Skocz do zawartości
IGNORED

Czy slychac wplyw bezpiecznika na dzwiek w audio?

Czy w audio slychać bezpieczniki?  

130 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy slyszysz wplyw bezpiecznika na dzwiek w audio?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, krzystekov napisał:

jaki jest sens podawania linków skoro z góry je storpedujesz , można dyskutować nad tematem ale negowanie tylko żeby negować jest formą stricte zaczepną 

Poczytam, Co zrobię to się okaże. Mam nadzieję, że będzie tam jakaś techniczna wiedza, a nie kolejne "przemyślenia audiofilów".

Jak rozumiem linków brak ... uzasadnień technicznych brak.

Panu już dziękujemy.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

5 minut temu, pmcomp napisał:

Panu już dziękujemy.

dziękuje za dyskusje i wymianę poglądów w miłej i przyjaznej atmosferze

3 minuty temu, krzystekov napisał:

dziękuje za dyskusje i wymianę poglądów w miłej i przyjaznej atmosferze

Bardzo proszę.

Następnym razem proszę mieć jakieś konkretne argumenty (informacje), a nie własne odczucia i opinie.

Rozumiem, że z zakładu nici? Szkoda, bo postawione pieniądze często zmieniają punkt widzenia.

Edytowane przez pmcomp

34 minuty temu, krzystekov napisał:

jaki jest sens podawania linków skoro z góry zapewne je storpedujesz , można dyskutować nad tematem ale negowanie tylko żeby negować jest formą stricte zaczepną 

Taki,że ja tez chce poczytać.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Obawiam się, że moglibyśmy dostać takie linki jak ten: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Jakoś sobie nie przypominam, żebyś w swoim systemie kładł kable na podstawkach w jedynie pasującym i właściwie położeniu i miejscu 😉 .

Bo my podczas spotkań rozmawiamy o muzyce, a nie narzędziach do jej wygenerowania w domu. 😉 

A tak przy okazji, kupiłem paczkę czystych taśm, zatem będzie okazja kolejny raz spotkać się przy fajnej muzie.   

3 minuty temu, umka napisał:

Bo my podczas spotkań rozmawiamy o muzyce, a nie narzędziach do jej wygenerowania w domu. 😉 

A tak przy okazji, kupiłem paczkę czystych taśm, zatem będzie okazja kolejny raz spotkać się przy fajnej muzie.   

Tak, tak, tak.

Jutro po południu wpada do mnie Jacek, może wpadniecie razem? Zdzwońcie się proszę.

28 minut temu, pmcomp napisał:

dostać takie linki

Ja się zastanawiam,po co ci te linki ? Jak nie chcesz kupić bezpiecznika ,nawet tego za 120 zł z hakiem i wypróbować.

Wtedy byś mógł się odnieść do wpisów innych forumowiczów. Bez względu na wynik eksperymentu .

Już nawet pomyślałem,żeby zrobić zrzutkę na ten bezpiecznik dla ciebie :) Nie wiem jednak,czy zbieranie pieniędzy byłoby legalne i możliwe przede wszystkim na forum. Podejrzewam,że nie i ostatecznie nawet o tym nie myślę .

14 minut temu, baltfan napisał:

Ja się zastanawiam,po co ci te linki ? Jak nie chcesz kupić bezpiecznika ,nawet tego za 120 zł z hakiem i wypróbować.

Nie doczytałeś, a pytanie powtarzałem ze trzy razy.

Ja prosiłem linki nt. technicznych zagadnień "ułożenia systemu" i ułożenia kabli. Nt. bezpieczników też by się przydały. Po co pytasz? Po to żeby ktoś mi wytłumaczył zagadnienia techniczne bo może ja czegoś nie wiem albo nie rozumiem.

Wiesz, pierwsze bezpieczniki testowałem tak z 15 lat temu jak nikomu się ten temat na tym forum nawet nie śnił. Tez byłem zachwycony i zauroczony.

I jakie samopoczucie miałem !!! Jaki szczęśliwy byłem !!! Dopóki nie zrobiłem na sobie ślepych testów. I niestety od tamtego czasu ja osobiście żadnego technicznego uzasadnienia ich wpływu na parametry prądu 230 VAC 50Hz przezeń przepływający, a w konsekwencji na dźwięk nie znalazłem.

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Ja prosiłem linki nt. technicznych zagadnień

Czytam :) ,jest wiele dyskusji w sieci na każdym forum. Z racji złożoności tematu ,pojedyncze linki nie zawsze mogą wskazywać ,że to temat ,który naświetli dane zagadnienie .

W kwestii ,o której piszesz,wystarczy podejść do marketu ,kupić paczkę zmywaków do naczyń i jak przyjdą koledzy do ciebie, zrobić eksperyment z podkładkami pod kable.

Spełnisz dwa warunki ,ruszysz kablami (głośnikowe i zasilające) i odizolujesz je od podłoża .

Powodzenia :)

Edytowane przez baltfan
12 minut temu, baltfan napisał:

Czytam 🙂 ,jest wiele dyskusji w sieci na każdym forum. Z racji złożoności tematu ,pojedyncze linki nie zawsze mogą wskazywać ,że to temat ,który naświetli dane zagadnienie .

W kwestii ,o której piszesz,wystarczy podejść do marketu ,kupić paczkę zmywaków do naczyń i jak przyjdą koledzy do ciebie, zrobić eksperyment z podkładkami pod kable.

Spełnisz dwa warunki ,ruszysz kablami (głośnikowe i zasilające) i odizolujesz je od podłoża .

Powodzenia 🙂

I to jest ta twoja techniczna wiedza? 

Kupić zmywaki i podłożyć pod kable?

Aż nie wierzę.

Napiszesz mi coś nt. wpływu drgań mechanicznych na jakość sinusoidy 230VAC@50Hz ??? Czy ona też drży?

A może, że te drgania przenoszą się na sprzęt audio? U mnie się nie przenoszą bo sprzęt stoi na półkach wiszących na ścianach całkowicie odizolowanych od podłogi.

A dlaczego po ok. 6 do 12 godz powraca do normy, jak twierdzi @krzystekov.

Dużo pytań, zero odpowiedzi oparach na technice.

PS. mnie nie interesują dyskusje na forach tylko fakty i dowody. Tak to działa na świecie. Reszta to jedynie nic nie warte opinie. Albo kwestia wiary. Ale audio to nie kościół.

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, pmcomp napisał:

wiszących na ścianach całkowicie odizolowanych od podłogi.

No tak,to fale dźwiękowe rozchodzą się tylko po podłodze ,a przestrzeń nad nią do sufitu to co przenosi ?

11 minut temu, pmcomp napisał:

mnie nie interesują dyskusje na forach tylko fakty i dowody

Piszesz,jakbyś zawodowo był jakimś detektywem lub prokuratorem . 

To po co wywołujesz dyskusję na forum AUDIO ??? Nie ma innych miejsc ,gdzie zajmują się faktami i dowodami ?

16 minut temu, pmcomp napisał:

Kupić zmywaki i podłożyć pod kable?

Zaproponowałem jeden z najtańszych możliwych eksperymentów .

To proszę ,kup to :

Ukryta Zawartość

Przesuń spotkanie ,bo jutro niedziela ,nie dostarczą ci tak szybko .

Ukryta Zawartość

9 minut temu, baltfan napisał:

No tak,to fale dźwiękowe rozchodzą się tylko po podłodze ,a przestrzeń nad nią do sufitu to co przenosi ?

Piszesz,jakbyś zawodowo był jakimś detektywem lub prokuratorem . 

To po co wywołujesz dyskusję na forum AUDIO ??? Nie ma innych miejsc ,gdzie zajmują się faktami i dowodami ?

Nie, jestem inżynierem. A inżynierowie opierają się na faktach i dowodach, na nauce, a nie na ... poglądach. Bo jak się opierają na poglądach to się np. mosty albo budynki walą.

Ale czy te twoje fale dźwiękowe nie wpływają także czasem na sprzęt audio? A jak twoje zmywaki kuchenne izolują kable od tych fal dźwiękowych?

A jak izolujesz sprzęt i kable od wpływu ... słońca czy księżyca?

Jizzzzzzzz ...

😳

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Nie, jestem inżynierem

Nie chodzi o to ,kim jesteś i jakie masz wykształcenie :)

To jest własnie ''nasza '' mentalność .Musisz się znać na wszystkim,wiedzieć jak działa i z czego jest zbudowane na poziomie elementarnym :) Masz wiedzę a nie jesteś w stanie sprawdzić jej praktycznie. 

6 minut temu, baltfan napisał:

Nie chodzi o to ,kim jesteś i jakie masz wykształcenie 🙂

To jest własnie ''nasza '' mentalność .Musisz się znać na wszystkim,wiedzieć jak działa i z czego jest zbudowane na poziomie elementarnym 🙂 Masz wiedzę a nie jesteś w stanie sprawdzić jej praktycznie. 

Nie znam się na wszystkim dlatego poprosiłem o linki do wiedzy, a nie o opinie. Ale nie mogę się doczekać. A wiedza o dźwięku jest częścią nauki.

Czy odpowiesz mi na pytanie, co te twoje zmywaki kuchenne powodują, że "dźwięk się zmienia" (zakładam że polepsza)?

A może odpowiesz mi na pytanie, co te superduper bezpieczniki powodują (a także zmiana ich kierunku), że mają taki pozytywny wpływ na dźwięk, że 32-óch audiofiów żyć bez nich nie może i ojca matkę zaprzeda żeby ich (bezpieczników) bronić? Tak technicznie, naukowo, a nie "jak chłop krowie na rowie" poproszę.

Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

Nie znam się na wszystkim

Ja też nie i nawet nie próbuję się wymądrzać.Dlatego robię eksperymenty ,żeby na ich podstawie mieć swoją opinię.

To,że ją wyrażam publicznie nie jest chyba zabronione ? Nie każę ci wsadzać widelca w kontakt z prądem ,żebyś się przekonał ,że on tam jest ? :)

4 minuty temu, baltfan napisał:

Dlatego robię eksperymenty ,żeby na ich podstawie mieć swoją opinię.

Eksperymenty powiadasz?

proponuje więc odwiedzić jakiegoś profesora stąd: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i przedstawić mu swoją teorię ze zmywakami kuchennymi, ew. z bezpiecznikami. Może zaprosi cię do komory bezechowej, uruchomi system pomiarowy, pozwoli przeprowadzić twoje eksperymenty i ... poprosi o DOWODY. Wyniki tych eksperymentów opublikujecie np. w magazynie Science, a potem razem dostaniecie Nobla?

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

potem razem dostaniecie Nobla?

Nie dostaniemy,bo to są zjawiska dawno odkryte i zastosowane w audio :)

5 minut temu, pmcomp napisał:

proponuje więc

Ty chcesz dyskutować i nawet nie chce ci się wyjść z domu po zmywaki za 2,99 zł :)

2 minuty temu, baltfan napisał:

Ty chcesz dyskutować i nawet nie chce ci się wyjść z domu po zmywaki za 2,99 zł 🙂

Ja nie dyskutuję tylko proszę o wiedzę, a ty uważasz że wiedza to twoje eksperymenty ze zmywakami.

Nie, nie chce mi się, napisałem ci dlaczego u mnie zmywaki nie zadziałają.

4 minuty temu, baltfan napisał:

Nie dostaniemy,bo to są zjawiska dawno odkryte i zastosowane w audio 🙂

No to poproszę o link do wiedzy o tym, że zmywaki (czy inne ustroje) spowodują brak pogorszenia sinusoidy 230VAC@50Hz.

7 minut temu, baltfan napisał:

Ok. nie będę naciskał.

Czyli wiedzy brak. Bo nie zakładam zawiści, że nie chcesz się nią ze mną podzielić?

8 minut temu, baltfan napisał:

Natomiast na bezpiecznik namawiam  🙂

Napisałem, testowałem ... i nic. Sorry.

30 minut temu, pmcomp napisał:

a także zmiana ich kierunku

zaraz,jak kierunku?
przeciez w bezpieczniku prąd zmienny płynie,to jak kierunek może miec znaczenie?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

zaraz,jak kierunku?
przeciez w bezpieczniku prąd zmienny płynie,to jak kierunek może miec znaczenie?

Nie doczytałeś?

W drugim wątku o bezpiecznikach "słyszący" słyszą wpływ kierunku zamontowania zwykłego bezpiecznika topikowego za 50 groszy.

Nic nie poradzę ... za krótki jestem. Nie mam wiedzy.

Pa. Teraz idę na wódkę ... może mi się światopogląd zmieni? 😉 

Edytowane przez pmcomp

Ja wam nie wytłumacze 

Teraz, pmcomp napisał:

słyszący

To wszyscy ,którzy słyszą ,cokolwiek.

Niesłyszący to formalnie :

Ukryta Zawartość

Dlatego uścislijmy,że nie używamy tego sformułowania .

Ukryta Zawartość

26 minut temu, baltfan napisał:

Dlatego uścislijmy,że nie używamy tego sformułowania .

No tak,ale to musi byc obustronne.
Duzo userów ma zwyczaj nazywania kogoś "niesłyszącym"-więc słowo "słyszący" jest jak najbardziej na miejscu.

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

słyszący

To każdy ,kto słyszy ,czyli : ma zdrowy słuch :)

Podstawa ,to nie obrażać innych ! 

7 minut temu, baltfan napisał:

To każdy ,kto słyszy ,czyli : ma zdrowy słuch 🙂

Podstawa ,to nie obrażać innych ! 

tak,można normalnie rozmawiac nie obrażając,

ale
Powiedz to @Ajothe który wyzywa od "niesłyszących" w każdym poście.
Albo od troli.

Ja mam bezpieczniki tej firmy. Słyszę różnice, i jestem zadowolony ze zmiany. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

3 godziny temu, pmcomp napisał:

a nie własne odczucia i opinie.

To jest forum poświęcone własnym odczuciom i opiniom. Wyjątkiem jest dział DIY, możesz się tam produkować do woli naukowo udowadniając swoją indolencję "słuchową".

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• Pokaż nowe odpowiedzi