Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem jak gra, jak brzmi to bardziej skomplikowana sprawa mało zależna od samego urządzenia.
Nie chcę się bawić w czyjegoś adwokata, ale Lechu, daj już sobie spokój z tym trollowaniem Rafała. Urządzenie ewidentnie z jakichś powodów nie dało rady, nie spełniło oczekiwań. I zwyczajnie pogódź się z tym. A to flozofowanie, że brzmienie to sprawa mało zależna od samego urządzenia to przecież jakaś herezja i aż dziwię się, że nikt jeszcze nie zareagował. Co to w ogóle za teoria? Masz takie doświadczenia z audio czy to jakiś trend z ASR ?

To czekamy na wnioski i spostrzeżenia . Oby teraz trafiła Ci się sprawna sztuka.

Z tego co pamiętam wersja pro chwilę dochodziła do siebie, tj. wygrzewała się. Niech pogra na radiu czy muzyka w tle te parę naście godzin.

Edytowane przez mozo21
dopisana treść, literówka
6 godzin temu, rafal735r napisał:

Wszystko gra tak samo. Każdy przecież to wie. 

To przecież oczywiste, oczywiście oprócz tego co nie gra tak samo 😉.

6 godzin temu, Wito76 napisał:

A to flozofowanie, że brzmienie to sprawa mało zależna od samego urządzenia to przecież jakaś herezja i aż dziwię się, że nikt jeszcze nie zareagował.

Brzmienie jest zależne, ale najbardziej od akustyki, używanych ZG i od stanu biologicznego organizmu słuchacza. Od działania w/w urządzenia o ile jest ustawione neutralnie brzmienie nie powinno się zmieniać przy danych jego parametrach. To widać na pomiarach ASR stąd taka wysoka pozycja w ich rankingu, aż dziwne że nikt tego nie zauważył i wypisuje tu różne herezje. 

9 godzin temu, rafal735r napisał:

Pilot dołożony na siłę, którego nikt nie przemyślał. I nie pisz że po to jest aplikacja, bo zaraz większość bez aplikacji to do kibla nie trafi

Jest jeszcze ekran dotykowy zapewniający obsługę jakby aplikacja przestała działać. Nic nie musi trafiać do kibla.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

18 godzin temu, Pirania76 napisał:

Za 1600 zł nie kupię nic lepszego co zastąpi mi Malinę. 

Podzielam tę opinię. Wiim Ultra gra już nieźle po analogu (na poziomie chińskiego DACa, który sam kosztuje podobne pieniądzie, porównywałem do SMSL na ES9039 i do Toppinga E70 Velvet, jeśli WU ustępował to w wybranych aspektach i niewiele, to subietkywne spostrzeżenia), a jako transport po coaxial w zasadzie bez źadnych uwag. Trzeba dużo złej woli i uprzedzeń, by go "linczować", albo trzeba mieć wadliwy egzemplarz. Pamiętajmy, że to urządzenie będzie pewnie podłączane do systemów analogicznych cenowo, nie hi-end. Do takich są inne Auraliki, czy Luminy, a ze sprzętem w miarę budżetowym ten spokojnie da radę. 

Kupiłem go właśnie, gdy padła mi malinka służąca za tani NAS - jak wspominałem, podłączyłem do niego dysk SSD z 1.5 TB plików muzycznych, i jest widoczny natychmiast, błyskawicznie zindeksowany, przeszukiwalny, melduje się w sieci i jest widoczny dla urządzeń UPNP, działa b. sprawnie i szybko, gapless. 

Bardzo podoba mi sie doskonale (u mnie) działający HDMI Arc, z autowyborem źródła. Po włączeniu TV Wiim sam się przestawian na HDMI, pozwala regulowac głośność pilotem TV.

Nie podoba mi się wyświetlacz, za mały by był użyteczny, słabo rozplanowany, można by dużo lepiej, albo lepiej z tego zrezygnować. U mnie WU stoi teraz niewidoczny z wyłączonym wyświetlaczem 🙂 a pilot radiowy i tak go widzi. 

Ten wątek zamienia się powoli w bicie piany (jak często tu). Ale piszę, bo nie chciałbym, by ktoś pochopnie skreślił to urządzenie, warto samemu je poznać. 

16 godzin temu, Wito76 napisał:

Nie chcę się bawić w czyjegoś adwokata, ale Lechu, daj już sobie spokój z tym trollowaniem Rafała.

Dyskusję nazywasz "trollowaniem Rafała"? Chyba znany nam świat się kończy 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

6 godzin temu, MacP napisał:

Podzielam tę opinię. Wiim Ultra gra już nieźle po analogu (na poziomie chińskiego DACa, który sam kosztuje podobne pieniądzie, porównywałem do SMSL na ES9039 i do Toppinga E70 Velvet, jeśli WU ustępował to w wybranych aspektach i niewiele, to subietkywne spostrzeżenia), a jako transport po coaxial w zasadzie bez źadnych uwag. Trzeba dużo złej woli i uprzedzeń, by go "linczować", albo trzeba mieć wadliwy egzemplarz. Pamiętajmy, że to urządzenie będzie pewnie podłączane do systemów analogicznych cenowo, nie hi-end. Do takich są inne Auraliki, czy Luminy, a ze sprzętem w miarę budżetowym ten spokojnie da radę. 

Kupiłem go właśnie, gdy padła mi malinka służąca za tani NAS - jak wspominałem, podłączyłem do niego dysk SSD z 1.5 TB plików muzycznych, i jest widoczny natychmiast, błyskawicznie zindeksowany, przeszukiwalny, melduje się w sieci i jest widoczny dla urządzeń UPNP, działa b. sprawnie i szybko, gapless. 

Bardzo podoba mi sie doskonale (u mnie) działający HDMI Arc, z autowyborem źródła. Po włączeniu TV Wiim sam się przestawian na HDMI, pozwala regulowac głośność pilotem TV.

Nie podoba mi się wyświetlacz, za mały by był użyteczny, słabo rozplanowany, można by dużo lepiej, albo lepiej z tego zrezygnować. U mnie WU stoi teraz niewidoczny z wyłączonym wyświetlaczem 🙂 a pilot radiowy i tak go widzi. 

Ten wątek zamienia się powoli w bicie piany (jak często tu). Ale piszę, bo nie chciałbym, by ktoś pochopnie skreślił to urządzenie, warto samemu je poznać. 

Jeszcze dziś sprawdzę go po Coax jeszcze raz, bo to mnie interesuje głównie. Po to go kupiłem. Podłącze jeszcze z nudów po RCA. 

?👈

7 godzin temu, MacP napisał:

Pamiętajmy, że to urządzenie będzie pewnie podłączane do systemów analogicznych cenowo, nie hi-end.

Sugerujesz że jak się go podłączy do urządzenia hi-end to będzie dalej "kicha" 😉

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Jeszcze dziś sprawdzę go po Coax jeszcze raz, bo to mnie interesuje głównie. Po to go kupiłem. Podłącze jeszcze z nudów po RCA. 

To kiedy się dowiemy kupować czy nie kupować 😉?

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Dyskusję nazywasz "trollowaniem Rafała"? Chyba znany nam świat się kończy 😉.

Jak ktoś ma swój świat i systemowo ze wszystkim się nie zgadza, systemowo lub dla rozrywki podważa większość dogmatów i oczywistych w audio rzeczy, to dobrze, gdy taki świat się kończy.

W dniu 8.11.2024 o 14:46, rafal735r napisał:

Po tych wszystkich pomiarach, ustawieniach przy pewnym utworze zauważyłem takie wibrowanie dźwięku (sciszanie i zglasnianie).

Niemożliwe, aby system pomiarowy tak źle to ustawił. Błąd wynikał oczywiście z nieprawidłowych ustawień (przesterowanie, a właściwie załączenie limitera, by ochronić przed przesterowaniem). Generalnie systemy kalibracji z tego powodu, skupiają się na ściszaniu podbić, a nie podbijaniu dołków (podbijanie jest ryzykowne {mechanika głośnika} i nieekonomiczne {wielkość ładowanej mocy}).

Teraz, Wito76 napisał:

Jak ktoś ma swój świat i systemowo ze wszystkim się nie zgadza,

Nie ze wszystkim tylko z tym opartym o voodoo. Powinieneś to już dawno zauważyć. 

Przyjechał nowy egzemplarz. 

Odrazu po włączeniu aktualizacja jakaś weszła i widzę pewne zmiany w menu. 

Podłączyłem oba urządzenia po Coax i prawie zero różnic, poza tym że Wiim ma ciut więcej basu. Teraz jest w zasadzie tak jak powinno być! Włączyłem szybka kalibracje pomieszczenia i tutaj też wiele zmian! Equalizer działa wiele mniej agresywnie. Teraz po jego włączeniu i wyłączeniu różnica jest bardzo mała, gdzie wcześniej przeskok był ogromny. Nawet ciąganie ręcznie paluchem po tym EQ Parametrycznym nie wprowadza takich wielkich zmian jak w pierwszej sztuce! Nie wiem co było z tamtą sztuka. Co prawda poprzedni sklep pisał jak otrzymali odemnie zawrot że zrobili aktualizacje i wszystko działało poprawnie. 

Tak czy siak, testuje dalej. 

?👈

Urok chińskich urządzeń. Aktualizacje które coś dodają aby coś popsuć przy okazji co zostanie naprawione kolejną aktualizacją poprzedniej aktualizacji by znów coś popsuć i tak w kółko.

NAS dalej nie działa, znaczy działa maks jeden utwór, a Tidal Connect rwie chyba gorzej niż Chromecast. 

?👈

37 minut temu, Ajothe napisał:

Jeśli to ma UPNP to spróbuj Tidala przez Mconnect. 

A brzmieniowo jak teraz wypada względem Onkyo? 

Podobnie, nieco więcej basu, trochę bardziej miskowaty. Ale to po Coax. 

33 minuty temu, Pirania76 napisał:

Rafał zauktualizuj Tidal do najnowszej wersji. Albo wpisz dane do apki wima i jest ok. 

Wpisałem, ale wolę używać tej z telefonu. Tak czy siak raczej Wiim nie zostanie. Wolę prostotę Onkyo jak narazie. Jeszcze musiałbym tego Nasa ogarnąc itd. 

Widzę że dodali po aktualizacji jakieś zegary analogowe w trybie Standby. 

32 minuty temu, Arkady123 napisał:

Może to router się psuje, że rwało Tidala z Onkyo a teraz rwie z Wimem?

Chyba to coś z tym Tidalem jest nie tak. Ludzie ciągle zgłaszają problemy. 

?👈

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Włączyłem szybka kalibracje pomieszczenia i tutaj też wiele zmian! Equalizer działa wiele mniej agresywnie

A tu dla odmiany znowu mam trochę inne obserwacje. Zrobiłem też kalibrację (zapewne marnym mikrofonem w telefonie Samsunga, niekalibrowanym), i najpierw wydawało mi się że wzbudzenia basu zostały dyskretnie opanowane tak jak chciałem. Ale po pewnym czasie zacząłem zauważać też dziwny brak wysokich tonów, kiedy wyłączyłem korektę akustyki nastąpił efekt zdjęcia koca, raczej grubego. Nie spodziewałem się że ta kalibracja może aż tak intensywnie zaingerować w wysokie częstotliwości! Zdecydowanie niekorzystnie. Na szczęście jest możliwość kalibracji z ich odcięciem. Ale jednak ten system w Wiim nie wydaje się bardzo poważny. 

Za każdym razem ogólnie pokazuje co innego i ja za każdym razem edytuje te pomiary. Ale ogólnie dla mnie to jest jeszcze jeden problem. Bo często (w tym egzemplarzu tez) wibruje dźwięk przy włączonym EQ. Żeby pozbyć się tego problemu trzeba zmniejszać Pre Gain o parę dB i mam wrażenie że wtedy dźwięk gubi dynamikę. Chyba że mi się wydaje... 

Edytowane przez rafal735r

?👈

... a jakiś filtr podbija poziom powyżej 0dB? Bo jeśli podbija (np. o 3dB) to cała głośność "EQ" powinna być obniżona o 3dB.

ps. jak tak czytam, Wasze opinie, to ta  kalibracja Wiim jest jakaś niedorobiona. Tak z ciekawości: jak wygląda mikrofon kalibracyjny do tego?

Dlatego , zrobic pomiar umikiem. Samemu albo znaleźć kogoś kto potrafi filtry wygenerowac na podstawie pomiaru .

I wpisać je do PEQ w Wiim ewentualnie korygowac je później w czasie rzeczywistym na własne potrzeby.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

22 minuty temu, Kyle napisał:

... a jakiś filtr podbija poziom powyżej 0dB? Bo jeśli podbija (np. o 3dB) to cała głośność "EQ" powinna być obniżona o 3dB.

ps. jak tak czytam, Wasze opinie, to ta  kalibracja Wiim jest jakaś niedorobiona. Tak z ciekawości: jak wygląda mikrofon kalibracyjny do tego?

Korzysta z tel dlatego wychodzi prawie zawsze różnie. Ja to traktowałem raczej jako ciekawostkę. Ciężko coś tam realnie poprawić na dłuższą metę. 

10 minut temu, dedal75 napisał:

Dlatego , zrobic pomiar umikiem. Samemu albo znaleźć kogoś kto potrafi filtry wygenerowac na podstawie pomiaru .

I wpisać je do PEQ w Wiim ewentualnie korygowac je później w czasie rzeczywistym na własne potrzeby.

A tego umika do tel nie da się podłączyć jakoś. 

?👈

Chodziło Ci o zrobienie pomiarów i przepisanie ręcznie wartości do tego parametrycznego eq? 

Nie wiem czy to zadziała, bo miałem screen starej konfiguracji na tel i mimo wpisania ręcznie Hz i EQ krzywa wyszła w ogóle inna 😆

?👈

Panowie koreka akustyki z tego co wiem na Wiim tylko z Iphone i ich mikofonem. Generalnie nie polecam tego stosować bo ma średnie działanie jak widzicie. Rafał czy HDMI ARC działa  poprawnie?

Tak od serca, poczekaj niech się trochę wygrzeje, i wtedy porównaj Wiim z Onkyo.

23 godziny temu, MacP napisał:

Ten wątek zamienia się powoli w bicie piany

Dokładnie. 

Jak każdy który ma więcej niż jedną stronę

Najpierw dyskusja , potem zaprzeczanie, potem zmiana tematu na off top o księżycu i na końcu ciśnięcie po drugim. 

Ot życie wątku na forum w skrócie.

Ta kalibracja tam to jest dodatek. Ciekawostką. Robi się. Nie podoba się? Gasisz. Wracasz do tego za pół roku próbujesz jeszcze raz. Chcesz dobra kalibrację no to nie to urządzenie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi