Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, kgr napisał:

Miło słyszeć, sorry ,że tyle taśmy klejącej było 😉

Ni ciężko było się dostać 😁

zapakowane pancernie, dzieki.

11 godzin temu, Mariostg napisał:

Jestem po odsłuchu wiim ultra z dac arcam rdac. Powiem tak: teraz to chce się słuchać.  Dołożenie daca zdecydowanie poprawiło dzwięk.  Jest bardziej muzykalnie, wiecej powietrza, dołu, średnicy i szczegółów.  Dzwięk nabrał muzykalności. Tak jak myślałem, wiim jako źródło jest bardzo dobry. Dołożenie daca sprawiło, że stał się kompletny.

Z czym to u Ciebie gra?

5 godzin temu, Mirage14 napisał:

Z czym to u Ciebie gra?

raysonic se50, kanadyjso chiński wzmacniacz lampowy 2x22w

Dali 104 special edition,  znacznie różniace sie od normalnych 104.

Ten zestaw mam jaki drugi, gra w sypialni na okolo 22m2

Dziś chciałem wypróbować wyjście optyczne. Przewód niestety nie chciał wejść,  więc wziąłem Wiima na kolana i jak się okazało klapka na wejściu się blokowała i nie otwierała całkowicie, próbowałem podważyć i w końcu wypadła na zewnątrz wraz ze sprężynką, która przepadła w otchłaniach dywanu typu shaggy😀 także dostosowałem swoje umiejętności serwisowe do jakości wykonania chińskiego sprzętu. Pytanie. Czy można taką cześć przełożyć z innego gniazda, a w zasadzie samą sprężynkę, klapka się ostała. Gniazdo jednak nie będzie używane i chyba nie powinno być odkryte.

W dniu 7.02.2025 o 22:57, Mirage14 napisał:

Czy to taka Integra?

Tzn. Czy są różne modele tej integry?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy taki masz  model ?

Ukryta Zawartość

Sa różne. Moja nie miała zdaje się RDS ale świeciła bardziej 🙂 ówcześnie. 20 lat temu mi się to podobało. 

W dniu 8.02.2025 o 10:07, Mirage14 napisał:

Jaki masz model tej integry? 

Ja na olx znalazłem takie 2  propozycje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem. Już sprawdzam. 

W tym samym czasie kuzyn miał Denona ale nie pamiętam jaki to był model grał z oma560 to moje Onkyo ciekawsze 

Tak to był ten 4850. 

Potem go podłączyłem bezpośrednio do zbiorczej anteny na bloku i już działał znakomicie. Możliwe że żelbetonowe ściany budowane przez towarzyszy były za mocne dla kawałka drucika. 

Nie pamiętam dlaczego ja go sprzedałem 😕

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, Allmr napisał:

Czy macie problem z łączeniem ze spotify?

Nie, nie łączę się 😉.

W dniu 10.02.2025 o 22:10, sautor napisał:

Gniazdo jednak nie będzie używane i chyba nie powinno być odkryte.

Może być odkryte jak jest nieużywane, wyjście.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

14 minut temu, Wito76 napisał:
27 minut temu, Lech36 napisał:

Pewnie że może być, pytanie tylko jak długo. Kurz na soczewce konserwuje ją.

To należy znaleźć inną metodę zamknięcia, ale w moim DAT Sony wejście optyczne chyba nie jest zamykane i działa w najlepsze od wielu lat. Oczywiście zamykane są lepsze 😉. Lepiej nie "konserwować" soczewki w sposób opisany wyżej 😉.

P.S. W DAT Sony chyba jest zaślepka taka wyjmowana jak w poście wyżej, nie pamiętam bo dawno go nie używałem. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Nie, nie łączę się 😉.

Cholera, mnie nie chce połączyć. Stacje radiowe działają, a spotify nie. Na forum anglojęzycznym piszą od paru dni o problemie, ale rozwiązania na razie chyba brak.

Reboot przywróci do ustawień fabrycznych i trzeba wszystko konfigurować od nowa?

Ja jestem bardzo zadowolony z WiiM ultra. Póki co wszystko mi odpowiada. Naprawdę fajne zgrabne pudełko które robi muzykę 

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

7 godzin temu, Lech36 napisał:

chyba jest zaślepka taka wyjmowana jak w poście wyżej,

Dziwna sprawa, ale żadna zaślepka nie pasuje do tego wyjścia. Po prostu jest za mała i wypada. Wygląda na to, że wejście z klapką jest inaczej wyprofilowane od tych które pierwotnie posiadały tylko zaślepkę. 

Zgadza się, otwór zaslepkowy jest jak otwór klapkowy z klapką. Bez klapki jest już większy.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 godzinę temu, sautor napisał:

Dziwna sprawa, ale żadna zaślepka nie pasuje do tego wyjścia.

Chyba trzeba będzie skorzystać z serwisu w takim przypadku, wymiana gniazda wejściowego.

W dniu 16.02.2025 o 23:28, sautor napisał:

Dziwna sprawa, ale żadna zaślepka nie pasuje do tego wyjścia. Po prostu jest za mała i wypada. Wygląda na to, że wejście z klapką jest inaczej wyprofilowane od tych które pierwotnie posiadały tylko zaślepkę. 

Łooo Jeeezu, no zaklej to kawałkiem taśmy izolacyjnej, możesz dla "bajeru" wyciąć ładne kółeczko albo kwadracik. Oczywiście jeśli nie używasz tego złącza. No i jeśli nie stoi tyłem na widoku bo taśma to wstyd.😄

5 godzin temu, s3etcher napisał:

Łooo Jeeezu, no zaklej to kawałkiem taśmy izolacyjnej, możesz dla "bajeru" wyciąć ładne kółeczko albo kwadracik.

Ale to nie będzie "hi-endowo" a to może negatywnie wpłynąć na dźwięk 😉.

P.S. A tak na poważnie to metoda do zaakceptowania, ale mało estetyczna.

W dniu 18.02.2025 o 06:07, s3etcher napisał:

Łooo Jeeezu, no zaklej to kawałkiem taśmy izolacyjnej, możesz dla "bajeru" wyciąć ładne kółeczko albo kwadracik. Oczywiście jeśli nie używasz tego złącza. No i jeśli nie stoi tyłem na widoku bo taśma to wstyd.😄

Ej, ale nie żeby mi to jakoś mega przeszkadzało i żyć nie dawało. Jednak niesmak jest, gdy coś takiego powstaje w sprzęcie ledwo co wyjętym z pudełka. 

2 godziny temu, dedal75 napisał:

A ilu osobom się to przytrafiło? 

Rozumiem ze to czesta wada ?

Praktycznie  w każdym sprzęcie kiedy nieuważnie się wpycha wtyczkę można wyłamać klapkę . 

Szczerze trafiałem na sprzęty z wyłamana klapką i jakoś nie specjalnie się tym przejmowałem zawsze grało 😁

W Wiim Ultra podczas testów podłączałem optyka kilkadziesiąt razy i nic nie odpadło  

9 godzin temu, dedal75 napisał:

A ilu osobom się to przytrafiło? 

Rozumiem ze to czesta wada ?

To popytaj o statystyki posiadaczy Wiim Mini - tam naprawde wielu osobom wyłamała się klapka wejscia optycznego. Temat popularny na forach.

No i przyjechała zabawka. PIerwsze testy za mną, jakby jesczze Tidal wieczorami się nie zacinał to byłoby zacnie. Powiem szczerze, że w tej kasie to naprawde zacny sprzęcik. Brakuje mi ciut większego wyświetlacza tylko, bo z 4-5 metrów kompletnie nic nie widać, więc żona powiedziała, że mamy fajny nowy zegarek :-)

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

A ja nie wyobrażam sobie większego ekranu. U mnie muza często pół nocy przygrywa i na najmniejszej jasności ekran nieźle daje po oczach. A zegarek na wyświetlaczu bardzo fajny, zwłaszcza ten wielokolorowy.

Dokładnie ten wielokolorowy mam ustawiony. U nnie zawsze jakies inne źródła światła są wiec jego jasnośc mi nie przeszkadza, ale fajnie jakby chociaż niektóre czcionki były wieksze. 

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

33 minuty temu, Mieciu napisał:

No i przyjechała zabawka. PIerwsze testy za mną, jakby jesczze Tidal wieczorami się nie zacinał to byłoby zacnie. Powiem szczerze, że w tej kasie to naprawde zacny sprzęcik. Brakuje mi ciut większego wyświetlacza tylko, bo z 4-5 metrów kompletnie nic nie widać, więc żona powiedziała, że mamy fajny nowy zegarek 🙂

Przez aplikację wiim tidal ma mniejsze tendencje do zacinania. Tylko trzeba odpalać tidal w aplikacji wiim. Jeśli odpalisz przez tidal to częściej lubi się zacinać. Deezertak samo. Spotify działa bez problemu w obu opcjach. Tak jest u mnie.

4 minuty temu, Mariostg napisał:

Przez aplikację wiim tidal ma mniejsze tendencje do zacinania. Tylko trzeba odpalać tidal w aplikacji wiim. Jeśli odpalisz przez tidal to częściej lubi się zacinać. Deezertak samo. Spotify działa bez problemu w obu opcjach. Tak jest u mnie.

Nie ma to znaczenia. Na komoie po kablu, przez Wiim po WiFi, nawet na telefonie po LTE jest tak samo. Przychodzi wieczor i HiRes nie posłucham. Wąskim gardłem jest jakiś DNS w nowych routerach orange jak i sama przepustowość serwerów Tidala.  Zgłosiłem to do serwisu Tidala i znają problem. Zgłosiłem to do serwisu Wiima i także odpisali że serwery Tidala nie wyrabiają przy odsłuchach 24/96 oraz 24/192. 
Pozostaje niestety czekac. W międzyczasie obskoczyłem Amazon Music - tragiczna apka, Deezer - brak HiRes, Qobuz - z tą ceną to załamka. 

Edytowane przez Mieciu

36 minut temu, Mieciu napisał:

Nie ma to znaczenia. Na komoie po kablu, przez Wiim po WiFi, nawet na telefonie po LTE jest tak samo. Przychodzi wieczor i HiRes nie posłucham. Wąskim gardłem jest jakiś DNS w nowych routerach orange jak i sama przepustowość serwerów Tidala.  Zgłosiłem to do serwisu Tidala i znają problem. Zgłosiłem to do serwisu Wiima i także odpisali że serwery Tidala nie wyrabiają przy odsłuchach 24/96 oraz 24/192. 
Pozostaje niestety czekac. W międzyczasie obskoczyłem Amazon Music - tragiczna apka, Deezer - brak HiRes, Qobuz - z tą ceną to załamka. 

Pytanie ile czekać, bo problem jest opisywany na zagranicznych forach od roku.

Dlatego kupilem gramofon I cd. 

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

To popytaj o statystyki posiadaczy Wiim Mini - tam naprawde wielu osobom wyłamała się klapka wejscia optycznego. Temat popularny na forach.

A ile się wyłamało w Ultra ?

Nie pytalem o mini ,tym bardziej że Kolega tej klapce trochę pomógł 😒

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi