Skocz do zawartości
IGNORED

Który Streamer z 2giej ręki Wiim Pro+ / Yamaha NP S303 / Audiolab 6000N / CA Axn 10

Rekomendowane odpowiedzi

Przy MA Silver 500 już się prawie się zdecydowałem na zakup Wiim PRO+ (mam jeszcze DVD Denona 3910 do płyt CD),

ale proszę o porady czy usłyszę w ogóle dźwięk na PLUS w muzyce jeżeli dopłacę do poniższych streamerów z listy? Dopłaty są niewielkie, Min. dopłata 300zł do Yamahy lub max. dopłata 500zł do CA AXN10. 

Odsłuch z TIDALA + ewentualnie pendrive z WAV na USB. Bardzo się boję że dźwięk będzie znacznie gorszy z Wiim Pro+ niż z powyższego Denona DVD (kiedyś kosztował 6kzł).

Ceny z giej ręki:

• Wiim Pro+ za 800zł
  • Yamaha NP S303 za 1100zł
  • Audiolab 6000N  za 1200zl
  • Cambridge Audio Axn 10 za 1300zł

Silver 500 to dość detaliczne kolumny, ja bym do nich nie pakował najtańszych streamerów.

Ja mam mini peceta prawie go nie słychać.  Do niego za 1200 DAC USB.  Ja używam na komórce BubbleUpnp a na pececie foobara z wtyczką dlna.

Widzę że streamer o klasę wyżej można dostać w dobrej cenie TAPPING E70 Velvet lub Eversolo Z6 niewiele doplacając. Na poważnie rozważę tego Tappinga tylko że chyba nie mają Tidala connect ale to zapewne nie problem jeżeli wszystko mogę podpiąc do domowego LANu

Edytowane przez Raptor99
17 minut temu, Raptor99 napisał:

Widzę że streamer o klasę wyżej można dostać w dobrej cenie TAPPING E70 Velvet lub Eversolo Z6 niewiele doplacając.

To nie są streamery.

Topping oraz EverSolo Z6 to czyste DACi, potrzebują źródła sygnału. 

Z Twoich opcji najciekawszą będzie AXN10 skoro zależy Ci na Tidal Connect 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość

(Konto usunięte)

Ja bym wybrał Wiim Pro Plus. Wszystkie connecty, Chromecast, fajny zestaw wejść i wyjść, dobrze brzmiący sprzęt, najbardziej rozwinięta aplikacja i możesz się pobawić korekcją pasm.

Cambridge audio. 

Bo będzie z nich miał najdłuższe wsparcie. Chodź tu pewnie remis z wiim.

Wiim , ma nieco lepsza funkcjonalność bo możesz mu podłączyć źródło cyfrowe będzie daciem.

Cambridge będzie grał bardziej stonowanym dźwiękiem, wiim będzie jaśniejszy. 

ok, dzięki za porady, więc wygląda na to że jeżeli jest różnica między WIIM pro+, to chyba dopłacę do CA AXN10 (1300zł).

Zależy mi na streamerze + DAC w jednym (nie musi miec Tidal connect).

Rozważałem jeszcze Node 2i za 1300zł lub same DACi: Eversolo Z6 / Topping E70 Velvet - po 1350zł ale tutaj musiałbym się łączyć przez BT bo nie mają wejścia LAN.  Zależy mi na ociepleniu dźwięku jeżeli to możliwe.

Moim zdaniem kupowanie przetwornika w tej cenie i potem wykorzystywanie go do przesyłu Bluetooth jest kompletnie bez sensu. 

Do tego topping to ostatnia rzecz która byłaby na liście jeżeli mówisz o ociepleniu dźwięku. 

Blusound faktycznie może być dla ciebie też całkiem ciekawym urządzeniem tylko uważaj na sztuki z rynku wtórnego aby jego stan był perfekcyjny. Mówię o walorach zewnętrznych tego urządzenia. 

W dniu 3.11.2024 o 20:21, Raptor99 napisał:

Przy MA Silver 500 już się prawie się zdecydowałem na zakup Wiim PRO+ (mam jeszcze DVD Denona 3910 do płyt CD),

ale proszę o porady czy usłyszę w ogóle dźwięk na PLUS w muzyce jeżeli dopłacę do poniższych streamerów z listy? Dopłaty są niewielkie, Min. dopłata 300zł do Yamahy lub max. dopłata 500zł do CA AXN10. 

Odsłuch z TIDALA + ewentualnie pendrive z WAV na USB. Bardzo się boję że dźwięk będzie znacznie gorszy z Wiim Pro+ niż z powyższego Denona DVD (kiedyś kosztował 6kzł).

Ceny z giej ręki:

• Wiim Pro+ za 800zł
  • Yamaha NP S303 za 1100zł
  • Audiolab 6000N  za 1200zl
  • Cambridge Audio Axn 10 za 1300zł

Dołóż trochę i poszukaj z drugiej ręki Yamahę NP-S303 po mojej modyfikacji. To zupełnie inny, DUŻO wyższy poziom od tych które tu wymieniłeś a kilka stów więcej. Co ważne, możesz wtedy zrezygnować z tego Denona. Kupić dysk zewnętrzny czy pendrive do 2T, płyty CD skopiować programem EAC do WAVE, wpiąć dysk w taką Yamahe i masz poziom brzmienia bardzo drogich odtwarzaczy CD.

Na czym polega modyfikacja?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 5.11.2024 o 20:07, Raptor99 napisał:

Rozważałem jeszcze Node 2i za 1300zł

Witaj, jakbyś był zainteresowany Bluesound Node 2i to mam taki na sprzedaż w bardzo dobrym stanie, żeby nie powiedzieć jak nowy, od zakupu stał w jednym miejscu. Tylko, że ja go cenię 1500zł, ale ma upgrade na zasilaczu, jest liniowy od PD Creative. 

Dzięki wszystkim za dobre porady. 

Dziś zamówiłem jednak nowe kolumny MA Silver 500 czarne w połysku w wersji 7G, bo białych z 2giej ręki żona nie akceptowała i dała mi "błogosławieństwo" na wydatek.

To co "Muda44" pisze o zgraniu plyt CD na Pendrive i pozbycie DVD to dobry pomysł dla mnie i w koljenym etapie się tym zainteresuję.

Obserwuję aukcje z Node 2i ale nie wiem czy mnie to przekona bo sporo wyczytałem złych opinii o DACu i na zagranicznym forum ten DAC w testach labolatoryjnych uzyskał słaby wynik. Nie znalazłem informacji jaki DAC tam siedzi. Wiadomo że należałoby posłuchać sprzętu.

Na pewno przemawia do mnie wyjście na subwoofer ale znowu nie wiem czy rozwiązano problem z opóźnieniem sygnału.

Na tą chwilę chyba najbliżej mi do Wiim Ultra którego rozważam zakup, zewentualnie CA AXN10 z 2giej ręki.

Edytowane przez Raptor99

Jeśli będzie ci brakować basu a nie sądzę to możesz kupić suba z wejściem wysokopoziomowych. 

Wiim ultra gra nieco wyżej, bardziej selektywnie, czysto. Cambridge jest bardziej liniowy. 

Oba mają bardzo dobre wsparcie i długie aktualizacje.

Na pewno będą grały z Subem w zamkniętej obudowie którego mam czyli JAMO SUB-D6 ponieważ lubię niski i mocny bas.

Biorę pod uwagę również Eversolo A6, ale to już max. wydatek który mógłbym zaakceptować za nową rzecz ewentualnie coś używanego do 1800zł. Może na początek wezmę jednak Wiima Ultra lub tego AXN10 z drugiej ręki i w razie czego mógłbym sprzedać gdyby się nie zgrał z tymi MA Silver. Kolumny przyjdą w środę więc na razie Denon DVD 3910 będzie źródłem.

Poprzeglądam jeszcze testy i porównania na zagranicznych stronach i jakie są różnice pomiędzy wyzsza półką jaką jest Eversolo A6

Edytowane przez Raptor99

W cenie eversolo chodziły wyprzedawane modele czn V2 nie mówiąc o używanych. A gra to lepiej.

Na początek jak kupisz wiim ultra to polują na oferty BF. Jak będzie dobra cena to sprzedaż bez straty jeśli przygoda skończy się na początku. 

W dniu 8.11.2024 o 06:34, Piotr Sonido napisał:

Jeśli będzie ci brakować basu a nie sądzę to możesz kupić suba z wejściem wysokopoziomowych. 

Wiim ultra gra nieco wyżej, bardziej selektywnie, czysto. Cambridge jest bardziej liniowy. 

Oba mają bardzo dobre wsparcie i długie aktualizacje.

A DMP-A6? Jak gra?

Teraz, quatross napisał:

A DMP-A6? Jak gra?

Dobrze. Jest nieco cieplejszy od Cambridge, nie tak rozdzielczy. Duzo łagodniejszy od wiim. 

Łagodniejszy. Nie wiem czy to dobre określenie.