Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Lech36 napisał:

Ale za to wiem kiedy zmianę brzmienia w porównaniu przypisać sprzętowi a kiedy nie 😉.

Chetnie bym zrobił z tobą test. 🙂

Ale mnie korci. Skąd jesteś? Najpierw posłuchamy różnych sprzętów a potem powiesz mi jakie mają wykresy :):)

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

jeżeli jestem czymś rozczarowany to tylko polecanym przez nich dobrze się mierzącym chłamem 🙂 

Był czas, że zupełnie inaczej o ASR się wypowiadałes. Inaczej, zachowujesz się jak palacz który rzucił palenie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Był czas, że zupełnie inaczej o ASR się wypowiadałes. Inaczej, zachowujesz się jak palacz który rzucił palenie.

może tak być, w każdym razie przed zakupem czegokolwiek i tak wbijam zawsze poglądowo w wujka g "cokolwiek measurement" 😉 i często gęsto jest to ASR, ale uważam że trzeba do wyników pomiarów (jak zresztą do wszystkiego) podchodzić z rozsądkiem...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

może tak być, w każdym razie przed zakupem czegokolwiek i tak wbijam zawsze poglądowo w wujka g "cokolwiek measurement" 😉 i często gęsto jest to ASR, ale uważam że trzeba do wyników pomiarów (jak zresztą do wszystkiego) podchodzić z rozsądkiem...

To po co ostentacyjne ośmieszanie, skoro w jakimś stopniu korzystasz? Mam bana na ASR za poglądy, a mimo to nie wyobrażam sobie twierdzić, że nie ma tam nauki.

Jakim cudem skoro są zgodne ? O tym jeszcze nie słyszałem. 

Ale to też rozwiązuje kwestie dlaczego wszyscy w komentarzach ślepo idą w to co napisał autor. Bo kto napisał coś innego jest usuwane a autor banowany. 

Można? Można. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Chetnie bym zrobił z tobą test.

Nie biorę udziału w testach zewnętrznych, wolę posłuchać muzyki u siebie. Zbyt dużo testów miałem już w ubiegłym wieku i na początku tego, to pozwoliło określić precyzyjnie moje poglądy na technikę audio. 

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Z rozsądkiem i dużą dozą sceptycyzmu należy podchodzić do opisów wrażeń odsłuchowych takich jak np. na tym forum a do pomiarów najlepiej podchodzić z wiedzą techniczną chociaż zdaje się że na ASR są wyjaśnienia jak czytać pomiary, ale komu by się chciało takimi bzdetami zajmować 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Ale za to wiem kiedy zmianę brzmienia w porównaniu przypisać sprzętowi a kiedy nie 😉.

Moim zdaniem nie do końca ...

28 minut temu, Lech36 napisał:

Nie biorę udziału w testach zewnętrznych, wolę posłuchać muzyki u siebie. Zbyt dużo testów miałem już w ubiegłym wieku i na początku tego, to pozwoliło określić precyzyjnie moje poglądy na technikę audio. 

Czyli bazujesz na nieadaptowalnych przekonaniach bez ich weryfikacji. Ze strachu ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Moim zdaniem nie do końca ...

Możesz mieć takie zdanie, ale nie jest ono prawdziwe.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

A jak się zachowuje palacz , który rzucił palenie?

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Możesz mieć takie zdanie, ale nie jest ono prawdziwe.

Jesteś strasznie zadufany w sobie. Nie dopuszczasz, że inni mogą mieć rację. A moim zdaniem, w wielu aspektach się mylisz. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, rd79 napisał:

Ciekawostką dla posiadaczy Umik1. W Wiim Ultra można pobrać plik kalibracyjny do mikrofonu 😉

Czy to oznacza, że można podpiąć mikrofon bezpośrednio do Wiim i używać go do Room Correction? Czy plik kalibracyjny jakoś upload'uje się bezpośrednio do Wiim? Czy wymagana jest jakaś inna aplikacja. Pytania może banalne, ale nigdy nie miałem do czynienia z tym mikrofonem, tym bardziej z DSP. Z ciekawości chciałbym spróbować,nie dla wyników, ale ogólnie jak to działa.

29 minut temu, bodziocool napisał:

Czy to oznacza, że można podpiąć mikrofon bezpośrednio do Wiim i używać go do Room Correction? Czy plik kalibracyjny jakoś upload'uje się bezpośrednio do Wiim? Czy wymagana jest jakaś inna aplikacja. Pytania może banalne, ale nigdy nie miałem do czynienia z tym mikrofonem, tym bardziej z DSP. Z ciekawości chciałbym spróbować,nie dla wyników, ale ogólnie jak to działa.

Mikrofon podpięty do telefonu, obsługa w standardowej aplikacji.

11 godzin temu, treinerek napisał:

A jak się zachowuje palacz , który rzucił palenie?

Ponawiam pytanie do @ProjectPi

Jestem ciekawy, jak postrzegani są tacy ludzie. Sam rzuciłem 25 lat temu, i porównał bym to do swoich zachowań. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

13 godzin temu, Piopio napisał:

Jesteś strasznie zadufany w sobie. Nie dopuszczasz, że inni mogą mieć rację. A moim zdaniem, w wielu aspektach się mylisz. 

Przecież wielokrotnie pisałem że dopuszczam myśl że inni mogą mieć rację, ale dotychczas te "racje" zawsze sprowadzają się do tekstu "ja słyszę" a technicznych argumentów brak. Zadufanych w sobie na tym forum nie brakuje, też powinni dopuszczać myśl że inni (np. ja 😉) mogą mieć rację, zwłaszcza wobec argumentów technicznych. A tymczasem wolą kwestionować, np. badania oparte głęboko o technikę z portalu ASR nic od siebie nie wnosząc. @Grzegorz7widzę w dziale DIY próbuje zrobić coś w stylu ASR i to jest cenne, choć można to też poddać krytyce, bo po co robić eksperymenty które już ktoś je zrobił i wystarczą do wyciągnięcia wniosków (?), ale rozumiem nieufność do pomiarów robionych na ASR, wierzyć należy tylko sobie z tym że swojemu słuchowi w sposób mocno sceptyczny 😉.  

13 godzin temu, Piopio napisał:

w wielu aspektach się mylisz. 

Też w wielu aspektach możesz się mylić, ale ja nie będę ani Tobie ani nikomu innemu argumentował że "ja słyszę" i musicie dać mi wiarę w to co napisałem 😉.

38 minut temu, Lech36 napisał:

ale rozumiem nieufność do pomiarów robionych na ASR, wierzyć należy tylko sobie z tym że swojemu słuchowi w sposób mocno sceptyczny 😉.  

Nie o pomiary chodzi a o interpretację tych pomiarów. Ktoś a priori założył, że poniżej albo powyżej jakiegoś progu zmierzonych wartości już nie słyszymy ich wpływu na brzmienie. Ale to tylko założenie a nie fakt. 

Tylko doświadczony słuchacz może to zweryfikować empirycznie 😉 Wszystko zależy od jakości jego słuchu i doświadczenia. 

24 minuty temu, Piopio napisał:

Ale to tylko założenie a nie fakt. 

Progi słyszenia były przedmiotem badań już dawno, jak w Niemczech tworzono fundament pod DIN45500. Myślę że od tego czasu ewolucja nie poczyniła takich postępów żeby człowiek mógł słyszeć dużo więcej niż wtedy.

24 minuty temu, Piopio napisał:

Tylko doświadczony słuchacz może to zweryfikować empirycznie

Pod warunkiem że będzie miał do czynienia z odpowiednio dobrymi ZG. Tyko wtedy co on ocenia ZG czy coś innego 😉?

Edytowane przez Lech36

32 minuty temu, Lech36 napisał:

Progi słyszenia były przedmiotem badań już dawno, jak w Niemczech tworzono fundament pod DIN45500.

"DIN 45500 to opublikowany w 1966 roku dokument niemieckiego instytutu normalizacyjnego (Deutsches Institut für Normung, czyli DIN) określający jakie minimalne warunki techniczne powinna spełniać aparatura elektroakustyczna, by otrzymała oznaczenie wysokiej jakości (Hi-Fi)."

Nic nie ma o progach słyszenia ...

1 minutę temu, Piopio napisał:

Nic nie ma o progach słyszenia ...

1% zniekształceń jako próg słyszalności ludzkiej, myślisz że to się wzięło z powietrza? 

11 minut temu, Lech36 napisał:

1% zniekształceń jako próg słyszalności ludzkiej, myślisz że to się wzięło z powietrza? 

Jitter, który jest problemem to jednak to inna bajka ...

Teraz, Piopio napisał:

Jitter, który jest problemem to jednak to inna bajka ...

Też nie wiemy jaka bajka, brak przykładów technicznych na słyszalność tego zjawiska, są tylko deklaracje że ktoś je słyszy, ale czy to prawda i czy dobrze określił przyczynę słyszenia jakiegoś artefaktu w dźwięku to już nie wiadomo. Ktoś na forum wklejał kiedyś test techniczny na słyszalność Jittera, ale to było dawno i nie wiem czy mam to w moim archiwum. To była jedyna próba ujęcia w ramy techniczne tego zjawiska. O ile pamiętam dopiero duże wartości tego parametru powodowały słyszalne zmiany, więc "nie taki diabeł straszny jak go malują". 

7 godzin temu, Lech36 napisał:

O ile pamiętam dopiero duże wartości tego parametru powodowały słyszalne zmiany, więc "nie taki diabeł straszny jak go malują". 

Zmiany są subtelne. Ale wpływają na realizm brzmienia. 

14 godzin temu, Piopio napisał:

Zmiany są subtelne.

I te subtelne zmiany przypisujesz Jitter-owi? Odważny jesteś.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

I te subtelne zmiany przypisujesz Jitter-owi? Odważny jesteś.

W przypadku połączenia optycznego jedyną zmienną jest właśnie jitter. Zakłócenia elektryczne są wyeliminowane. 

23 minuty temu, Piopio napisał:

W przypadku połączenia optycznego jedyną zmienną jest właśnie jitter.

Ale tylko jak słuchasz na słuchawkach można taki wniosek mocno z grubsza wysnuć w przypadku ZG już jest cała masa zjawisk akustycznych z tą wielokrotnie wymienianą akustyczną filtracją grzebieniową, którą audio hobbyści omijają szerokim łukiem nie wiedzieć czemu.

28 minut temu, Piopio napisał:

Zakłócenia elektryczne są wyeliminowane. 

Tylko trasowe czyli dotyczące samego przewodu łączącego, zakłócenia po stronie nadawczej i odbiorczej nie są eliminowane. 

6 minut temu, Lech36 napisał:

Tylko trasowe czyli dotyczące samego przewodu łączącego, zakłócenia po stronie nadawczej i odbiorczej nie są eliminowane. 

Podaj źródło. Moim zdaniem wszelkie zakłócenia są eliminowane. 

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Podaj źródło.

Co Ty z tym źródłem? Naprawdę tego nie czujesz, że musisz mieć jakieś źródło 😉?

• Pokaż nowe odpowiedzi