... umawiasz się na prezentację i już po paru godzinach masz większe rozeznanie niż po czytaniu forum przez miesiąc ... a jak wyciągniesz gotówkę na stół to pewnie też jakiś rabacik dostaniesz ...

tak wstępnie słuchałem rotel ras5000 + BW705s3 a takżę rotel ras5000 z ELAC 403. zdecydowanie bardziej mnie ujeły Bowersy...  ale poprostu mysle nad jeszcze innymi rozwiązaniami czy kombinacjami czyli wzmacniacz i streamer

12 godzin temu, audioburak napisał:

Jednak bym rozdzielił. Do tych monitorów B&W Rotel 1592 i zostanie jeszcze na szaleństwa

ze źródłami czy ew. ( jak ktoś docenia ) jakieś okablowanie.

to też wchodzi w gre... Rotel 1592 MKII widzę świetny wzmacniacz.... a powiedz co byś do niego dorzucił czyli  jaki odtwarzacz czyli streamer, jakieś propozycje?  bo wychodze z tego założenia że dzwięk zaczyna się od źródła wiec te źródło ma wielkie znaczenie żeby od początku było dobrze 🙂

Moim zdaniem wszystko ważne (cały tor), ale im dalej od źródła (którym jest plik, płyta) tym trudniej zbudować coś niezniekształcającego (to znaczy nic nie jest doskonałe, ale im dalej od źródła, tym dalej od niedoskonałości i słychać to w postaci zwyczajnej różnicy między różnymi np. kolumnami). Czyli najciężej jest przy kolumnach i akustyce pomieszczenia.

Z tego powodu najbardziej bym się skupił na kolumnach (+akustyce), a następnie ew. wzmacniaczu (jeśli to nie kolumna aktywna) który po prostu nic nie "spapra" przy napędzaniu i analogicznie potrzebne jest "niepaprające źródło".

@Kyle     @meloman88

Tu popieram przedmówcę, bo jeśli masz na 4+ złożony wzmacniacz z kolumnami,

zapewniający optymalne brzmienie, to wtedy pewne niuanse niedomagań źródła

tracą na znaczeniu. Mam 4 źródła - trzy cyfrowe i gramofon plus tuner FM i żadne

z nich nie psuje mi przyjemności słuchania. Mimo używania różnych wkładek, różnej

jakości plików ( mp3 też 😉 ) oraz wiadomo jakiej obecnie jakości programów radiowych.

A słucham IMHO dość szerokiego spektrum muzyki; no, może bez ekstremów ...

W temacie streamera nie pomogę, bo jeszcze nie dorosłem 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 godzin temu, meloman88 napisał:

to też wchodzi w gre... Rotel 1592 MKII widzę świetny wzmacniacz....

Ty naprawdę chcesz wywalić 30 tys na taki "przyziemny" zestaw? W oparciu o jakie kryteria budujesz swoje pojęcie "świetności"? Popularności marek czy faktycznej oceny jakości? Twoja kasa i zrobisz z nią, co zechcesz. Ale jestem w stanie założyć się, że jak kupisz swój "świetny" zestaw i ktoś dałby Ci posłuchać coś złożonego z głową zrozumiesz, że wywaliłeś kasę w błoto. Zwłaszcza, że to co w salonie audio wywołuje efekt "wow!!!!" przytargane do domu bardzo szybko zaczyna męczyć i drażnić. 

W dniu 2.11.2024 o 06:12, Misio38 napisał:

Kupienie sprzętu Naim to jest robienie samemu siebie w jajo, podobnie jak z innymi brytolami (są jakieś wyjątki zapewne).

Rozumiem że posiadałeś, ewentualnie posiadasz urządzenia Naima i dlatego masz podstawę do takich stwierdzeń? Ja na przykład używam CD player Naima od 1996 roku, i za nic nie chce się zepsuć. 

Co do Naim Uniti Nova to pracuje w klasie A\B, natomiast w klasie D pracuje Naim Uniti Nova PE.  To pierwsze urządzenie mam od kilku lat i jestem bardzo zadowolony. Jedną z zalet oprócz odtwarzania dźwięku na najwyższym poziomie jest genialne oprogramowanie, ergonomiczne i inteligentne. Ponadto producent zapewnia systematyczną aktualizację oprogramowania.

Pozdrawiam

5 godzin temu, piotrek7 napisał:

Ty naprawdę chcesz wywalić 30 tys na taki "przyziemny" zestaw? W oparciu o jakie kryteria budujesz swoje pojęcie "świetności"? Popularności marek czy faktycznej oceny jakości? Twoja kasa i zrobisz z nią, co zechcesz. Ale jestem w stanie założyć się, że jak kupisz swój "świetny" zestaw i ktoś dałby Ci posłuchać coś złożonego z głową zrozumiesz, że wywaliłeś kasę w błoto. Zwłaszcza, że to co w salonie audio wywołuje efekt "wow!!!!" przytargane do domu bardzo szybko zaczyna męczyć i drażnić. 

To jesli to twoim zdaniem tylko PRZYZIEMNY ZESTAW? to jaki będzie NIe przyziemny???

Bo wiekszość  pisze swoje wywody, ale jakiś konkretnych klocków itp to raczej mało kto proponuje... co by było jeszcze fajne w tym przedziale cenowym

Edytowane przez meloman88
47 minut temu, meloman88 napisał:

To jesli to twoim zdaniem tylko PRZYZIEMNY ZESTAW?

Koleś ma rację, niestety.😀😀

47 minut temu, meloman88 napisał:

to jaki będzie NIe przyziemny???

Post 15😁😁

28 minut temu, NRK napisał:

Koleś ma rację, niestety.😀😀

Post 15😁😁

jasna sprawa dzięki, doraDco 🙂 

Audiofile kochają wydawać nie swoje pinionszki 🤣

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

2 godziny temu, meloman88 napisał:

To jesli to twoim zdaniem tylko PRZYZIEMNY ZESTAW? to jaki będzie NIe przyziemny???

Bo wiekszość  pisze swoje wywody, ale jakiś konkretnych klocków itp to raczej mało kto proponuje... co by było jeszcze fajne w tym przedziale cenowym

Cytując post #1: "Bo na razie odbijam się od ściany w kontakcie ze sklepami  w sensie że ciężki kontakt i jakoś sensownie nikt nie chcę mi doradzić." 

Bo może problem polega na tym, że oczekujesz odpowiedzi takiej, jaką chcesz usłyszeć? I nie umiesz przy tym słuchać? A więc: "Rotel i B&W????? WOOOOOW!!!!!! To będzie super!!!!

Tak lepiej?

Jedyną zaletą tego połączenia jest to, że mają tego samego dystrybutora. I tyle. Chcesz, kupuj. Zobaczymy ile czasu od przytargania tych gratów minie, gdy to granie zacznie męczyć.  W poście #2 wymieniłem konkretną markę, którą warto sprawdzić (tak na marginesie w tej samej dystrybucji). A mianowicie Pathos. 2 modele do wyboru Classic One lub Remix. Oba są kapitalnymi hybrydami

I właśnie na takich sprzętach można zbudować bardzo fajny zestaw 

Edytowane przez piotrek7
1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Cytując post #1: "Bo na razie odbijam się od ściany w kontakcie ze sklepami  w sensie że ciężki kontakt i jakoś sensownie nikt nie chcę mi doradzić." 

Bo może problem polega na tym, że oczekujesz odpowiedzi takiej, jaką chcesz usłyszeć? I nie umiesz przy tym słuchać? A więc: "Rotel i B&W????? WOOOOOW!!!!!! To będzie super!!!!

Tak lepiej?

Jedyną zaletą tego połączenia jest to, że mają tego samego dystrybutora. I tyle. Chcesz, kupuj. Zobaczymy ile czasu od przytargania tych gratów minie, gdy to granie zacznie męczyć.  W poście #2 wymieniłem konkretną markę, którą warto sprawdzić (tak na marginesie w tej samej dystrybucji). A mianowicie Pathos. 2 modele do wyboru Classic One lub Remix. Oba są kapitalnymi hybrydami

I właśnie na takich sprzętach można zbudować bardzo fajny zestaw 

wiem że dobrze .... właśnie słuchałem ostatnio Rotela RAS5000 i BW705s3 i grało to b fajnie podobało mi sie... ale nie mam większego doswiadczenia w osłuchaniu innych sprzetów, dlatego przyszłem tu z poradą jaką inną elektronike można było by złożyć za podobne pieniądze, może jakaś końcowka mocy + stremer, czy też wzmacniacz zintegrowany + odtwarzacz sieciowy bo jeśli mam słuchać raczej cicho to ta moc napewno się przyda.... gdybym miał jakieś konkretne sprzęty polecone mógłbym poprostu tego posłuchać, porównać i już ostatecznie wybrac....

dzięki za polecajke Pathos... ale nie chce narazie wchodzić w lampowe tematy.... chociaż sprzet przyznaje ciekawy bardzo

19 godzin temu, meloman88 napisał:

to też wchodzi w gre... Rotel 1592 MKII widzę świetny wzmacniacz.... a powiedz co byś do niego dorzucił czyli  jaki odtwarzacz czyli streamer, jakieś propozycje?  bo wychodze z tego założenia że dzwięk zaczyna się od źródła wiec te źródło ma wielkie znaczenie żeby od początku było dobrze 🙂

Może i świetny, ale już tu ktoś na forum raportował wywalanie korków podczas uruchamiania i błędy w oprogramowaniu. 

Może najpierw go przetestuj u siebie przed zakupem?

Do tak dużych mocy lepiej wziąć coś w klasie D... o ile faktycznie taka moc jest Ci do czegokolwiek potrzebna.

2 godziny temu, marek-1969 napisał:

Audiofile kochają wydawać nie swoje pinionszki 🤣

Audio-gawędziarze a nie audiofile 😉

32 minuty temu, Gargan napisał:

Może i świetny, ale już tu ktoś na forum raportował wywalanie korków podczas uruchamiania i błędy w oprogramowaniu. 

Może najpierw go przetestuj u siebie przed zakupem?

Do tak dużych mocy lepiej wziąć coś w klasie D... o ile faktycznie taka moc jest Ci do czegokolwiek potrzebna.

Audio-gawędziarze a nie audiofile 😉

duża moc wydaje mi się potrzebna żeby ciche słuchanie muzyki miało jak największą jakość... bez dużej mocy wydaje mi się to cięższe (ale możę sie myle?)  . Nie wiem jakoś tej klasy D się obawiam...że to finalnie takiego dobrego brzmienia nie ma.

jest jeszcze  Rotel RA6000 ale tu też potrzebny by był jeszcze jakiś dobry odtwarzacz sieciowy???

42 minuty temu, meloman88 napisał:

dzięki za polecajke Pathos... ale nie chce narazie wchodzić w lampowe tematy.... chociaż sprzet przyznaje ciekawy bardzo

Najpierw posłuchaj, a potem oceniaj. To nie jest lampa. To jest klasa AB z lampami w sekcji przedwzmacniacza. A gdybyś zobaczył na półce sklepowej Rogue Audio Sphinx v3? To jest lampa?

A w sekcji przedwzmacniacza tak samo ma "bańki" jak Pathos. Tylko, że Pathos ma je wyeksponowane.

To, co jest godne uwagi, to możliwość dostrojenia brzmienia poprzez wymianę lamp. A na marginesie. Tego Sphinxa spokojnie możesz dopisać do listy. 

właśnie słuchałem ostatnio Rotela RAS5000 i BW705s3 i grało to b fajnie podobało mi sie.

Ja  nie twierdzę, że nie może się podobać. Twierdzę, że to co robi duże wrażenie w salonie, zapłacone i przytargane do domu często zmienia swoje oblicze i z czasem staje się męczące. To jest właśnie ten efekt "wow!!!!". 

może jakaś końcowka mocy + stremer,

A przedwzmacniacz gdzie? Chyba, że budżet z gumy i z 30 tys zrobimy 50. No chyba, że jednak pomyślisz o rynku wtórnym. Wtedy w założonym budżecie skompletujesz wysokiej jakości zestaw

14 minut temu, meloman88 napisał:

Nie wiem jakoś tej klasy D się obawiam...że to finalnie takiego dobrego brzmienia nie ma.

klasa D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

klasa D

Ukryta Zawartość

klasa D

Ukryta Zawartość

I można by tak długo. O brzmieniu decyduje nie technologia a sposób jej wykorzystania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@meloman88 RA-6000 to jest RA-1592mk2 w wersji dla fana marki Rotel.

Przecież masz możliwość testowania sprzętu przed zakupem. Są różne wersje klasy D. Brzmią różnie. 

Do cichego słuchania muzyki potrzebne są kolumny dobrze grające po cichu (np. Triangle Comete 40th Anniversary lub moje Opera Prima 2015) oraz wzmacniacz z precyzyjną regulacją głośności. Przy średnich w Polsce pomieszczeniach i głośności nie męczącej uszu potrzebujesz może 15W mocy. To o czym piszesz to nie kwestia mocy tylko wydajności prądowej i szybkości narastania sygnału. Jeśli chcesz słuchać po cichu, ale z prawdziwą mikrodynamiką to może warto pomyśleć o wzmacniaczu w klasie A? 

36 minut temu, meloman88 napisał:

Nie wiem jakoś tej klasy D się obawiam...że to finalnie takiego dobrego brzmienia nie ma.

A skąd masz te obawy, słuchałeś, masz już jakieś doświadczenia z klasą D, czy naczytałeś się powielanych jak mantrę wypocin jakiś audio-teoretyków? 

Godzinę temu, meloman88 napisał:

duża moc wydaje mi się potrzebna żeby ciche słuchanie muzyki miało jak największą jakość... bez dużej mocy wydaje mi się to cięższe (ale możę sie myle?) 

Mylisz się. W ogóle masz wiele dziwnych przekonań (skreślanie klasy D, czy rozwiązań aktywnych).

Edytowane przez Kyle

Ja w obecnej sytuacji na końcu drogi jakiej jestem w HiFi ( przynajmniej tak mi się wydaje )nigdy nie wydałbym 30 tysi na nowy sprzęt. Potęga second hendu jest niesamowita. Ludzie naprawdę sprzedają fajne klocki za połowę ceny. Za tą kwotę naprawdę można mieć przyzwoity sprzęt. Przynajmniej kolumny jeżeli autor tematu boi się o zakup wadliwej elektroniki.

no dobra to powiedzmy jeśli wybiore Rotela RA-6000 albo RA-1592mk2, do tego Bowersy 705s3...

no to dwa pytania

1. jaki do tego dobry odtwarzacz (streamer) sieciowy?  Może Lumin, rose?

2. Waszym zdaniem lepszy sens jest właśnie All In One Rotel Ras5000 czy właśnie lepiej to podzielic na wzmacniacz zintegrowany + streamer?  

które rozwiazanie da mi lepszą jakość, brzmienie z wiekszą ilością szczegółów, sceną? 

Ciekawymi zestawami będą:

1. Kolumny aktywne Buchardt A10 + streamer Primare - ma korekcję akustyki pomieszczenia

Ukryta Zawartość

2. Kolumny Pylon Jade 20 + Musical Fidelity A1 + DAC Gustard R26 + stremer WiiM Ultra lub Bluesound Nano podłączone po USB z izolacją galwaniczną. Ewentualnie NAD 658 jako DAC i streamer  - ma korekcję akustyki pomieszczenia DIRAC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 godzin temu, meloman88 napisał:

All In One Rotel Ras5000

To odpowiedz sobie na pytanie, jeśli producent przestanie aktualizować oprogramowanie dla tego all in one, z czym zostaniesz?

@meloman88 odpowiedź mi na pytanie po co Ci drogi odtwarzacz sieciowy, skoro kupujesz kosztowny wzmacniacz z potężną sekcją przetwornika DAC?

Jeśli idziesz w odtwarzacz sieciowy z grubą sekcją analogową to nie kupuj wzmacniacza z DAC, bo na 100% z połowy funkcji nigdy nie skorzystasz.

Zamiast Rotel kup np. Marantz Model 30, albo Model 50 bez żadnych DACów-sraków, albo coś egzotycznego np. Norma IPA-80 czy Densen Beat 130 i leć w prawdziwe Premium Audio a nie wydasz furmankę pieniędzy na w gruncie rzeczy standardowe klamoty dublując funkcje.

Taka jest moja opinia.

Jeśli fascynuje Cię moc to możesz spojrzeć na ofertę Synthesis. Tam są małe integry z mocami rzędu 500W. Wystarczy do nagłośnienia nawet akademika.

🙂

Edytowane przez Gargan
7 godzin temu, Gargan napisał:

@meloman88 odpowiedź mi na pytanie po co Ci drogi odtwarzacz sieciowy, skoro kupujesz kosztowny wzmacniacz z potężną sekcją przetwornika DAC?

Jeśli idziesz w odtwarzacz sieciowy z grubą sekcją analogową to nie kupuj wzmacniacza z DAC, bo na 100% z połowy funkcji nigdy nie skorzystasz.

Zamiast Rotel kup np. Marantz Model 30, albo Model 50 bez żadnych DACów-sraków, albo coś egzotycznego np. Norma IPA-80 czy Densen Beat 130 i leć w prawdziwe Premium Audio a nie wydasz furmankę pieniędzy na w gruncie rzeczy standardowe klamoty dublując funkcje.

Taka jest moja opinia.

Jeśli fascynuje Cię moc to możesz spojrzeć na ofertę Synthesis. Tam są małe integry z mocami rzędu 500W. Wystarczy do nagłośnienia nawet akademika.

🙂

ok, to powiedzmy do tych ROTELów, jeśli one mają DAC, to dobry odtwarzacz sieciowy jaki byłby? żeby nie dublować funkcji. 

21 godzin temu, piotrek7 napisał:

Rotel i B&W????? WOOOOOW!!!!!! To będzie super!!!!

Tak lepiej?

Lepiej się nie da. On właśnie takiego brzmienia szuka :d

3 minuty temu, meloman88 napisał:

ok, to powiedzmy do tych ROTELów, jeśli one mają DAC, to dobry odtwarzacz sieciowy jaki byłby? żeby nie dublować funkcji. 

Któryś cocktail Audio jest wystarczający. Nawet z dublowaniem w tej cenie.

10 minut temu, meloman88 napisał:

WiiM Ultra

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

28 minut temu, meloman88 napisał:

Tani 🙂

Ja bym użył starego laptopa 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi