Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup nowego wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po mału przymierzam się do zakupu nowego wzmacniacza . Obecnie posiadam Cav a 12 ( który i tak zostaje) chciałbym nabyć tranzystor , po pierwsze aby wskoczyć poziom wyżej z jakością dźwięku

Muzyka metal 70 % reszta wszelkie odmiany rocka i trochę jazzu

Kolumny w tej chwili Paradigm studio 100v5

Żródło - tor cyfrowy , matrix sabre pro + konwerter streaming , pliki lokalne - Cd oraz gramofon . Budżet 10-20 tys specjalnie podaje widełki bo nie musi być za max kwotę

Moje pierwsze tropy Mcintosh , tańszy Gryphon , może być też oczywiście system dzielony

https://www.audiostereo.pl/topic/168428-zakup-nowego-wzmacniacza/

Musical Fidelity Nu-Vista 600 lub Leema Tucana 2.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Tal napisał:

Hegel H390

jeszcze są dwie sztuki H390. W tej cenie (15500) petarda 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 

Opcji jest całkiem wiele. Na pewno sprawdziłbym dwie opcje od Regi, tanszego Elicita MK5 oraz bardziej zaawansowanego Aethosa. Dobre, naturalne granie, ze świetną barwą i ciekawym detalem. Nie omijałbym również ATC SIA2-150, nowego Roksana Caspian 4G, czy hybrydy takiej jak Vincent SV-737. Jeśli zechciałbyś rozważyć znowu lampę, ale taką, która nie gra typowo "lampowo", to sprawdziłbym Fezza Titanię EVO 🙂 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja chyba inaczej odbieram muzykę metalową niż metalowcy. Przepraszam nikogo tutaj nie chciałem obrazić ale dla mnie ten wzmacniacz powinien być raczej łagodnym brzmieniu stonowanym a przy tym dysponować bardzo szeroką sceną i mocnym dźwiękiem szczególnie w dole. 

Jeśli lubisz wzmacniacze o nasyceniu bardzo intensywnych wysokich tonów no to nie te modele poniżej jeśli jednak zgadzasz się z moimi preferencjami to 

Leema tucana 2

KARAN acoustic Kai 180 mkII

Roksan Caspian 4g

Może warto będzie poczekać na arcama sa45 będzie miał Dirac 

Denon pma3000

Atc sia2-150

Musical no najlepiej z serii nuvista 

Pass coś z rynku wtórnego 

Gryphon też będzie dobra opcja.

Ja chyba inaczej odbieram muzykę metalową niż metalowcy. Przepraszam nikogo tutaj nie chciałem obrazić ale dla mnie ten wzmacniacz powinien być raczej łagodnym brzmieniu stonowanym a przy tym dysponować bardzo szeroką sceną i mocnym dźwiękiem szczególnie w dole. 
Jeśli lubisz wzmacniacze o nasyceniu bardzo intensywnych wysokich tonów no to nie te modele poniżej jeśli jednak zgadzasz się z moimi preferencjami to 
Leema tucana 2
KARAN acoustic Kai 180 mkII
Roksan Caspian 4g
Może warto będzie poczekać na arcama sa45 będzie miał Dirac 
Denon pma3000
Atc sia2-150
Musical no najlepiej z serii nuvista 
Pass coś z rynku wtórnego 
Gryphon też będzie dobra opcja.

Chyba się przychylam po ostatnim zakupie do toru słuchawkowego , nabyłem wzmacniacz Niimbus 5 pro oczywiście opinie były że nie nadaje się do metalu ponieważ jest neutralny a okazał się strzałem w 10 jest mega rozdzielczy owszem neutralny ale nie suchy lub szorstki i gra nawet z słabymi produkcjami świetnie , dlatego myślałem o dołożeniu tranzystora do toru kolumnowego ( mam hybrydę )
12 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Leema Tucana 2 i ATC SIA2-150 to bardzo dobre propozycje, do tego dorzucił bym jeszcze Audio Analogue Puccini Anniversary i Naim Supernait 3.

To ostatnie to na pewno z bardzo dobrymi ATC SIA2-150?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 godziny temu, blackromek napisał:

A co myślicie o Gato 150

Też bardzo ciekawa opcja. Mocna, nieźle nasycona, z dużą energią i dokładnością. Opowiadamy o Gato w tym, już nieco starszym, materiale 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

13 godzin temu, blackromek napisał:

Chyba się przychylam po ostatnim zakupie do toru słuchawkowego , nabyłem wzmacniacz Niimbus 5 pro oczywiście opinie były że nie nadaje się do metalu ponieważ jest neutralny a okazał się strzałem w 10 jest mega rozdzielczy owszem neutralny ale nie suchy lub szorstki i gra nawet z słabymi produkcjami świetnie , dlatego myślałem o dołożeniu tranzystora do toru kolumnowego ( mam hybrydę )

W sensie że obok czy zamiast klasycznych kolumn?

13 godzin temu, blackromek napisał:

A co myślicie o Gato 150

Kwestia kolumn.

13 godzin temu, ASURA napisał:

To ostatnie to na pewno z bardzo dobrymi ATC SIA2-150?

? Ostatnie na ich liście to naim supernait 3. Wzmacniacz z wzmacniaczem?

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

? Ostatnie na ich liście to naim supernait 3. Wzmacniacz z wzmacniaczem?

Późna pora i coś się zaczęło pitolić, w każdym razie myślałem o kolumnach tej firmy których brzmienie lubię i nie zestawiał bym ich z Naimem

7 godzin temu, ASURA napisał:

Późna pora i coś się zaczęło pitolić, w każdym razie myślałem o kolumnach tej firmy których brzmienie lubię i nie zestawiał bym ich z Naimem

Ok. Czyli zgadza się że coś mi nie pasowało dobra nic się nie stało wszystkim się zdarza. Też jestem przemęczony ostatnio. 

Mi osobiście zmiana czasu nie pomaga.

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Ok. Czyli zgadza się że coś mi nie pasowało dobra nic się nie stało wszystkim się zdarza. Też jestem przemęczony ostatnio. 

Mi osobiście zmiana czasu nie pomaga.

Godzinę po południu nam zajumali, za chwilę będzie ciemno jak w d… a dopiero 15:30

6 minut temu, ASURA napisał:

Godzinę po południu nam zajumali, za chwilę będzie ciemno jak w d… a dopiero 15:30

Zgadzam się. A rano i tak ciemno jak wstaje. 

Sorki za off top

Romek tak tylko luźno zapytam nie chcę żeby to zabrzmiało źle a nie że się czepiam. 

Ile modeli jeszcze tak zaproponujesz? 

Bo na razie to wygląda trochę tak wiesz pytasz o model lecą opinie pytasz o model lecą opinie pytasz o model lecą opinię. 

Na forum jesteśmy tutaj wszyscy aby ci pomóc ale powiem że tą drogą no to daleko nie zajdziemy. 

Od początku istnienia tego wątku A pewnie już wcześniej robiłeś jakiś wstępny research co udało ci się posłuchać?

Ja po prostu sprzętem stacjonarnym nie żongluję obecny wzmacniacz mam od nowości od 12 lat . Trochę się psuje więc postanowiłem kupić sobie drugi sam szukam kandytatów jak trafię coś według mnie ciekawego to pytam wy jesteście o wiele bardziej osłuchani potrzebuje jakiejś ogólnej opini czy warto się danym modelem interesować jak ustalę jakąś listę wtedy postaram się posłuchać choć u mnie w mieście będzie raczej ciężko a i tak pewnie kupię używkę

30 minut temu, blackromek napisał:

jak ustalę jakąś listę wtedy postaram się posłuchać choć u mnie w mieście będzie raczej ciężko a i tak pewnie kupię używkę

A w kwestii używek to może zainteresuje Cię poniższy temat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś z Parasounda. To ma takie dopalenie jak smok. Do metalu - będzie miodzio.

Albo klasycznie po hamerykańsku - Krell/Levinson/McIntosh, niech coś rozbuja te kolumny! Ale to chyba poza budżetem. Może używki?

Sorry, nie znam cen. Mnie interesuje w aspekcie cen tylko jeden producent wzmacniaczy. 😄 

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 minuty temu, blackromek napisał:

Jeśli chodzi o mcintosh po naciągnięciu budżetu Ma 7000 ma 8000

Z Paradigm to będzie POTĘGA! 😄 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 9.11.2024 o 08:15, blackromek napisał:

Jeśli chodzi o mcintosh po naciągnięciu budżetu Ma 7000 ma 8000

Znane modele. Plus to trzymanie ceny.

Opinie sprzecznie jedni zachwyceni drudzy że przereklamowane. 

Sam bym nie pogardził 🙂 bo wygląda świetnie. KARAN brzmiał mi lepiej. 

Tak czy siak na odsłuch pora się udać aby wybrać swoją drogę. 😉