Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Allmr napisał:

Onkyo... kawał historii, mam jeszcze to cd. Niestety jest to słaby odtwarzacz, 1 bitowy, jedyną jego zaletą jest bezawaryjność.
Natomiast rDac mimo upływu lat ciągle broni się niezłą muzykalnością.

U mnie room correction poprawił odbiór muzyki, polecam od razu robić na 2 kanały osobno. A wcześniej wyłączyć EQ.

Dzięki za wskazówki, Onkyo jak pisalem robi za transport a do tego jest bardzo ładny , te bursztynowe cyferki 😉

Edytowane przez kgr
literowka
14 godzin temu, kgr napisał:

Kupiłem Ultra, dzisiaj przyjechał,po HDMI ładnie pracuje z moim  TV Samsung.Wcześniej był problem bo Samsung niby topowy ,a gniazda do optyka były bardzo słabe. Podłączyłem Ultra do wzmaka po RCA , gra nieźle ale szału nie robi , wydaje mi się , z naciskiem na wydaje, że po USB ( kabel od drukarki , bez komentarzy w tej sprawie proszę) do 15 letniego DACa Arcam Rdac z Tomankiem  jest lepiej , bardziej analogowo, muzykalnie, bez ostrych krawędzi .Po USB jestem w każdym razie happy. W obu połączeniach  jest niezła scena , ale tu może robotę robią kolumny Kef r7. Ogólnie fajna zabawka, nie testowałem jeszcze room correction i ustawień eq. Miałem jeszcze niedawno bardzo  tanią Yamaha WXAD 10 , która działała jako streamer  z wewnętrznym dacem wpięta do wzmaka , to trzeba powiedzieć ,ze streamer i dac w Ultra jest lepszy o 2 klasy, ale powtarzam, ze starym Rdacem of Arcama  to już tak mu lekko nie idzie .Fajnie ,ze Ultra rozpoznał staruszka Rdaca i razem działają  bez problemu. Słuchałem ze Spotify. Będę jeszcze w najbliższych dniach porównywał z  moim starym CD  Onkyo Integra  DX 7711 podłączone do Rdac coaxem.

No tv to najsłabsze źródło w audio. Najsłabszy element. A stary, nie bójmy się powiedzieć bardzo Arcam rdac gra zdecydowanie lepiej niż wbudowany przetwornik w wiim. W twoim przypadku jako transport się sprawdzi. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No tv to najsłabsze źródło w audio. Najsłabszy element. A stary, nie bójmy się powiedzieć bardzo Arcam rdac gra zdecydowanie lepiej niż wbudowany przetwornik w wiim. W twoim przypadku jako transport się sprawdzi. 

TV to nie zródło u mnie, jedynie napisałem, że dobrze współpracuje z Ultrą po HDMI.Chodzi o funkcjonalność.

Moje żródla to gramofon,  transport CD i teraz Ultra do streamingu.

7 godzin temu, kgr napisał:

TV to nie zródło u mnie, jedynie napisałem, że dobrze współpracuje z Ultrą po HDMI.Chodzi o funkcjonalność.

Moje żródla to gramofon,  transport CD i teraz Ultra do streamingu.

Rozumiem i się zgadzam jak najbardziej. 

Z drugiej strony źródło to można traktować w przypadku na przykład oglądania jakiegoś filmu czy tam z treningu tak 🙂

Zawsze to będzie lepiej grało przez taki zewnętrzny system niż przez głośniki w TV

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A stary, nie bójmy się powiedzieć bardzo Arcam rdac gra zdecydowanie lepiej niż wbudowany przetwornik w wiim

Zdecydowanie lepiej bo Wolfson WM8741, czy że współpraca z dCS? Może słuchałeś obu w tym samym czasie, na tym samym sprzęcie? Opisz co miał Arcam lepszego w dźwięku z łaski swojej. Lepszy bas, soprany, obraz 3D? Oczekiwałbym po słowie zdecydowanie przeczytać przynajmniej 3 cechy jakiegoś deskryptora jakości dźwięku o którym moglibyśmy podyskutować 😉 

Pozdrawiam. M

Edytowane przez MariuszZ.
38 minut temu, MariuszZ. napisał:

Zdecydowanie lepiej bo Wolfson WM8741, czy że współpraca z dCS? Może słuchałeś obu w tym samym czasie, na tym samym sprzęcie? Opisz co miał Arcam lepszego w dźwięku z łaski swojej. Lepszy bas, soprany, obraz 3D? Oczekiwałbym po słowie zdecydowanie przeczytać przynajmniej 3 cechy jakiegoś deskryptora jakości dźwięku o którym moglibyśmy podyskutować 😉 

Pozdrawiam. M

Na poprzedniej stronie - post 1320 ma Kolega kilka słów na ten temat.

Godzinę temu, kgr napisał:

Na poprzedniej stronie

OK. "Niezła muzykalność" rdac, ale to może być w opozycji do "niezła detaliczność, precyzja, dokładność" Wiima. Co kto lubi 😉

Poza tym muzykalność jest utożsamiana z łagodnym, gładkim, miłym i przyjemnym dźwiękiem i tu wchodzimy w psychologiczne aspekty odbioru muzyki, w emocje. 

Ktoś słuchający jazzu inaczej będzie postrzegał muzykalność od fana hardrocka. Uważam, że muzykalność jest bardziej cechą gatunku muzycznego i partytury niż daka. Więcej tych cech "muzykalności" szukałbym w połączeniu kolumn ze wzmacniaczem, które to mogą całkowicie obrócić w proch "muzykalność" daka lub trochę ją wyeksponować.

Czasami bardziej muzykalny może być pokłosiem ograniczen związanych z precyzją i detalem, a to już pachnie lekkim kocykiem, no może woalem na kolumnach. Nie każdy lubi 😉

Pozdrawiam. M

To kwestia brzmienia i gustu, nic co uzasadniałoby stwierdzenia o "graniu zdecydowanie lepiej". Robienie krzywdy tym, którzy mają gust odmienny.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Poza tym muzykalność jest utożsamiana z łagodnym, gładkim, miłym i przyjemnym dźwiękiem i tu wchodzimy w psychologiczne aspekty odbioru muzyki, w emocje. 

2 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Czasami bardziej muzykalny może być pokłosiem ograniczen związanych z precyzją i detalem, a to już pachnie lekkim kocykiem, no może woalem na kolumnach. Nie każdy lubi 😉

Tu już chyba wchodzimy w tę naszą nieudolną audiofilską semantykę. Nie dość, że ciężko czasem coś opisać, zwłaszcza gdy gdy chodzi o brzmienie, to dochodzi jeszcze różna interpretacja wrażeń. Ja akurat nie do końca zgodzę się, że muzykalnie to gładko i z woalem, choć zdaję sobie sprawę, że czasem (zwłaszcza forumowa branża to robi) próbuje się przemycić/sprzedać "koc" pod hasłem muzykalności. Dla mnie muzykalność to dźwięk barwny, gęsty, obfitujący w wybrzmienia, trójwymiar strun czy saksofonu, wspomniane przez Ciebie emocje - wcale nie kradnący przy okazji precyzji czy detalu. Jako lampiarz wiesz z pewnością o czym mowa. Na sąsiednim forum na pewno kojarzysz z działu Nasze Testy moją recenzję odsłuchową Arcama, ale Irdaca. Tam użyłem też słów "dźwięk wilgotny". Czyli jaki? Przeciwieństwo do "suchy" i taki płaski i techniczny, "sabrowy". Wiem, można łapać mnie teraz za słówka, robić sobie bekę, pohejtować trochę. Przyjmę na klatę. Ale to co chcę, by wybrzmiało z tej mojej wypowiedzi, to zaprzeczenie utożsamiania muzykalności z brakiem precyzji i detalu. Dla mnie tu nie ma znaku równości. A Arcamy właśnie fajnie łączą detal z muzykalnością. Nie słuchałem Ultra, ale jakoś intuicyjnie czuję, że PiotrSonido wcale nie palnął jakiejś głupoty. Zresztą, to wątek pod tytułem "Dlaczego nie kupować..." 🙂

8 minut temu, ProjectPi napisał:

To kwestia brzmienia i gustu, nic co uzasadniałoby stwierdzenia o "graniu zdecydowanie lepiej". Robienie krzywdy tym, którzy mają gust odmienny.

Słusznie. Dajmy żyć tym co lubią niemuzykalnie.

Edytowane przez Wito76
18 minut temu, Wito76 napisał:

już chyba wchodzimy w tę naszą nieudolną audiofilską semantykę

Nie uważam, że nieudolną. Całkiem ładnie to wytłumaczyłeś czego oczekiwałem od Piotra, ale chyba zajęty jest piątkiem 😉

Pozdrawiam. M

36 minut temu, MariuszZ. napisał:

Nie uważam, że nieudolną. Całkiem ładnie to wytłumaczyłeś czego oczekiwałem od Piotra,

Można też odwrócić role i zadać pytanie, czy granie gładkie i miękkie równa się muzykalne? Tutaj sprawa jest jakby prostsza. Wiemy, że niekoniecznie i częściej takowe nie będzie. Choć osobiście bardzo lubię na przykład to stare granie analogowego radia FM, choćby z wiekowego amplitunera Unitra Kasprzak ZRK 9100 należącego do mojego brata.

Mam Wimm Ultra od prawie dwóch miesięcy i nie mogę mu  nic zarzucić. Służy jako transport podpięty po Usb do zewnętrznego dac'a. Brzmi świetnie, gra idealnie równo nie uwypuklając żadnego z pasm. Telewizor podpięty po hdmi arc też działa świetnie. Słaby jest preamp MC (ogólnie ten pre jest tam zbędny). Aplikacja Wimm'a jest rewelacyjna, a wiim działa idealnie płynnie bez zawieszania. Ekran faktycznie jest malutki, ale to raczej gadżet. Nie mam z nim żadnych problemów ani w kwestii dźwięku, ani działania urządzenia.

Edytowane przez przybysz
5 godzin temu, przybysz napisał:

Ekran faktycznie jest malutki, ale to raczej gadżet. Nie mam z nim żadnych problemów ani w kwestii dźwięku, ani działania urządzenia.

I do tego jest bardzo starannie wykonany co ma wpływ pośredni na odbiór wrażeń audio z powodu tego że audiofile to wzrokowcy 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wszystko podłączone i wszystko gra. Gra powyżej moich niskich oczekiwań. Także na pewno go sobie zostawię.
Traktuję go jako transport do zewnętrznego daca po usb. Room correction też się sprawdził, co prawda jeszcze muszę pogrzebać w ustawieniach nieco głębiej, ale już widzę że będzie dobrze. 
Na zagranicznych forach wyczytałem, że jest bug w ustawieniach korekcji - aby poprawnie zrobić room correction opcja EQ musi być wyłączona.
Apka jak dla mnie rzeczywiście nie jest zbyt przejrzysta, ani intuicyjna, ale po paru dniach idzie się przyzwyczaić. Pilota używam tylko do zmiany głośności.
Room correction działa na wyjściach cyfrowych?
21 minut temu, Lech36 napisał:

I do tego jest bardzo starannie wykonany co ma wpływ pośredni na odbiór wrażeń audio z powodu tego że audiofile to wzrokowcy 😉.

Ustawiłem u siebie wskaźnik VU i wygląda całkiem fajnie

16 minut temu, przybysz napisał:

Ustawiłem u siebie wskaźnik VU i wygląda całkiem fajnie

Wskaźniki VU dla stereo powinny być dwa, tak jak w Eversolo, jeden wygląda trochę dziwnie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

15 godzin temu, ro35 napisał:

zawsze można mieć dwa... wiimy obok siebie 😉

Działa tylko prawidłowo przy używaniu go jako Pre, chyba że zjedziemy z głośnością do połowy i tak zostawimy. Bo jak jest ustawione na maks to ta wskazówka ciągle jest maksymalnie po prawej. 

?👈

W dniu 13.12.2024 o 16:22, MariuszZ. napisał:

Pozdrawiam. M

Nie w tym samym czasie się nie udało sprzedałem swojego arcama. 

Dlatego że był dokładny ale przy tym melodyjny i ciepły. Te. Z wiim jest ostry, jaskrawy.

A tego tracą miałem naprawdę dość długo i był on zostawiony z wieloma wzmacniaczami i z wieloma kolumnami. Przy jego dość łagodnym usposobieniu nigdy nie doświadczyłem sytuacji w której dźwięk nawet z ciepłymi kolumnami był z kolei za mało dokładny. 

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Dlatego że był dokładny ale przy tym melodyjny i ciepły. Te. Z wiim jest ostry, jaskrawy.

Czyli zdecydowanie lepiej dla Ciebie, gdy gra dokładnie, melodyjnie i ciepło, ale nie gdy dla Twoich uszu jest zaś ostro i jaskrawo. 

Dzięki. Kumam, chociaż nie odnotowałem przesadnej ostrości wiima czy jaskrawości.

Cechy te mieszczą się wg mnie w zakresie akceptacji i nie stanowią przyczynku do klasyfikowania go jako zdecydowanie "gorszego", no chyba że chodzi o nasze indywidualne preferencje. 

Ja osobiście wolę jaśniej, bardziej dokładnie i precyzyjnie uogólniając. Miałem jakiegoś Toppinga na AKM. Ciemniej, cieplej, może aksamitniej jako, że to velvet 😉 ale żeby od razu klasyfikować zdecydowanie gorszy? No way.

Pozdrawiam. M

Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

chociaż nie odnotowałem przesadnej ostrości wiima czy jaskrawości.

Możliwe, że w Ultra jest już ok, przynajmniej nikt jakoś mocno się nie skarży. Piszę o tym/cytuję , bo trochę cierpię w kwestii górnego pasma w Wiim Mini. Mam na myśli słuchanie po analogu z jego wewnętrznego DACa. Pisałem już o tym ze 3 razy w tym wątku, że używam Mini do radyjek i to takie niby słuchanie bez większych wymagań. Niemniej jednak góra jest po prostu okropna. Nie chodzi mi o jej nadmiar czy przesadne błyszczenie i męczenie słuchacza ostrością. Nie o efekt Bowersów czy Focali tu chodzi. Ta góra jest okropna ze względu na jej zapiaszczony, syczący charakter, taki zaszumiony. Kojarzycie pewnie granie starych Altusów i ten ich syczący tweeter. Dokładnie o coś takiego chodzi, o brak precyzji, dokładności wybrzmień, brak czystości i dźwięczności tylko jest taka sycząca papka. W graniu jako transport tego nie ma. Mógłbym spróbować z tym powalczyć trochę, bo mimo wszystko lajtowo potraktowałem to urządzenie. Zasilam Mini ładowarką od IPhona, tą polecaną A1400 jako mniej szumiącą, a kabelek jack-rca to jakaś stara Hama z "włączamy niskie ceny". Musiałbym kupić trafo, bo mam nieużywaną płytkę zasilacza niskoszumowego i byłoby już liniowo i audiofilsko. Lepszy, podwójnie ekranowany kabelek jack-rca już od roku "leży" w koszyku w jednym sklepie audio. Pytanie tylko czy warto skoro tak okazyjnie słucham tego Mini i nie stanowi dla mnie priorytetu.

1 godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Miałem jakiegoś Toppinga na AKM. Ciemniej, cieplej, może aksamitniej jako, że to velvet 😉 ale żeby od razu klasyfikować zdecydowanie gorszy? No way.

Ja wciąż mam takiego E30 II na podwójnym AKM z rodziny Velvet i choć nie używam go jako głównego grajka tylko obsługuje mi TV i okazyjne sytuacje to też powiem "no way". Daje radę. Jakby miał dwa wejścia optyczne to do Mini bym go sobie wykorzystał.

Z tego co mi wiadomo to zupełnie inna. W Ultra jest Sabre a w Mini jakiś tani PCM 5xxx od TI. No i co za tym idzie analogi też inne.

P.S

A w sumie, czy Sabre jest jakiś drogi? W tak zwanym hurcie pewnie byśmy się zdziwili.

Edytowane przez Wito76
3 minuty temu, ProjectPi napisał:

60 usd za sztukę przy 100 sztukach 9039 pro to nie jest mało.

Nie wiem czy celowa pomyłka czy nie, ale w Ultra nie siedzi 9039 Pro tylko bardzo popularny w wielu budżetowych DACach ES9038 Q2M, który mniej więcej 13$ kosztuje jak się okazuje. Nigdy nie interesowałem się ile to może kosztować. 

A ten PCM 5121 który jest w Mini patrzę właśnie że kosztuje mniej niż 1$. Choć jest jeszcze druga wersja za niecałe 3$

Pytałeś, czy Sabre jest drogi. Owszem, bywa drogi, szczególnie w okolicach topowych modeli.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W sumie tak. Za kość przetwornika AD1865 w gradacji K też dałem coś około 60 $

Edytowane przez Wito76
  • Pokaż nowe odpowiedzi