Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny podłogowe do sypialni

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Idąc tym tropem nigdy nic nie kupisz. Co rusz kolejne modele.

Byłeś na jakimś odsłuchu już?

Wiem, że tym tropem będę tylko gdybał.

Z odsłuchami w okolicach trójmiasta dosyć słabo,  raczej mało ciekawych propozycji.

W sobotę odbieram bowers 802 s2 matrix. 

Od paru lat chciałem ich posluchać.

Jak nie podpasują to trafia do drugiego systemu. 

W drugim jest NAD 375bee i końcówka mocy klon Mark Lewinson. Dołączą kolumny SA Ranger.

Wowczas nr1 będzie kupno kef reference 203/2.

Proac 2.5 robiły wrażenie nawet z YouTube. 

Edytowane przez Mariostg

No dobra ale to już będziemy mieli jakiś trop tak bo rozumiem że te kolumny odbierasz i one będą stały u ciebie w salonie i będziesz mógł się z nimi w jakiś tam sposób dłużej zaprzyjaźnić lub nie. Będą wnioski. 

Wiesz co ono generalnie koło Trójmiasta jest dużo salonów. Więc nie wiem za bardzo w czym leży problem są niedostępne?

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No dobra ale to już będziemy mieli jakiś trop tak bo rozumiem że te kolumny odbierasz i one będą stały u ciebie w salonie i będziesz mógł się z nimi w jakiś tam sposób dłużej zaprzyjaźnić lub nie. Będą wnioski. 

Wiesz co ono generalnie koło Trójmiasta jest dużo salonów. Więc nie wiem za bardzo w czym leży problem są niedostępne?

Szukam używanych, w budżecie do 8-10tys zł za niwe to raczej jakościowo nie poszaleję

W dniu 6.11.2024 o 11:57, muda44 napisał:

Nie lubię specyficznej barwy z kevlaru

6 cali to nie 8. 

Zanim się zdecydujesz szukaj pomiarów kolumn i je porównaj. Pełne brzmienie od niskich poziomów to przeważnie V w strojeniu albo / i kolumny duże na dużych przetwornikach.

Najlepszym pomiarem jest odsłuch a najlepszym urządzeniem pomiarowym kolumn są Twoje uszy. Pamiętaj o tym 

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

11 minut temu, slaaawek napisał:

Najlepszym pomiarem jest odsłuch a najlepszym urządzeniem pomiarowym kolumn są Twoje uszy. Pamiętaj o tym 

Pamietam, bowers 802 s2 matrix słuchałem wiele lat temu, ich dzwiek zapadł mi w pamięci.  Czy tak będzie u mnie z moim sprzętem to się okaże.  Zawsze nowe doświadczenie. Kolumny polecane w tym temacie mam spisane i gdy będą pojawiać się w okolicy to będę robił odsłuchy. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Będą graly w sypialni.

W salonie mam inny zestaw.

Wieczorem w sobotę napiszę jak pierwsze wrażenia. 

Edytowane przez Mariostg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

45 minut temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Concerto pojadę posłuchać, może do 2 systemu. 

W najbliższym czasie bowers będą porównywane  AP Scorpio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Mariostg napisał:

Szukam używanych, w budżecie do 8-10tys zł za niwe to raczej jakościowo nie poszaleję

Czy ja wiem. Wybór jest. Ale dostaniesz w używanych lepsza klasę wiadomo. Byle stan był perfekt.

10 godzin temu, Mariostg napisał:

Będą graly w sypialni.

W salonie mam inny zestaw.

Tak, pamiętałem o tym a napisałem coś innego. Dzięki!

11 godzin temu, slaaawek napisał:

Siedzę w tym intensywnie od końca lat 80tych więc coś tam słuchałem, miałem i wiem 😉

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Czy ja wiem. Wybór jest. Ale dostaniesz w używanych lepsza klasę wiadomo. Byle stan był perfekt.

Tak, pamiętałem o tym a napisałem coś innego. Dzięki!

Bowers są od 1 własciciela, dokument zakupu, pomiary, stan idealny.

2 godziny temu, muda44 napisał:

Siedzę w tym intensywnie od końca lat 80tych więc coś tam słuchałem, miałem i wiem 😉

Nie jestem przywiązany do sprzętu, jeśli nie będzie mi odpowiadać to wymienię. Niekończącą się podróż

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie sensu celować w stan perfect, oczywiście nie mówimy o stanie technicznym tylko wizualnym. Chyba że żona nie pozwala na nic innego... Używki są tańsze 40-80%, w zależności od stanu i wieku. Klasa lepiej to tylko za takie w miarę nowe używki, a można duuużo lepszej klasy kupić w tym samym budżecie. Też kiedyś zaczynałem wyłącznie od kupowania nowych, później się to zmieniło.

Edytowane przez don111
6 godzin temu, Mariostg napisał:

Bowers są od 1 własciciela, dokument zakupu, pomiary, stan idealny.

Byle jescze odpowiadały brzmieniowo 

6 godzin temu, Mariostg napisał:

Nie jestem przywiązany do sprzętu, jeśli nie będzie mi odpowiadać to wymienię. Niekończącą się podróż

Ogólnie mam tak samo. A z kolejną sprzedażą trochę mi żal. Dlatego zdarzało się że stały w tym samym czasie 3 wzmacniacze , 3 pary kolumn. 

4 godziny temu, don111 napisał:

Nie sensu celować w stan perfect, oczywiście nie mówimy o stanie technicznym tylko wizualnym. Chyba że żona nie pozwala na nic innego... Używki są tańsze 40-80%, w zależności od stanu i wieku. Klasa lepiej to tylko za takie w miarę nowe używki, a można duuużo lepszej klasy kupić w tym samym budżecie. Też kiedyś zaczynałem wyłącznie od kupowania nowych, później się to zmieniło.

A ja tak i tak. Z tym że z nowych to już teraz mniej. Bardziej celowałem po znajomości w branży wówczas. Nowe nabierały sensu 🙂

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Byle jescze odpowiadały brzmieniowo 

Ogólnie mam tak samo. A z kolejną sprzedażą trochę mi żal. Dlatego zdarzało się że stały w tym samym czasie 3 wzmacniacze , 3 pary kolumn. 

A ja tak i tak. Z tym że z nowych to już teraz mniej. Bardziej celowałem po znajomości w branży wówczas. Nowe nabierały sensu 🙂

O wrażeniach napiszę jutro wieczorem, zobaczę czy moje wrażenia z przeszłości się potwierdziły ( a raczej usłyszę)

3 minuty temu, Mariostg napisał:

O wrażeniach napiszę jutro wieczorem, zobaczę czy moje wrażenia z przeszłości się potwierdziły ( a raczej usłyszę)

Na spokojnie. Poświęć w długi weekend czas sobie, rodzinie, wspólnym testom. Forum poczeka!

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

W wyjątkowych przypadkach mogłeś kupić nowe i bez straty odsprzedać... ale taniej w porywach do -40% od normalnych cen salonowych to nadal nie jest tak atrakcyjny poziom, jaki można trafić z używek, tyle że albo pojedziesz posłuchać albo kupujesz w ciemno. Czasem ryzyko się bardzo opłaca.

Na wstępie zdjęcie. 

Nie, nie duszą się. Grają....

Pol metra od tylnej ściany, ściany z prawej i lewej w odległości 1.5m.

Na opinie przyjdzie czas po dłuższym odsłuchu. Teraz mija 4 godzina sluchania.

Ale jest usmiech na twarzy 🙂

Różne gatunki, od akustycznej, poprzez rock, pop, muzyka alternatywna, rnb, jazz....

Więcej napiszę w poniedziałek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mariostg
W dniu 8.11.2024 o 23:52, don111 napisał:

W wyjątkowych przypadkach mogłeś kupić nowe i bez straty odsprzedać... ale taniej w porywach do -40% od normalnych cen salonowych to nadal nie jest tak atrakcyjny poziom, jaki można trafić z używek, tyle że albo pojedziesz posłuchać albo kupujesz w ciemno. Czasem ryzyko się bardzo opłaca.

Nie no jasne że tak. Ale.dawalo samopoczucie że nic nie tracę zaraz je puszczę dalej w tej samej cenie.

No o sam unboxing 😉

Ale używane też miałem. 

W dniu 9.11.2024 o 17:17, Mariostg napisał:

Na wstępie zdjęcie. 

Nie, nie duszą się. Grają....

Pol metra od tylnej ściany, ściany z prawej i lewej w odległości 1.5m.

Na opinie przyjdzie czas po dłuższym odsłuchu. Teraz mija 4 godzina sluchania.

Ale jest usmiech na twarzy 🙂

Różne gatunki, od akustycznej, poprzez rock, pop, muzyka alternatywna, rnb, jazz....

Więcej napiszę w poniedziałek.

Ukryta Zawartość

Super się to skomponowało. 

Dawaj!

Jest wtorek. 🙂

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie no jasne że tak. Ale.dawalo samopoczucie że nic nie tracę zaraz je puszczę dalej w tej samej cenie.

No o sam unboxing 😉

Ale używane też miałem. 

Super się to skomponowało. 

Dawaj!

Jest wtorek. 🙂

Cześć.  Wiec tak: po 3 dniach odsłuchów jestem zachwycony tymi kolumnami. Pełnią dźwięków od najniższych poziomów głośności,  Slucham przewaznie na godzinie 7.30 lub 8 na potencjometrze głośności. Nawet zena powiedziała, że wreszcie kolumny, które grają pieknie nawet przy cichym słuchaniu. Kazała sobie zamontować CD do systemu i nauczyc jej obsługi, w szufladzie kilkadziesiąt płyt. Ja ostatnio tylko Tidal. Ściągnąłem CD z szafy. Ona powiedziała, że wszystkie dziwieki idealnie współgrają że soba. Wokal jest cudowny. Niektórzy narzekają na bas. Dla mnie jest idealny. Może niektorzy lubią dudniacy 🙂

U mnie w domu gramy na instrumentach, gitary klasyczne i elektryczna, wiolanczela, keybord. Chodzimy na koncerty muzyczne. Wiadomo, że muzyka na żywo jest inna, ale ten cały system gra bardzo dobrze.

wczesniej mialem min.  kolumny AA Hyperion, monitor audio gs20, Canton RC-L,  Canton Vento 890, Canton 509.2, KEF concerto, Elac debut dfr52 i wiele innych. 

To jest to czego szukałem.

Teraz naszła mnie chec do zmiany w drugim systemie gdzie aktualnie grają System Audio Ranger,  korci mnie Elac FS 407 vela. 

Tutaj podpięte pod NAD 375BEE,  jest też końcówka mocy klon Mark Lewinson. 

Drugi system bardziej rozrywkowy, do codziennego sluchania, podpięty też telewizor.

Edytowane przez Mariostg

Bardzo dziękuję za podsumowanie.

Innymi słowy super że siadły.

407 polecam. Chodź to granie inne niż bowersy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi