Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zestaw STEREO 25-30tyś.... prośba o porady....

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Piopio napisał:

Bo jesteś naiwny 😉 I dajesz się oszukiwać. 

Czyli setki a nawet tysiące użytkowników sprzętu audio za grubszą kasę są naiwniakami którzy dali się nabić w przysłowiową butelkę ??? 🤔

Edytowane przez Ma_cieQ

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

5 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Czyli setki a nawet tysiące użytkowników sprzętu audio za grubszą kasę są naiwniakami którzy dali się nabić w przysłowiową butelkę ??? 🤔

Zależy o jakim sprzęcie mówimy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Zależy o jakim sprzęcie mówimy. 

O jakimkolwiek ...

8 minut temu, Ma_cieQ napisał:

O jakimkolwiek ...

Jest różnica pomiędzy kolumnami, sprzętem audio a np. kablami. Zwłaszcza cyfrowymi typu USB i LAN 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 godzin temu, PanAntoni napisał:

A nie lepiej odwiedzić lokalnego dystrybutora różnych marek, umówić sie na wizytę kilkugodzinną, przesłuchać 1,5t. sprzętu audio i wybrać coś pod swoje gusta ?

Będziesz miał nowe i takie, które trafi w twój gust.

No lepiej lepiej. 

Ale wtedy nie byłoby dyskusji na forum. 

10 godzin temu, Gargan napisał:

A potem zaniesie do domu, żeby się przekonać, że brzmi inaczej niż u sprzedawcy 😁

Dokładnie tak. 

Ale wstępnie dokona selekcji w salonie audio więc jeżeli później te kolumny nie stosują mu w domu to proces zaczyna się od początku lub do domu na testy trafiają inne modele. 

Jeśli ktoś ma budżet spory i może przeznaczyć na kaucję i dogada się z właściwym salonem to uważam że lepszą opcją jest wypożyczenie od razu na start trzech lub czterech par do domu wysyłka na palecie i sprawdzenie ich we własnych warunkach. 

Ale to nie się ze sobą koszty kaucji dość spore oraz nie każdy salon zgodzi się na takie wypożyczenie. Nie w tym okresie kiedy mają najlepszy obrót

Taki mają super obrót, że można dostać 40% rabatu na wybrane modele. Nie mówię o złomie, tylko o mało popularnych markach o których cisza na forum. 

Obecnie średniej klasy kolumny kosztują ok. 10000 PLN. Wypożyczenie 3 par to 30000 plus transport w obydwie strony. 

W tym momencie lepiej kupić w ciemno jakieś budżetowe kolumny i cieszyć się muzyką, niż zyskać jakieś niuanse ale zablokować sobie znaczne środki, stracić czas i pieniądze na przerzucanie się sprzętem. A nie daj Panie, żeby coś się przytrafiło kolumnom, które akurat ci się nie podobają. Musisz to badziewie kupić, lub pokryć koszty naprawy. Porażka na całej linii.

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Oddałbyś popsute?

Równie popsute mogą przyjechać do Ciebie ...Niestety ale to zawsze jest "ryzyk fizyk" 😁

Edytowane przez Ma_cieQ

@Ma_cieQ wiem, dlatego już nigdy w życiu nie kupię ex-demo, outlet, ekspozycji itp. 😀

Przykro mi bardzo ale ludzie nie testują tylko katują sprzęt. Coś w tych łbach jest takiego, że jak mogą oddać to zniszczą.

8 godzin temu, Gargan napisał:

Taki mają super obrót, że można dostać 40% rabatu na wybrane modele. Nie mówię o złomie, tylko o mało popularnych markach o których cisza na forum. 

Obecnie średniej klasy kolumny kosztują ok. 10000 PLN. Wypożyczenie 3 par to 30000 plus transport w obydwie strony. 

W tym momencie lepiej kupić w ciemno jakieś budżetowe kolumny i cieszyć się muzyką, niż zyskać jakieś niuanse ale zablokować sobie znaczne środki, stracić czas i pieniądze na przerzucanie się sprzętem. A nie daj Panie, żeby coś się przytrafiło kolumnom, które akurat ci się nie podobają. Musisz to badziewie kupić, lub pokryć koszty naprawy. Porażka na całej linii.

Ale idąc tym tropem to potem się wybiera tak jak ty i w 90% komentarzy pisze że coś jest złe gra słabo jest uszkodzone albo badziewnie wykonane. 

5 godzin temu, Gargan napisał:

@Ma_cieQ wiem, dlatego już nigdy w życiu nie kupię ex-demo, outlet, ekspozycji itp. 😀

Przykro mi bardzo ale ludzie nie testują tylko katują sprzęt. Coś w tych łbach jest takiego, że jak mogą oddać to zniszczą.

Dlatego sklep przyjmujący zwrot powinien to sprawdzać. Ja testowałem wiele sprzętów w domu bo mogłem to też prawda, i żadnego nie katowałem. 

Ani swojego prywatnego już zakupionego ani wypożyczonego. 

Jak ktoś jest przyzwyczajony do szanowania własnego sprzętu, to wypożyczony też będzie szanował - z przyzwyczajenia. Natomiast jak sprzęt trafi na fleję ...

W dniu 6.11.2024 o 20:02, Gargan napisał:

A potem zaniesie do domu, żeby się przekonać, że brzmi inaczej niż u sprzedawcy 😁

Pewnie tak ale wstępną selekcje na miejscu już przeprowadzi, będzie wiedział jaki kierunek obrać i ew. umówi sie ze sprzedawcą na wypożyczenie do domu i odsłucha u siebie, a jak się spodoba to zapomnieć o forum na kolejne kilka lat ! 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

13 godzin temu, Kyle napisał:

Jak ktoś jest przyzwyczajony do szanowania własnego sprzętu, to wypożyczony też będzie szanował - z przyzwyczajenia. Natomiast jak sprzęt trafi na fleję ...

To wtedy niech sklep obarcza takowego kosztami.

10 godzin temu, PanAntoni napisał:

Pewnie tak ale wstępną selekcje na miejscu już przeprowadzi, będzie wiedział jaki kierunek obrać i ew. umówi sie ze sprzedawcą na wypożyczenie do domu i odsłucha u siebie, a jak się spodoba to zapomnieć o forum na kolejne kilka lat ! 🙂

Dokładnie. 

Z tym że to jałowa dyskusja. Znowu jest zablokowany. A jak/jeśli zostanie odblokowany to i tak szkoda w tej materii dyskutować. 

W dniu 1.11.2024 o 22:41, meloman88 napisał:

zależy mi na szczegółowości brzmienia, na analityczności, na świetnej scenie,  i co ważne żeby jakość brzmienia była również podczas cichego słuchania na niskim poziomie głośności. Muzyka, to jazz-blues, troche rocka, funky, soul.

Nikt nie zaproponował jeszcze chyba MOON ACE - proponuję rozważyć.

W dniu 6.11.2024 o 22:46, Ma_cieQ napisał:

Czyli setki a nawet tysiące użytkowników sprzętu audio za grubszą kasę są naiwniakami którzy dali się nabić w przysłowiową butelkę ???

Tak

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Tak

No oczywiście ...to przecież każdy wie 🤦🤣

15 godzin temu, Misio38 napisał:

Tak

Jest wiele przypadków osób które kupują tylko ceną, ale przemyślany system aktualizowany latami oraz poparty doświadczeniem własnym to zupełnie inna sprawa.

Edytowane przez PanAntoni

53 minuty temu, PanAntoni napisał:

Jest wiele przypadków osób które

piszą na tym forum opierając się na swych doświadczeniach. Są też tacy, którzy patrzą na świat przez pryzmat swej niewiedzy. Wdawanie się z nimi w dyskusję to czas stracony  

16 minut temu, piotrek7 napisał:

piszą na tym forum opierając się na swych doświadczeniach. Są też tacy, którzy patrzą na świat przez pryzmat swej niewiedzy. Wdawanie się z nimi w dyskusję to czas stracony  

Pewnie tak jest... należy jeszcze pamiętać o dość ważnej rzeczy, mianowicie:

Gdy tworzymy system audio metodą prób i błędów kierujemy się wyborami, które finalnie prowadzą do brzmienia jaki odpowiada tylko jednemu odbiorcy 🙂 Czyli nam samym.

11 godzin temu, PanAntoni napisał:

Jest wiele przypadków osób które kupują tylko ceną, ale przemyślany system aktualizowany latami oraz poparty doświadczeniem własnym to zupełnie inna sprawa.

To nie tylko w audio. To się bierze z ubrań, samochodów, zegarków itp wcześniej.

Im większy znaczek EA albo ? Na koszulce tym lepiej. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To nie tylko w audio. To się bierze z ubrań, samochodów, zegarków itp wcześniej.

Im większy znaczek EA albo ? Na koszulce tym lepiej. 

Kiedyś kupowałem T shirty takich marek jak The Mountain i Liquid Blue. Najstarsze mają ponad 10 i mimo częstego noszenia i prania nie wyglądają niemal jak nowe. Nie porozciagaly się a kolory nie straciły intensywności. Tak więc warto odróżnić produkty, gdzie płaci się za metkę od takich, gdzie płaci się za realną jakość wykonania. A to kosztuje. Jak ktoś jest głupi lub musi się dowartościować, płaci za metkę. Mądry płaci za jakość 

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Kiedyś kupowałem T shirty takich marek jak The Mountain i Liquid Blue. Najstarsze mają ponad 10 i mimo częstego noszenia i prania nie wyglądają niemal jak nowe. Nie porozciagaly się a kolory nie straciły intensywności. Tak więc warto odróżnić produkty, gdzie płaci się za metkę od takich, gdzie płaci się za realną jakość wykonania. A to kosztuje. Jak ktoś jest głupi lub musi się dowartościować, płaci za metkę. Mądry płaci za jakość 

Wiem mam taki Tommy Hilfiger. Też ponad 10 lat ma i koloru nie traci i pod szyją nie rozciągnięty. Ale spróbuj teraz taki kupić. 

No wszystko śmietnik po kilku praniach. 

Zgadzam się. Niestety wielu chce być mądrymi tylko świat robi z nich głupich:(

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Też ponad 10 lat ma i koloru nie traci i pod szyją nie rozciągnięty. Ale spróbuj teraz taki kupić. 

Kupisz

Mam dokładnie tą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam. 

Bardzo dobre są t-shirty marki Amenomen, Iron Fist. A jeszcze lepiej ubrania wojskowe, kontraktowe. Wiesz ile lat ma moja M-65??? 😁

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Wiesz ile lat ma moja M-65?

tylko z alpha industries

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mztv
17 minut temu, mztv napisał:

tylko z alpha industries

Tą też mam. Współczesna produkcja AI nie umywa się do kurtek kontraktowych. Choć AI też szyła kiedyś na kontrakty

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Wiesz ile lat ma moja M-65???

Mojej nie przebijesz ( So-Sew Styles, Inc. '67 ), a wygląda jak funkel nówka nieśmigana.  

Edytowane przez Mikha'el
35 minut temu, piotrek7 napisał:

nie umywa się do kurtek kontraktowych

ciężko dostać kontraktowe m 65....na otarcie łez nabyłem parke z podpinką :)

też już parę lat ja posiadam:

Ukryta Zawartość

to tak w temacie zestawu audio 🙂

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi