Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Gustard R26 - opcje połączenia i alternatywy

Rekomendowane odpowiedzi

iiWi ogólnie zdaje się bardzo ćwierkać na temat Toppingów, również tych, które były chłodno odebrane przez innych recenzentów, np. WaveTheory (któremu osobiście ufam).

Też bym podchodził z rezerwą.

2 godziny temu, Assassin napisał:

To proste. Natknąlem się jak dotąd na dwie recenzje D90 III Discrete, pochodzące od iiWi Rewiews i Tharbamar. Obie są bardzo pozytywne.

Bo nie może być inaczej. Zastosowane rozwiązanie implikuje brzmienie. To nie jest Delta-Sigma. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, SmartCheetah napisał:

iiWi ogólnie zdaje się bardzo ćwierkać na temat Toppingów, również tych, które były chłodno odebrane przez innych recenzentów, np. WaveTheory (któremu osobiście ufam).

Też bym podchodził z rezerwą.

Ogólnie lubię jego recenzje, ale piał też nad Eversolo Z8 , które u mnie i u znajomego zagrało bardzo przeciętnie.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, Piopio napisał:

Bo nie może być inaczej. Zastosowane rozwiązanie implikuje brzmienie. To nie jest Delta-Sigma. 

Nie no, implementacja też musi mieć znaczenie. D/S też są lepiej i gorzej brzmiące, nawet jeżeli mierzą wspaniałe.

1 godzinę temu, SmartCheetah napisał:

Nie no, implementacja też musi mieć znaczenie. D/S też są lepiej i gorzej brzmiące, nawet jeżeli mierzą wspaniałe.

Nie słyszałem o kiepsko brzmiącym R2R 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

34 minuty temu, Piopio napisał:

A ja słyszałem o kiepsko brzmiącym D/S 😉 Jak i grającym przyzwoicie. 

Co do R2R, miałem EF400 Hifimana. Nie brzmiał może "kiepsko", ale szału nie było. Grał rozmytym, miękkim dźwiękiem, z wyeksponowaną średnicą i takimi sobie technikaliami. Z planarami Hifimana nawet to brzmiało, ale ogólnie średniawka. Mój obecny D1SE2 na Sabre gra lepiej. 

W dniu 15.11.2024 o 21:40, SmartCheetah napisał:

Cyan 2 zamówiony. Walczyłem ze sobą ostatnie parę dni, ale uległem. 

Najbardziej muzykalny z tych wszystkich tu propozycji bedzie.

W dniu 9.11.2024 o 03:35, Misio38 napisał:

Skąd wy takie jakieś egzoty wyciągacie? Pontus, Holo?

Chyba za dlugo pod kamieniem siedziales 😄 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 18.11.2024 o 10:00, Piopio napisał:

A ja słyszałem: grających ze "zrolowanymi", poucinanymi wysokimi oraz lejącym się basem. Nadających się do "audiofilskiego plumkania" albo na śmietnik. Nie twierdzę, że gra tak każdy r2r. 

W dniu 18.11.2024 o 10:00, Piopio napisał:

Miałem kiedyś Soekrisa i ogólnie jakieś dziwne to było brzmienie.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, SmartCheetah napisał:

Jest i on

W promieniach słońca..😉

4 godziny temu, SmartCheetah napisał:

😉

Edytowane przez Cezary_58669
5 godzin temu, Assassin napisał:

Nie twierdzę, że gra tak każdy r2r. 

Kolega sprzedaje Aresa 12-1  bo za jasny, szybki i zbyt detaliczny... on liczył na cieplaka

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, Assassin napisał:

A ja słyszałem: grających ze "zrolowanymi", poucinanymi wysokimi oraz lejącym się basem.

Co to za DAC ?

7 godzin temu, Assassin napisał:

A ja słyszałem: grających ze "zrolowanymi", poucinanymi wysokimi oraz lejącym się basem.

Nie wiem, co to za DAC, ale to nie Cyan 2 😉 Cyan to kompromis, a właściwie mix neutralności, technikaliów z analogową gładkością R2R. Tak naprawdę to nie spodziewałem się takiej neutralności. Tonalnie, tam nie jest nic eksponowane, on nie próbuje grać za wzmaka i słuchawki. 

Góra nie jest zrolowana, jest bardziej "ekscytująca" niż D1SE2 z X-SPDIF 3 DDC, który ją trochę ugrzeczniał. Bas ma "punch", jest bardzo zwarty i bardzo kontrolowany. 

Ale dopiero zacząłem odsłuchy i jeszcze dużo przede mną zabawy i testów oraz wygrzewania (jeżeli dotyczy), i na pewno z czasem napiszę coś więcej, ale już widzę, że jest dobrze 🙂 Mocny zawodnik. Dodatkowo HQ Player z upsamplingiem szczególnie DSD wynosi go dodatkowo na inny poziom. 

W dniu 25.11.2024 o 22:51, SmartCheetah napisał:

Dodatkowo HQ Player z upsamplingiem szczególnie DSD wynosi go dodatkowo na inny poziom. 

Ludzie duzo o tym pisza, szczegolnie na head-fi forum. Ale ja wielokrotnie sluchalem Holo May i o ile DSD gra najlepiej z wszystkich R2R DAC'ow jakie slyszalem, to nie powiedzialbym ze jest to jakis cud swiata. Chyba ze relatywnie Cyjan gra PCM tak sobie i dla uzytkownikow grajacych DSD jest to duzy skok jakosci..

20 minut temu, rafa napisał:

Ale ja wielokrotnie sluchalem Holo May i o ile DSD gra najlepiej z wszystkich R2R DAC'ow jakie slyszalem, to nie powiedzialbym ze jest to jakis cud swiata.

W kwestii odtwarzania Qobuza z konwersją/upsamplingiem do DSD przez HQ Player, to efekt jest świetny, znacznie lepszy niż natywne PCM w apce Qobuza. Szczególnie jak się zaaplikuje "DAC Correction". HQ Player robi to ponoć znacznie lepiej niż np. Roon. 

No i znaczenie mają też filtry i ustawienia, a jedne brzmią lepiej, inne gorzej. Niestety najlepiej dla mnie brzmią te z największym narzutem na procesor. Mój PC to dźwiga, ale myślę o jakimś wodnym chłodzeniu, ma być cisza 🙂

56 minut temu, rafa napisał:

Chyba ze relatywnie Cyjan gra PCM tak sobie i dla uzytkownikow grajacych DSD jest to duzy skok jakosci..

Bardziej chodzi o to, że z Holo Audio DACów można jeszcze sporo wycisnąć parując je z HQP -> DSD. Nie dlatego, że PCM niedomaga, tylko dlatego że implementacja DSD jest bardzo dobra. No i algorytmy HQP też swoje robią. PCM upsamplowane do 1536k też brzmi lepiej niż natywny Qobuz. 

Ja zdecydowanie preferuje natywne granie i minimum przetwarzania - jak najblizej nagranego oryginalu.

Ten argument ma sens np. przy EQ ale w tym przypadku?

Czy usuwanie szumów, artefaktów, jittera z sygnału (szczególnie jeżeli transportem jest PC) nazwiemy odejściem od oryginału? Raczej przeciwnie. Podobnie jak sygnału przefiltrowanego przez izolację galwaniczną też nie nazwiemy "przetworzonym". 

W kwestii DSD, niektóre DACi, w tym od Holo Audio, są szczególnie optymalizowane pod ten format i zaimplementowane to ma świetnie. HQP ma świetne algorytmy przetwarzania PCM i jego konwersji do DSD, więc "outsourcując" mu PCM dodatkowo zyskujemy. 

D1SE2 wsparty X-SDPFI 3 też lepiej brzmiał w DSD niż PCM, ale nie było tak dużej różnicy między nimi.

W natywnym PCM C2 brzmi lepiej niż D1SE2 z X-SPDIF 3 i znacznie lepiej niż D1SE2 solo. 

Edytowane przez SmartCheetah
Gość

(Konto usunięte)

HQP to potężne narzędzie, nie wyobrażam sobie innego playera, jest docelowy.

Można używać filtry nieapodyzujące, trybu direct oraz odtwarzać natywnie.

Dla każdego coś się znajdzie😉

W dniu 25.11.2024 o 22:18, Piopio napisał:

Co to za DAC ?

Pegasus - lata temu. 

Nie twierdzę, że zagralby tak samo w każdym systemie, ani tym bardziej, że delta-sigma ma przewagę nad R2R. Uważam natomiast, że z generalizacjami, także w audio, należy uważać.

PS Aktualnie czekam na przesyłkę z D90 III Discrete, żeby się przekonać, czy warto dać (dużo) więcej za Hugo 2. 

Edytowane przez Assassin
33 minuty temu, Assassin napisał:

Pegasus - lata temu. 

Zupełnie inna bestia niż Cyan 2. Widziałem ostatnio nawet porównanie w wątku C2 na headfi. Pegasus faktycznie wydaje się być nieco rozlazły, trochę jak pamiętam EF400. 

Cytat

The Cyan 2 compared to the first-generation Pegasus sounds a little more neutral, the Pegasus is warmer. Musician's R2R is also a bit more laid back, softer and slower. Cyan 2 in comparison definitely sounds livelier, more dynamic and a little more forward. Soundstage on the Pegasus might be a little bigger with slightly bigger images, but the entry level Holo DAC has more definition, better clarity and better detail retrieval. Imaging is good on the Pegasus, but even more precise on the Cyan. Musician's strength is mid-range and vocals in particular; they have a rich sweetness to them. On the Cyan mids sound a little more neutral in comparison and vocals are more in the front, the singer stands out better. This clear image of having the singer in front of you and the rest of the band a couple of steps behind is a treat of the Holo. While I might slightly prefer the warmer vocal tone on the Pegasus, it is technically not quite there as everything blends together a little more.
Treble and especially bass clarity and control is also a step up on the Cyan versus the Pegasus. The Holo sounds cleaner, clearer in the treble and controls bass better; bass is tighter, faster, more dynamic with better punch and improved separation. Cyan is more balanced: while the Musician has a little more mid-bass, it rolls off slightly in the sub-bass region. The Cyan is more even with better sub-bass presence and extension.

All in all, I consider the Cyan 2 a clear and obvious step up versus the first gen Pegasus. The Holo offers a more precise, more controlled sound, better dynamics with clearer images and better details; a punchier, livelier, more neutral presentation with more satisfying sub-bass impact. While the Holo sounds more neutral versus the Pegasus, it still has the absolutely natural and lifelike tonality of R2R. Perhaps it is more accurate to approach from another angle and say the Pegasus sounds like there was a warmer/sweeter filter on all the time which sometimes might be nice, but probably is the less accurate presentation. After the Cyan the Pegasus simply sounds hazy and unrefined. Despite the great tonality on the Pegasus, I consider the Cyan 2 a clear step up in pretty much everything on the ladder of ladder DACs. 

• 3 tygodnie później...

Cały czas rozważam wejście w R2R opcje się mnożą kolejna nowość 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w co pójść 

1. Gustard r26 + U18  ( czekać na R30 ) 

2. Cyan 2

3. Laiv Harmony 

Ukryta Zawartość

Cały czas rozważam wejście w R2R opcje się mnożą kolejna nowość 

Ukryta Zawartość

w co pójść 

1. Gustard r26 + U18  ( czekać na R30 ) 

2. Cyan 2

3. Laiv Harmony 

4. Holo Audio Spring 3 KTE lub np Rockna wavelight 

Ukryta Zawartość

W dniu 25.11.2024 o 12:39, SmartCheetah napisał:

Jest i on. 

Ukryta Zawartość

No i jak ? 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, chcheckitout napisał:

No i jak ? 

elegancko 🙂 

Dobra, bo od paru dni się zbieram, by napisać parę słów więcej o tym egzotycznym na tym forum DACu. Słyszałem, że Cyan 2 nawet do 500 godzin potrzebuje, by się wygrzać. Do tematu wygrzewania podchodzę z rezerwą, ale jednak coś tam się w dźwięku zmienia, ale o tym niżej.

Dla kontekstu, mój sprzęt na tę chwilę to ukraiński wzmaczniacz M-Field, czyli mosfet w świetnym wydaniu i "za grosze" w stosunku cena-jakość. W brzmieniu taki monster truck w garniaku. Słuchawki - głównie HE1000se, bardzo techniczne, transparentne, przestrzenne, neutralno-jasne, ale gładkie. Mimo wszystko nie parowałbym ich z zimnym Toppingiem na Sabre i chudszym solid state wzmakiem. Jeszcze wart wzmianki jest kabel XLR, Monkey Cables Clarity, który zmiótł z planszy Supry EFF-IXLR i Oehlbach XXL Series 2, które testowałem razem z nimi (wszystkie interkonektory brzmiały właściwie tak samo, dopóki nie podłączyłem Clarity). Wszystko powyższe nabyte przez ostatnie pół roku i podłączone bezpośrednio do PC - pod HQ Playera odtwarzające upsamplowane DSD z Qobuza. Na tym sprzęcie słyszałem jak na dłoni różnice między filtrami PCM w D1SE i inne niuanse. 

Porównując z klockami, które miałem wcześniej w tym roku - R2R z Hifimana EF400, oraz delta-sigma (Sabre) w SMSL VMV D1SE2 - którego potem dokoksiłem Matrixem X-SPDIF 3, Cyanowi 2 udało się wziąć co najlepsze z obu światów, ale bez wyciągania ich największych wad. Konkretnie - gładkość i organiczność EF400, ale bez jego miodku i lekkiego kocyka oraz kolorowania dźwięku (pod słuchawki Hifimana). Plus technikalia, takie jak klarowność, czarne tło, separacja instrumentów. Ale bez "odsuszania" dźwięku, bez szorstkości czy uwypuklania gorzej wyprodukowanych kawałków. Oczywiście nadal słychać, że takie Californication jest bardzo źle wyprodukowane, ale bez:

image.png.b3eb84bdc3730b27580564ce10c4531c.png

To sprawia, że Cyan jest neutralno-muzykalnym DACiem, któremu udaje się zapodawać "magię" R2R bez słodzenia czy zamulania, jak robił to EF400. On nie podkreśla żadnych zakresów - chociaż na początku trochę świdrował treblami na ~10k Hz, co z czasem minęło. Nadal góra brzmi "soczyście", ale już nie sypnie igłą.

W porównaniu D1SE2 z D1SE2 solo Cyan 2 jest zdecydowanie lepszym sprzętem, no contest. D1SE2 oczywiście jest fajnym daczkiem i ogólnie daje radę, byłem pod wrażeniem, gdy zamieniałem EF400 na niego, oraz GoldenSound czy WaveTheory w swoich recenzjach bardzo chwalili jego poprzednika, D1SE. Natomiast z pewnością nie jest tak uniwersalny jak Cyan. Np. w cięższej muzyce gitarowej brzmi dość chudo i potrafił zmęczyć - chociaż to jest również zapewne kwestia synergii z HE1000se. Cyan 2 wybrzmiewa zdecydowanie pełniej, "mocniej", ale daje fajne odczucie, że jest i nie ma go jednocześnie. Z jednej strony czuć, że jest mózgiem całej operacji z mocnym własnym zdaniem 😉 z drugiej strony robi to tak, że nie masz wątpliwości, że to wzmak i słuchawki wiodą pierwsze skrzypce w ostatecznym odbiorze dźwięku. Dzięki temu będzie parował dobrze właściwie z każdym sprzętem, zarówno cieplejszym/ciemniejszym, jak i jaśniejszym i bardziej rozdzielczym.

Natomiast dokładając do D1SE2 Matrix Audio X-SPDIF3 DDC po i2s (Ricable Supreme), co w stacku przekracza notabene cenę Cyana 2, performance był znacznie bliżej. Ten DDC robi świetną robotę z DACami na Sabre, dociążając je i likwidując "Sabre glare". Skutkiem ubocznym tego pairingu były za to zbyt zrolowane i uspokojone wyższe treble, z czym D1SE2 oryginalnie nie miał problemu. Po przeskoku na Cyan 2, fajnie z powrotem doświadczyć bardziej "ekscytującej" góry. I ogólnie Cyan 2 nadal brzmi lepiej, z lepszą głębią i bardziej trójwymiarową sceną. Jedyny punkcik na korzyść D1SE2+XSPDIF 3 jaki dam to absolutnie topowa separacja i wycinanie dźwięków z czarnego tła w świetnie wyprodukowanej muzyce, jak np. Birth of Violence - Chelsea Wolfe. Przynajmniej na moment, kiedy Cyan 2 był ze mną stosunkowo krótko. W tym tygodniu sprzedałem DDC, więc już nie wrócę do porównań. Natomiast to był niuanse

Na deser - wbudowany zasilacz liniowy oraz izolacja galwaniczna, co robi różnicę jeżeli transportem jest PC. Oraz świetny performance przy upsamplingu DSD dzięki jego architekturze. Mimo że nie uważam, że Cyan 2 to "HQP brick", to wzrost jakości dźwięku jest na tyle duży, że nie wyobrażam sobie nie używać tego programu. 

Zapomniałem wspomnieć o jednej rzeczy. Próbowałem połączyć Cyana 2 z DDC X-SPDIF3 i efekt był słaby. Zamuliło i przebasowiło dźwięk, przymknęło scenę. 

Co by potwierdzało teorię, że DDC/izolator i I2s robi robotę tam, gdzie implementacja USB i/lub sekcja zasilania kuleje, co zdarza się akurat w DACach bardzo często, szczególnie poza high-endem, bo trudniej jest opracować porządne połączenie USB niż I2s. Stąd utarło się z resztą, że USB jest zawsze to gorsze. 

Cały świąteczny tydzień bawię się hqplayerem + Fiio k9 na Akm , gra to bardzo fajnie i utwierdza mnie w przekonaniu o potrzebie nabycia pożądanego r2r

Muszę wpiąć tego Akm do dużego zestawu

• Pokaż nowe odpowiedzi