Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, muda44 napisał:

Były też pomiary sygnału np oscyloskopem ale to też nie daje jednoznacznej odpowiedzi.  Sygnał cyfrowy jest w rzeczywistości sygnałem przesyłanym analogowo ( określone dane za pomocą sygnału elektrycznego ) a na ten analogowy sygnał, jego zniekształcenia ma wpływ wiele czynników.

Ale dopóki zakłócenia prądu analogowego nie poskutkują przekłamaniem danych cyfrowych, to przesył pozostaje idealny i w 100% zgodny z pierwowzorem. Po raz kolejny pokazałeś, że lepszy kompletny brak wiedzy, od gdybania z wyrwanymi z całości cząstkami.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Wimm ultra + Umik + REW + krzywa HK i masz ciepłe brzmienie bez kombinacji i wydatkowania na coś co będzie fajne kilka miesięcy i się znudzi. 

Teoretycznie tak, a w praktyce sam wiesz, że to nie jest takie proste i paradoksalne. Ile krzywych przetestowałeś, zanim trafiłeś w swój gust, sam wiesz. U mnie HK owszem zrobiła fajną podstawę basową i ocieplenie, ale całościowo odczułem pewne zamglenie przekazu i zabrakło mi takiej świeżości i blasku w graniu. Ot taki przykład tylko. Sposobów jest wiele i najgorsze jest to, że gra suma tych wszystkich prób. A to DAC, a to lampy, a to kable, a to źródło, a to różne rodzaje zasilania lub wspomniane korekcje. Pewnie, zabawa jest zarąbista, ale jest wiele dróg do celu i nie zawsze z Ultra w centrum uwagi 🙂

Edytowane przez Wito76

Nie ma krzywych idealnych jak i idealnych zestawów głośnikowych. 

A na końcu w pewnym sensie gra również pomieszczenie. 

Więc uwazam że każdy ma po części rację 🤷‍♂️ 

Ps @Wito76ale przyda się odsłuchać to ultra by mieć czyste sumienie. 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Pewnie że chciałbym, ale tak trochę niehumanitarnie byłoby wypożyczać, potem oddać, tylko po to by mieć czystsze sumienie w forumowych przepychankach

Dla siebie Witku dla siebie. 

Często zarzuty są do forumowiczów że wypowiadają się o czymś, czego nawet nie widzieli tylko słyszeli,  że ktoś coś pisał  , że inny  mial.

Więc wypożyczaj i Wit-aj przygodo jeśli nie chcesz być tak postrzegany. 

I napisz same złe.rzeczy o tym wiimie , bo o każdym sprzęcie sa dobre i złe opinie a czy wiarygodne to już inna sprawa .

Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

13 minut temu, Wito76 napisał:

U mnie HK owszem zrobiła fajną podstawę basową i ocieplenie, ale całościowo odczułem pewne zamglenie przekazu i zabrakło mi takiej świeżości i blasku w graniu

Upraszczając "ciemny z blaskiem" to taki trochę audiofilski oksymoron.

Nie da się bez kompromisów. Poszukiwania takich wzorów brzmieniowych jest skomplikowane bez DSP. Można przewalić tonę sprzętu, a i tak okaże się za pomieszczenie zagra na nosie bo albo dziura na basie albo basowy rezonans. 

Wiim ma wszystko by ogarnąć temat bez zbędnych ścieżek pobocznych 😉

18 godzin temu, Ma_cieQ napisał:

Od jakich kwot wydanych na sprzęt zaczyna się owa "głupota i szpan" ??? 🤔

Nigdy nie próbowałem zrobić jakiejś drabinki w tym temacie i nie jestem tym zainteresowany. Kupuje się wg własnej logiki i zdobytej wiedzy w danej dziedzinie. U każdego uczestnika dyskusji działa to inaczej i logiki rozumowania mogą się znacząco różnić w zależności czy opieramy się na fundamencie technicznym czy na fundamencie audio wiary 😉.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

18 godzin temu, mozo21 napisał:

Miałem takie same odczucia co do Wiim Pro

Odczucia to nie dowód na istnienie zjawiska, to dopiero faza wstępna badania nie nadająca się do publikacji, chyba że w ramach wstępnej do badań dyskusji czy w ogóle warto zajmować się tematem.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Aha czyli za mało podałem.

Chyba nie czytasz forum. Było wielokrotnie omawiane jakie czynniki mogą powodować większą lub mniejszą koloryzację w zestawie wzmacniacz-ZG.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

11 minut temu, MariuszZ. napisał:

A w życiu. Ciepło to bas (ewentualnie część średnicy w dół), blask to góra. 

Edytowane przez J4Z

.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Podam wszystko to będziesz szukał który pasuje i wtedy po opisie brzmienia powiesz;)

Takie analizy robię tylko na własne potrzeby, robiąc je na użytek zewnętrzny można się sparzyć bo po drugiej stronie są ludzie egzystujący w różnym wymiarze audio 😉.

15 minut temu, J4Z napisał:
26 minut temu, MariuszZ. napisał:

A w życiu. Ciepło to bas (ewentualnie część średnicy w dół), blask to góra. 

Wiadomo. Ciepły = ciemny, gęsty. Chłodny = jasny, napowietrzony, z blaskiem. 

Krzywa HK podbija bas, tłumi soprany. Jest "Ciepła" upraszczając. Chcesz ciepłe czyli ciemne granie z blaskiem? Zapodaj krzywą HK zmodyfikowaną przez bodajże @xajas, który wielokrotnie wklejał na forum swoje V filtry.

Takiej prezentacji dźwięku nie uzyskasz żadnymi czarami polegającymi na doposażeniu Wiima w chociażby tego daka proponowanego kilka postów wyżej przez Piotra. 

Edytowane przez MariuszZ.
12 minut temu, MariuszZ. napisał:

Wiadomo. Ciepły = ciemny, gęsty. Chłodny = jasny, napowietrzony, z blaskiem. 

Nie, nie wiadomo. Ciepły to nie ciemny. 

Jak i chłodny to nie jest jasny. 

Edytowane przez J4Z

.

15 godzin temu, Wito76 napisał:

Już trzech? Bez problemu, choćby tylko w tym wątku, uzbiera się spora grupa, która poświadczy, kto tu plecie idiotyzmy.

Jak będzie zbierał dalej to może nawet uda wam się przegłosować że nauka fizyki w szkołach jest niepotrzebna. W końcu Newton opracował teorię grawitacji na podstawie przypadkowego eksperymentu z jabłkiem które spadło mu na głowę 🙂.

Jak bym napisał że spod koca to by się zrobił wrzask, dlatego użyłem zwrotu "bez blasku" i "zamglone". Jak coś ma cykać to niech cyka, jak są wibracje blach tak jak we wstępie "Child of Time" Deep Purple to chcę je usłyszeć a nie namiastkę. Z kocem ta milusia, napompowana podstawa basowa czy tam ciepełko trochę jakby tracą na uroku.

Jak będzie zbierał dalej to może nawet uda wam się przegłosować że nauka fizyki w szkołach jest niepotrzebna. W końcu Newton opracował teorię grawitacji na podstawie przypadkowego eksperymentu z jabłkiem które spadło mu na głowę .
Albo spacyfikujemy trollerską Pi ambasadę Wiima.
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Wito76 napisał:

Pewnie że chciałbym, ale tak trochę niehumanitarnie byłoby wypożyczać, potem oddać, tylko po to by mieć czystsze sumienie w forumowych przepychankachemoji3.pngemoji848.png

To nie zabieraj głosu w temacie, którego nie znasz.

2 godziny temu, dedal75 napisał:

Więc wypożyczaj i Wit-aj przygodo jeśli nie chcesz być tak postrzegany. 

Sklepów audio tak naprawde tak dużo nie ma, kto wie, czy juz nie trafił w nich na "czarną listę" 🙂

7 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Np ASR 😁

Tam sie "udzielasz"?

To pewnie wiesz, co piszesz... 🙂

56 minut temu, Wito76 napisał:

Nie bądż taki "Bodnar"... 🙂

Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem czy dalej rozmawiamy o tym urządzeniu, ale chciałem dodać ,że dzisiaj przetestowałem trigger zwykłym kablem od słuchawek ( Jack 3,5 - Jack 3,5 stereo ) i działa bezbłędnie, tzn zarówno przy uruchamianiu kiedy dostanie sygnał z HDMI czy zaczyna się streaming , jak i wysyłanie sygnału do wyłączenia przy naciśnięciu czerwonego przycisku na pilocie. 

2 godziny temu, J4Z napisał:

Nie, nie wiadomo. Ciepły to nie ciemny. 

Wchodzimy w semantykę i nie wróżę tu nikomu sukcesu na rację. Istnieje coś takiego jak dyferencjał semantyczny czy "Solfeż barwy" Miśkiewicza. Oczywiście Ciemny i Ciepły nie jest tym samym ale zależy kto, gdzie i jak będzie sobie to skalował. Dowolność jest tu niesamowita bo nie ma o ile mi wiadomo żadnych wzorców i skali by można było dźwięki poprzypisywać do semantycznych określeń. Tobie Ciepły i Ciemny się nie spina, a mi się spina więc luz 😉   

Nie bądż taki "Bodnar"...

Znasz się na audio jak Macierewicz na samolotach i tylko w takim charakterze potrafisz zabierać głos.
Ciepłe - ciemne, ja bym tu nie postawił znaku równości.
1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Dla mnie możecie ją pacyfikować, jak nie ma rzeczowych opartych w technice i fizyce argumentów to najlepiej spacyfikować żeby nie przeszkadzali innym "ambasadom" i "ambasadorom".

13 minut temu, MariuszZ. napisał:

Tobie Ciepły i Ciemny się nie spina, a mi się spina więc luz 😉   

Oczywistym jest, że może być ciepłe i ciemne.

Tak jak i ciepłe, nieciemne. Jak np. prawdopodobnie te słuchawki: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Prawdopodobnie" dlatego, że szukałem mojego modelu, który gra ciepło, nieciemno, lecz nie znalazłem. Prawdopodobnie te grają podobnie. 

To są podstawy nazewnictwa. Każdy może nazywać jak chce, nie zabronię, ale prawda jest jedna. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Wito76 napisał:

Znasz się na audio jak Macierewicz na samolotach i tylko w takim charakterze potrafisz zabierać głos.

Przy Twojej wiedzy w dziedzinie "audio", Macierewicz może śmialo uchodzić za eksperta od samolotów, z pewnościa nie raz już z nich korzystał.

Ty raczej, z prawdziwą, rzetelną wiedzą o urządzeniach i technice audio, niewiele masz wspólnego.

3 godziny temu, J4Z napisał:

To są podstawy nazewnictwa. Każdy może nazywać jak chce, nie zabronię, ale prawda jest jedna. 

Nie lepiej nazywać coś precyzyjnie, w języku całkowicie zrozumiałym i jednoznacznym dla każdego?

3 godziny temu, J4Z napisał:

Oczywistym jest, że może być ciepłe i ciemne.

Tak jak i ciepłe, nieciemne.

"Nieciemne", to jasne.

Ani ciemne, ani jasne nie jest dobre ciepłe.

Obydwa znacznie lepiej schłodzić.

Zarówno jasne jak i ciemne - tylko zimne! 🙂 

Edytowane przez Nil
28 minut temu, Nil napisał:

Ty raczej, z prawdziwą, rzetelną wiedzą o urządzeniach i technice audio, niewiele masz wspólnego.

Ilu osobom takie coś napisałeś już na tym forum? Ciężko policzyć. Jedyny Twój "argument" w każdej sprawie. Strata czasu na taką polemikę. Znowu się skompromitujesz jak choćby wczoraj i przez kolejne kilka stron ludzie nie dowiedzą się dlaczego nie kupować Wiim Ultra.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Wito76 napisał:

Znowu się skompromitujesz jak choćby wczoraj

Przeczytać coś takiego napisanego przez Ciebie, w obliczu  bzdur, niestworzonych i nierealnych rzeczy które wypisujesz, to więcej niż komplement. 😁

10 minut temu, Wito76 napisał:

ludzie nie dowiedzą się dlaczego nie kupować Wiim Ultra.

O matko, za późno, kupiłem 🙂 Pierwszy zonk gniazda RCA, nie wchodzę grubsze kable, inaczej, grubsze wtyki. jak żyć? 😄

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Devon napisał:

O matko, za późno, kupiłem 🙂 Pierwszy zonk gniazda RCA, nie wchodzę grubsze kable, inaczej, grubsze wtyki. jak żyć? 😄

To wtyki RCA nie są znormalizowane?

Jest o tej przypadłości w opisach sprzętu w niektórych sklepach. Dotyczy nie tylko Ultra. Szkoda, ale może te sprzęty są tak dobre, że nie trzeba do nich stosować "grubych" (co by to nie znaczyło) wtyczek ? Do mnie idzie Wiim Pro Plus też z takim zastrzeżeniem sprzedającego ale ja na szczęście stosuję "zwykłe" wtyczki.

Wojtek

30 minut temu, Wito76 napisał:

Ilu osobom takie coś napisałeś już na tym forum? Ciężko policzyć. Jedyny Twój "argument" w każdej sprawie. Strata czasu na taką polemikę. Znowu się skompromitujesz jak choćby wczoraj i przez kolejne kilka stron ludzie nie dowiedzą się dlaczego nie kupować Wiim Ultra.

Mam takiego kumpla co to też całe życie cyferkami i tabelkami się wzorowal. Dla niego wzmacniacz za tysiaka grał tak samo bardzo dobrze jak np ten za 10 czy 20. I tak się zapierał całe życie że lepszy sprzęt mu nie potrzebny, bo to wszystko audiofilskie brednie. I nie kupi na pewno nigdy wzmacniacza czy kolumn za kilka tysięcy. Kiedyś posłuchał muzyki u mnie raz, drugi. Wrócił do siebie, okazało się że jednak nie gra tak samo. Teraz ma porządny wzmacniacz i kolumny i już nie pitoli głupot, bo tak napisali na elektrodzie. Posłuchał różnych rzeczy i trochę się ogarnąl. Niestety innych nie ma co na siłę nawracać, jak ktoś nie chce niczego się nauczyć to się nie nauczy. Niech żyje we własnym świecie. Najlepiej nie zwracać uwagi. 

?👈

16 minut temu, Filwoj napisał:

Do mnie idzie Wiim Pro Plus też z takim zastrzeżeniem sprzedającego ale ja na szczęście stosuję "zwykłe" wtyczki.

No to będziesz miał tylko zwykły dźwięk 😉.

• Pokaż nowe odpowiedzi