Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do Denon PMA-1700ne a DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w tej chwili posiadam Denon PMA-1700ne chce do niego kupić jakieś CD . I mam pytanie bo raczej będzie to denon żeby był do kompletu ale czy warto pchać się w jakiś drogi model czy może (z tego co czytam mój wzmacniacz ma niezły dac) kupić jakiś tańszy jako transport i podłączyć go optykiem lub coaxialem ? Pytanie 2 jeżeli był by to transport jakie połączenie z tych 2 jest korzystniejsze ?

Edytowane przez Michał Stecek

Swego czasu był chwalony C 7030; ma oba wyjścia, nawet uważane za lepsze - coax.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 godzin temu, Michał Stecek napisał:

I mam pytanie bo raczej będzie to denon żeby był do kompletu ale czy warto pchać się w jakiś drogi model

Warto. Do tego aż się prosi DCD-1700NE, zwłaszcza w tej cenie, w której teraz jest. Wartością podstawową jest jakość dźwięku i napędu - kultura pracy, etc. Ten odtwarzacz wydobywa naprawdę wiele ze zwykłych płyt CD. Wartością dodaną jest możliwość odtwarzania SACD. Natomiast większość dostępnych na rynku odtwarzaczy [jeśli nie wszystkie] w cenie do 4-5K [mam na myśli nowe], ma napędy wołające o pomstę do nieba.

3 godziny temu, MagneticFields napisał:

Warto. Do tego aż się prosi DCD-1700NE, zwłaszcza w tej cenie, w której teraz jest. Wartością podstawową jest jakość dźwięku i napędu - kultura pracy, etc. Ten odtwarzacz wydobywa naprawdę wiele ze zwykłych płyt CD. Wartością dodaną jest możliwość odtwarzania SACD. Natomiast większość dostępnych na rynku odtwarzaczy [jeśli nie wszystkie] w cenie do 4-5K [mam na myśli nowe], ma napędy wołające o pomstę do nieba.

A dcd1600ne duża różnica? Mogę go mieć za nie duża kasę w porównaniu z 1700ne

Edytowane przez Michał Stecek

Skoro jest tam DAC i ma być tanio a bardzo dobrze to wspomniany przez Kolegę wyżej Onkyo C-7030 albo Pioneer PD-30AE w rolach transportu i kabel VDH Optocoupler MKII.

Starszego czy niższy model od DCD 1700NE bym nie brał a do tego odtwarzacza żeby to miało sens musisz też dokupić dobry kabel sygnałowy a tego dzisiaj za 1000zł nie kupisz.

7 godzin temu, MagneticFields napisał:

Natomiast większość dostępnych na rynku odtwarzaczy [jeśli nie wszystkie] w cenie do 4-5K [mam na myśli nowe], ma napędy wołające o pomstę do nieba.

Onkyo C-7030 jest sprzedawany od 2011r i nie słyszałem o awaryjności tych napędów.

4 godziny temu, Michał Stecek napisał:

1700NE to modyfikowany przez Denona model 1600NE o rozwiązania mające poprawić jakość brzmienia i tą jakość udało im się wyraźnie poprawić.

4 godziny temu, Michał Stecek napisał:

Muzycznie pewnie zbliżone, natomiast obcując z 1700NE nie zauważyłem żadnych problemów na które narzekali niektórzy użytkownicy wcześniejszej serii 1600.

10 minut temu, muda44 napisał:

Onkyo C-7030 jest sprzedawany od 2011r i nie słyszałem o awaryjności tych napędów.

Bardziej miałem na myśli kulturę pracy niż samą awaryjność [chyba, że pod awaryjność podciągniemy też problemy z czytaniem płyt, to wtedy tak]. O Onkyo C-7030 się nie wypowiadam, bo nie miałem styczności. Mam jedynie jego poprzednika DX-7355, który miał ponoć lepszy dźwięk od C-7030. Natomiast napęd, jeśli chodzi o kulturę pracy [głośność] nie spełnia moich oczekiwań.

11 minut temu, MagneticFields napisał:

Bardziej miałem na myśli kulturę pracy niż samą awaryjność [chyba, że pod awaryjność podciągniemy też problemy z czytaniem płyt, to wtedy tak]. O Onkyo C-7030 się nie wypowiadam, bo nie miałem styczności. Mam jedynie jego poprzednika DX-7355, który miał ponoć lepszy dźwięk od C-7030. Natomiast napęd, jeśli chodzi o kulturę pracy [głośność] nie spełnia moich oczekiwań.

Zgadzam się. Praca szuflady ( to nie jest poziom Accuphase ale jest nieźle jak na obecne czasy ) i to jak cicho pracuje 1700NE wraz z rewelacyjną korekcją błędów to jest dużo wyższy poziom od C-7030. Ale cena też kilka razy wyższa 🙂 

16 minut temu, muda44 napisał:

Zgadzam się. Praca szuflady ( to nie jest poziom Accuphase ale jest nieźle jak na obecne czasy ) i to jak cicho pracuje 1700NE wraz z rewelacyjną korekcją błędów to jest dużo wyższy poziom od C-7030. Ale cena też kilka razy wyższa 🙂 

Zależy kto czego szuka i czego oczekuje. Dojście do DCD-A110, który jest dla mnie św. Graalem odtwarzaczy, którego szukałem zajęło mi kupno: 2x używane Onkyo + 2x nowe Rotele + DCD-1700NE, a to już niemal wartość A110.
Dla mnie lekcja z tego jest taka, że w zależności od podejścia, w przypadku CD trzeba kupować możliwie jak najlepszy model od razu. Chyba, że ktoś nie ma takiego pierdolca jak ja. Teoretycznie mógłbym się zatrzymać na DCD-1700NE, bo poza dobrym CD było dążenie, żeby mieć SACD. Korcił mnie jednak ten A110, żeby zobaczyć jak to jest, czy jest lepszy, o ile, itd., a poza tym, żeby mieć w jakiś sposób domknięty temat odtwarzacza CD. Więc mam, tylko, że droga podejścia kosztowała 2x więcej i to na przestrzeni raptem ok. 2 lat. Mając tę wiedzę, nie kupiłbym C-7030, tylko wolał dozbierać do 1700NE lub innego lepszego od Onkyo. To ile informacji więcej i jak inaczej lepszy odtwarzacz wydobędzie z krążków CD jest tego warte, ale trzeba to najpierw usłyszeć, żeby mieć tego świadomość, bo też tego wcześniej nie wiedziałem. 🙂

Edytowane przez MagneticFields

@Michał Stecek Jeśli wybierasz łącze cyfrowe to połączenie optyczne jest zawsze najlepsze. Nie patrz na cyferki tylko w jaki sposób to działa. 

Jeśli wybierzesz odtwarzacz SACD to najkorzystniej jest użyć połączenia analogowego. 

33 minuty temu, MagneticFields napisał:

Zależy kto czego szuka i czego oczekuje. Dojście do DCD-A110, który jest dla mnie św. Graalem odtwarzaczy, którego szukałem zajęło mi kupno: 2x używane Onkyo + 2x nowe Rotele + DCD-1700NE, a to już niemal wartość A110.
Dla mnie lekcja z tego jest taka, że w zależności od podejścia, w przypadku CD trzeba kupować możliwie jak najlepszy model od razu. Chyba, że ktoś nie ma takiego pierdolca jak ja. Teoretycznie mógłbym się zatrzymać na DCD-1700NE, bo poza dobrym CD było dążenie, żeby mieć SACD. Korcił mnie jednak ten A110, żeby zobaczyć jak to jest, czy jest lepszy, o ile, itd., a poza tym, żeby mieć w jakiś sposób domknięty temat odtwarzacza CD. Więc mam, tylko, że droga podejścia kosztowała 2x więcej i to na przestrzeni raptem ok. 2 lat. Mając tę wiedzę, nie kupiłbym C-7030, tylko wolał dozbierać do 1700NE lub innego lepszego od Onkyo. To ile informacji więcej i jak inaczej lepszy odtwarzacz wydobędzie z krążków CD jest tego warte, ale trzeba to najpierw usłyszeć, żeby mieć tego świadomość, bo też tego wcześniej nie wiedziałem. 🙂

Miałem wiele odtwarzaczy, miałbym problem żeby je policzyć. Miło wspominam topowe Sony. Tam mechanika, obsługa to TOP. Ale kilka Accuphase jakie miałem grały lepiej. Bardzo dobrze wspominam Wadię 830. Kosztuje niewiele, gra rewelacyjnie i koszmarnie wygląda 🙂

Najlepszym jaki miałem BYŁ Ayre C-5xeMP. To jest światowa czołówka ale przeszedłem na plikograje bo marginalnie gorsza jakość brzmienia ( w hi resach lepsza ) ale wygoda obsługi to inny świat.

I właśnie kończę sprzedawać swoją zbieraną latami kolekcję płyt CD.

27 minut temu, Gargan napisał:

@Michał Stecek Jeśli wybierasz łącze cyfrowe to połączenie optyczne jest zawsze najlepsze. Nie patrz na cyferki tylko w jaki sposób to działa. 

Jeśli wybierzesz odtwarzacz SACD to najkorzystniej jest użyć połączenia analogowego. 

Toslink nie jest najlepszym połączeniem. Może mieć zalety przy dużych odległościach i przy problemach z pętlą masy ale praktyka pokazuje że połączenia przez coaxial daje lepszą jakość brzmienia. Tu jednak chodzi też o cenę bo kabel VDH o którym wspomniałem, jakimś cudem daje brzmienie lepsze od innych kabli tego typu jakie miałem a kosztuje zaledwie 3 stówki. Lepszym od niego jest coaxial Audioquest Carbon 1m ale to 1000zł.

4 minuty temu, Gargan napisał:

@muda44 ja nie wierzę w audio voodoo 😉

Ja też nie, ale jak mnie coś ciekawi to kupuję, czy wypożyczam. Sam sprawdzam i wyciągam wnioski  🙂 

Czasami coś ciężko technicznie czy logicznie wytłumaczyć ale jak działa to dlaczego z tego nie skorzystać?

18 godzin temu, Michał Stecek napisał:

Witam, w tej chwili posiadam Denon PMA-1700ne chce do niego kupić jakieś CD . I mam pytanie bo raczej będzie to denon żeby był do kompletu ale czy warto pchać się w jakiś drogi model czy może (z tego co czytam mój wzmacniacz ma niezły dac) kupić jakiś tańszy jako transport i podłączyć go optykiem lub coaxialem ? Pytanie 2 jeżeli był by to transport jakie połączenie z tych 2 jest korzystniejsze ?

Jeśli ma być to transport to warto spojrzeć na Cambridge Audio CXC i Roksana Attessę CD, ponieważ są to czyste transporty bez DAC. Na start możesz korzystać z DAC w Denonie, a w kwestii czasu resztę kwoty możesz wrzucić w jakiś dobry DAC co finalnie wyjdzie Tobie na spory plus w kwestii jakości.

4 minuty temu, Planeta Dźwięku napisał:

Jeśli ma być to transport to warto spojrzeć na Cambridge Audio CXC

tylko 2600-2800 za prawie pustą obudowę trochę dużo.

23 minuty temu, fan64 napisał:

Dokładnie.  Nie rozumiem tej ceny . To już za tą kasę  znajde Dcd 1600/1700ne

DCD-1700NE jest to kawał solidnego odtwarzacza. Już na wagę wzbudza zaufanie. Na pewno, zaletą zakupu Denona będzie możliwość obsługi obydwu urządzeń jednym pilotem i zbliżony wygląd. U mnie pracuje on od lutego i jest dużo grany. Czyta mi, jak do tej pory wszystko. Sam napęd jest bardzo cichy. Trochę wolno reaguje na otwarcie szuflady. Poza tym, bez uwag.

Cześć 🙂 Transport a odtwarzacz to już kwestia personalna. Jeśli podoba Ci się brzmienie Twojego obecnego zestawu, to transport nie wpłynie w tak dużym stopniu na ten aspekt, jak pełen odtwarzacz z DAC. Z transportów poza wspomnianymi wcześniej warto sprawdzić jeszcze Audiolaba 7000CDT. Z odtwarzaczy szedłbym w Denona jeśli zależy Ci na wspólnym designie 😉 No i dużym plusem jest możliwość odtwarzaczania SACD. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mogę polecić Arcam CDS50.

Badziewie nawet jakoś gra. Dużo lepsze brzmienie od wielu audiofilskich sprzętów i potrafi grać pliki. Podświetlany pilot robi robotę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
4 godziny temu, fan64 napisał:

Miałem przyjemność testować kilka transportów w jednym teście z pewnym Panem który to chciał zrobić taki test i co mogę powiedzieć, CXC to był mocny zawodnik, który wypadł najlepiej. Mogę szczerze polecić tą "pustą obudowę" :)

3 godziny temu, muda44 napisał:

Najlepiej wypożyczyć CXC, Roksana i PD30AE / C-7030 Onkyo i samemu ocenić.

To też racja, jak tylko są siły na takie testy to jak najbardziej, nie każdemu musi się podobać jeden sprzęt.