Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Tak masz racje. Ale na platformach masz koncerty ktore brzmia nieziemsko. 

Amazon video mial kiedys koncert Ramstein z Paryza zdaje sie. 

Klekajcie narody... 

W 5.1?

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Dobrze, że to wreszcie widzisz.

No w twoich matactwach zawsze błądziłem 🙂 więc bez zmian.

12 godzin temu, Mariostg napisał:

W głównym systemie gdzie jest dac Auralic vega:

Streamer Auralic poprzez USB

Streamer Wiim i Primare w teście były połaczone optycznie do dac Auralic vega 

W drugum systemie z dac Arcam: Wiim i Primare sa połaczone zamiennie optycznie

Dlaczego wiima również nie podłączyłeś po usb?
Ewentualnie, czy mógłbyś jeszcze raz go podpiąć w taki sposób?
Korzystałeś z korekcji?

Nie chce mi się wchodzić w jałowe dyskusje, ale ja jeszcze nie miałem urządzenia, które po optyku zagrałoby dla mnie przyjemnie.

Jeśli rozmijacie sie co do roznic w brzmieniu w zależności od połączenia to i w odbiorze ogólnie brzmienia się nie zgodzicie. 

Primare nie gra po usb 🤷‍♂️

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W 5.1?

Nie pamietam, byc moze tak bylo to nagrane. Ja puszczalem przez system w stereo😉

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Często ogladam koncerty  na YT, po optyku 🙃 i przyjemnie mi się słucha tego dźwięku. Fakt że TIdal puszczony przez 48 z TV brzmi odrobinę gorzej niż ten 44 z chromecast audio, a z Chromecast audio z kolei trochę mniej detalicznie i przestrzennie niż jakiś porzadny transport. Ale nie są to przepaście. Balans totalny, pełne wybrzmienia i ogólna kultura grania z tv u mnie jest ok.

Nie kazdy tez koncert jest dobrze nagrany. Niektore sa mega plaskie itp itd... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

więc bez zmian.

Najważniejsze, że dostrzegasz problem. Teraz chęć poprawy i z górki, jeszcze będzie z tobą dobrze.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

Najważniejsze, że dostrzegasz problem. Teraz chęć poprawy i z górki, jeszcze będzie z tobą dobrze.

może by tak od siebie zacząć? 😉 

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Zawsze widziałem w twojej działalności problem. Mówię to nie nowość.

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie pamietam, byc moze tak bylo to nagrane. Ja puszczalem przez system w stereo😉

Koncerty tylko w 5.1:)

42 minuty temu, Allmr napisał:

Dlaczego wiima również nie podłączyłeś po usb?
Ewentualnie, czy mógłbyś jeszcze raz go podpiąć w taki sposób?
Korzystałeś z korekcji?

Nie chce mi się wchodzić w jałowe dyskusje, ale ja jeszcze nie miałem urządzenia, które po optyku zagrałoby dla mnie przyjemnie.

W sobotę podłącze po USB,

Podłączyłem po optyku zeby mieć porownanie 1:1 do Primare 

Z korekcji korzystam

Teraz, Mariostg napisał:

Podłączyłem po optyku zeby mieć porownanie 1:1 do Primare 

Z korekcji korzystam

Ja korzystam z tego urządzenia wyłacznie jako transport po USB.
Byłem negatywnie nastawiony do room correction, ale zrobiłem, ... później nieco poprawiłem ręcznie pod własne upodobania i jak dla mnie jest ok.
Ciekawe czy inne połączenie , ewentualnie inne ustawienia zmienią Twoją opinię.

10 minut temu, Mariostg napisał:

W przyszłości zainwestuj w izolację galwaniczną USB za 100 zł a Ali. Najlepiej wydane pieniądze w audio 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

49 minut temu, marcinmarcin napisał:

może by tak od siebie zacząć? 😉 

Z czym miałbym zacząć? 

24 minuty temu, Mariostg napisał:

Z korekcji korzystam

Na Primare też z niej korzystasz?

46 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zawsze widziałem w twojej działalności problem. Mówię to nie nowość.

Jej. Może do optyka zatem rusz.

Edytowane przez ProjectPi

22 godziny temu, ProjectPi napisał:

Nie przekonasz mnie bo mam Mini, i synka też mam, i widzę, że Wiim się sprawdza tylko jako jakieś radyjko do kuchni.

Jeśli myślisz, że mi umknęło, to nie umknęło. Większość pewnie nie załapała wbitej we mnie szpilki. Pisałem kilka razy, że moje Mini należy do synka nastolatka, że gra to przeciętnie w tym "sucho i płasko", ale bardzo fajnie sprawdza się z radyjkami. 

Dopiero co miesiąc temu robiłeś sobie heheszki ze stopki Dedala i pomocy dla Alana, a wczoraj nawiązujesz do mojej rodziny. Dostałeś wtedy sporo zasłużonego hejtu, lecz żadnej refleksji. Chłopaku, ty naprawdę masz coś z głową.

23 minuty temu, ProjectPi napisał:

Z czym miałbym zacząć? 

Jeśli nie wiesz to daleka droga. Kompletnie z innej bajki jesteś, życia nie znasz i życiowych wartości. Rozmawia się z tobą jak z botem. Zacznij może od trzech kroków w tył, rozpędzenia się....

Edytowane przez Wito76
1 minutę temu, Wito76 napisał:

Jeśli myślisz, że mi umknęło, to nie umknęło.

Cała reszta też ci nie umknęła?

2 minuty temu, Wito76 napisał:

robiłeś sobie heheszki ze stopki Dedala i pomocy dla Alana

W żadnym razie.

3 minuty temu, Wito76 napisał:

nawiązujesz do mojej rodziny.

Tak często o niej wspominasz, że to już znak rozpoznawczy.

5 minut temu, Wito76 napisał:

zasłużonego hejtu

Ciekawostka.

5 minut temu, Wito76 napisał:

Chłopaku, ty naprawdę masz coś z głową.

A takie formy agresji to tu zdaje się nie przechodzą.

15 minut temu, Wito76 napisał:

Jeśli nie wiesz to daleka droga. Kompletnie z innej bajki jesteś, życia nie znasz i życiowych wartości. Rozmawia się z tobą jak z botem. Zacznij może od trzech kroków w tył, rozpędzenia się....

Nie ciebie pytałem, twoje zdanie jest mi tu obojetne

1 godzinę temu, Allmr napisał:

A u mnie gra przyjemnie i to właśnie po optyku 🙂.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie dość, że przyznajesz, że nie o merytoryke w twoich kontaktach ze mna chodzi, że masz ze mną problem personalny, że nie brakuje z twojej strony hejtu pod moim adresem, to jeszcze wcinasz się w moje rozmowy z innymi czym podkrecasz sytuację. Niepojęte, @Wito76.

1 godzinę temu, ProjectPi napisał:

Z czym miałbym zacząć? 

Na Primare też z niej korzystasz?

Jej. Może do optyka zatem rusz.

Na Primare nie robilem korekcji, nawet nie sprawdzalem czy jest

5 minut temu, Mariostg napisał:

Na Primare nie robilem korekcji, nawet nie sprawdzalem czy jest

Sam wprowadzasz korekty DSP do jednego z dwóch urządzeń, po czym wychodzi, że brzmią różnie. Trudno, by było inaczej.

Celowo pytałem o bit perfect, chociaż unikales odpowiedzi. Zachowanie nienaruszonego streamu dla porównywanych urządzeń to jedyna sensowna opcja, gdy mowa o transportach.

Edytowane przez ProjectPi

11 minut temu, ProjectPi napisał:

Sam wprowadzasz korekty DSP do jednego z dwóch urządzeń, po czym wychodzi, że brzmią różnie. Trudno, by było inaczej.

Celowo pytałem o bit perfect, chociaż unikales odpowiedzi. Zachowanie nienaruszonego streamu dla porównywanych urządzeń to jedyna sensowna opcja, gdy mowa o transportach.

Nie unikałem odpowiedzi, napisalem jak i do czego podłaczone.

Idąc Twoim tokiem myslenia:

Jesli wiim przeprowadzil korekcję to powinien byc lepiej dostosowany niż Primare. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Koncerty tylko w 5.1:)

Trzeba miec jeszcze system 5.1 🤭

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, Mariostg napisał:

Idąc Twoim tokiem myslenia:

Jesli wiim przeprowadzil korekcję to powinien byc lepiej dostosowany niż Primare. 

To nie jest mój tok myślenia. Mój miałeś wyżej - żadnych modyfikacji na strumieniach. Bo zmiany przez DSP mogą mieć skutki uboczne, bo wychodzą różnice w głośności ("wszystkiego mniej/więcej"). Porównania bez zachowania swego rodzaju higieny są pozbawione sensu.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Gra czy wygląda na wykresie?

Napisałem wyżej.

13 minut temu, ProjectPi napisał:

Bo zmiany przez DSP mogą mieć skutki uboczne

W studiach nagraniowych takie zmiany to nie są jakieś wyjątki. W końcu po coś mają te liczne DSP na różnych etapach produkcji. Myślę że nie służą do ozdoby, ale może się mylę.

P.S. Ale jak komuś DSP psuje dźwięk to po prostu nie używać 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

9 minut temu, Lech36 napisał:

Myślę że nie służą do ozdoby, ale może się mylę.

Chcesz tu stawiać znak równości między tym, co robią profesjonaliści na studyjnym sprzęcie i tym, co robią amatorzy, jakimś prostym mechanizmem korekcji akustyki, etc?

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Chcesz tu stawiać znak równości między tym, co robią profesjonaliści na studyjnym sprzęcie i tym, co robią amatorzy, jakimś prostym mechanizmem korekcji akustyki, etc?

DSP działa chyba i tu i tam podobnie a nawet tak samo, tak mi się wydaje. Jeżeli tam (studio) nie psuje to dlaczego ma psuć w warunkach domowych, oczywiście użyte zgodnie z wiedzą techniczną. 

No dobra panowie, ale w końcu jak tego Wiima najlepiej podłączyć do osobnego daca? Usb, coaxial, czy optyk? Jest jakaś zasada, gdzie można stwierdzić,  że dane połączenie powinno wyciągnąć ze źródła wszystko co najlepsze? Przynajmniej w teorii. 

Edytowane przez sautor

P.S. Nie pisałem o korekcji akustyki tylko o korekcji w torze elektrycznym.

To ja dołoże kamyczek do ogródka 😛 

Słuchałem Ultre już w 2 systemie i wcale nie jest źle. Może nie jest to poziom wyrafinowania Volumio Primo ale całkeim przyjemnie sie słucha 🙂 

Teraz, sautor napisał:

Usb, coaxial, czy optyk?

W mojej opinii wszystko jedno co potwierdzają dane testowe z ASR, ale pewnie nie wszyscy będą zgodni z taką opinią 😉.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Trzeba miec jeszcze system 5.1 🤭

Ano trzeba 🙂 albo przydało by się 🙂

26 minut temu, sautor napisał:

No dobra panowie, ale w końcu jak tego Wiima najlepiej podłączyć do osobnego daca? Usb, coaxial, czy optyk? Jest jakaś zasada, gdzie można stwierdzić,  że dane połączenie powinno wyciągnąć ze źródła wszystko co najlepsze? Przynajmniej w teorii. 

USB z izolacją ..... No jak 😇

49 minut temu, Lech36 napisał:

Napisałem wyżej.

25 minut temu, Lech36 napisał:

W mojej opinii wszystko jedno co potwierdzają dane testowe z ASR, ale pewnie nie wszyscy będą zgodni z taką opinią 😉.

A czyli jednak

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A czyli jednak

Co "jednak"?

• Pokaż nowe odpowiedzi