Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ocieplić brzmienie?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, MagneticFields napisał:

Na pewno kable cudownie uzdrowią i pojawi się bas, ciepło i wszystko, czego nie ma. Na pewno.
Nawet jak ktoś wierzy, czy też z doświadczenia wie, że kable mają wpływ, to ma chyba jednocześnie na tyle tej wiedzy i wyobraźni, że nie aż taki. W związku z tym jaki jest sens wpuszczać kogoś w dodatkowe koszty, które nie zmienią sytuacji autora wątku?

Albo masz problem z czytaniem ze zrozumieniem albo alergię na słowo "kabel". Przecież w pierwszym zdaniu napisałem, że to pewnie wina akustyki. 

Akurat miałem Delphinusy i grałem na nich parę lat. Opisywanych dolegliwości nie uświadczyłem. Nie wiem jak bardzo jasno grają te kolumny u autora tematu ale jeżeli rozjaśnienie jest niewielkie kable mogą pomóc ... a tak przechodząc do sedna sprawy to, to jak grają te kolumny u kolegi to niemal jakieś zaprzeczenie stylu grania Delphinusów. Słuchałem delfinków z różnymi wzmacniaczami i nigdy nie doświadczyłem jasnego grania czy też braku basu, wręcz przeciwnie ... one grają oszczędnie górą a basu mają więcej niż niejedna kolumna podłogowa. Tak więc winą przede wszystkim obarczam wredną akustykę kwadratowego pomieszczenia. Btw w swojej cenie to genialne kolumny.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Dla jasności: ja nie pisałem, że zmiana kolumn rozwiąże problem, ale że od wyboru najlepiej pasujących do kaprysu kolumn W DOCELOWEJ AKUSTYCE wypadałoby zacząć.

Edit: nvmd, źle zrozumiałem 

Edytowane przez J4Z

.

41 minut temu, szpakowski napisał:

Albo masz problem z czytaniem ze zrozumieniem albo alergię na słowo "kabel". Przecież w pierwszym zdaniu napisałem, że to pewnie wina akustyki. 

Akurat miałem Delphinusy i grałem na nich parę lat. Opisywanych dolegliwości nie uświadczyłem. Nie wiem jak bardzo jasno grają te kolumny u autora tematu ale jeżeli rozjaśnienie jest niewielkie kable mogą pomóc ... a tak przechodząc do sedna sprawy to, to jak grają te kolumny u kolegi to niemal jakieś zaprzeczenie stylu grania Delphinusów. Słuchałem delfinków z różnymi wzmacniaczami i nigdy nie doświadczyłem jasnego grania czy też braku basu, wręcz przeciwnie ... one grają oszczędnie górą a basu mają więcej niż niejedna kolumna podłogowa. Tak więc winą przede wszystkim obarczam wredną akustykę kwadratowego pomieszczenia. Btw w swojej cenie to genialne kolumny.

U mnie nie tylko delphinusy były próbowane.  Inne kolumny miały tan sam problem w tym pomieszczeniu 

Nie wiem czy masz dywan, ale ja ze swojej strony bardzo polecam kupno grubego (u mnie 4,5cm)i gęstego filcu którym podkleiłem dywan od spodu  (zajmuje może 1/3 pomieszczenia) a efekt dla mnie był ogromny na basie że na początku nie mogłem uwierzyć. Kolumny niżej schodzą znikło lekkie podbicie basu i jest dużo mocniejszy bas a wydałem zaledwie 240zł 

2 minuty temu, Raptor99 napisał:

Nie wiem czy masz dywan, ale ja ze swojej strony bardzo polecam kupno grubego (u mnie 4,5cm)i gęstego filcu którym podkleiłem dywan od spodu  (zajmuje może 1/3 pomieszczenia) a efekt dla mnie był ogromny na basie że na początku nie mogłem uwierzyć. Kolumny niżej schodzą znikło lekkie podbicie basu i jest dużo mocniejszy bas a wydałem zaledwie 240zł 

Gdzie go można kupić?

Wpisz na Allegro w wyszukiwarce:  "Filc samoprzylepny 650g/m2 Czarny 1mb PREMIUM"

U mnie dywan typu shaggy znajduje się przed kolumnam i i ma wymiar 2x3m a efekt tak duży na basie niskim nakładem. Polecam

Dorzucam fotki jak to u mnie wygląda + czarny filc.

Ps,Sprzęt jeszcze nie jest ustawiony, dlatego tak to wygląda. Będzie mocniej wysunięty do przodu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20241119_190738112.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

od wyboru najlepiej pasujących do kaprysu kolumn W DOCELOWEJ AKUSTYCE wypadałoby zacząć.

Dokładnie tak. 

Gdy z jakiegoś powodu kolumny brzmią źle w konkretnym pomieszczeniu, to należy albo zmienić kolumny albo zmienić pomieszczenie. Owszem, pewnymi metodami ( np. DSP,  ustroje wytłumiające, rozpraszające, dobór sprzętu   ) można trochę poprawić brzmienie, ale zawsze będzie słychać , że coś z brzmieniem jest nie tak.

A co do odsłuchów w sklepach, to w różnych sklepach mają sale odsłuchowe baaaaardzo różniące się brzmieniem. Dlatego tak wiele osób "zalicza zdziwko" gdy po przyniesieniu do domu kolumn grają zupełnie inaczej  niż w salonie. 

Czyli albo podchodzimy do tematu profesjonalnie i przed zakupem odsłuchujemy kolumny w docelowym pomieszczeniu , albo musimy się liczyć , że kupimy kolumny zupełnie nie dopasowane do pomieszczenia . 

pozdrawiam 

Arkadix 

51 minut temu, Raptor99 napisał:

Kolumny niżej schodzą znikło lekkie podbicie basu i jest dużo mocniejszy bas a wydałem zaledwie 240zł

Prawdopodobnie pochłonąłęś resztę pasm, dlatego masz wrażenie takich zmian na basie. 

Miałem takie samo wrażenie, gdy powiesiłem swoje pierwsze ustroje. Nie, że jest to złe. Po prostu warto jest wiedzieć, co dzieje się u nas w pomieszczeniu. 

Edytowane przez J4Z

.

59 minut temu, kreatur napisał:

U mnie nie tylko delphinusy były próbowane.  Inne kolumny miały tan sam problem w tym pomieszczeniu 

Może masz możliwość żeby poprzestawiać meble tak by pokój stał się bardziej prostokątny? 

45 minut temu, xajas napisał:

Jak to stwierdziles? Na ucho?

Ja mam dwa dywany, jeden na drugim. Na pomiarach zero efektu w zakresie niskiego basu

Jak wytłumisz wysokie częstotliwości, to ilość basu będzie większa wzgl. tych wysokich częstotliwości (zmiana proporcji, czyli zmieni się różnica - nawet jak bezwzględna ilość basu będzie bez zmian), niż przed zabiegiem - zarówno na ucho, jak i w pomiarach.

Edytowane przez Kyle
Godzinę temu, Kyle napisał:

Jak wytłumisz wysokie częstotliwości, to ilość basu będzie większa wzgl. tych wysokich częstotliwości (zmiana proporcji, czyli zmieni się różnica - nawet jak bezwzględna ilość basu będzie bez zmian), niż przed zabiegiem - zarówno na ucho, jak i w pomiarach.

Byc moze tak jest ale u mnie ostatnio odkrylem ze jak mam jedna suszarke z ubraniami w prawym rogu obok kolumny i druga z lewej strony w polowie dlugosci pokoju to mi bas bardzo sie zmienil , zmiekczyl i poglebil , nie wiem czy to usuniecie jakiejs fali stojacej przypadkowo ale dziala jak cholera , jak bede mial mozliwosc to kupie umika i DSP zeby sprawdzic co sie dzieje z basem u mnie w pomieszczeniu. 

jako ciekawostke dodam ze jak nie ma tych suszarek 🙂 to jest bardziej sucho … ale jak skrece lewa kolumne na zewnatrz to jest lepiej a co ciekawe nawet stereo specjalnie na tym nie cierpi …

Godzinę temu, Kyle napisał:

Tak zgadza się, ale w moim przypadku na pewno wyeliminowało co najmniej ten "podbity" bas  w wyniku czego efekt końcowy bardzo mnie zadowolił (jeżeli ktoś szuka lepszego basu tak jak autor tematu). Od razu na ucho w pierwszych sekundach jest słyszalne niższe zejście basu. Nie robiłem żadnyh pomiarów więc to są moje odczucia.  Przy wydatku 240zł tak jak w moim przypadku na pewno warto isc w tym kierunku i kombinować - polecam każdemu tym bardziej jeżeli posiada pomieszczenie słabo wytłumione, albo np. cienkie/niskiej jakości panele na podłogach. Z doświadczenia wiem że na niskiej jakości panelach bas potrafi prawie całkowicie zaniknąć.

Tak, moze go bedzie „wzglednie“ wiecej, ale nie lepiej. Dziury zostana dziurami a peaki zostana peakami

Ja przez poprawe jakosci basu rozumiem co innego.
A zeby go bylo „wiecej“, wystarczy pokrecic galka „bass“
17 minut temu, Raptor99 napisał:

Tak zgadza się, ale w moim przypadku na pewno wyeliminowało co najmniej ten "podbity" bas 

Prędzej zmiana położenia kolumn może tutaj zmienić kwestie podbicia (i dziur) w zakresie basu ... albo/i miejsca odsłuchowego. Natomiast dywan nie wytłumi podbić basu.

1 minutę temu, Kyle napisał:

Prędzej zmiana położenia kolumn może tutaj zmienić kwestie podbicia (i dziur) w zakresie basu ... albo/i miejsca odsłuchowego. Natomiast dywan nie wytłumi podbić basu.

W moim przypadku jest to gruby dywan typu shaggy + gęsty filc o grubości 4,5mm. Zgadzam się że z położeniem kolumn również częściowo wyeliminujesz podbity i słaby bas ponieważ jak je dosunąłem do komody to mocno podbiło bas, ale teraz mam odsuniete od komody oraz od ścian + oczywiście filc pod dywanem..

2 godziny temu, Kyle napisał:

Jak wytłumisz wysokie częstotliwości, to ilość basu będzie większa wzgl. tych wysokich częstotliwości

Super! To teraz trzeba uruchomić produkcję dywanów, które podkreślać będą wybraną częstotliwość (no niski bas), poprzez równe przytłumienie całej reszty.

2 godziny temu, Arkadix napisał:

Gdy z jakiegoś powodu kolumny brzmią źle w konkretnym pomieszczeniu, to należy albo zmienić kolumny albo zmienić pomieszczenie. Owszem, pewnymi metodami ( np. DSP,  ustroje wytłumiające, rozpraszające, dobór sprzętu   ) można trochę poprawić brzmienie, ale zawsze będzie słychać , że coś z brzmieniem jest nie tak.

Jest wprost przeciwnie: kolumny to tylko +/-3dB, a akustyka np +/-15dB. Ale lepiej startować z brzmienia bliższego oczekiwaniom.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

@szymon1977 Połóż wełnę mineralną odpowiedniej grubości na podłodze, to zrobisz taki "dywan".

Edytowane przez Kyle
7 minut temu, Kyle napisał:

@szymon1977 Połóż wełnę mineralną odpowiedniej grubości na podłodze, to zrobisz taki "dywan".

Wytłumi równo akurat te częstotliwości, które chcę? Akustyka to chyba raczej szpice i dołki, o niewielkim zakresie częstotliwości, za to ogromnym ciśnienia akustycznego.

Raczej wszystko stłumi, tak nisko (częstotliwość) i intensywnie (spadek SPL odbić), jak grubo położysz (😉), a przy pewnej grubości, będzie tak stłumione, że te piki i tak będą pomijalne 😉 (a jak nadal coś będzie nie tak, to jeszcze na ściany, razem z sufitem, drzwiami i oknami ... i komora bezechowa jak znalazł 🫠)

Edytowane przez Kyle
7 godzin temu, szpakowski napisał:

W pierwszej części zdania napisałeś o akustyce, a w drugiej, żeby może spróbować z kablami, dla przypomnienia:

"Sądzę, że winę za taki stan rzeczy ponosi akustyka, ewentualnie można spróbować wymienić kable ic oraz głośnikowe, może pomoże jeżeli teraz są jakieś ostre ..."

Nie ja mam problem z czytaniem, ale prędzej Ty z przekazywaniem myśli na klawiaturę, może co innego Ci się wydawało, że napisałeś.

7 godzin temu, kreatur napisał:

Na pocieszenie powiem, że Ty masz kwadrat, a ja gram w sześcianie, ale da się ogarnąć, tylko trzeba różne próbować i coś się w końcu dobierze. 🙂 

5 godzin temu, MagneticFields napisał:

Nie ja mam problem z czytaniem, ale prędzej Ty z przekazywaniem myśli na klawiaturę, może co innego Ci się wydawało, że napisałeś.

21 godzin temu, szpakowski napisał:

Sądzę, że winę za taki stan rzeczy ponosi akustyka, ewentualnie można spróbować wymienić kable ic oraz głośnikowe, może pomoże jeżeli teraz są jakieś ostre ...

Pierwsza część zdania i zarazem główny powód akustyka. Druga część, tak kable. Uważam, że jeżeli wyostrzenie jest stosunkowo niewielkie można spróbować złagodzić brzmienie kablami. Jednak główną przyczyną jest akustyka pomieważ te kolumny nie grają tak jak jest to opisane ... i nie trzeba odrazu kupować drogich kabli, można pożyczyć od znajomego czy ze sklepu za kaucją ... 

41 minut temu, szpakowski napisał:

... i nie trzeba odrazu kupować drogich kabli, można pożyczyć od znajomego czy ze sklepu za kaucją ... 

"Wojenko, ah wojenko..."

11 godzin temu, Raptor99 napisał:

W moim przypadku jest to gruby dywan typu shaggy + gęsty filc o grubości 4,5mm. Zgadzam się że z położeniem kolumn również częściowo wyeliminujesz podbity i słaby bas ponieważ jak je dosunąłem do komody to mocno podbiło bas, ale teraz mam odsuniete od komody oraz od ścian + oczywiście filc pod dywanem..

Nawet jakbys mial tam 5cm dywan to na niski bas nie wplyniesz w ten sposob.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Nie bierzecie Panowie pod uwagę, że te graty słuchane z jednego czy dwóch metrów

( pomijając już "kultową" akustykę ) brzmią po prostu źle - bez pożądanej równowagi.

Może tylko dystans 20 m od głośników pomógł by tę dysproporcję poprawić 😉 

Ciekawe, czy autor sprawdzał je w drugim pokoju ... a może go nie ma.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam inne pokoje. Nawet 2. Mniejsze od tego w którym teraz słucham.  Wczoraj próbowałem ustawić kolumny na innej ścianie salonu. Inaczej lecz nie lepiej.  Bliżej ściany czy dalej. Szeroko lub wąsko.  Skierowane do środka i na zewnątrz.  To wszystko powoduje zmiany ale główny problem czyli ogólna krzykliwość brzmienia pozostaje. Mi nawet nie chodzi o brak basu tylko o to że to brzmienie jest po prostu nieprzyjemne dla ucha. Jeśli jest ktoś z Poznania to bym nawet zaprosił chętnie i zaprezentował na żywo. Wczoraj był znajomy u mnie. Na początku mu się spodobało ale po chwili stwierdził że rzeczywiście za ostre wokale i brakuje dolnej części pasma. No jest totalnie nie w temacie. To człowiek który kupowałby sprzęty w markecie. 

20 minut temu, kreatur napisał:

Mam inne pokoje. Nawet 2. Mniejsze od tego w którym teraz słucham.  Wczoraj próbowałem ustawić kolumny na innej ścianie salonu. Inaczej lecz nie lepiej.  Bliżej ściany czy dalej. Szeroko lub wąsko.  Skierowane do środka i na zewnątrz.  To wszystko powoduje zmiany ale główny problem czyli ogólna krzykliwość brzmienia pozostaje. Mi nawet nie chodzi o brak basu tylko o to że to brzmienie jest po prostu nieprzyjemne dla ucha. Jeśli jest ktoś z Poznania to bym nawet zaprosił chętnie i zaprezentował na żywo. Wczoraj był znajomy u mnie. Na początku mu się spodobało ale po chwili stwierdził że rzeczywiście za ostre wokale i brakuje dolnej części pasma. No jest totalnie nie w temacie. To człowiek który kupowałby sprzęty w markecie. 

Zmien kolumny, bo wyglada na to ze to nie Twoje granie.

• Pokaż nowe odpowiedzi